• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بارداری - قسمت دوم

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
دوران بارداري يكي از دورانهاي لذت بخش ولي پرخطر اززندگي هرزن است، كه در اين دوران اكثر زنان نياز به مراقبت خاص دارند تا شيريني و لذت مادرشدن دچارخدشه و ناكامي نشود. مهمترين مواردي كه بايد در بارداري مدنظر داشته و زن باردار در مورد آن راهنمايي شود ، تغذيه دوران بارداري است
تغييرات فيزيولوژيك دوران بارداري عامل مهمي جهت تامين موادغذايي لازم جنين و مادر هستند.اما اگر مادر دچار سوء تغذيه باشد در مرحله اول خود او و در مرحله بعد جنين دچار عارضه مي گردد.كسي كه قبلأ الگوي غذايي درستي داشته است، هم اكنون نيز مي تواند با كمي تغيير خود را با حاملگي سازگار كند، در واقع هدف از بررسي تغذيه در قبل از بارداري آماده كردن خانم باردار براي ورود به بارداري و داشتن بارداري خوب است.

تقسيم بندي افزايش وزن دوران بارداري به شكل زير است. كمتر از نيمي از اين افزايش وزن مربوط به جنين، جفت و مايع آمنيوتيك و بقيه آن مربوط به شرايط بارداري مادر شامل بافتها، حجم خوني، مايعات و ذخائر مادري است كه قسمت عمده آن را چربي تشكيل مي دهد.در واقع ذخائر چربي زير پوستي ناحيه شكم ، پشت و قسمت فوقاني ران به عنوان ذخائر انرژي مادر در دوران بارداري و شيردهي استفاده مي شوند.

اجزا وزن(Kg )

جنين 8/3-4/3
ذخيره چربي و پروتئين 4/3
خون 8/1
مايعات بافتي 2/1
رحم باردار 9/0
مايع آمنيوتيك 8/0
جفت و بند ناف 6/0
پستانهاي مادر 45/0
جمع 13-5/12


عوامل مؤثر بر وضعيت تغذيه باردار:
عوامل تعيين كننده نيازهاي تغذيه اي قبل و حين بارداري :
سن ، تعداد حاملگي و زايمان و فواصل آنها ، ميزان فعاليت ، B.M.I. ، تاريخچه مامائي ، وجود عادات غذايي خاص ( مانند مصرف قهوه و چاي زياد) ،وجود شرايط خاص ( مانند اعتياد ،مصرف دارو ، ابتلا به بيماريهاي مزمن داراي رژيم خاص) ،وجود مشكلات اجتماعي ،اقتصادي و خانوادگي ، ابتلا به انواع عفونتها ، وجود استرسهاي فيزيكي و عاطفي ، كيفيت ذخيره غذايي مادر قبل از بارداري ، كيفيت فعاليت سيستم متابوليك مادر ( مصرف مواد ،جذب ،دفع ، تغييرات متابوليكي ) ،سن حاملگي (GA و وضعيت جنين).
اختلالات تغذيه اي شامل موارد زير است:
عدم دريافت مواد غذايي كافي
انتخاب غلط مواد غذايي
توزيع غلط مواد برنامه روزانه
ارزيابي در كل بارداري :
1. بررسي الگوي غذايي ، اندازه گيري B.M.I. ، گرفتن شرح حال كامل (بصورت مكرر در ويزيتهاي معمول)
2. انجام مراقبت ويژه در گروههاي داراي عوامل خطر
3. تجويز برنامه غذايي بر حسب شرايط توسط كارشناس تغذيه
4. تجويز مكملها در صورت لزوم
5. بررسي روند افزايش وزن (با تكنيك دقيق)
6. بررسي كيفيت رشد جنين

 
بالا