• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تکنولوژی پالتروژن

Miss zahra

متخصص بخش تکنولوژی
پالتروژن از جمله روش های سریع تولید کامپوزیت های تقویت شده با الیاف پیوسته می باشد که به کمک آن می توان انواع پروفیل کامپوزیتی با قطع ثابت را با سرعت بالا تولید نمود. این روش اولین بار در سال 1951 به کار گرفته شد. محصولات تولیدی به این روش دارای استحکام بالا، وزن کم و عمر طولانی به ویژه در محیط های شیمیایی می باشند.
Pic1[1].jpg
در این فرایند، الیاف پیوسته به صورت الیاف بلند، پارچه بافته شده و پارچه الیاف کوتاه از داخل حمام حاوی رزین عبور کرده و آغشته به رزین عبور کرده و آغشته به رزین می شود. پس از خروج از حمام، الیاف به قالبی گرم هدایت شده و در داخل قالب محصول شکل نهایی را به خود می گیرد. عملیات سخت شدن و پخت نیز در داخل قالب صورت می پذیرد. پس از خروج از قالب، محصول پیوسته سرد شده و مراحل برش و پرداخت کاری انجام می شود. به این ترتیب محصول نهایی بدون نیاز به انجام عملیات دیگری آماده عرضه به بازار می باشد. قالب مورد استفاده معمولا فولادی و دارای طول 30 الی 155 سانتی متر است.
محصولات تولیدی به روش پالتروژن در برابر مواد شیمیایی مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند و یکی از موارد استفاده این محصول در محیط های اسیدی و بازی با PH بالا می باشد، به علت فرایند پیوسته ای که در تولید قطعات به روش پالتروژن به کار گرفته می شود، قطعات تولیدی محدودیت طولی ندارند. بالا بودن سرعت و استفاده از تجهیزات ساده و ارزان و وابستگی کم به نیروی انسانی سبب پایین آمدن هزینه، در تولید محصول نسبت به سایر روشهای ساخت مواد مرکب شده است.
در کشور ما با توجه به خوردگی خاک ها و شرایط بداقلیمی بسیاری از مناطق کشور، استفاده از محصولات پالتروژنی می تواند در صنعت نفت، صنایع دریایی و حمل و نقل کاربرد فراوانی داشته باشد.
 

Miss zahra

متخصص بخش تکنولوژی
تولید پالتروژن

مشابه فرایند اکستروژن پلاستیکهاست، با این تفاوت که در آنجا مواد از داخل قالب به سمت بیرون، تحت فشار رانده می شوند ولی در پالتروژن از داخل قالب به بیرون کشیده می شوند.
درصد الیاف در این فرایند در این فرایندها بالا و آرایش آنها بصورت طولی است. این امر موجب می شود استحکام کششی و فشاری قطعات آن بسیار بالا باشد.

اجزای فرایند:

- قفسه الیاف
- حمام آغشته سازی
- شکل دهی اولیه
- قالب شکل دهی اولیه
- سیستم کشنده
- محصول نهایی



قفسه الیاف باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:

- تغذیه پیوسته فرایند را فراهم کند.
- متناسب با سرعت فرایند، الیاف باز شوند.
- ترتیب ورود الیاف لحاظ شده باشد.( ابتدا Roving و بعد CFM و بعد Veil )

حمام آغشته سازی :

آغشته سازی الیاف از اصول فرایند پالتروژن می باشد. چرا که خواص محصول بستگی به آغشته سازی الیاف دارد. متناسب با سرعت تولید، آغشته سازی کامل باید انجام شود. این مسئله بستگی به طول حمام و طرح آغشته سازی دارد. الیاف غیر پیوسته در اثر آغشته شدن به رزین، ضعیف می شوند. سیستم باید طوری طراحی شود که الیاف را از هم باز نکند. در بعضی از فرایندها از روش تزریقی جهت آغشته سازی استفاده می شود.

صفحات شکل دهی اولیه :

در مواقعی که قطعه پیچیده می باشد و نیز گاهی برای گرفتن رزین اضافی، قبل از قالب، صفحاتی قرار می دهند که به آنها Perform می گویند. قطعه قبل از ورود به قالب از این صفحات می گذرد. صفحات فوق تا حد ممکن نباید به الیاف آسیب برسانند. در یک فرایند ممکن است شکل دهی را در چند مرحله و با استفاده از چند صفحه Perform انجام داد.
قالب :

قالب، قلب فرایند پالتروژن محسوب می شود. اعمال حرارت و نیز فشار در قالب موجب شکل گیری و پخت قطعه می گردد. دمای قالب و سیستم پخت باید بطوری تنظیم شود که قطعه در مدتی که از قالب میگذرد پخت شود.

سیستم کشش:

تنظیم سرعت تولید توسط سیستم کشش صورت میگیرد سه نوع سیستم کشش وجود دارد:
1.سیستم کشش تسمه ای نقاله ای
2.سیستم کششی رفت و برگشت پیوسته
3.سیستم کشش رفت و برگشت متناوب
Pic2[1].jpg

سیستم برش:

برش باید توسط تیغ الماسه انجام شود
در مدت برش تیغه همراه پروفیل حرکت میکند



مواد مورد استفاده:

الیاف(CFM-Roving, Surface Veil)
مواد افزودنی(پرکننده، رها ساز و انواع اصلاح کننده ها)
Pic3[1].jpg
 
بالا