• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مهمترین اهداف در مددکاری فردی

rahnama

پدر ایران انجمن
۱-[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]کمک مددکار به مددجو برای پی بردن به تواناییها و استعدادهای خود که در واقع یکی از اهداف درخشان در مددکاری میباشد. مددجویان عمدتا دارای توانایی ها و ظرفیتهایی هستند که ممکن است از ان یا بی خبر باشند یا شرایط لازم و کافی برای بروز ان نداشته باشند.در مقابل مددکار همواره در پی تحقق این امر میباشد که قابلیت های مددجوی خود را کشف و یا اینکه وی را ترغیب به شناسایی توانایی های خود کند برای این کار ممکن است مددکار از مددجو بخواهد که به شرایطی در گذشته فکر کند که از عهده انجام کارهایی برامده است و در این بار هم میتواند که مانند گذشته از پس حل ان براید.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
۲-کمک مددکار به مددجو برای شناخت نسبت به نقاط ضعف و محدودیت های خود. همان طور که مددکار به مددجو یاری میرساند که نقاط قوت خود را بشناسد در مقابل کمک میکند که از نقاط ضعف خود هم اگاهی پیدا کند و از خود یک تصویر واقع بینانه ای داشته باشد مثلا مددکار از مددجو میخواهد که درباره دلایلی که وی نتوانسته در گذشته به هدفی برسد را بررسی کند .به عبارت دیگر مددکار به مددجو کمک میکند تا وی فهرستی از مشکلات و موانع در سر راه خود را فهرست کند و انها را بر اساس مشکلات فردی یا خانوادگی یا اجتماعی طبقه بندی کند. این کار به مددجو این امکان را میدهد که به این نکته اگاه گردد که بسیاری از عوامل در فرایند مشکل گشایی خارج از اراده و تحقق مددجو میباشد و نیز پاره ای از موانع و مشکلات به نگرشها و باورها و افکار نادرست مددجو برمیگردد.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
3-کمک مددکار به مددجو جهت تشخیص و شناسایی دقیق مشکلات تاثیر گذار در زندگی وی . به عبارت دیگر شناخت ان دسته از مشکلاتی که منجر شده عملکرد عادی و طبیعی وی تحت تاثیر قرار گیرد.بسیاری از مددجویان نمیتوانند در جلسات اولیه مصاحبه دقیقا مشکل خود را توصیف کنند انان عمدتا در طی جلسات مصاحبه مشکلات متعددی را عنوان میکنند. شایسته است که مددکاران اجتماعی به مددجویان خود کمک کنند تا بینش عمیق نسبت به انچه که باعث شده در زمان حال و اکنون دچار مشکل شوند بیابند. لازم است به مددجویان این فرصت داده شود تا متوجه شوند برخی مشکلات معلول مشکلات دیگر هستند و یا اینکه کدام مشکل تاثیر عمیق تری رد روند عملکرد فعلی زندگی گذاشته است.طبیعتا شناخت درست مشکل بهترین درمان است و بایستی به مددجو این فرصت مشارکت در تشخیص مشکل خودش داده شود و لزوما مددکاری فردی به معنای حل مشکل تنها از طریق مددکار نیست بلکه جریان حل مشکل بایستی با مشارکت مددجو انجام گیرد.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
4-شناسایی منابع و سازمانها و نظامهای خدمات رسانی مرتبط با مشکلات و نیازهای مددجو و ایجاد هماهنگی جهت استفاده مددجو از منابع معرفی شده. پس از شناخت مشکل و اینکه نحوه استفاده از امکانات میبایستی زمینه و تمهیداتی بیندیشند تا مددجو نسبت به نحوه ارایه خدمات سازمانهای حمایتی و امدادی اطراف خود اگاهی یابد.در واقع هر قدر که مددجو بتواند از عهده معرفی و شناسایی سازمانهای خدماتی بیشتر براید این احتمال که میزان موفقیت وی در گرفتن خدمات از انها بیشتر میباشد.برخی از این موسسات را میتوان به این ترتیب عنوان کرد: جمعیت هلال احمر- بنیاد امور بیماریهای خاص- بنیاد شهید- کمیته امداد - مراکز کاریابی- گروه معتادان گمنام- گروههای خودیاری و....
 

rahnama

پدر ایران انجمن
5- کمک مددکار به مددجو در جهت اوولیت بخشی و طبقه بندی راه حلها. پس از تعیین دقیق مشکلات و تعریف انها نوبت به ارایه و انتخاب راه حلها میباشد. این مرحله که یکی از مهمترین اهداف مددکاری بیز به شمار می اید مددکار به مددجو یاد میدهد که طبقه بندیهای متعددی میتواند برای رفع مشکل یا نحوه انطباق با ان را مطرح کند. نکته مهم این است که مددکار به مددجو بیاموزد که وی بدون اینکه به سودمند بودن راه حلها بیندیشد یا اینکه از ارایه راه حل اجتناب نماید فقط به مطرح کردن راه حلها بپردازد و مددکار هم در مقابل بدون ارزش گذاری در مورد انچه مددجو به عنوان راه حل ارایه کرده است به مددجو نشان میدهد که هر راه حلی که ارایه میشود ارزش بررسی و توجه را دارد. مددکار در این مسیر سعی میکند که به نشان دادن نقاط مثبت و منفی راه حلها بپردازد و به مددجو اجازه دهد که خود وی یکی را انتخاب و اقدام نماید.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
6- اشنا کردن مددجو با مشکلات و محدودیت های سازمانهای حمایتی در جریان ارایه خدمات. یکی از اهداف مددکاری این است که تصویری واقع بینانه از قوانین و مقررات سازمانهای حمایتی و نحوه ارایه خدمات انها به مددجو نشان دهد تا وی بتواند انتظارات مناسبی از انها داشته باشد. در واقع بسیاری از مددجویان تصور میکنند که مشکلات انها را سازمانها بدون کم و کاست باید حل کنند.مددکار در این مواقع سعی میکند اطلاعات لازم را در مورد محدودیت بودجه و زمان و نحوه و میزان خدمات رسانی به مددجو ارایه دهد تا وی بتواند در فضایی واقع بینانه تر نسبت به انتخاب تصمیم های خود اقدام کند
 

rahnama

پدر ایران انجمن
7- پیشگیری از بوجود امدن مشکلات مشابه در زمانهای بعدی. یکی از نقاط برجسته و اهداف عمده مددکاری کمک به مددجو جهت پیشگیری از وقوع مشکلات مشابه در اینده است. از انجا که یکی از اصول مددکاری قادر سازی مددجو است لذا مددکار میکوشد به گونه ای فرایند مشکل گشایی را در کنار مددجو و با همراهی مددجو و برای وی به پیش ببرد که مددجو ضمن شناختن صحیح این فرایند در اتیه نیز خود بتواند از عهده مشکلاتش براید. به عبارت ساده تر این امر اشاره به این ضرب المثل معروف دارد:" اگر میخواهی کسی را یک روز سیر کنی به او ماهی بده ولی اگر میخواهی او را یک عمر سیر کنی به او ماهیگیری یاد بده"
 

rahnama

پدر ایران انجمن
8- میانجیگری میان مددجو و محیط و اشخاص پیرامون وی. مددکار در این مورد سعی میکند که در جریان مشکل گشایی اگر موانع مختلفی سر راه مددجو وجود داشته باشد انها را تا حد امکان رفع نماید که این موانع میتواند در محیط اطراف و یا در اشخاص مربوط به مددجو وجود داشته باشد. برای مثال ممکن است این موانع به خاطر فقر مددجو یا فقر محیط زندگی مددجو و... وجود داشته باشد و یا ممکن است مانع در میان اهل خانواده و یا همسایه و.... مددجو باشد که در این موارد مددکار به عنوان یک واسطه سعی مینماید که موانع موجود در مسیر مددجو را ( در حد امکان با همکاری خود مددجو ) بردارد.

منبع
 
بالا