• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

فساد میکروبی

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
فساد میکروبی عبارت است از تغییرات ساختاری ایجاد شده در اثر تکثیر و سوخت و ساز میکروارگانیسم ها در یک ماده غذایی به گونه ای که ارزش مصرفی آن پایین آمده و یا از بین برود . فساد میکروبیولوژیکی شامل باکتریها ، انگل ها و سموم قارچ ها می باشند .

گروهی از باکتری ها از طریق تولید سم در مواد غذایی و خوردن آنها توسط انسان باعث ایجاد بیماری می شوند مانند کلستریدیوم بوتولینیوم ، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس و دیگر باکتریها که بسیار متنوع می باشند. باکتریها از نظر استفاده از مواد غذایی متنوع بوده و گروهی از آنها برای رشدونمو خود از مواد غذایی گوناگونی استفاده کرده در صورتی که دسته ای از آنها مانند انواع کلستریدیوم ها و اغلب باکتریهای بیماریزا فقط از غذاهای مشخص و اختصاصی استفاده می کنند .

باکتریها :
باکتریها به صورت های مختلف سبب آلودگی و فساد در موادغذایی می شوند . گاهی حضور عامل بیماریزا در مواد غذایی آنرا به صورت بیماریزا در می آورد و گاهی میکروبها با تولید سم در ماده غذایی سبب فساد آن می شود و زمانی هم میکروب غیر بیماریزا با تجزیه موادغذایی آنرا بصورت غیر قابل مصرف در می آورد و تغییراتی نامطلوب در شکل ظاهری ، طعم و مزه غذاها ایجاد می نماید .

قارچ ها :
قارچ ها موجوداتی هستند که برای رشد و تکثیر خود به ترکیبات آلی جهت دریافت انرژی و کربن نیاز دارند . آفلاتوکسین مهمترین سم قارچی است که ایجاد مسمومیت غذایی می کند . مخمر و کپک ها نیز به این گروه تعلق دارند.
اغلب کپک ها برای رشد و نمو خود به اکسیژن نیاز دارند و به همین دلیل معمولا" بر روی سطح موادغذایی یافت می شوند. کپک ها با حضور رطوبت کافی فعالیت می کنند و محیط های قندی و اسیدی محیط مطلوب آنها به حساب می آید و با تجزیه موادغذایی موجبات فساد خوردنی ها را فراهم می کند.

انگل ها :
وجود تخم انگل مثل کرمک ، عامل کیست هیداتیک و همچنین لاور انگل مانند آسکاریس در سبزی های آلوده و تنیاساژیناتا در گوشت گاو، غذا را ناسالم می کند . از راههای مؤثر برای از بین بردن انگل ها روش حرارت و انجماد در دمای 18- درجه سانتیگراد است . از روشهای دیگر می توان خشک کردن ، نمک سود کردن ، بازرسی دامها و شرایط مناسب دامپروری و دامداری را نیز نام برد .

ویروس ها :
ویروس ها نمی توانند در مواد غذایی رشد کنند بلکه توسط آنها حمل می شوند . مهمترین این ویروس ها عبارتند از ویروس های هپاتیت A و E ، نورواک و غیره . شایان ذکر است که ویروس های هپاتیت A و Eدر شرایط انجماد موادغذایی سالها می توانند زنده بمانند اما در حرارت 85 تا 95 درجه در مدت یک دقیقه از بین می روند .

نورواک نیز نام مدرسه ای در اوهایو بوده که برای نخستین بار در دانش آموزان آن مدرسه شناسایی شد که بصورت ویروس کوچک و گرد بوده و عامل گاستروانتریت می باشد . ویروسها در بدن انسان و حیوانات ، آبهای آلوده و مدفوع وجود داشته به همین دلیل رعایت بهداشت فردی در پیشگیری از آن بسیار مؤثر می باشد. همچنین ویروسها را می توان با بکارگیری روشهای حرارتی از بین برد.

 
بالا