• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

لیزر و كاربرد آن در درمان بیماریهای پوستی و زیبایی پوست

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
لیزر یك نوع نور برانگیخته شده و پرانرژی است كه در شرایط عادی در طبیعت دیده نمی‌شود ولی با تكنولوژی و وسایل خاص می‌توان آن را ایجاد كرد. لیزر با نور معمولی تفاوت‌هایی دارد كه این ویژگی‌ها باعث توانایی و كاربردهای خاص لیزر می‌شود.

كاربرد لیزر در پزشكی و از جمله بیماری‌های پوستی از حدود ۴۰ سال پیش به صورت تحقیقاتی شروع شده و با آمدن دستگاههای جدیدتر كه مؤثرتر و كم عارضه‌تر هستند جایگاه ویژه و وسیعی در درمان بیماری‌ها، پیدا كرده است.
مكانیسم اثر لیزر جذب انرژی نورانی توسط مولكول‌های بافتی است. همانطوری كه در اثر تابش نور خورشید اشیاء به تدریج گرم می‌شوند، تابش لیزر نیز باعث گرم شدن، داغ شدن و نهایتاً تخریب بعضی مولكول‌های حساس بافتی می‌شود.
از آنجایی كه لیزر تك طول موج است، فقط باعث داغ شدن و تخریب ساختمان‌های خاصی می‌شود. در حالی كه افزایش حرارت در ساختمان‌های مجاور كه حساس نیستند زیاد قابل توجه نیست. لذا با انتخاب لیزر مناسب و با دانستن ویژگی‌های بافتی می‌توان ضایعه مورد نظر را تخریب كرد در حالی كه كمترین صدمه ممكن به ساختمان‌های مجاور آن وارد شود. به طور مثال لیزری كه طول موج حدود ۵۸۵ نانومتر می باشد (Pulse dye Laser) بیشتر روی ساختمان عروقی اثر می‌كند. لذا در مورد عروق واریسی پوست، ضایعات همانژیومی و لكه‌ها و خال‌های عروقی به كار می‌رود.
●كاربرد لیزر در بیماریهای پوستی و زیبایی
به طور كلی كاربردهای لیزر را به شكل زیر می‌توان دسته‌بندی كرد: درمان ضایعات و خال‌های عروقی كه معمولاً رنگ این ضایعات قرمز روشن یا تیره است. درمان انواع ضایعات رنگی و رنگدانه‌ای پوست كه شامل خال‌های رنگی پوست و خالكوبی ها می‌شود، درمان و كاهش موهای زائد و ناخواسته بدن، كاهش چین و چروك، فرورفتگی ها و جای زخم‌های ناشی از بعضی بیماریهای پوستی از قبیل آكنه.
درمان بعضی از انواع بیماریهای پوستی از قبیل زگیل، جای زخم های برجسته و خارش دار (كلوئید)، ترك‌های پوستی ناشی از حاملگی و چاقی (Striae) و ترمیم زخم و همچنین استفاده از آن به عنوان وسیله‌ای برای برش بافت از كارایی‌های مهم این پدیده است.
●انواع دستگاههای لیزر و كاربرد آنها
برای درمان ضایعات عروقی كه شامل رگ‌های واریسی پوست (درصورت، اندام ها و بدن)، لكه های قرمز عروقی و خال‌های عروقی (ماه گرفتگی های قرمز) و بعضی تومورهای عروقی (گرانولوم پیوژنیكوم) است، لیزرهای (Pulse dye laser)P.D.L، Nd-YAG، آرگون قابل استفاده هستند كه P.D.L مناسب تر است.
برای درمان خال‌ها و لكه‌های تیره پوستی (ماه گرفتگی آبی و یا قهوه‌ای)، خالكوبی ها (آبی، سیاه، گاهی قرمز) از انواع این لیزرها می‌توان استفاده كرد:
Q- Switch Ruby, Q- Switch Alexandrite, Q- Switch Nd-YAG
برای درمان و كاهش موهای ناخواسته نیز از انواع لیزرهای Ruby laser، Alexandrite، Diode، Nd-YAG می توان استفاده نمود. همچنین یك سیستم جدید به نام (I.P.L) Intense Pulse Light كه نور پرانرژی معمولی است و از جنس لیزر نیست در كاهش موهای ناخواسته مؤثر است اما تأثیر لیزر در كاستن موهای زائد، دائمی نمی باشد.
برای كاهش چین و چروك و فرورفتگی های جای زخم آكنه و سایر بیماریها می توان از لیزرهای CO۲ و Erbium YAG استفاده كرد.
لیزر CO۲ پوست را عمیق تر می‌تراشد و در كاهش چین و چروك مؤثرتر است ولی عوارض آن از جمله ایجاد جای زخم و لكه های تیره شایع تر است، لذا برای كاهش عوارض ناخواسته، Erbium YAG مناسب تر است. نتیجه این لیزرها هیچ كدام صددرصد نیست، ولی در كاهش عمق چین و چروك و زخم ها مؤثر هستند.
انواع مختلف لیزر در درمان بیماریهای مختلف پوستی كاربرد دارند ولی باید توجه داشت كه برای این بیماریها، درمان‌ها و روش‌های دیگر و ارزان‌تر نیز وجود دارند، لذا در صورت عدم موفقیت سایر روشها می توان نتایج لیزر را نیز امتحان كرد.

 
بالا