به همت مردم و مسوولان شهر
بافتهاي تاريخي كاشان احيا ميشود
گذشتهها با كوچه پس كوچههاي قديمي تداعي ميشود، خانههاي كاهگلي، هشتيهاي نور و اميد، كوچههاي باريك و بن بست، دالانها و گذرها، خانههاي سه دري و پنج دري، زيارتگاههاي آميخته با سبك و سياق معماري و تلفيقي از هنر و عرفان اسلامي، همه دائرهالمعارفي از فرهنگ، تمدن، هنر، اخلاق وآداب انساني است.
بافتهاي تاريخي كاشان احيا ميشود
گذشتهها با كوچه پس كوچههاي قديمي تداعي ميشود، خانههاي كاهگلي، هشتيهاي نور و اميد، كوچههاي باريك و بن بست، دالانها و گذرها، خانههاي سه دري و پنج دري، زيارتگاههاي آميخته با سبك و سياق معماري و تلفيقي از هنر و عرفان اسلامي، همه دائرهالمعارفي از فرهنگ، تمدن، هنر، اخلاق وآداب انساني است.

فضاها و بناهاي گذشته طرز تفكر و جهانبيني مردم آن را به نمايش ميگذارد، از اين رو يك روند منطقي در جهت تكامل، توسعه، نگرش، ابزار و مفاهيم مورد نياز را سخاوتمندانه در اختيار نسلهاي بعد از خود قرار ميدهد.از اينرو شهرداري كاشان به عنوان يكي از متوليان حفظ بافتهاي قديمي شهر اقداماتي در خصوص تشويق و ترغيب شهروندان براي باقي ماندن در محلات قديمي شهر به منظور حفظ و احياي بافت تاريخي و قديمي اين شهر انجام داده است.
معاون معماري و شهرسازي شهرداري كاشان با اشاره به اينكه بافت قديمي كاشان زيباترين جلوه هنر و معماري تاريخي اصيل است، گفت: بناها و اماكن واقع در بافت قديمي شهر سابقه و ميراث يك شهر و معرف آداب و رسوم و آيين و فرهنگ ساكنان آن منطقه است كه بايد حفظ و احيا شود.
سيد علي صالحي گفت: امروزه يكي از معضلات موجود در شهرهاي داراي پيشينه تاريخي تعامل بين بافت جديد و قديم و نحوه برخورد با اين مشكل است در صورتي كه در كشورهاي پيشرفته نه تنها اين مورد يك معضل شهري نيست بلكه داشتن بافت تاريخي در يك شهر به علت جاذبههاي توريستي آن به عنوان يك برگ برنده در مسائل شهرسازي محسوب ميشود.به گفته وي، طراحي شهري و شهرسازي مدرن در شهرهاي تاريخي بايد در خدمت و هماهنگ با ضوابط شهرسازي حاكم در اين گونه بافتها تهيه و تدوين شود.
وي فقدان تاسيسات و تجهيزات شهري، امكانات رفاهي و بهداشتي و دسترسي نامناسب شهري درون محلهاي را از جمله مشكلات زندگي در بافتهاي قديمي دانست.
صالحي همچنين به سياستگذاري و نقش دولت در خصوص ساماندهي و احياي بافتهاي تاريخي از طريق ارائه تسهيلات بانكي اشاره كرد و در ادامه از اختصاص وامهايي با درصد پايين براي ساخت و ساز در بافت قديمي خبر داد.
وي عدم حاشيهنشيني، امنيت اجتماعي و دسترسي به مراكز بازديد گردشگران و توريستها را به عنوان مزاياي اجراي طرح احياي بافت قديمي و تاريخي يادآور شد.
معاون شهردار كاشان با اشاره به اينكه ساختار اغلب شهرهاي ايران تركيبي از بافت قديم و جديد است بر ضرورت تلفيق معماري سنتي و مدرن در شهرسازي تاكيد كرد و گفت: تحقق اين امر مستلزم تغييرات درضوابط معماري و شهرسازي با حفظ ارزشهاي فرهنگي و معماري سنتي شهرهاست.
وي تصريح كرد: حفظ و مراقبت از اين ميراث ماندگار متعلق به شخص يا ارگان خاصي نيست و اين تعهد در فرهنگ اجتماعي و عمومي ما بايد براي آيندگان حفظ شود.
اين كارشناس شهرسازي گفت: با توجه به ايجاد بستر مناسب به منظور اقدامات مثبت و سازنده در بافت قديم و حمايتهاي دولت و شهرداريها در راستاي ساخت و ساز در مناطق قديمي شهر جاي بسي تقدير و تشكر دارد از افراد خير و فرهنگ دوست شهرمان كه قدمهايي در جهت ايجاد فرهنگ احيا و بهسازي بافت در كاشان بر داشتهاند.
وي نقش اين قشر فرهيخنه و تاريخ دوست را در نهادينه كردن امر حفاظت و بهسازي بافت تاريخي موثر دانست و گفت: بهرهگيري از مشاركت بخش خصوصي دراجراي طرحهاي مرمت و بازسازي بافتهاي تاريخي و قديمي ضروري است.
مشاركت مردمي
يكي از كارشناسان شهرداري با اشاره به نقش مشاركت شهروندان در امر احيا و زندهسازي بافت تاريخي و ماندگار اين شهر گفت: چنانچه مردم در امر بازسازي و بهسازي بناهاي تاريخي شهر مشاركت داده شوند بخش قابل توجهي از هزينههاي مرمت و احياي بافت تاريخي تامين ميشود.
عباس قديري، فعال كردن نهادهاي مردمي در حفظ و احيا و توسعه محلات قديمي شهر را يكي از مهمترين راهكارهاي احيا و مرمت بافت تاريخي و قديمي شهر برشمرد.
وي بازگشايي راههاي بافت قديم و مرمت بناهاي قديمي را يكي ديگر از راهكارهاي ترغيب و تشويق افراد ساكن در بافت تاريخي ذكر كرد.
عبدالامير قادريان، مسوول شهرسازي منطقه يك شهرداري كاشان نيز گفت: با اجراي سيستم مكانيزه شهرسازي، مراحل صدور پروانه ساختماني به روز شده و مراحل صدور پروانه ساختماني از طريق سيستمGIS روي نقشه انجام ميشود.