عکسهایی که فضاپیمای سپیده دم به زمین فرستاده بود تفاوت آشکار نیمکرهٔ شمال وستا با نیمکرهٔ جنوبی آن را نشان میدهد.
مرداد ماه امسال فضاپیمای سپیده دم در گردش خود به دور سیارک وستا ۴ عکسهای حیرتانگیزی از فاصله ۲۷۵۰ کیلومتری این دنیای بیگانه به زمین فرستاد. در گردهمایی علمی که دو هفته پیش در فرانسه برگزار شد دانشمندان اولین نتیجهگیریهایشان را در مورد این عکسها اظهار داشتند.
«کریستوفر راشل» (Christopher Russell)، محقق اصلی این مأموریت فضایی از دانشگاه کالیفرنیا در لوسآنجلس، میگوید که این فکر به سرش زده که وستا میتواند «کوچکترین سیارهٔ زمینمانند» باشد. زیرا وستا خصوصیات زمینشناختی بسیاری نظیر جریانهای گدازهای، رشتهکوههای عظیم، درّه و کوه دارد و شواهد مشخصی دال بر وجود پوسته و جبّه وجود دارد و در کمال تعجب هستهٔ کوچک فلزی آنکه در بررسیهای سنجش جاذبه توسط سپیدهدم شناسایی شد.
تصویرمدل نیمکرهٔ جنوبی وستا ساختارهای پیچیدهای را نشان میدهد که شامل کوههای بزرگ قطب جنوب، شیارهای مواج و شیبهای تند وفرورفتگیها است.
دهانه برخوردی بسیار بزرگ واقع در قطب جنوب وستا را که قبلاً در عکسهای ناسا دیده بودیم به نام «رئا سیلویا» مادر رموس و رومئوس، بنیانگذاران رم باستان نامگذاری کردند.
کوهی که درنزدیکی مرکز سیارک قرار دارد، بعد از المپوس در مریخ بلندترین کوه منظومه شمسی است. نیمکرهٔ شمالی از نظر زمینشناختی با نیمکرهٔ جنوبی بسیار متفاوت است. در نیمکرهٔ شمالی تعداد زیادی آتشفشان وجود دارد در حالیکه نیمکرهٔ جنوبی از مناطق همواری تشکیل شده است. این دو نیمکره با شیارهایی که در منطقه استوایی وجود دارد از هم جدا میشوند. تعداد دهانههای آتشفشانی نشان میدهد که نیمکرهٔ جنوبی دست کم یک میلیارد سال جوانتر است.
هفته گذشته سپیده دم به موقعیت مناسب تری به نام HAMO (مدار مرتفع نقشهبرداری) رسید و هم اکنون هر ۱۲ ساعت یک بار به دور وستا در گردش است و هرگاه رو به زمین قرار میگیرد اطلاعات را ارسال میکند و تا ۳۰ روز دیگر در این مدار باقی خواهد ماند.
مترجم: سپیده همتیان