• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مارپیچی تماشایی در یال شیر

mahla

متخصص بخش روانشناسی
نويسنده: مریم حاج حیدری
<li class="ContentPublishDate tplvar-content-publishdate">تصویر جدیدی که توسط تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) گرفته شده، یک کهکشان مارپیچی را تقریبا 35 میلیون سال نوری دورتر از زمین در صورت‌فلکی شیر (اسد) نشان می‌دهد. این جرم تماشایی که NGC 3521 نامیده می‌شود، حدود 50 هزار سال نوری در فضا گسترش پیدا کرده و هسته‌‌ روشن و فشرده‌اش در میان ساختاری مارپیچی قرار دارد.

astronomy-news5.jpg

عکسی ترکیبی از کهکشانی همسایه به‌نام NGC 3521 که با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) در رصدخانه پارانال (شیلی) گرفته شده است. این کهکشان مارپیچی در صورت‌فلکی شیر قرار دارد و تنها 35 میلیون سال نوری از ما فاصله دارد. / (ESO/O. Mali)
از جمله متمایزترین ویژگی‌های این کهکشان روشن می‌توان به بازوهای مارپیچی‌اش اشاره کرد که با نواحی شکل‌گیری ستاره‌ها نقطه‌چین شده و با رگه‌هایی از گاز و غبار در فضا پراکنده شده‌اند. بازوها بیشتر ساختاری نامرتب و تکه‌ای دارند که همین NGC 3521 را به نمونه بارزی از کهکشان‌های کرکی ‌تبدیل کرده است. بازوهای مارپیچی در این‌گونه کهکشا‌ن‌های «پرزدار» با بقیه تفاوت دارند؛ یعنی برخلاف بازوهایی شکل گرفته‌اند که در کهکشان‌هایی مثل گرداب (M51) دیده می‌شود.
در این تصویر رنگی از تلسکوپ VLT که نسبتا کیفیت پایینی دارد تا حدودی می‌توان جزییات بازوهای مارپیچی کهکشان را مشاهده کرد. ستاره‌های قدیمی‌تر در منطقه‌ سرخ‌رنگ مرکزی جای گرفته‌اند، اما ستاره‌های جوان، داغ و آبی‌رنگ بیشتر در بازوها و بسیار دورتر از هسته کهکشان قرار دارند. نوردهی‌ها از میان سه ***** مختلف گذشته که نور آبی (به‌رنگ آبی)، نور زرد/سبز (به‌رنگ سبز) و نور فروسرخ نزدیک (به‌رنگ سرخ) باهمدیگر ترکیب شده‌اند تا این تصویر تهیه شود. کل زمان نوردهی در هر یک از *****ها 300 ثانیه بوده است.
 
بالا