Ever Green
متخصص بخش پزشکی
چگونه چيزي كه شيرين است، تأثيرات تلخي بر روي سلامتي خواهد داشت پس ياد بگيريد از قند پرهيز كنيد و موادي با ارزش غذايي بالاتر انتخاب كنيد.
1ـ قند باعث ميشود تا گلوكز خون ناگهان بالا رفته و سپس ناگهان افت كند:
ناپايدار بودن قند خون منجر به نوسانات خلق، خستگي، سردرد و تمايل بيش از حد مجدد براي قند خواهد بود. اين تمايل (اشتها) براي قند منجر به نوعي اعتياد ميشود يعني با مصرف قند شما احساس بهتري خواهيد داشت ولي اين موقتي است، چند ساعت بعد اشتها و گرسنگي بيشتري را سبب خواهد شد. از طرف ديگر كساني كه قند كمتري استفاده مي كنند اشتهاي كمتري براي مصرف مواد قندي و شيريني دارند و از لحاظ روحي هم متعادل و با انرژي هستند.
علت موارد بالا اين است كه با مصرف قندهاي ساده، انسولين بصورت سريع و شديد ترشح شده و اين انسولين مترشحه مقداري از قند را به داخل سلول برده صرف متابوليسم مينمايد و قند اضافه را تبديل به چربي كرده ذخيره ميكند ولي اين قضيه منجر به افت سريع قند در خون شده و مجدداً شخص احساس افت قند كرده و نياز به شيريني پيدا ميكند.
2ـ قند باعث چاقي، ديابت و بيماريهاي قلبي ميشود:
چند مطالعه بزرگ نشان دادهاند كه با مصرف غذاهاي با قندهاي ساده زياد (كه سريعاً روي قند خون اثر ميگذارند ) شامل شيرينيها و غذاهاي با قند بالا، احتمال چاقي، ديابت و بيماريهاي قلبي زياد ميشود. در ضمن احتمال كانسر (سرطان) نيز زيادتر خواهد شد.
3ـ قند با سيستم ايمني تداخل ميكند:
دراين مورد مطالعه بر روي انسان خيلي كم انجام شده است، ولي مطالعات حيواني نشان دادهاند كه قند باعث ساپرس كردن پاسخهاي ايمني ميشود. مطالعات و تحقيقات بيشتري لازم است تا مكانيسم دقيق آن مشخص شود. فقط در حال حاضر ما ميدانيم كه باكتريها و قارچها از قندها تغذيه ميكنند و وقتي رشد اين ميكروارگانيسمها از تعادل خارج شد، عفونت و بيماري ايجاد خواهد شد.
4ـ برنامه غذايي با قند بالا باعث كاهش كروم ميشود:
اگر شما قند و كربوهيدراتهاي تصفيه شده زياد مصرف كنيد عنصر كروم كه وظيفه اصلي آن تنظيم قند خون است را كمتر دريافت خواهيد كرد. كروم در غذاهاي حيواني، دريائي و گياهي يافت ميشود. قندها و كربوهيدراتهاي تصفيه شده باعث ميشود تا اين غذاها از كروم تخليه شوند.
5ـ قندها روند پيري را تسريع ميكنند:
قندها در پژمرده شدن پوست نيز شركت دارند برخي از قندهايي كه شما استفاده ميكنيد وقتي كه وارد خون ميشوند نهايتاً به پروتئينها متصل ميشوند، روندي كه Glycation نام دارد. اين ساختمانهاي مولكولي جديد باعث كاهش قابليت ارتجاعي در بافتهاشده از پوست گرفته تا شريانها و ساير ارگانها ميباشند. هر چه قند در گردش خون بيشتر باشد، اين تخريب سريعتر انجام ميشود.
6ـ قندها باعث پوسيدگي دندان ميشوند:
با همة تأثيرات تهديد كننده حيات قندها، ما تخريب اصلي آنها را گاهي فراموش ميكنيم. وقتي قند بر روي دندان مينشيند، بيشتر از هر ماده ديگري باعث تخريب دندان ميشود. علت اصلي آن هم تبديل قندها به اسيد (ترش مزه شدن دهان پس از مصرف شيرينيجات) ميباشد.
7ـ قندها منجر به بيماري لثه و اين هم به نوبه خود منجر به بيماري قلبي ميشود:
شواهد زياد نشانگر اين است كه عفونتها نظير آنهايي كه منجر به مشكلات لثه ميشوند، در پيشرفت بيماري عروق كرونر بسيار تأثير دارند. معروفترين تئوري اين است كه تأثيرات وسيع پاسخ التهابي بدن به عفونت همه جا به هم مرتبط است.
8ـ قندها روي رفتار و شناخت در كودكان تأثير ميگذارند:
اگر چه اكثر والدين عقيده دارند كه محققين تأثيرات قندها را بر روي رفتار كودكان نميتوانند مشخص كنند ولي اين نكته به علت آن است كه احتمالاً درمطالعات از مقايسه مواد غذايي داراي قندهاي طبيعي با مواد داراي قندهاي مصنوعي استفاده ميشود كه احتمالاً كودكان به هر دو نوع قند واكنش يكسان نشان ميدهند. درمورد توانائي يادگيري در كودكان: بين سالهاي 1979 تا 1983، در 803 مدرسه دولتي ميزان شكر (قند در سفره)، رنگهاي مصنوعي، طعمدهندهها و 2 نوع نگهدارنده از صبحانه وناهار اين مدارس حذف شد. اين روند ادامه داشت تا موقعي كه 7/15 درصد افزايش در رتبهبندي آكادميك ملي ايجاد شد. (قبلاً بيشترين بهبودي كه مشاهده شده بود 7/1 درصد بود).
9ـ قندها باعث افزايش استرس ميشوند:
وقتي ما با استرس مواجه ميشويم، هورمونهاي استرس ما (كاتكول آمينهائي نظير ادرنالين و نورادرنالين و كورتيزول) افزايش مييابند كه منجر به واكنشهاي سريع جنگ يا گريز (fight-or-flight) ميشوند. همين هورمونها وقتي قند خون افت ميكند نيز ديده مي شوند. پس وقتي كه قند خون به حداكثر ميرسد (مثلاً پس از مصرف يك تكه كيك تولد)، يك افت جبراني قند (قبلاً در شمارة يك توضيح داده شد) ايجاد شده و منجر به آزاد شدن هورمونهاي بالا ميشوند كه يكي از وظايف اين هورمونها افزايش قند خون ميباشد تا در موقع جنگ يا گريز بدن داراي منبع سريع انرژي باشد. مشكل اينجاست كه اين هورمونهاي مفيد ميتوانند باعث نگراني، بيقراري و لرزش ما شوند.
10 ـ قند جاي مواد مغزي مهم را ميگيرد:
افرادي كه بيشترين مصرف قند و شيرينيجات را دارند، كمترين ميزان مصرف مواد مغذي ضروري را دارا هستند، بخصوص ويتامين A، ويتامين C، فولات، ويتامين B12، كلسيم، فسفر> منيزيوم و آهن و متأسفانه آنهائي كه بيشترين مصرف قند و شيرينيجات را دارند همان بچهها و نوجوانان در حال رشد هستند كه بيشترين نياز را به اين مواد مغذي دارند.
تذكر مهم : هشدارهاي بالا بدين معني نيست كه قندها بايد كاملاً از برنامة غذائي حذف شوند فقط مهم اين است كه مصرف آنها حتيالامكان به حداقل برسد.
1ـ قند باعث ميشود تا گلوكز خون ناگهان بالا رفته و سپس ناگهان افت كند:
ناپايدار بودن قند خون منجر به نوسانات خلق، خستگي، سردرد و تمايل بيش از حد مجدد براي قند خواهد بود. اين تمايل (اشتها) براي قند منجر به نوعي اعتياد ميشود يعني با مصرف قند شما احساس بهتري خواهيد داشت ولي اين موقتي است، چند ساعت بعد اشتها و گرسنگي بيشتري را سبب خواهد شد. از طرف ديگر كساني كه قند كمتري استفاده مي كنند اشتهاي كمتري براي مصرف مواد قندي و شيريني دارند و از لحاظ روحي هم متعادل و با انرژي هستند.
علت موارد بالا اين است كه با مصرف قندهاي ساده، انسولين بصورت سريع و شديد ترشح شده و اين انسولين مترشحه مقداري از قند را به داخل سلول برده صرف متابوليسم مينمايد و قند اضافه را تبديل به چربي كرده ذخيره ميكند ولي اين قضيه منجر به افت سريع قند در خون شده و مجدداً شخص احساس افت قند كرده و نياز به شيريني پيدا ميكند.
2ـ قند باعث چاقي، ديابت و بيماريهاي قلبي ميشود:
چند مطالعه بزرگ نشان دادهاند كه با مصرف غذاهاي با قندهاي ساده زياد (كه سريعاً روي قند خون اثر ميگذارند ) شامل شيرينيها و غذاهاي با قند بالا، احتمال چاقي، ديابت و بيماريهاي قلبي زياد ميشود. در ضمن احتمال كانسر (سرطان) نيز زيادتر خواهد شد.
3ـ قند با سيستم ايمني تداخل ميكند:
دراين مورد مطالعه بر روي انسان خيلي كم انجام شده است، ولي مطالعات حيواني نشان دادهاند كه قند باعث ساپرس كردن پاسخهاي ايمني ميشود. مطالعات و تحقيقات بيشتري لازم است تا مكانيسم دقيق آن مشخص شود. فقط در حال حاضر ما ميدانيم كه باكتريها و قارچها از قندها تغذيه ميكنند و وقتي رشد اين ميكروارگانيسمها از تعادل خارج شد، عفونت و بيماري ايجاد خواهد شد.
4ـ برنامه غذايي با قند بالا باعث كاهش كروم ميشود:
اگر شما قند و كربوهيدراتهاي تصفيه شده زياد مصرف كنيد عنصر كروم كه وظيفه اصلي آن تنظيم قند خون است را كمتر دريافت خواهيد كرد. كروم در غذاهاي حيواني، دريائي و گياهي يافت ميشود. قندها و كربوهيدراتهاي تصفيه شده باعث ميشود تا اين غذاها از كروم تخليه شوند.
5ـ قندها روند پيري را تسريع ميكنند:
قندها در پژمرده شدن پوست نيز شركت دارند برخي از قندهايي كه شما استفاده ميكنيد وقتي كه وارد خون ميشوند نهايتاً به پروتئينها متصل ميشوند، روندي كه Glycation نام دارد. اين ساختمانهاي مولكولي جديد باعث كاهش قابليت ارتجاعي در بافتهاشده از پوست گرفته تا شريانها و ساير ارگانها ميباشند. هر چه قند در گردش خون بيشتر باشد، اين تخريب سريعتر انجام ميشود.
6ـ قندها باعث پوسيدگي دندان ميشوند:
با همة تأثيرات تهديد كننده حيات قندها، ما تخريب اصلي آنها را گاهي فراموش ميكنيم. وقتي قند بر روي دندان مينشيند، بيشتر از هر ماده ديگري باعث تخريب دندان ميشود. علت اصلي آن هم تبديل قندها به اسيد (ترش مزه شدن دهان پس از مصرف شيرينيجات) ميباشد.
7ـ قندها منجر به بيماري لثه و اين هم به نوبه خود منجر به بيماري قلبي ميشود:
شواهد زياد نشانگر اين است كه عفونتها نظير آنهايي كه منجر به مشكلات لثه ميشوند، در پيشرفت بيماري عروق كرونر بسيار تأثير دارند. معروفترين تئوري اين است كه تأثيرات وسيع پاسخ التهابي بدن به عفونت همه جا به هم مرتبط است.
8ـ قندها روي رفتار و شناخت در كودكان تأثير ميگذارند:
اگر چه اكثر والدين عقيده دارند كه محققين تأثيرات قندها را بر روي رفتار كودكان نميتوانند مشخص كنند ولي اين نكته به علت آن است كه احتمالاً درمطالعات از مقايسه مواد غذايي داراي قندهاي طبيعي با مواد داراي قندهاي مصنوعي استفاده ميشود كه احتمالاً كودكان به هر دو نوع قند واكنش يكسان نشان ميدهند. درمورد توانائي يادگيري در كودكان: بين سالهاي 1979 تا 1983، در 803 مدرسه دولتي ميزان شكر (قند در سفره)، رنگهاي مصنوعي، طعمدهندهها و 2 نوع نگهدارنده از صبحانه وناهار اين مدارس حذف شد. اين روند ادامه داشت تا موقعي كه 7/15 درصد افزايش در رتبهبندي آكادميك ملي ايجاد شد. (قبلاً بيشترين بهبودي كه مشاهده شده بود 7/1 درصد بود).
9ـ قندها باعث افزايش استرس ميشوند:
وقتي ما با استرس مواجه ميشويم، هورمونهاي استرس ما (كاتكول آمينهائي نظير ادرنالين و نورادرنالين و كورتيزول) افزايش مييابند كه منجر به واكنشهاي سريع جنگ يا گريز (fight-or-flight) ميشوند. همين هورمونها وقتي قند خون افت ميكند نيز ديده مي شوند. پس وقتي كه قند خون به حداكثر ميرسد (مثلاً پس از مصرف يك تكه كيك تولد)، يك افت جبراني قند (قبلاً در شمارة يك توضيح داده شد) ايجاد شده و منجر به آزاد شدن هورمونهاي بالا ميشوند كه يكي از وظايف اين هورمونها افزايش قند خون ميباشد تا در موقع جنگ يا گريز بدن داراي منبع سريع انرژي باشد. مشكل اينجاست كه اين هورمونهاي مفيد ميتوانند باعث نگراني، بيقراري و لرزش ما شوند.
10 ـ قند جاي مواد مغزي مهم را ميگيرد:
افرادي كه بيشترين مصرف قند و شيرينيجات را دارند، كمترين ميزان مصرف مواد مغذي ضروري را دارا هستند، بخصوص ويتامين A، ويتامين C، فولات، ويتامين B12، كلسيم، فسفر> منيزيوم و آهن و متأسفانه آنهائي كه بيشترين مصرف قند و شيرينيجات را دارند همان بچهها و نوجوانان در حال رشد هستند كه بيشترين نياز را به اين مواد مغذي دارند.
تذكر مهم : هشدارهاي بالا بدين معني نيست كه قندها بايد كاملاً از برنامة غذائي حذف شوند فقط مهم اين است كه مصرف آنها حتيالامكان به حداقل برسد.