• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مشاهیر دنیای فناوری اطلاعات : تیم برنرز لی ؛ خالق وب

Miss zahra

متخصص بخش تکنولوژی
در هفته های گذشته نگاهی به زندگینامه افراد مهم در حوزه آی تی داشتیم. در این هفته می خواهیم به زندگینامه کسی بپردازیم که شاید کمی با آن آشنا باشید و به لطف اوست که با مرورگرتان در حال خواندن این مطلب در ورد آیتی هستید. این شما و این هم زندگینامه خالق وب، تیم برنرز لی.


تیم برنرز لی (با نام کامل سر تیموتی جان برنرز-لی : Sir Timothy John Berners-Lee) در روز ۸ ژوئن سال ۱۹۵۵ در جنوب غربی لندن به دنیا آمد. او یکی از چهار فرزند کانوی برنرز لی و مری لی وودز بود. پدر و مادر او هر دو ریاضیدان بودند و روی اولین کامپیوتر تجاری جهان به نام Ferranti Mark 1 کار می کردند. او دوران ابتدایی خود را در مدرسه Sheen Mount گذراند و بعد ها به مدرسه امانوئل لندن واقع در جنوب غرب این شهر نقل مکان کرد. برنرز لی دوران دانشجویی خود را در کالج کوئیین دانشگاه آکسفورد در طی سال۱۹۷۳ تا ۱۹۷۶ گذراند جایی که او مدرک درجه فیزیک خود را دریافت کرد.

بعد از فارغ التحصیلی، برنرز لی به عنوان یک مهمدس به شرکت مخابرات پیلیسی پیوست. در سال ۱۹۷۸ به شرکت D.G پیوست که در همان جا بود که نرم افزاری برای تنظیم پرینتر نوشت. تیم همچنین به عنوان یک پیکانکار مستقل در CERN در بین ماه های ژوئن تا دسامبر ۱۹۸۰ نیز فعال بود. او در آنجا روی پروژه ای بر اساس مفهوم ابر متن (hypertext) کار می کرد که به منظور تسهیل اشتراک گذاری و به بروز رسانی اطلاعات در میان پژوهشگران بود. در واقه او به دنبال سیستمی بود که دانشمندان بتوانند با آن با هم همفکری کنند. او همچنین مدل اولیه از سیستمی به نام Enquire را نیز به وجود آورد. همچنین لازم به ذکر است که برنرز لی با همین انکوایر می توانست در دانشگاه اطلاعات کامپیوتر های دیگر را نیز هک کند. اما این برنامه هرگز به خارح از CERN راهی پیدا نکرد. پس از ترک CERN در اواخر سال ۱۹۸۰ او به همکاری با جان پولس در بورنموث انگلستان پرداخت. او در این شرکت به مدت ۳ سال کار کرد و پروژه ای را به نام “real-time remote procedure call” کلید زد که به او در زمینه شبکه های کامپیوتری بسیار کمک کرد. بعد از آن در سال ۱۹۸۴ دوباره به CERN بازگشت. در سال ۱۹۸۹ CERN بزرگترین گروه اینترنت را در اروپا داشت. و برنرز لی فرصت را مناسب دید و دست به کار شد.
او در این باره می گوید : من ایده ی ایرمتن ها را داشتم و می خواستم که TCP و DNS ها را به هم متصل کرد. و او می گوید: اینچنین بود که دنیای اینترنت به وجود آمد. برنرز لی در سال ۱۹۹۰ با کمک رابرت کایلا ( کسی که در سال ۱۹۹۵ جایزه سیستم نرم افزار را با او به اشتراک گذاشت) پیشنهادی را به سرن برای ارتباط ابرمتن با اینترنت نوشت که نسخه تجدید نطر شده آن توسط مایک سنداک پذیرفته شد. برنز لی برای ایجاد وب گسترده جهانی از ایده های بنیادی سیستم انکوایر استفاده است و همچنین اولین مرورگر وب و اولین سرویس دهنده وب که HTTP نامیده می شد را به کار برد. نرم افزار برنرز لی همچنین به عنوان یک ویرایشگر نیز استفاده می شود ( با نام WorldWideWeb) که بر روی یک سیستم عامل NeXTSTEP اجرا می شود. و اولین سرور نیز پروتکل شبح CERN HTTPd بود. مایک Sendall اقدام به اولین مرور وب جهان با عنوان NEXT cube با برنرز لی کرد که کار کرد آن روی سیستم NEXTSTEP موفقیت آمیز بود و توانستند سایت WYSIWYG را ببینند.. در واقع آن نسخه یک نسخه قدیمی از همین مرورگر های کنونی ما بود.
اولین وب سایت در مرز کشور فرانسه در آزمایشگاه ذرات بنیادی اروپا ساخته شد و اولین سایت آنلاین نیز در ۶ آگوست سال ۱۹۹۱ پایه گذاری شد.



Info.cern.ch آدرس اولین وب سایت در جهان و سرور وب بود. این آدرس بر روی یک کامپیوتر NeXT در سرن اجرا شد. اولین آدرس صفحه وب در جهان http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html بود که بر اطلاعات مربوط به پروژه WWW متمرکز بود. در این صفحه توضیحی در مورد شبکه جهانی وب بود و اینکه چگونه یک نقر می تواند از مرورگر استفاده کند و یا یک وب سرور را راه اندازی کند. در سال در سال ۱۹۹۴ برنرزلی کنسرسیوم وب گسترده جهانی را در دانشگاه MIT و موسسه تکنولوژی ماساچوست پایه‌گذاری کرد. این کنسرسیوم شامل شرکت‌های مختلفی است که می‌خواهند استانداردها و توصیه‌هایی برای توسعه کیفیت وب ایجاد کنند.
. برنرزلی ایده خود را به‌صورت رایگان بدون هیچ انحصاری در دسترس همگان قرار داد. کنسرسیوم وب گسترده جهانی تصمیم گرفت که استانداردهایشان بدون انحصار حکومتی بوده و در نتیجه هر شخصی به آسانی می‌تواند با آن سازگار شود. برنرز لی از سال میلادی وی در دانشکده برق و علوم کامپیوتر دانشگاه ساوتهمپتون انگلستان بر روی پروژهٔ جدیدش وب معنایی کار می‌کند. در سال ۲۰۰۷ نام تیم برنرز لی همراه با آلبرت هافمن در رتبه اول لیست صد نفره بزرگترین نوابغ تلگراف آورده شد. برنرز لی مدیر کنسرسیوم وب جهان گستر (WWW) است و از سال ۲۰۰۹ سرمایه گذاری را برای هماهنگی بیشتر برای استفاده از مزایای بالقوه وب برای بشر راه اندازی کرده است. برزنلی در حال حاضر با همسر و دو فرزندش در ماساچوست زندگی می کند.

وی همچنین نویسنده ی کتاب بافت شبکه Weaving the Web نیز هست. و در پایان به برخی از افتخارات تیم برنرزلی می پردازیم :

  • نامگذاری اتاق کنفرانس مرکزی AOL و دفتر گوگل در لندن به نام برنرزلی
  • جایزه مخترعین جوان بنیاد کیلبی و جایزه ACM سیستم‌های نرم‌افزاری، برنده مدال طلایی هنر و کامپیوتر نیکا – ۱۹۹۵
  • دکترای افتخاری از دانشگاه ساوتهمپتون، جایزه همکار برجسته و پرداخت هزینه تحصیلی توسط جامعه متخصصان کامپیوتر انگلستان، دریافت لیسانس افتخاری کالج طراحی پارسون نیویورک – ۱۹۹۶
  • لیسانس افتخاری از دنشگاه اسکس، لیسانس افتخاری از دانشگاه کراس جنوبی، مدال چارلز بابیج شورای ملی الکترونیک، جایزه لرد لوید کیلگران بنیاد علوم و تکنولوژی، همکار افتخاری مک آرتور و جایزه ادوارد رین – ۱۹۹۸
  • همکار افتخاری جامعه جهانی مخابرات، یکی از صد دانشمند بزرگ قرن به انتخاب نشریه تایمز – ۱۹۹۹
  • لیسانس افتخاری از دانشگاه آزاد انگلستان، جایزه موزه کامپیوتر آمریکا، جایزه خدمات تلویزیون – ۲۰۰۰
  • لیسانس افتخاری از دانشگاه‌های کلمبیا، دانشگاه آکسفورد و دانشگاه پورت الیزابت، مدال فرانک وایت از آکادمی سلطنتی مهندسین، عضویت افتخاری در انجمن علم و هنر آمریکا – ۲۰۰۱
  • همکار افتخاری با انجمن سلطنتی انگلستان – ۲۰۰۱
  • دریافت جایزه ژاپن – ۲۰۰۲
  • دریافت جایزه هزاره تکنولوژی بنیاد فنلاند به ارزش یک میلیون دلار برای اختراع وب گسترده جانی (WWW) – 2004
  • دریافت دکترای افتخاری علوم از دانشگاه لانکاستر – ۲۰۰۴
  • همکار افتخاری با انجمن سلطنتی هنر انگلستان- ۲۰۰۶
  • دریافت رتبه فرمانده شوالیه (دومین رتبه در امپراطوری بریتانیا) از طرف ملکه الیزابت دوم
  • دریافت جایزه چارلز استارک دراپر – ۲۰۰۷
  • همکار افتخاری در آکادمی ملی مهندسی انگلستان – ۲۰۰۷
  • دریافت مجدد جایزه از ملکه الیزابت دوم – ۲۰۰۷
 

پیوست ها

  • untitled.bmp
    1.5 مگایابت · بازدیدها: 1
  • untitled1.bmp
    1.4 مگایابت · بازدیدها: 0
  • untitled2.bmp
    351.6 کیلوبایت · بازدیدها: 0
آخرین ویرایش:
بالا