• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تكاب تخت سليمان

Nicol

متخصص بخش گردشگری

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]آثار تاريخی و طبيعی تخت سليمان

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
takht-e-soleiman3.jpg
مجموعه آثار باستانى تخت سليمان كه در ۴۵ كيلومترى شمال شرقى شهرستان تكاب در استان آذربايجان غربى قرار گرفته، با وسعتى معادل ۵/۱۲ هكتار به عنوان يكى از محوطه هاى تاريخى مهم كشور محسوب مى شود. در اين منطقه نشانه ها و بقاياى استقرار از هزاره اول قبل از ميلاد تا قرن ۱۱ هجرى قمرى ملاحظه مى شود. اما اوج شكوه و آبادانى تخت سليمان مربوط به دوره ساسانى است كه ساختمان آتشكده آذر گشنسب در آنجا احداث و به عنوان مهمترين معبد مورد احترام حكومت مذكور بوده و آتش جاودان آن به مدت ۷ قرن نماد اقتدار آئين زرتشت محسوب مى شده و آتشكده ساسانى آذر گشنسب از زمان حكومت ايلخانيان به بعد «تخت سليمان» نام گرفت.وسيع ترين تاسيسات مذهبى و اجتماعى مجموعه مربوط به دوره ساسانى است كه تاكنون شناسايى و از زير خاك بيرون آورده شده است.
NoPix.gif
022113.jpg

در مورد مشخصات معمارى و سابقه تاريخى اين مجموعه باستانى مطالب فراوانى در كتب مذهبى زرتشتيان، مورخين و جغرافى نويسان قرون اوليه اسلامى، شاهنامه فردوسى و بعدها در سفرنامه هاى مستشرقين وجود دارد. پروفسور نومان پژوهشگر اوليه مجموعه در كتاب خود راجع به اين مكان تاريخى چنين مى نويسد: محوطه باستانى تخت سليمان و آثار و بقاياى عظيم روى آن كه در شمال غربى ايران واقع شده، در سال ۱۸۱۹ توسط «سرروبرت كرپورتر» كشف شد و در سال ۱۸۳۸ نيز «سر هنرى راولينسون» پس از بازديد از محل، توصيف دقيقى از آنجا عرضه داشت. كشف و شناخت اين محوطه تاريخى بى ترديد در سير تكاملى باستان شناسى ايران تاثير فزاينده اى داشت. دسترسى به تخت سليمان به دليل واقع شدن در اراضى كوهستانى و صعب العبور چندان آسان نبوده و به همين خاطر بررسى اين محوطه با مشكلات بيشترى همراه بود و نياز به زمان طولانى ترى داشت.
NoPix.gif
022083.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
عكس هاى هوايى دقيق و روشنى كه «اريك شميدت» از اين محل تهيه كرد و در كتاب (پرواز بر فراز شهرهاى باستانى ايران ۸۹ _۸۷) منتشر ساخت ما را در شناخت بيشتر از تخت سليمان كمك كرد. «آ. گدار» نيز در نوشته هاى خود تحت عنوان Les Monuments du feu آثار ايران _ شماره ۳، سال ۱۹۳۸، ص ۴۵ اين مجموعه مذهبى را مورد توجه و دقت قرار داده است. اما براى يك حفارى كامل در چنين تاسيسات بزرگ مذهبى كه در ميان آتشكده هاى ايرانى از اهميت ويژه اى برخوردار است، نياز به اطلاعات جامع و كامل ترى احساس مى شد. «د. ان. ويلبر» و «آ. او. پوپ» در سال ۱۹۳۷ اقدام به گمانه زنى هاى مختصرى در اين محل كردند. «ك. اردمن» هم در كتاب خود تحت عنوان آتشكده هاى ايرانى (لايپزيك ص ۲۷) تاكيد كرد كه بدون انجام يك حفارى منظم نمى توان تصوير درست و مناسبى از تخت سليمان ارائه داد.
لذا سفر تحقيقاتى «و. ايلرز»، «ك. اردمن»، «ا. كونل» كه توسط «ا.بورينگر» رئيس وقت موسسه باستان شناسى فراهم آمده بود و هدف آن جمع آورى اطلاعات بيشتر در محل بود به خاطر شرايط آب و هوايى اواخر پاييز (سپتامبر ۱۹۵۷) و مشكل دستيابى به تخت سليمان در ارتفاعات بلند ناموفق ماند، تا اينكه در اكتبر ۱۹۵۸ «هانس هنينگ فون در اوستن» همراه همسرش خانم «هته فون در اوستن» و «برتيل آلم گرن» از اوپسالا، از طرف موسسه باستان شناسى بررسى هاى مقدماتى را به منظور حفارى در ويرانه هاى تخت سليمان انجام دادند. اين بررسى نتايج خوبى به همراه داشت و مقدمات اولين فصل حفارى را با همكارى كارشناسان ايرانى، آلمانى و سوئدى در سال ۱۹۵۹ فراهم ساخت. در سال ۱۹۵۹ «هانس هنينگ فون در اوستن» همراه با «سرردلف ناومان» حفريات موسسه باستان شناسى آلمانى را در تخت سليمان سرپرستى و هدايت كردند.
022131.jpg

NoPix.gif

ادامه اين حفارى بزرگ توسط «فون در اوستن» براى سال هاى بعد نيز برنامه ريزى شده بود. حفريات او در آناتولى و سوريه از يك طرف و دانش همه جانبه اش در باستان شناسى شرق كهن و ايران از سوى ديگر شايستگى او را براى اين منظور كاملاً نشان مى داد.علاوه بر اين، استعداد فوق العاده، حسن تدبير، صميميت و اراده راسخى كه در او وجود داشت، وى را براى سرپرستى يك هيات حفارى بزرگ از هر جهت مناسب مى ساخت. «فون در اوستن» در ژوئيه سال ۱۹۶۰ درگذشت و به اين ترتيب دوستان او مرد بزرگى را از دست دادند. حفارى تخت سليمان آخرين كار بااهميتى بود كه او سرپرستى كرد. اين حفارى طبق برنامه ادامه خواهد يافت.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
سفال تخت سليمان
022122.jpg

NoPix.gif
كاوش هاى تخت سليمان در سال ۱۳۳۷ شمسى توسط هيات باستان شناسى آلمانى به سرپرستى پروفسور نومان آغاز شد و در سال هاى ۱۳۵۳و ۱۳۵۴ مجدداًً توسط گروه فوق و با همكارى اداره كل باستان شناسى ايران كار حفارى، تعميرات و بازسازى در اين محل از سرگرفته شد.تعداد بسيارى كوره و اجاق هايى كه گوياى استفاده مكرر براى سفال سازى، در زمان ساسانيان و ايلخانيان بوده، نيز كشف شده است. از اين منطقه تعدادى ظروف سفالين لعابدار و بدون لعاب ظروفى با تزئين زرين فام به دست آمده است.
سفال هاى دوره ساسانى تخت سليمان عموماً به صورت ظروف آشپزخانه اى، كوزه هاى آب، خمره براى نگهدارى مواد غذايى و تنگ هاى گردن بلند و كوتاه به تقليد از ظروف فلزى اين دوره و نوعى ظرف باريك كشيده شبيه بطرى هاى كنونى است. بعضى از ظروف سفالين كه بيشتر سفال هاى دوره ساسانى از اين قسم است ساده بوده و اگر سفالگر نقشى بر آنها نهاده باشد به شيوه قالبى يا مهرى بوده است.از جمله سفال هايى كه در تخت سليمان به دست آمده است سفال هاى معروف به گردش و سامره نيز است. حدود اواخر قرن هفتم هجرى قمرى و يا آغاز حمله مغول كه ساختن ظروف مينايى متوقف شد، توليد ظروف لاجوردى رونق يافت، زيرا تزئينات ظروف لاجوردى از نوع مينايى ساده تر و رنگ هاى مورد استفاده در نقوش محدودتر بوده است.
لعاب هاى آبى لاجوردى و فيروزه اى در قرن هفتم و نيمه اول قرن ششم هجرى قمرى دوستداران بسيار داشته و نقوش رايج آن زمان شامل نيلوفر چينى، سيمرغ و اژدها است كه اين سبك در سفال هاى دوره ايلخانى تخت سليمان كاملاً مشهود است.از لحاظ فلزكارى نيز اشياى به دست آمده چندان چشم گير نبوده و فقط شامل قطعه هاى اشياى زيستى مانند النگو در بعضى موارد و قطعه هايى از ظروف فلزى است.در كاوش هاى تخت سليمان اشياى شيشه اى نيز از دوره هاى ساسانى و ايلخانى به دست آمده كه متاسفانه به علت شكننده بودن آنها ظرف سالمى به دست نيامده است. ظروف شيشه اى تخت سليمان در دوره ساسانى از لحاظ شكل و فرم از سفال دوره ساسانى تبعيت كرده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]كوه زندان
NoPix.gif
022086.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]در فاصله سه كيلومتري مجموعه شگفت انگيز تخت سليمان كوه مخروطي شكلي وجود دارد كه به زندان سليمان معروف است . اين كوه از نماي بيروني گوياي چيزي نيست اما صعود از آن ورسيدن به قله كه كمتر از نيم ساعت به طول مي انجامد شما را در برابر يكي از شگفت انگيز ترين پديده هاي طبيعي قرار مي دهد. دهانه آين كوه با قطري حدود 40 متر شبيه دهانه آتشفشان است. اما عمق حدود صد متري آن كه قبل از هر چيزي وحشتي تجربه نشده را به هر بيننده اي تحميل مي كند به شكلي بسيار عجيب وهنماك است. اين كوه توخالي كه مي گويند زماني سياه چال بوده در نوع خود در جهان بي نظير است. گروه باستان شناسان آلماني كه در صدد پايين رفتن از اين سياه چال بوده اند متوجه وجود نوعي گاز مي شوند كه امكان پايين رفتن را به آنان نمدهد. آن ها بره اي را به كمك طناب به پايين مي فرستند. پس از طي حدود 30 متر علايم تنفسي اين بره نشان مي دهد كه ميزان اكسيژن به طرز عجيبي كاهش مي بابد. ارتفاع آن از سطح دريا 2599 متر واز سطح زمين هاي هم جوار 97 تا 107 متر مي باشد. وجود كلاغ هاي نوك قرمز وپرواز آن ها در محدوده مشخصي از عمق اين كوه نيز گواه اين مسله است كه گازهاي سمي در عمق اين سياه چال متصاعد مي شود. اين كوه دقيقآ رو به روي كوه بليقيس قرار دارد اما به دليل رعب خاصي كه از ديدن آن حاصل مي شود مورد توجه بسياري از طبيعت گران صخره نوردان وحتي گردشگران عادي است
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]پرستشگاه زندان
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
NoPix.gif
022104.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]سليمان كه دهانه آتشفشان جالب توجهي است بي گمان جايگاه مقدسي بوده است. زيرا در پيرامون دهانه اين كوه مخروطي شكل كه در آن روزگار كهن پر از آب بود خانه يا اتاقهايي براي زائران يا كاهنان ساخته بودند زمين تخت وبلندي كه در يك سو قرار دارد با گفته هرودت سازگار است . چون او مي گويد كه پارسيان براي خدايان تنديس نمي سازند يا پرستشگاهي يا محرابي بر پا نمي كنند . آنان زئوس و ديگر خدايان را بر كوهاي بلند سپاس مي گزارند. اما سفالينه هاي پيدا شده در اينجا پيشتر از سده هشتم پيش از ميلاد است و كاوشگر آنجا بر آن است كه زندان جايگاه مانايي است كه به دست مادها تباه گشته است.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] مختصری از تاريخ تخت سليمان
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
takht-e-soleiman3.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Times New Roman (Arabic)]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]از گذشته هاي دورشرايط مناسب دره سزسبزوچشمه هاي هميشه جوشان براي زندگي بسيار مناسب بوده است وخيلي زود مورد سكونت قرار گرفته به طوريكه از هزارههاي دور تخت سليمان به دليل وجود چشمه هميشه جوشانش كه درياچه اي به عمق بيش از 65 متر را تشكيل مي دهد مورد توجه بوده ودر اطراف ان اسكان هايي صورت پذيرفته است اين مجموعه در دوران هخامنشي واشكاني نيز به حيات خود ادامه داد تا در دوره خسرو اول ساساني( انوشيروان) با انتقال آتش مقدس از شيزقديم(تقريبآ ناحيه اي در جنوب اروميه ) به اين منطقه بر اهميت آن افزوده شده.آتشكده آذرگسشب كه آتشكده پادشاهان وسرداران بوده موقعيت جنگجويان را حفظ مي كرده وبه عنوان نماد وحدت كشور از لهميت بالايي برخوردار بوده .اولين صحنه هي كه در روبرو شدن با اين مجموعه بي نظير انسان را متآثر ميكند حصار عظيم دوره ساساني است كه با ظاهري تدافعي به طول 120/1 كيلومتر وعرض حدودآ80/3 متر به شكل يك بيضي تمام مجموعه ودرياچه مقدس را احاطه كرده است.در حالي كه هسته اصلي ديوارها از لاشه سنگ وملات ساروج است پوشش بيروني حصار را سنگهاي بزرگ حجاري شده زينت بخشيده اند. اين حصار 13 متر ارتفاع دارد وسالمترين قسمت باقي مانده از آن در جبهه غربي وجنوب غربي باقي مانده كه بخشي از آن اخيرا به شكل اوليه مرمت گشته است. حصار فوق داراي 38 برج به صورت قوس دار در جبهه بيروني بوده ونيز داراي دو دروازه است.دروازه جنوب شرقي به علت زيبايي حجاري هاي بالاي طاق ونيز اسيب ناچيز از اهميت بيشتري برخوردار است . آتشكده آذرگسشب در ظلع شمالي درياچه قرار گرفته وداراي نمايي چهار طاقي است كه درون ان محراب آتش قرار گرفت ودر راهروهاي مخصوص مراسم عبادي اطرافش را فرا گرفته اند . جايي كه موبدان در حالي كه سرودهاي مقدس اوستا را زمزمه مي كردند در كنار آتشدان دهان خود را با پارچهاي مي بستند تا با نفس خود آن را آلوده نسازند ودستكش به دست چوب هاي از قبل پاك شده را با انبر روي آتش قرار مي دادند.در سمت راست چهار طاقي دومين اتاق مهم آتشكده يعني (يزشن ـ گاه ) قرارگرفته كه در آن آتش را وقتي براي نيايش در معرض ديد نبود شعله ور حفظ مي كردند. در ظلع شمالي غربي ايوان بلند وشكوهمند ساساني معروف به ايوان خسرو كه از آجر قرمز وملات ساروج ساخته شده قرار دارد كه با وجود تنها يك جرزوازاره ديوارهاي باقي مانده هنوز به عنوان شاخص اين مجموعه تلقي مي شود .اين ايوان بلند كه براي اقامت پادشاهان ساساني در زمان اجراي مراشم زيارت آتشكده آذرگسشب بار عام يا...احداث شده است .به احتمال زياد تاريخ ساخت آن مربوط به خسرو اول معرف به انوشيروان مي باشد. از برخي تاريخ نويسان وجغرافي دانان دنياي قديم در مورد شكوه تزينات سقف و ملزومات اشرافي به ويژه تخت جواهر نشان سلطنتي طاقديس اين ايوان شاهي يادداشتهاي باقي مانده كه گوياي توجه خاص شاهان ساساني به رونق وشكوه اين مكان مذهبي ـ سياسي مي باشد .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]تخت طاقديس كه بر حسب قرار گرفتن خورشيد قابل چرخس وتنظيم بوده جنسي از عاج وچوب ساج وسايباني از نقره .طلا داشته كه طاقي از طلا ولاجوردكه آسمان رابا كواكب به تصوير مي كشيده آن رادر بر مي گرفته . همچنين بايدبه تالار ستون كه كاربرد ان هنوز قطعي نشده وبه منزله يك اتشكده ديگر يا كاخ قلمداد گرديده نيز اشاره كرد. يكي از معابد سناسايي شده در تخت سليمان تالار (اي ـ ) است كه در ظلع شرقي آتشكده آذرگسشب قرار دارد به دليل تشابه سبك معماري احتمالآ مكاني بوده براي ستايش ايزد بانوي آب ( آناهيتا )در اوستا (اردويسورآتاهيته )چشمهآي است كه از كوهي افسانه اي (هوكييويه )مي جوشد اين روايت مي تواند نشانگر اهميت انتخاب اين محل براي استقرار جايگاه مقدس در طي هراران سال وبخصوص در دوران ساساني باشد با اين وجود اين تاسيسات عظيم در سال 624 ميلادي به واسطه حمله ارتش روم وشكست سپاهيان خسرو دوم (پرويز)مورد غارت وتخريب وبيحرمتي واقع واز اعتبار ان كاسته شد وديگر هرگز رونق پيشين را نيافت آتشكده نيز در ابعاد كوچك ترتا قرن چهارم هجري قمري به حياط خود ادامه داد تا اينكه در دوره ايلخانان مغول اباخان با انجام تعميرات وسيع واحداث بناهاي جديد برروي شالوده بناهاي ساساني از اين مكان به عنوان تفرجگاه وشكارگاه خوداستفاده كرد. بعد از ايخانان مغول اين مكان به صورت شهرك كم اهميتي با مشاغل متنوع تا قرن 11 ه.ق به حياط خود ادامه داد واز ان زمان كه هيات آلماني به سرپرستي رودلف ناومان در سال 1960 اولين گمانه ها را در اين محل آغاز گرديد.
NoPix.gif
022089.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ويژگيهای جمعيتی شهرستان تكاب
[FONT=Arial (Arabic)]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]براساس سر شماري عمومي نفوس ومسكن در سالهاي 1355و1365 و1375 ساختار جمعيتي شهرستان تكاب تغيرات عمدهاي داشته كه قابل بررسي ومطالعه است وضرورت مطالعه ان بر جمعيت شناسان وبرنامه ريزان جمعيت انر حتمي به نظر ميرسد.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]شهرستان تكاب بر عكس ساختار ظاهري وشكل معماري وساختماني كه در طول سالهاي متمادي كمترين تغيرات را داشته از لحاظ شكل وبافت جمعيتي (قومي ـنژادي) تغيراتي زيادي داشته .كه اين تغيزات در طول سالهاي ذكر شده اماري كاملآ محسوس وقابل مشاهده است.ازجمله اين تغيرات تخليه كامل تعدادي از روستاهاوتراكم بيش از حد جمعيتي در بعضي از مناطق شهرستان ميتوان نام برد.با بررسيهاي بعمل امده از تغيرات جمعيت اين مناطق مشخص مي شود در طول ساليان متمادي اين تغيرات ادامه داشته .ولي عمده تغيرات مربوط به دهه سي مي گردد كه با مهاجرت تعدادي زيادي از ساكنين اقليت هاي مذهبي (يهودي وكليمي و فرقه بهايي )از داخل شهرو وروستاهاي اطراف اطراف به ديگر شهرهاي ايران ودر بعضي ومواقع به خارج از كشور صورت گرفت.كه با مهاجرات اين افراد خيلي ازمناطق خالي از سكنه گرديد كه از جمله (محله موسايي تپه وچند روستاي ديگر .از ديگر تغيرات مهاجرت تعدادي از خانورهاي زنجاني وهمداني را ميتوان نام برد كه باآمدن وساكن شدن اين خانوده ها در شهر تكاب تغيراتي در بافت جمعيتي ايجاد گرديد.اين خانوادها از آنجايكه اكثرآ از كسبه وبازاري بودند در شكل ووضيعت اقتصادي ساكنين شهرتحولاتي بوجود اوردند اين تغيرات بيشتر بين سالهاي 1335تاسال1340 بود. بعد از سال 1340 كه هم زمان با تحولات سياسي كشور وتقسيم اراضي زمنينهاي كشاوزري بود .شكل جميتي به نوعي تحت تآثير اين تحولات قرار گرفت .با آغاز تقسيم اراضي ونوع ديگر مالكيت وبهره برداري از زمينهاي كشاورزي شيوه خاص مهاجرتها شروع گرديد.بطوريكه تعدادي از كشاورزان كه فاقد زمين بودند وتعدادي كه داراي زمين ولي فاقد امكانات بهره برداري از زمين بودند چاره را در مهاجرت به شهر وكارگري ديدند.كه با شروع اين مهاجرتها به شهر بطوركلي تغيراتي زيادي در شكل جمعيت بوجود آمد.در كنار اين نوع مهاجرتها تعداد زيادي از ساكنين شهر تكاب نيز به شهرهاي ديگر از جمله زنجان ـاروميه ـتهران وشهرهاي اطراف نيز همراه بود.اين شيوه مهاجرت وتغيرات جمعيتي تا شروع انقلاب اسلامي ادامه داشت كه بعد از انقلاب اسلامي در سال 1375 با سرعت وشدت فراواني شتاب گرفت بطوريكه در مدت خيلي كوتاه تعداد زيادي از روستاها بطور كامل خالي از سكنه شده اندوتعداد زيادي از ساكنين شهر به ساير شهرها مهاجرت نمودند.از عوامل متعدي كه در اين مهاجرتها دخيل بود ميتوان از نبود امكانات رفاهي در روستاها وجود رفاه نسبي در شهر ود بعضي از مناطق خصوصآ روستاهاي كردنشين ناامني ودر گيريهاي كه توسط عوامل بيگانه وضد انقلاب بوجود مي امد .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]شهرستان تكاب به جهت موقعيت خاص جغرافياي در منطقه وقرار گرفتن در بين چهار استان مهم كشور از اهميت ويژه اي بعد از انقلاب اسلامي پيدا كرد وبه جهت محروميت وكمبودهاي شهري وروستايي در اولويت محروميت زدايي قار گرفت وبه واسطه همين امر تعداد زيادي از كاركنان مراكز دولتي به عنوان مامور ين بازسازي ونو سازي وفراهم نمودن امكانات رفاهي به شهر وروستاها آغاز گرديد.وهمچنين به لحاظ تامين امنيت منطقه تعداد از نيروهاي نظامي از ساير شهرها در تكاب وروستاهاي ان مستقر شدند.هرچند اين افراد در مرحله اول به عنوان موقت بودند ولي به واسطه طولاني بودن ماموريتها تعدادي سكن شهر وروستاها شده وماندگار شدند.كه اين سكونت خود شكل جديد جمعيتي در شهرستان بوجود اورد.ودر بافت جمعيتي تحولات اغاز گرد
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]بررسي اما ري جمعيت شهرستان تكاب
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]طبق سرشماري عمومي مسكن ونفوس در سال 1355 مركز امار ايرانجمعيت كل 57914 نفر كه تعداد جمعيت شهري 12885 وجمعيت روستايي45029 تعداد خانوار 2526 خانوار اعلام شده . در سال 1361 تعداد كل جمعيت 66754 كه از اين تعداد 12885 نفر جمعيت شهري وتعداد 45029 نفر جمعيت روستايي هستند.وتعداد خانوار 5546 خانوار ذكر گرديده در سال 1375 كل جمعيت84901 نفر كه از اين تعداد 42569 نفر را جمعيت شهري وتعداد42332 نفر جمعيت روستايي طبق سرشماري عمومي ومسكن مركز امار ايران در سال1375 شهرستان تكاب داراي 2 بخش و6 دهستان و101 ابادي داراي سكنه و27 ابادي خالي از سكنه مي باشد .كه جمعيت انها به شرح ذيل است دهستان احمد اباد كل جمعيت 11947 نفر تعداد خانوار 2021 دهستان افشار كل جمعيت 5394 نفر وخانوار959 دهستان انصار كل جمعيت 6794 نفر وخانوار1262 دهستان چمن كل حمعيت 4130 نفروخانوار712 دهستان ساروق كل جمعيت 9392 1678نفر وخانوار دهستان كرفتو كل جمعيت4675 نفروخانوار 779 از كل جمعيت شهرستان 42396 نفر مرد و4255 نفر زن بوده اند كه نسبت جنسي برابر 100 مي باشد به عبارتي در مقابل هر صد مرد صد زن وجود دارد از جمعيت شهرستان 71/43 درصد در گروه سني كمتر از 15 سال و77/51 در صد در گروه سني 15ـ 64 ساله و52/4 درصد در گروه سني 65 ساله وبيشتر قرار داشته .
چهارمين اثر جهانی ايران ـ تخت سليمان


هر برگ از تاریخ ایران را ورق بزنی بی شک نشانه های متعددی از تمدن به چشم می خورد که در بسیاری از آن ها جای بای قدرت _هنر_سلطه ودست آخر مقتضیات زمان دیده می شود. سرزمین ایران بسیاری از این نشانه ها را دارد.گاه مایه افتخار وشکوه گاه دلیل تآسف.بیش از همه اما آنها که در تلفیق با طبیعت مجموعه ای را بدیدار کرده اند شگفت انگیز است.شگفتی نه در نشانه های تصویری که در هم ذات بنداری با تاریخی که در زندگی در ان جریان داشته هر بینندهای را به غور می برد.سرزمین ایران ÷هناور ایران نیز از این مجموعه ها کم ندارد. مطالعات انجام شده در مجموعه تخت سلیمان نشان می دهد این منطقه از هزاره اول قبل از میلاد محل استقرار بوده. اما آتشکده آذرگشسب روی بقایای آثاری از دوره بارت ها احداث شده است این آتشکده بعدها در دوره ساسانی به ویزه در زمان خسرو اول اهمیت بالایی به دست آورد.آتشکده بزرگ تخت سلیمان به زبان پهلوی گنزک یا گنجه نا میده می شده.رومیا ن ان را گز کا واعراب به نام شیز می شناختند.این مکان در سال 624 میلادی در حمله ارتش روم شکست سپا هیان خسرو دوم مورد غارت و تخریب قرار گرفت.پس از ان وبه خصوص در اوایل ظهور اسلم اعتبار خود را از دست داد .اما در زمان ایلخا نان مغول به احداث واحدهای جدید به ویزه تغیر ایوان خسرو توسط ابا قا خان این منطقه بایتخت ییلاقی او شد. سنگ ازدها _کوه میان تهی معروف به زندان سلیمان _تخت بلقیس _ چشمه های آبگرم _ چمن متحرک معماری بناهای آتشکه و دریاچه همیشه جوشان مجموعه ای از شگفتی های آن به حساب می آید وسعت این مجموعه حدود 12/5 هکتار است در این منطقه نشانه ها وبقایای استقرار از هزاره اول قبل از میلاد تا قرن یاز دهم هجری دیده می شود. شکوه وابادانی تخت سلیمان مربوط به دوره ساسانیان است که ساختمان آتشکده آذرگشنسب در آنجا احداث شده . وبه عنوان مهمترین معبد زرتشتیان مورد احترام آن دوره بوده است . به دلیل همین اقتدار وشکوهی که آتشکده داشته مردم منطقه آن را تخت سلیمان نامیده اند . از آن پس در تمام کتاب ها وآثار باقی مانده نام آتشکده آذر گشنسب کمتر دیده شده . این نام هنوز هم بر سر این مجموعه باقی مانده است . تخت سلیمان وسیع ترین تاسیسات مذهبی و اجتماعی دوره ساساتیان است که تاکنون از زیر خاک بیرون اورده شده .و شامل دو مجموعه تاریخی وطبیعی است .مجموعه تاریخی آن شامل ساختمان آتشکده .تالارها .راهروها . وعمارت پادشاهی است . کاوش های باستان شناسان در محوطه باستانی به کشف بیش از هزار سیصد اثر مهر گلین منجر شده است.این مهرهای گلین حاوی اطلاعات بسیار با ارزشی از نظام اداری. حقوقی . تجاری واقتصادی ساسانیان است. بخش طبیعی مجموعه متشکل از یک کوه آهکی است که قله ان چشمه بزرگی با دریاچه به قطر صد متر وجود دارد.چشمه تخت سلیمان هزاران سال پیش شروع به جوشیدن کرد و به تدریج بر اثر لعاب حاصل از آهک موجود در آب آن لبه بیرونی چشمه رسوب بسته وبالا آمده است.این روند در طول این سالها باعث پیدایش حوضچه ای به شکل گلدان شده که عمقی بین 60 تا 130 متر دارد . این دریاچه به عنوان کاسه مقدس زرتشتیان در کنار آتشکده و معبد آناهیتا در حال حاضر یکی از مرموزترین پدیده هایی است که باستان شناسان به دنبال حل رازهای ان هستند.روایت های گونا گونی در تاریخ به چشم می خورد که نشان میدهد در کف این در یاچه گنج بزرگی شامل نذورات روحانیون وپادشاهان دوره اشکانی _ خزانه قیمتیکراسوس پادشاه شکست خورده لیدیه در جنگ با کورش و خزانه پادشاهان سا سانی و ایلخانی محفوظ مانده است .این مجموعه به قدری گرانبهاست که تاکنون گروه های زیادی برای کاوش در دریاچه بسیج شده اند اما عمق زیاد _میزان املای و رسوبات وفشار غیر متعارف آب در اعماق بیش از 50 متری آن به قدری بالا است که هیچ غواصی تا به حال نتوانسته است موفق به پایین رفتن در دریاچه شود . چشمه های مقدس هر ثانیه صد لیتر آب تولید می کند وبا این که دریاچه دو راه خروجی دارد سطح آب آن همیشه ثابت است . هیچ موجود زندهای در ان زندگی نمی کند .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]معماری تخت سليمان

    1. [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] يافته های معماری ــــــ بقايای ديوارهای سنگی به شکل مستطيل شامل اتاق وحياط ـــــ فضاهای مربع مستطيل منظم شامل اتاق های متعدد ــــــ مجموعه ساختمان های خشتی منظم در شمال درياچه ـــــ يک حصار خشتی منظم مستطيل شکل ــــــ حياط به ابعاد ۲۰ در ۲۰ متر ــــــ راهرو ــــ محراب ــــــ ايوان به ابعاد ۱۵ در ۸ متر ــــ ديوار حصار مدور ـــــ بقايای ديوار سنگی به صورت حصار مدور با ۳۸ پشت بند و دو دروازه وبرج ديده بانی ـــــ بقايای ديوار سنگی وآجری با ۲۴ پشت پشت بند در پيرامون ـــــ بناهای با دلانهای به عرض ۵/۲ متر در ضلع شرقی ـ شمال و غربی بناها ــــ آتشکده بزرگ ( آ ) ـــــ آتشکده (ب ) ــــــ تالار ستوندار مصالح لاشه سنگ در ديوارها ـ صخره طبيعی به عنوان پی ـ خشت در ديواره ها به ضخامت ۵/۱ در ۵/۳ متر ـ صخره سنگی ـ خشت در ستون ها به ابعاد ۵/۱ در ۵/۱ متر ـ خشت در ديوارها حصار ـ سنگ تراش خورده در ديواره ها حصار ـ آجر در ديوار حصار ـ سنگ در ديوار ـ کف از آجر ـ کف از سنگ ـ ستون از خشت ـ اندود گل و گچ ـ اندود گچ ـ لاشه سنگ با ملات در ديوار ها ويژگيهای معماری هندسه بناها ـ بقايای ديوار ها ی سنگی به شکل اتاق های مستطيل شکل با حيا ط ـ سکوئی از سنگ در داخل خانه که برروی گورها قرار می دادند ـ در مرکز اتاق محراب به ابعاد ۵/۲ در ۵/۲ متر دوره های معماری در تخت سليمان دوره اول ـــــــ ۵۵۰ ـ ۳۲۳ ق دوره دوم ـــــــ ۶۰۰ـ ۵۰۰ ميلادی دور اول حکومت ساسانی دوره سوم ــــــ ۶۰۰ ب. م دور دوم حکومت ساسانی[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] دوره چهارم ـــــ آباخان
 
بالا