Ever Green
متخصص بخش پزشکی
بسياري از مردم به خصوص دانش آموزان ، دانشجويان اين سوال را در ذهن دارند كه آيا غذاهايي وجود دارند كه حافظه را تقويت و يادگيري را بهتر كند . تحقيقات زيادي ارتباط ميان تغذيه و حافظه را نشان داده است كه بعضي از آن ها به قرار زير مي باشند :
1- مصرف غذاهای نشاسته ای پر فيبر مانند نان هاي سبوس دار به بهبود حافظه كمك مي كند . غذاهاي پر فيبر قند خون را به مدت طولاني تري بالا نگه مي دارند و عملكرد مغز را بهتر مي کنند .
2- خوردن صبحانه حاوي مواد پروتئيني نظیر تخم مرغ ، گوشت ، حبوبات و لبنيات و غذاهاي نشاسته اي پرفيبر سبب افزايش دقت و توجه و تقويت حافظه مي شوند . تخم مرغ حاوی لسیتین است که در بدن به کولین تبدیل می شود که در ساختمان استیل کولین بکار می رود. استیل کولین اهمیت بسیاری برای فعالیت های مغز و مرکز حافظه دارد . در صورت کمبود لسیتین قدرت حافظه کاهش یافته و قدرت حفظ طولانی صحبت ها و دیده ها از دست می رود و مطالب جدید به سختی به خاطر سپرده می شود.
3- غذاهاي غني از مواد آنتي اكسيدان مي توانند سبب افزايش قدرت يادگيري شوند . ميوه ها و سبزيجات تازه حاوي ويتامين های A و C هستند که اثر آنتي اكسيدانی دارند .
4- نقش اسيد هاي چرب اومگا 3 در بهبود وضيعت حافظه نشان داده شده است . بهترين منابع اومگا 3 ، ماهي ها نظير ماهي آزاد ، قزل آلا، ماهی تن و ساردین است . اومگا 3 در گردو ، روغن سويا و كانولا و كنجد نيز وجود دارد .
5- از آنجا كه كم آبي سبب گيجي و اختلال حافظه مي شود بايد به حد كافي آب نوشیده شود تا بدن دچار كم آبي نشود .
6- سویا نیز با خواص مختلف خود اثر مثبت بر حافظه دارد و توصیه می شود به مقدار کافی در برنامه غذایی گنجانده شود .
بطور خلاصه آنچه موجب تقويت حافظه مي شود يك رژيم غذايي متعادل حاوي مقدار زياد سبزي و ميوه تازه ، و مقدار متعادل از غذاهاي نشاسته اي ، پروتئين ، لبنيات و روغن هاي حاوي اومگا 3 مي باشد .
از سوی دیگر ، الكل ، سيگار ، چربي هاي اشباع ، نان سفيد بدون سبوس ، شيرين كننده هاي مصنوعي ، افزودني هاي رنگي ، غذاهاي يخ زده و مواد غذایی خیلی شیرین عملكرد مغز را كاهش داده و حافظه را تضعیف می کنند .
1- مصرف غذاهای نشاسته ای پر فيبر مانند نان هاي سبوس دار به بهبود حافظه كمك مي كند . غذاهاي پر فيبر قند خون را به مدت طولاني تري بالا نگه مي دارند و عملكرد مغز را بهتر مي کنند .
2- خوردن صبحانه حاوي مواد پروتئيني نظیر تخم مرغ ، گوشت ، حبوبات و لبنيات و غذاهاي نشاسته اي پرفيبر سبب افزايش دقت و توجه و تقويت حافظه مي شوند . تخم مرغ حاوی لسیتین است که در بدن به کولین تبدیل می شود که در ساختمان استیل کولین بکار می رود. استیل کولین اهمیت بسیاری برای فعالیت های مغز و مرکز حافظه دارد . در صورت کمبود لسیتین قدرت حافظه کاهش یافته و قدرت حفظ طولانی صحبت ها و دیده ها از دست می رود و مطالب جدید به سختی به خاطر سپرده می شود.
3- غذاهاي غني از مواد آنتي اكسيدان مي توانند سبب افزايش قدرت يادگيري شوند . ميوه ها و سبزيجات تازه حاوي ويتامين های A و C هستند که اثر آنتي اكسيدانی دارند .
4- نقش اسيد هاي چرب اومگا 3 در بهبود وضيعت حافظه نشان داده شده است . بهترين منابع اومگا 3 ، ماهي ها نظير ماهي آزاد ، قزل آلا، ماهی تن و ساردین است . اومگا 3 در گردو ، روغن سويا و كانولا و كنجد نيز وجود دارد .
5- از آنجا كه كم آبي سبب گيجي و اختلال حافظه مي شود بايد به حد كافي آب نوشیده شود تا بدن دچار كم آبي نشود .
6- سویا نیز با خواص مختلف خود اثر مثبت بر حافظه دارد و توصیه می شود به مقدار کافی در برنامه غذایی گنجانده شود .
بطور خلاصه آنچه موجب تقويت حافظه مي شود يك رژيم غذايي متعادل حاوي مقدار زياد سبزي و ميوه تازه ، و مقدار متعادل از غذاهاي نشاسته اي ، پروتئين ، لبنيات و روغن هاي حاوي اومگا 3 مي باشد .
از سوی دیگر ، الكل ، سيگار ، چربي هاي اشباع ، نان سفيد بدون سبوس ، شيرين كننده هاي مصنوعي ، افزودني هاي رنگي ، غذاهاي يخ زده و مواد غذایی خیلی شیرین عملكرد مغز را كاهش داده و حافظه را تضعیف می کنند .