• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

هواشناسی کاربردی

rahsazan

کاربر ويژه
انشالله دراین تاپیک به کاربردهای هواشناسی در زمینه های مختلف میپردازیم
از سایر دوستان هم این تقاضا رو دارم که مطالب و مقالاتی رو که مناسب این بخش میدونن برای مشاهده سایر دوستان در اینجا قرار بدن.
اطلاعات من بیشتر در زمینه کاربرد هواشناسی در راه و ترابری و تاثیرات آب و هوا بر راه و ترابری است و از سایر دوستان در پربارتر کردن اینجا تقاضای همکاری دارم
 

rahsazan

کاربر ويژه
برخی از تاثیرات شرایط حاد آب و هوایی بر راهها:
- کاهش در سرعت جریان ترافیک
- کاهش در ظرفیت راه
- افزایش زمان سفر
- تخریب و استهلاک سریعتر رویه راه
- افزایش تصادفات
 

rahsazan

کاربر ويژه
کتاب آب و هوا و ایمنی جاده ها- دکتر مجید حبیبی نوخندان - غلامعلی کمالی
پژوهشکده حمل و نقل وزارت راه
دانلود
 

rahsazan

کاربر ويژه
ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﻮزﯾﻊ ﻣﮑﺎﻧﯽ و زﻣﺎﻧﯽ ﯾﺨﺒﻨﺪان دراﯾﺮان
و ﻧﻘﺶ آن در ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﺟﺎده ای

غلامعلی کمالی-مجیدحبیبی نوخندان

چکیده:
ﭘﺪﯾﺪه ﯾﺨﺒﻨﺪان ﻫﻤﻪ ﺳﺎﻟﻪ ﺧﺴﺎرات ﮔﺴﺘﺮدهای را در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ از ﺟﻤﻠﻪ ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﺟﺎده ای اﯾﺠﺎد ﻣﯽﮐﻨﺪو
وﺳﻌﺖ ﺧﺴﺎرات ﻧﺎﺷﯽ از وﻗﻮع ﯾﺨﺒﻨﺪان در ﺑﺨﺶﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ از ﺟﻤﻠﻪ ﮐﺸﺎورزی، آﺑﺮﺳﺎﻧﯽ، ﺗﻬﯿﻪ و ﺗﻮزﯾﻊ ﺳﻮﺧﺖ، اﻧﺮژی،
ﺟﻬﺎﻧﮕﺮدی، ﻓﻌﺎﻟﯿﺖﻫﺎیﺻﻨﻌﺘﯽ، ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ؛ اﻋﻢ از ﭘﻞﺳﺎزیو ﺟﺎدهﺳﺎزیو ﺧﻄﺮات ﺟﺎدهای، ﻟﺰوم ﺷﻨﺎﺧﺖ و ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ دﻗﯿﻖ
اﯾﻦﭘﺪﯾﺪه را ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﺧﺴﺎراتاﺣﺘﻤﺎﻟﯽ آنﺿﺮوریﻣﯽﺳﺎزد.
آﮔﺎﻫﯽ از زﻣﺎن آﻏﺎز و ﺧﺎﺗﻤﻪ ﯾﺨﺒﻨﺪان ﻧﻘﺶﺑﺴﯿﺎر ﻣﺆﺛﺮی در ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﻋﻤﻠﯿﺎت راﻫﺪاری زﻣﺴﺘﺎﻧﻪ، اﻗﺪاﻣﺎت اﯾﻤﻨﯽ ﭘﻠﯿﺲ
راه و آﻣﺎدﮔﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ راﻧﻨﺪﮔﺎن دارد. در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺑﺎ ﻫﺪف ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻮزﯾﻊ زﻣﺎﻧﯽ و ﻣﮑﺎﻧﯽ ﭘﺪﯾﺪه ﯾﺨﺒﻨﺪان و اﺛﺮات آن ﺑﺮ
اﯾﻤﻨﯽ ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﺟﺎده ایﺑﻪ ﺗﺠﺰﯾﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ دادهﻫﺎیروزاﻧﻪ ﻫﻮاﺷﻨﺎﺳﯽ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ 119 اﯾﺴﺘﮕﺎه ﻫﻮاﺷﻨﺎﺳﯽ ﺳﯿﻨﻮﭘﺘﯿﮏ در
ﻃﻮل ﺳﺎلﻫﺎی1368-77 ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺷﺪ. ﭘﺲاز اﺳﺘﺨﺮاج اﻃﻼﻋﺎتﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﯾﺨﺒﻨﺪان اﺣﺘﻤﺎل وﻗﻮع ﻫﺮ ﯾﮏ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺷﺪه و
ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺪل رﮔﺮﺳﯿﻮن ﺑﻪ ﺗﻌﯿﯿﻦ ارﺗﺒﺎط ﺑﯿﻦ ﻣﺘﻐﯿﺮﻫﺎی ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺎ ارﺗﻔﺎع و ﻋﺮض ﺟﻐﺮاﻓﯿﺎﯾﯽ اﯾﺴﺘﮕﺎﻫﻬﺎی
ﺑﺮﮔﺰﯾﺪه ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺷﺪو ﻣﻌﺎدﻻتﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﮐﻞ ﮐﺸﻮر ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﮔﺮدﯾﺪ.
ﭘﺲاز ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ رواﺑﻂو ﺑﺮآورد اﺣﺘﻤﺎل وﻗﻮع در ﮐﻠﯿﻪ اﯾﺴﺘﮕﺎه ﻫﺎ، ﻋﻤﻠﯿﺎتدرونﯾﺎﺑﯽ و ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻣﺤﺪودهﻫﺎیﻣﮑﺎﻧﯽ و زﻣﺎﻧﯽ
آﻏﺎز و ﺧﺎﺗﻤﻪ ﯾﺨﺒﻨﺪان ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﻘﺸﻪ رﻗﻮﻣﯽ ارﺗﻔﺎﻋﯽ ﮐﺸﻮر اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﯾﺞاﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺑﺮاﺳﺎسﻣﺤﺎﺳﺒﺎتاﻧﺠﺎم ﺷﺪه
و ﻣﻌﺎدﻻتآﻧﻬﺎ ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ ﺗﺎﺑﻌﯽ از ارﺗﻔﺎع و ﻋﺮضﺟﻐﺮاﻓﯿﺎﯾﯽ، در ﺑﺨﺶﻧﺘﯿﺠﻪ ﮔﯿﺮیاﯾﻦﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻔﺼﻼً ﺑﯿﺎنﮔﺮدﯾﺪه اﻧﺪ..

دانلودمتن کامل
 

rahsazan

کاربر ويژه
ایستگاه هواشناسی جاده ای

به نقل از: http://daneshnameh.roshd.ir
مقدمه
ایستگاههای هواشناسی جاده‌ای در سال 99 - 1998: تعداد 275 ایستگاه هواشناسی جاده‌ای در فصل زمستان هر ساعت 2 بار داده‌ها تهیه ، اندازه گیری و بررسی می‌شود و اگر دما به نزدیک صفر درجه سانتیگراد برسد، این تعداد در هر ساعت بیشتر هم می‌شود، زیرا در این حالت شرایط جاده در حالت تغییر است. در فصل تابستان این بررسی و اندازه گیری در هر ساعت یک بار انجام می‌شود. قطع ارسال اطلاعات از این دستگاهها ممکن است بخاطر خراب شدن آن یا در دست تعمیر بودن آن یا قطع ارتباط آن با مراکز باشد.




Meteorology_station.jpg




اطلاعات این ایستگاهها ، گاهی اوقات ممکن است، به علت خرابی یا شکستگی یکی از سنسورها (حسگرها) غلط باشد. در مدل پیش بینی با استفاده از دوربینهای دیجیتال که هر یک مساحتی حدود 20 متر مربع را پوشش می‌دهد و این عمل 24 ساعته انجام می‌گیرد. جهت و مسیر تابش خورشید بصورت روزانه بررسی می‌شود تا درجه‌ آن (گستره پیدایش سایه) و میزان دریافت اشعه‌ها محاسبه شود. نتایج بدست آمده با نتایج حاصل از نمودارهای حاصل از بررسیهای اثرات حرارتی مقایسه می‌شود. از یک مدل ساده بالانس انرژی سطحی تک بعدی جهت شبیه سازی رشد جزیره حرارتی در شبهای صاف و آرام در گذشته استفاده می‌شود.

از مدل مذکور در بررسی اثرات ساختمانها بر روی امواج تابشی افقی و نیز امواج با طول موج بلند و اثرات پوششی ابری استفاده می شود. عوامل موثر در حرارت سطحی جاده ای ، باد ، ابر ، مکان ، دمای طبیعی منطقه زیر جاده و... می باشند. در آزمایشات انجام شده در ونکور کانادا و حواشی آن ، متوسط خطایی حدود 0.5+ و 0.5- درجه سیلسیوس و در بدترین حالت حدود 1+ و 1- درجه سیلسیوس دیده شده است.

گروه FORE TELLTM
گروهی جهت مدیریت ثابت جاده‌های جهت جلوگیری از حوادث مرتبط با
تغییرات اقلیمی
با بکارگیری شمار زیادی ITS که باعث کاهش 15 درصدی آمار مرگ و میر جاده‌ای شده ، فعالیت می‌کنند.
اعضای گروه FORE TELLM
دولتهای ایالتی ، شرکتهای خصوصی ، آژانسهای کانادایی و وزارت حمل و نقل ایالات متحده هستند. پدیده‌هایی نظیر برف ، یخ بندان ، مه ، بادهای شدید و ... سالانه موجب مرگ هزاران نفر از استفاده کنندگان جاده‌ها و نیز منجر به ضرر و زیان زیاد اقتصادی صنعتی و منطقه‌ای می‌شود. بکارگیری سیستمهایی برای پیش بینی وضعیت های مختلف جاده ای نظیر یخ زدگی ، بارش برف ، پوشیده شدن کامل ، برف ، بارندگی و در نتیجه لغزندگی سطح جاده و یا گل آلود بودن سطح جاده و یا خیسی حاصل از آب شدن برف در سطح جاده‌ای منجر به لغزندگی جاده می‌شود.




Road_weather.jpg

وظایف ایستگاههای هواشناسی جاده‌ای
شبکه پیشنهادی ایستگاههای هواشناسی جاده‌ای تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات و
پیش بینی
و پیش آگاهی‌ها و اخاطریه و اعلامیه‌های هواشناسی مرتبط با رشته‌های متعدد فعالیتهای نظیر امور حمل و نقل زمینی و راه آهن ، کوهنوردی ، وقوع سیلاب در جاده‌ها ، راهدار خانه و در نهایت سلامت عمومی و ساختمانی بویژه فعالیتهای جاده‌ای را در بر خواهد داشت. عوامل اندازه گیری و ارزیابی در ایستگاههای هواشناسی جاده‌ایی شامل بررسی پدیده‌های مخرب جوی ، عناصر مؤثر در تقلیل قابلیت دید ، تحلیلی بارنها و سیلابها ، رگبار و ریزش برفها و بهمن ، ریزش کوهها و جابجا شدن صخره‌ها ، توفانهای شن ، گرد و خاک و بوران و کولاک برف ، یخبندانها و یخ زدگی و لغزندگیهای مؤثر بر سطح جاده‌ها ، فشار جوی در سطح جاده ، شدت بادهای سطحی و درجه حرارتهای آستانه مینیمم و ماکزیمم ، نم و رطوبت نسبی هوا ، درجه حرارت اعماق مختلف خاک و زمین ، مقادیر نهایی تابش آفتاب و تشعشعات زمینی ،
ارتفاع کف پایین‌ترین ابرها
، مقادیر بارش و ارتفاع برف و چگالی و آب هم ارز آن خواهد بود. همچنین وظایف عمده کمکهای هواشناسی جاده‌ای از قسمتهای زیر تشکیل شده است:



  • تهیه مداوم آمار و اطلاعات تغییرات و تکامل عناصر هواشناسی در حوزه جاده‌های تحت پوشش ایستگاه مربوطه.
  • صدور پیش بینی های خاص هواشناسی در طول مسیر در رابطه با شدت و سرعت باد ، سیستمهای ابر ، مناطق طوفانهای مختلف همراه با رعد و برق و وقوع پدیده‌های مخرب
  • صدور پیش بینی‌های خاص هواشناسی در طول مسیر در رابطه با شدت سرعت باد ، سیستمهای ابر ، مناطق طوفانهای مختلف همراه با رعد و برق و وقوع پدیده‌های مخرب.
  • انتشار اعلامیه و اخطاریه‌ها در مورد وقوع پدیده‌های خطرناک جوی در مسیر حرکت ، سرعت ذوب شدن برف از کوهسارها ، شدت باد بر روی پلها و پدیده‌های مختلفی که در تقلیل دید مؤثر می‌باشند ، مخصوصا از لحاظ پیش بینی سیلابها ، اطلاعات مربوط به ارتفاع برف و ریزش آن ، تغییرات شبانه روزی درجه حرارتها و تشکیل انواع مه بر روی جاده‌ها خواهد بود.
  • ناوبری زمینی امور حمل و نقل و راه آهن از امور مهم همکاریهای اقتصاد ملی می‌باشند. نیازهای جاری این فعالیت سیر تکاملی زمانی و مکانی شرایط جوی را متحمل می‌گردد. اطلاعات مورد نیاز جهت این سیر تکامل استفاده از پیش بینی جوی در دوره‌های زمانی مختلف و اعلام اخطاریه‌هایی در جاده وقوع پدیده‌های هواشناسی از یک سو و تهیه اطلاعات درباره مقادیر و ویژگیهای عناصر و پدیده‌های هواشناسی در لحظات مختلف و یا در دوره‌های زمانی از سو دیگر مورد لزوم می باشد مخصوصا بصورت صدور اعلام خطرهایی در مورد وقوع سیل که می‌تواند به پی ریزی جاده و پلها آسیب رساند.
  • بدین ترتیب حمل و نقل جاده‌ای و راه آهن به شرایط جوی بستگی دارد. شرایط نامساعد جوی می‌تواند با ایجاد آسیب به خاک ریزهای راه آهن و جاده ، ترافیک عبر و مرور را از گردش باز داشته و جاده را بلااستفاده نماید و خطرات جانی و مالی نیز برای مسافرین و آنهایی که به هر نحوی از جاده‌های ارتباطی کشور استفاده می‌نمایند تولید نماید.
شرح خدمات کارشناسی طرح
  1. انتخاب حداقل 10 نقشه شامل شبکه پیشنهادی هواشناسی جاده‌ای جهت ایمنی حمل و نقل جاده‌ای در ارتباط با عوامل هواشناسی.
  2. بررسی تجهیزات ادوات و تجهیزات مورد نیاز جهت شبکه پیشنهادی در مناطق مختلف کشور با توجه به وضعیت اقلیمی حاکم بر آنها.
  3. بررسی چگونگی نصب و استقرار ادوات و تجهیزات مورد نیاز ایستگاهها در مکانهای مورد لزوم در هر ناحیه و تعیین ادوات با سنسورهای مناسب با شرایط حاد محیط.
  4. بررسی چگونگی راه اندازی و عملیاتی نمودن شبکه ایستگاههای جاده با توجه به اینکه این ایستگاهها در مکانهای دور افتاده و گاها صعب العبور قرار خواهند داشت و بایستی خدمات مخابراتی و منابع تأمین کننده نیرو برای این نوع ایستگاهها مورد مطالعه قرار داده شود.
  5. بررسی تشکیل یخ بر روی سطح جاده‌ها در نواحی مختلف.
  6. بررسی تشکیل مه بر ری سطح جاده برای نواحی مختلف.
  7. بررسی عوامل مؤثر در تقلیل دید و تعیین مکانهای متأثر از این عوامل در جاده‌ها
  8. بررسی اثرات شدت باد در جاده و پلها.
  9. بررسی ریزش کوهها و بهمن در نواحی مختلف.
  10. بررسی دیگر عوامل آب و هوایی که ایمنی ترافیک را به خطر می‌اندازد.
 

rahsazan

کاربر ويژه
http://www.humanitiesportal.com/FA/ArticleView.html?ArticleID=106164&SubjectID=5320

پدیدآورنده : حبیبی نوخندان، مجید

مطالعه توزیع مکانی و زمانی وقوع مه و بررسی اثرات آن در حمل و نقل جاده ای



چکیده

از مهم ترین مخاطرات جوی که شرایط نامطلوبی را بر رانندگان ایجاد می کند، می توان به ریزش برف و باران، یخبندان، وقوع مه و طوفان اشاره نمود.معمولا ریزش برف و یخبندان در مقایسه با وقوع مه خطرات بیشتری را برای رانندگان ایجاد می کند، با این تفاوت که وقوع برف و یخبندان را می توان با احتمال، پیش بینی نمود و حتی در صورت نیاز باتجهیزاتی چون برف روب ها و نمک پاش ها می توان آنها را کنترل کرد، پیش بینی باد نیز معمولا دقیق است و خطرات حاصل از آن را نیز می توان با طراحی دقیق بخش هایی از جاده ها، ساختمان پل ها و هم چنین استقرار بادشکن ها به صورت محلی کاهش داد، اما مه از بلایای جوی است که پیش بینی آن بسیار مشکل است و علت آن نیز تغییراتی زمانی و مکانی این پدیده جوی می باشد(18,1972, MooreCooper, ).مه از جمله پدیده های جوی است که به طور مستقیم و بی واسطه بر ایمنی حمل و نقل تأثیر می گذارد.حضور مه به ویژه مه غلیظ با کاهش حجم ترافیک در جاده ها و افزایش خطر بروز تصادفات جاده ای همراه است.در این تحقیق به منظور بررسی شرایط آب و هوایی مؤثر بر ایمنی حمل و نقل و تعیین آستانه های بحرانی، به تجزیه و تحلیل داده های هواشناسی(دید کمتر از 1000 متر) درگستره کشور پرداخته شده است.در این تحقیق به منظور تسهیل کاربرد نتایج در مراکز تحقیقاتی، استخراج داده ها بر اساس ماده های شمسی انجام گرفته است.با بررسی (1).این مقاله از نتایج پروژه پهنه بندی و امکان سنجی پیش بینی آب و هوایی جاده های کشور است که با اعتبار پژوهشکده حمل و نقل، توسط پژوهشکده امیرکبیر و با حمایت سازمان هواشناسی کشور در حال اجرا است.داده های فوق در 120 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک در طول دوره آماری ده ساله توزیع زمانی و مکانی نقاط آسیب پذیر بر اساس آستانه های بحرانی تعیین گردید.بر این اساس استان های خوزستان، اردبیل، سیستان و بلوچستان به عنوان مهم ترین مناطق بحرانی به شمار آمده اند.در نهایت با توجه به روند فزاینده تولید خودرو و افزایش ترافیک، نیاز به گسترش و توسعه راه های جدید مطرح می گردد از این رو نقش مطالعات اقلیمی در این مرحله نیز به مانند مرحله نگهداری راه های موجود، بسیار حایز اهمیت خواهد بود.کلید واژعژه ها:مخاطرات جوی، مه، سوانح جاده ای، حمل و نقل جاده ای، آستانه های بحرانی، ایران.مقدمه

مطالعات و بررسی های بسیار اجمالی در رابطه با مه و مخاطرات جاده ای در بعضی نقاط دنیا صورت گرفته است.در سال های اخیر در طراحی راه ها و جاده های ارتباطی، برآورد تغییرات فضایی و زمان وقوع مه به عنوان اطلاعات مورد نیاز جهت تحلیل شرایط اقلیمی مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که قبل از این، اهمیت در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی زیاد مورد توجه نبوده است.وقوع مه محدود به برخی نقاط آسیب پذیر و دوام آن تنها چند ساعت است، از این رو شناسایی دقیق محل وقوع مه در طول راه ها و جاده ها نقش به سزایی در ایمنی رانندگان دارد و این موضوع نیز می تواند بیانگر اقتصادی بودن برخی از مسیرهای جدید پیشنهادی باشد.با توجه به اینکه مه غلیظ موجب کاهش سرعت ترافیک و افزایش تصادفات در طول راه ها می شود و از بین چند مسیر پیشنهادی جهت ساخت راه های جدید مسیرهایی که دارای مه غلیظ باشند، دارای شرایطی چون کاهش ترافیک، تصادفات بالا، هزینه بالای راهداری و نگهداری راه نسبت به دیگر مسیرها خواهند بود، لذا از نقطه نظر برنامه ریزان این مسیرها اقتصادی نمی باشند.مطابق نتایج تحقیقات آزمایشگاه راه و حمل و نقل، دید کمتر از 150 متر برای رانندگان مخاطره آمیز است(شکل 1)(10,1980, WhiteJefferey ).حضور مه به ویژه مه غلیظ با کاهش سرعت حجم ترافیک در جاده ها و افزایش خطر بروز تصادفات جاده ای همراه است.کاهش سرعت اتومبیل ها و تأخیر زمانی حاصل از آن، افزایش استرس و فشارهای روانی به هنگام رانندگی(ماسک، 1991، 125)نیز از عواملی است که منجر به افزایش مخاطرات جاده ای در زمان تشکیل مه می گردد.در هر جاده،نقاطی که با بحران مه مواجه هستند به دیوار مه 2 و یا نقاط سیاه مه 3 معروف اند که با توزیع زمانی و مکانی متغیر در جاده ها، خطر بسیار جدی برای رانندگان محسوب می شوند.شکل 1 رخداد یک تصادف در شرایط مه آلود(کیلومتر 30 جاده فیروز کوه-پل سفید)سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه 4 (1986)نتایج گزارش مطالعاتی خود را پیرامون خطرات رانندگی در شرایط مه به ویژه در هنگام غروب خورشید و در ساعات تاریکی شب ارایه نمود.آنها محدودیت های رانندگی در جاده ها را در زمان تشکیل مه در مقایسه با شرایط عادی مورد مقایسه قرار دادند. نتایج مطالعات آنها نشان داده است که مه غلیظ و متراکم نقش موثری در کاهش ترافیک تا 20%نسبت به شرایط میانگین دارد. کودلینگ 5 (1974)به تجزیه و تحلیل جریان ترافیک سال 1964 بر اساس اطلاعات روزانه پرداخت و به این نتیجه رسید که مه غلیظ باعث 6/19%کاهش ترافیک در بزرگراه ها، 1/21% در جاده های درجه یک و 2/22% در جاده های درجه دو شده است.البته این مقدار کاهش نسبت به روز هفته، ساعت روز و وضعیت جاده متفاوت است.در یک مقدار معین ترافیک، ساعت وقوع تصادف و محل آن به همراه کیلومتر سفر طی شده در هر مسیر راه نیز می بایست مطالعه شود تا هر جاده با توجه به محدودیت های خاص آن مورد شناسایی قرار گیرد.(2). FogWall. p}(3). Fogblackspot.(4). OrganizationforEconomicCo-operationandDevelopment)OECD(.(5). Codling.کوکموند و پر چونومژک 6 (1970)در بررسی خود از اثر مه غلیظ بر جریان ترافیک در آزادراه های کالیفرنیا به این نتیجه رسیدند که کاهش سرعت خودروهای عبوری و هم چنین کاهش تعداد وسایط نقلیه عبوری(ترافیک)از پیامدهای وقوع این چنین مه می باشد.آنها هم چنین به این نتیجه رسیدند که سرعت خودروها بین پنج تا هشت مایل بر ساعت(8 تا 13 کیلومتر بر ساعت)در شرایط مه کاهش می یابد.بررسی وسایل نقلیه بین چهار تا پنج مایل در ساعت(5/6 تا 8 کیلومتر بر ساعت)در مه غلیظ کاهش سرعت در هر نوع مه اجتناب ناپذیر است.مسأله سازترین جنبه وقوع مه در بزرگراه ها، مشکل افزایش ریسک تصادفات جاده ای است.به طور متوسط از سال 1970 تا 1974 اتمامی تصادفات منجر به جرح و فوت در جاده های انگلستان 4/1% در شرایط مه و گرد و غبار رخ داده است. البته علت این که مه درصد کمی از وقایع جاده ای را به خود اختصاص داده است این است که وقوع چنین شرایطی(مه گرفتگی)به ندرت اتفاق می افتد.در بریتانبا نقاط حادثه خیز مه در جاده ها بیشتر متأثر از این نوع مه بود که در این نوع مه بود که در این واقعه 26 وسیله نقلیه با یکدیگر برخورد نمودند و طی آن نه نفر جان خود را از دست دادند.در مطالعه ای جامع در بریتانیا مشخص شده است که در بزرگراه ها شش درصد از تصادفات در مه گرفتگی غلیظ رخ می دهد(کودلینگ، 1974، 38).از سال 1976 تا 1985 بین 15/0% تا 44/1% از تمامی تصادفات حادثه آفرین در هر سال در شرایط مه آلود اتفاق افتاده است(آزمایشگاه تحقیقات راه و حمل و نقل، 1987، 2) 7 .معمولا ویژگی تصادفات ناشی از مه در بزرگراه ها مشابه تصادفاتی است که چند عامل در بروز آنها نقش دارند.مطالعات نشان داده است که تعداد مجروحان در این وضعیت نسبت به تصادفات در دیگر شرایط جوی بیشتر است(جانسون، 1973، 11).به طور مثال در سال 4771985 درصد از تصادفات منجر به جرح در بزرگراه ها و جاده های اصلی در شرایط مه آلود و 17 درصد در هوای صاف رخ داده اند.در دیگر جاده ها (جاده های فرعی)این آمار در شرایط مه آلود 21 درصد و در هوای صاف هفت درصد (6). Kocmondperchonk.(7). Transport and Road Research Laboratory.بوده است که نشان از نسبت بیشتر فراوانی وقوع تصادفات در شرایط مه آلود است (آزمایشگاه تحقیقات راه و حمل و نقل، 1987، 2).نظریات و دلایل فراوانی در ارتباط با فراوانی وقوع تصادفات در بزرگراه ها در مقایسه با سایر جاده ها وجود دارد و برخی از آنها که از اهمیت بالاتری برخوردارند، عبارتند از:الف)به طور معمول سرعت وسایط نقلیه در بزرگراه ها نسبت به دیگر راه های ارتباطی بیشتر است و علت آن نبود تقاطع ها و میادین در طول بزرگراه هاست.ب)پس از ورود به بزرگراه، راننده مجبور به ادامه حرکت خود حتی در شرایط مه آلود است چرا که امکان توقف و دور زدن در بزرگراه ها وجود ندارد.ج)در شرایط مه آلود چراغ های خطر خودرویی که جلوی وسایط نقلیه در حال حرکت است، مشکل دیده می شود.درهنگام مه گرفتگی، رانندگان وسایط نقلیه خود را به وسیله نقلیه جلویی نزدیک می کنند که در محدوده دید آنها باشد تا بدین ترتیب مشکل کاهش دید خود را برطرف نمایند.د)رانندگان ممکن است به نوع رانندگی در شرایط مه آشنایی نداشته باشند که این خود عامل نسبتا مؤثری در ایجاد تصادفات خواهد بود.مطالعات دیگر بیانگر این مهم است که رانندگان سرعت خودروهای خود را تا وقتی که دید آنها بین 100 تا 150 متر نرسد کاهش نمی دهند چرا که آنها معتقدند که در این فاصله می توانند به موقع عکس العمل لازم جهت ترمزگیری را انجام دهند و وسیله نقلیه خود را متوقف سازند.اصولا در شرایط مه آلود به علت جذب امواج با طول موج بلندتر، سرعت صوت کاهش می یابد، از این رو راننده صدای تصادفی که احتمالا در فاصله کوتاه جلوتر رخ داده است را نمی شنود، لذا از سرعت خود نکاسته و احتمال بروز سوانح بیشتر می شود.جدول 1 آثار تصادفات بسیار مهمی که به همراه مه متراکم و غلیظ رخ داده است را نشان می دهد( Yamamoto,2002,6 ).معمولا در ژاپن در ماه های سرد سال، مه در شرایط جوی بسیار متغیر اتفاق می افتد، به طوری که معمولا با سیکلون های برون حاره آنتی سیکلون های مهاجر وجبهه ها همراه است.البته این وضعیت ها همیشه با وقوع مه همراهی نمی کنند.معمولا در نزدیکی نقاط حادثه خیزگرادیان فشار بسیار پایین و سرعت باد نیز بسیار کم می باشد و این شرایط(به تصویر صفحه مراجعه شود)پیش بینی ها را با اشکالات متعددی روبرء می کند.امروزه صدور پیش آگاهی و هشدارهای جوی-جاده ای با توجه به نوع این پدیده در کشور ژاپن کاربرد گسترده ای یافته است.جدول 2 نمونه ای از این هشدارها را نشان می دهد(یاماهوتو 2002، 6).جدول 2 آستانه های هشدار میدان دید کم(مه){Tنوع هشدارآستانه های میدان دیدهشدار وقوع مه (با مشاهدات هواشناسی)میدان دید 200 متر(با مشاهدات اداره هواشناسی)اعمال قوانین عبور و مرور در آزادراه هامیدان دید 100متر(کنترل سرعت و اعمال محدودیت سرعت 50 کیلومتر در ساعت)بستن جاده توسط پلیس راهمیدان دید 50 مترT} اندازه گیری دید در ایستگاه های هواشناسی به صورت عینی و با استفاده از نقطه نشانه ها انجام می گیرد.در فرودگاه های بزرگ به علت وسعت و نیاز به دقت و صحت بالاتر با استفاده از ادوات الکترونیکی، اندازه گیری دید انجام می گیرد.محدودیت ها و مشکلات متعددی در رابطه با این نوع اندازه گیری ها و به کارگیری این نوع داده ها وجود دارد که مهم ترین آنها عبارتند از:الف)بسیاری از ایستگاه های هواشناسی معتبر و موثق که اطلاعات میدان دید را به صورت دقیق و مرتب ارسال می کنند، ایستگاه های هواشناسی فرودگاهی هستند که در یک محدوده صاف . هموار باند فرودگاه و دور از محیطهای خاصی که خطر رخداد مه بیشتراست، مستقر شده اند.از این رو اطلاعات میدان دید این ایستگاه ها نمی تواند به طور دقیق گویای واقعیت های شرایط نامساعد مه در محیطهای اطراف به ویژه در جاده ها باشد. به ویژه اگر ایستگاه های هواشناسی در نزدیکی مراکز صنعتی و یا ساحل دریا باشند، این اختلاف بیشتر خواهد بود.ب)ایستگاه های هواشناسی ممکن است به علت فاصله های زیاد از یکدیگر و تراکم محدود از منطقه مورد مطالعه فاصله زیادی داشته باشند.ج)با توجه به عدم رابطه معنی دار بین ایجاد مه و سایر پدیده ها، اغلب درون یابی وقوع مه بین ایستگاه های مورد مشاهده غیر ممکن است چرا که مه تغییر پذیریری بسیار زیادی داشته و تابع شرایط زمانی و مکانی خاصی است.به این دلیل تعداد بسیار محدودیاز نقشه های وقوع مه در منابع مختلف علمی جهان وجود دارد و بر خلاف سایر متغییرها نمی توان خطوط هم مقدار دید و یا مه را تهیه نمود.فاکتورهای مختلفی در رابطه با تشکیل مه و رخدادهای حاصل از آن مؤثرند که برخی از فاکتورهای محلی و محیطی مؤثر بر رخداد مه در ذیل معرفی می گردند:الف)توپوگرافی محلی:دره ها و چاله های محلی که محل تجمع هوای سرد و سنگین ناشی از جریانات کاتاباتیک شبانه هستند.ب)آب های دایمی و وسعت فضایی آنها:دریاچه ها، آبگیرها، رودخانه ها و حوضه های سیلابی، مرداب ها و باتلاق ها.ج)بخار آب حاصل از فعالیت های منابع انسانی و آلودگی های ناشی از برج های خنک کننده ایستگاه های مولد برق.د)منابع آلوده کننده خاص:کارخانه های محلی و محیطهای شهری.ه)اراضی جنگلی.مه از جمله پدیده های جوی است که به طور مستقیم و بی واسطه بر ایمنی حمل و نقل تأثیر می گذارد.مطابق تحقیقات انجام گرفته آستانه های بحرانی این پدیده در حمل و نقل جاده ای به شرح ذیل می باشند:-مه تراکم:اگر میدان دید کمتر از 40 متر باشد.-مه غلیظ:اگر میدان دید بین 40 تا 200 متر باشد.-مه معمولی:اگر میدان دید بین 200 تا 1000 متر باشد.راهکارهای حفاظتی در شرایط وجود مه

امروزه با توجه به کاربرد گسترده هشدارهای جوی به منظور کاهش مخاطرات جاده ای، تجهیزات اعلام هشدار در جاده ها راه اندازی شده اند.از سال 1990 نصب تجهیزات اندازه گیری مه در نقاط مستعد بزرگراه M52 اطراف لندن صورت گرفت.این سیستم به طور اتوماتیک هرگاه دید کمتر از 300 متر شود با علائم هشدار دهنده، کلمه مه را روی تابلو پیام نما نشان می دهد(ماسک، 1991، 113).در ارتباط با کاهش خسارات حاصل از مه روش های زیادی ارایه شده است که از آن جمله می توان به روش از بین بردن مه و تعدیل آن اشاره نمود.این روش ها هزینه بسیار بالایی دارد و کاربرد آن محدود به یکنقطه خاص می باشد.سیلورمن 8 و وین ستین 9 (1974)به بررسی نحوه تکنیک های تعدیل مه پرداختند و مهم ترین نتایج این مطالعه را انتشار دادند.با گرم کردن لایه مه آلود، ظرفیت نگهداری بخار آب جو افزایش یافته و باعث تبخیر مه می شود(کاویانی، 1381، 202).از مهم ترین روش های گرم کردن، فیدو 10 یا سوزاندن مواد نفتی است که در طول جنگ جهانی دوم در کنار باند فرودگاهها برای از بین بردن مه استفاده می شد(36,1988, Ogden ).گاهی اوقات سوزاندن نفت جهت گرمادهی و تبخیر قطرات آب موجود در مه به ویژه در محیط فرودگاه ها به کاربرده می شد.در جنگ دوم جهانی در بریتانیا 2000 پرواز را با این عملیات با موفقیت به انجام رساندند، اما این روش در طول بزرگراه ها قابل اجرا نیست.روش دیگر مه زدایی مکانیکی، روش جاروب نمودن است که برای اولین بار درکشور شیلی در ارتباط با مه های دریایی که بر روی اراضی خشکی به وجود آمده بودند، مورد استفاده قرار گرفت (583,1966, Bowden ).این عملیات شامل جاروب کردن مه با استفاد از یک شبکه از رشته های نایلونی است که پس از عبور از روی مه باعث جمع شدن قطرات آن بر روی این رشته نایلونی می شود و سپس به صورت قطرات آب به سطح زمین می چکند.بعدها در ایالات متحده امریکا نیز از این فن آوری جهت برداشت مه سطحی که در بزرگراه نیوجرسی رخ داده بود، استفاده شد که نتیجه آن موفقیت آمیز بود.مهم ترین تکنیک مه زدایی بارورسازی مه است.اگر ذرات ریز آئروسل ها چون کلرید سدیم(نمک طعام)را پس از وقوع مه در جو بپاشیم، قطرات آن با هسته های تراکم بارور شده و به صورت قطراتی از آب، مه را از بین می برند(مرکز تحقیقات حمل و نقل، 1987، 2).این نوع بارورسازی برای مدت 15 دقیقه مؤثر واقع می شود. این آزمایش در بریتانیا با محلول نیترات آمونیوم امتحان شد(استوارت، 1960، 315). روش های شیمیایی بی شماری وجود دارند که کمتر مورد استقبال و توجه قرار گرفتند، زیرا این روش تغذیه الکتریکی باشد که تغییراتی در منفی یا مثبت بودن قطرات مه ایجاد می کند و این امر باعث ایجاد یک جذب الکتریکی شده و شرایط را جهت ریزش قطرات مه ایجاد می نماید.مطالعات آزمایشگاهی این روش در ایالات متحده امریکا به (8). Silverman.(9). Winstin.(10). FIDO.پایان رسیده است.البته هنوز روش خاصی جهت جلوگیری از تشکیل مه با هزینه های قابل قبول تا این لحظه به دست نیامده است.از روش های مختلفی که جهت کمک به رانندگان در مقابله با مه وجود دارد، به کارگیری چراغ های مه شکن است.در سال 1986 در بریتانیا از 2856 کیلومتر بزرگراه (1775 مایل)در حدود 728کیلومتر(455 مایل)و یا 25 درصد از کل بزرگراه ها به سیستم روشنایی در برابر مه مجهز شدند(کارنز، 1986 به نقل از کاویانی 1381) 11 .در حال حاضر با تحقیقات انجام گرفته از سوی سازمان حمل و نقل بریتانیا، کلیه بزرگراه های درون شهری و تمامی مناطقی که تصادفات بالایی دارند، به چراغ های روشنایی مه شکن مجهز هستند.لامپ های سدیمی در ارتفاع 12 متری با فواصل 37 متر از هم استقرار می یابند و نقش آنها روشن نمودن جاده در کلیه شرایط جوی است و به طور مستمر در شرایط مه آلود مورد استفاده قرار می گیرند.پاکسازی مه های سرد از دیگر موارد آسان تر انجام می شود.اساس پاکسازی آن بر این واقعیت استوار است که فشار اشباع بخار آب روی سطح آب در دمای مشابه کمتر است.هر گاه ذرات یخ و قطرات آب در مجاورت یکدیگر قرار بگیرد، گرادیان فشار از قطره یخ به وجود آمده باعث انتقال بخار آب از قطره به ذره یخ می شود و در نتیجه قطرات آب تبخیر شده و مه تحلیل می رود، در حالی که ذرات یخ به طور مکرر رشد می کنند.فن آوری مه زدایی(پاکسازی مه)مه های سرد، مستلزم بذر افشانی موادی است که می توانند خاصیت بلورهای یخی را داشتع باشند.از این رو در عمل از یخ خشک(اکسید کربن خالص)و پروپان تبخیر و منبسط و در نتیجه سرد می شود و بع هسته های منجمد تبدیل می گردد.در هر دو مورد ذرات منجمد به بهای تحلیل قطرات آب موجود درمه رشد کرده و به صورت دانه های برف به سطح زمین سقوط می کنند.این روش مؤثر مه زدایی، امروزه اقتصادی است و در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می گیرد(کاویانی، 1381، 203). (11). Cairns.(به تصویر صفحه مراجعه شود)داده ها و روش تحقیق

در این تحقیق به منظور بررسی شرایط آب و هوایی مؤثر بر ایمنی حمل و نقل و تعیین آستانه های بحرانی، به تجزیه و تحلیل داده های هواشناسی(دید کمتر از 1000 متر) در گسترده کشور پرداخته شد(حبیبی نوخندان، 1383).آمار و اطلاعات هواشناسی مورد استفاده در تحقیق حاضر از بخش خدمات ماشینی سازمان هواشناسی کشور تهیه گردیده است.مقیاس زمانی داده ها شامل داده های ساعتی روزانه مربوط به دیدبانی های 0، 3، 6، 9، 12، 15، 18، 21 GMT در طول سال های 77-1368 می باشد.انتخاب دوره آماری بر اساس آزمون کافی بودن داده ها(روش ماکوس) y و امکان دسترسی به 119 ایستگاه سینوپتیک بوده است که در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفتند.از آنجایی که ارتفاع زیاد جاده های کوهستانی و تفاوت های اقلیمی در طول مسیرهای ارتباطی مشکلات عدیده ای را در ماه های سرد سال برای راهداران و کاربران جاده ها به بار می آورد، اساس انتخاب آستانه های بحرانی و تعیین محدوده های آنها بر اساس نتایج مطالعات و تحقیقات محققین هواشناسی جاده ای در سال های اخیر بوده است. در تحقیق حاضر به منظور تسهیل کاربرد نتایج در مراکز تحقیقاتی، استخراج داده ها بر اساس ماه های شمسی انجام گرفته است.در ابتدا فراوانی هر یک از شاخص های فوق از داده های ایستگاه های مورد مطالعه استخراج شد(جدول 3).جدول 3 نمونه ای از داده های فراوانی آستانه های مختلف دید کمتر از 1000 مترآمار فوق نمونه استاز آن جایی که داده های استخراج شده مربوط به دید کمتر از 1000 متر هستند و در حمل و نقل جاده ای، بحران محسوب می شوند، از این رو فراوانی وقوع آنها اهمیت بیشتری داشت.با در نظر گرفتن احتمال وقوع هر یک از آستانه ها، فراوانی(کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد)آنها محاسبه شد(شکل 3).ابتدا برای هر آستانه به طور جداگانه(به تصویر صفحه مراجعه شود)محاسبات انجام شد و سپس مجموع دید کمتر از 1000 متر به منظور تعیین نقاط بحرانی مورد ارزیابی قرار گرفت.بنا به اهمیت تعیین توزیع زمانی و مکانی نقاط بحرانی نقشه های مربوط به توزیع مکانی و زمانی آنها در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی(نرم افزار Arcview )تهیه شد(شکل های 4 تا 7).نمودار فراوانی دید کمتر از 1000 متر در ایستگاه اردبیلشکل 2 نمونه ای از مراحل محاسبه ماهانه آستانه های بحرانی دید کمتر از 1000 مترنتایج تحقیق

نقشه های توزیع ماهانه بحرانی دیدکمتر از 1000 متر

فروردین ماه:در این ماه سواحل دریای خزر، شمال غرب کشور و چابهار در جنوب شرق دارای فراوانی بالایی از دید کمتر از 1000 متر هستند و در سایر مناطق کشور این مسأله از فراوانی کمتری برخوردار است(شکل 3-الف).اردیبهشت ماه:در این ماه از تراکم نقاط بحرانی در سواحل دریای خزر به جز بخش های غربی ساحل کاسته شده است.در جنوب غرب کشور و همچنین در بندر لنگه و چابهار شاهد فراوانی بالایی هستیم.در دیگر نقاط کشور این شرایط مشاهده نمی شود(شکل 3-ب).خرداد ماه:در این ماه از مقدار فراوانی این شرایط در گستره کشور کاسته شده و این شرایط تنها در جزایر خلیج فارس و در تعداد محدودی از ایستگاه های استان های خوزستان و شمال مشاهده می شود.البته در ایستگاه های ساحلی دریای خزر این شرایط از فراوانی کمتری برخوردار است.از مهمترین دلایل فراوانی در جزایر خلیج فارس، پدیده شرجی شدن در نتیجه استقرار پر فشار جنب حاره و ورود هوای مرطوب موسمی از جنوب شرقی و سامانه سودانی از جنوب غربی کشور است(شکل 3-ج)(به تصویر صفحه مراجعه شود)شکل 3-الف توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(فروردین)شکل 3-ب توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(اردیبهشت)(به تصویر صفحه مراجعه شود)شکل 3-ج توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(خرداد) تیرماه:در این ماه الگوی ماه قبل ادامه دارد، با این تفاوت که در مناطق ساحلی شمال از شدت این پدیده کاسته شده و در شمال غرب نیز از این پدیده خبری نیست که علت آن استقرار پر فشار جنب حاره و خروج کامل کمربند بادهای غربی و باران زا از کشور است.در جنوب شرق کشور به غیر از بادهای موسمی، بادهای 120 روزه سیستان نیز به همراه گرد و خاک نقش مؤثری در ایجاد شرایط دید کمتر از 1000 متر ایفا می کنندو در این ماه ایستگاه های استان خوزستان و جزایر خلیج فارس بیشتر با این پدیده درگیر هستند(شکل 4-الف).مرداد ماه:در این ماه نسبت به ماه های دیگر سال نقاط کمتری از کشور با این پدیده درگیر هستند، اما هنوز مناطقی از استان سیستان و بلوچستان، ایستگاه های انزلی و اردبیل در شمال و شمال غرب و مسجد سلیمان در جنوب غرب شاهد چنین وضعیتی هستند اما در غرب، شرق و مرکز کشور چنین رخدادی وجود ندارد(شکل 4-ب).شهریور ماه:در این ماه به تدریج در بخش های ساحلی شمال این شرایط تقویت می شود و از شدت این پدیده در ساحل جنوبی و جنوب شرقی کاسته می شود ولی در سواحل جنوب غربی با اینکه تعداد ایستگاه های درگیر با این شرایط کم شده اما هنوز هم این شرایط(به تصویر صفحه مراجعه شود)مشاهده می شود.هنوز ایستگاه زابل به جهت ادامه فعالیت طوفان های شن و گرد غبار حاصل از بادهای 120 روزه شاهد بروز چنین پدیده ای با فراوانی بالا است(شکل 4-ج).شکل 4-الف توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(تیر)شکل 4-ب توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(مرداد)(به تصویر صفحه مراجعه شود)شکل 4-ج توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(شهریور) مهر ماه:در این ماه در اکثر ایستگاه های ساحلی دریای خزر شاهد بروز این پدیده هستیم.وضعیت این ماه در جنوب غربی و جنوب شرقی مشابه ماه قبل است اما کم کم ایستگاه های شرق اصفهان و مناطقی از غرب کشور شاهد بروز چنین شرایطی هستند.در شمال شرق و شمال غرب کشور از حضور این شرایط خبری نیست(شکل 5-الف).آبان ماه:در این نسبت به مهر ماه، نقاط بیشتری از نواحی غربی، شمال غربی و شمالی کشور در معرض این شرایط قرار گرفته اند.اما از شدت آن در مناطق جنوب شرقی(استان سیستان و بلوچستان)، جنوب غربی و حتی جزایر خلیج فارس، کاسته شده است.از این ماه کم کم رخداد این پدیده را در شمال خراسان و استان تهران شاهد هستیم (شکل 5-ب).آذر ماه:در این ماه غرب کشور از شمال تا جنوب و شمال خراسان با این پدیده درگیرند.در جزایر خلیج فارس و مناطق جنوب شرق به دلیل ضعیف شدن(عقب نشینی) موسمی ها و قطع وزش بادهای 120 روزه سیستان آثاری از این پدیده مشاهده نمی شود. این پدیده در سواحل شرقی دریای خزر نسبت به سواحل غربی آن نیز از شدت کمتری(به تصویر صفحه مراجعه شود)برخوردار است که علت آن را می توان فراوانی بارش های سنگین در بخش های غربی سواحل دریای خزر در این ماه از سال دانست.(شکل 5-ج).شکل 5-الف توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(مهر)شکل 5-ب توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(آبان(به تصویر صفحه مراجعه شود)شکل 5-ج توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(آذر) دی ماه:در این زمان کل نیمه غربی کشور(از شمال تا جنوب)با این پدیده درگیرند و بیشترین تراکم در محدوده جنوب غرب(استان خوزستان)مشاهده می شود.در این ماه نیز ایستگاه های ساحلی جنوب، جزایر و همچنین سواحل دریای خزر از فراوانی کمتری برخوردارند.در این ماه گستره این پدیده تا استان های کرمان و یزد نیز کشیده شده است(شکل 6-الف).بهمن ماه:در این ماه از شدت این شرایط در جنوب غربی(خوزستان)کاسته شده و بر تراکم آن در شمال غرب و غرب کشور افزوده می شود.در سواحل جنوبی و جنوب شرقی و همچنین جزایر، این پدیده مشاهده نمی شود(شکل 6-ب).اسفند ماه:در این ماه شرایط مشابه بهمن ماه است با این تفاوت که بر تراکم نقاط بحرانی در کل کشور بالاخص در ایستگاه های حوالی زردکوه بختیاری(استان چهار محال و بختیاری)افزوده شده است(شکل 6-ج).(به تصویر صفحه مراجعه شود)شکل 6-الف توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(دی)شکل 6-ب توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(بهمن)(به تصویر صفحه مراجعه شود)شکل 6-ج توزیع مکانی فراوانی نقاط همراه با دید کمتر از 1000 متر(اسفند)منابع و مآخذ

1.حبیبی نوخندان، مجید(1383)؛آب و هوا و ایمنی جاده های کوهستانی ایران، رساله دکتری اقلیم شناسی، دانشگاه تهران. 2.کاویانی، محمدرضا(1381)؛میکروکلیماتولوژی، انتشارات سمت، 204-202.
 

rahsazan

کاربر ويژه
بهترین تجارب برای مدیریت جاده در هنگام شرایط بد آب و هوایی

بهترین تجارب برای مدیریت جاده در هنگام شرایط بد آب و هوایی :
آب و هوا بر ایمنی، قابلیت جابجایی و بهره وری جاده تاثیر گذار است . تاثیرات آب و هوا بر جاده عبارتند از :
افزایش خطر تصادفات ، کاهش قابلیت جابجایی راه با افزایش زمان سفر و تاخیر ، کاهش حجم و سرعت ترافیک و کاهش ظرفیت راه . تاثیر آب و هوا بر بهره وری راه نظیر مواردی همچون کاهش دسترسی به راه و افزایش هزینه های نگهداری و تعمیرات راه می باشد .
به نظر می رسد که مدیران بخش حمل و نقل کمتر در مورد موارد مربوط به آب و هوا می توانند کاری انجام دهند . سه استراتژی در برخورد با شرایط آب و هوایی و مدیریت آن وجود دارد که عبارتند از :مشاهده ، کنترل و عملیات.
استراتژی مشاهده اطلاعات را در شرایط عادی و از قبل تعیین شده برای مدیر راه و رانندگان فراهم می کند .
استراتژی کنترل ، شرایط جاده را تغییر می دهد تا به ترافیک اجازه عبور داده یا آن را محدود کند و ظرفیت راه را تنظیم کند .
استراتژی عملیاتی ، منابعی را برای راه فراهم می کند تا تاثیرات آب و هوا بر راه را کمینه کرده و یا حتی حذف نماید . برخی از استراتژی های عملیاتی ،هماهنگی میان ترافیک ، نگهداری و مراکز مدیریت اظطراری را فراهم می کنند .این استراتژی های کاهش دهنده تاثیرات منفی شرایط آب و هوایی شامل : مه ، باد شدید ، برف ، باران ، یخبندان ، سیل، طوفان ، گردباد و بهمن می شود .
سامانه هشدار کاهش دید –بخش حمل و نقل آلاباما:
در مارس 1995 ، مه موجب تصادف 193 خودرو در طول 3/11 کیلومتر از بزرگراه بین ایالتی 10 شد . این تصادف بخش حمل و نقل آلاباما را بر آن داشت تا سامانه هشدار کاهش دید را راه اندازی کنند.این سامانه با سامانه کنترل تونل موجود یکپارچه سازی شد .
این سامانه شامل 6 حسگر است که فاصله دید را مشخص می کند . این حسگرها در فواصل حدود 6/1 کیلومتری بر روی پل نصب می شوند . جریان ترافیک توسط دوربین های مداربسته کنترل می شود . تصاویر حاصل از 25 دوربین در اتاق کنترل تونل نمایش داده می شوند . اطلاعات سنسورها توسط فیبر نوری به رایانه مرکزی اتاق کنترل منتقل می شوند .رایانه ، 24 تابلو محدودیت سرعت متغیر[SUP]1[/SUP] (VSL) وتابلو با پیام متحرک[SUP]2[/SUP] (DMS) را که برای ارائه راهنمایی و مقررات به رانندگان است ، کنترل می کند .
کارکرد سیستم:
2 متصدی سامانه ، بصورت 24 ساعته اتاق کنترل تونل را مدیریت می کنند . هنگامی که در دوربین ها مه مشاهده می شود ، اپراتور از رایانه مرکزی مشورت می گیرند و این رایانه از طریق حسگرها ، میزان دید هر ناحیه را نشان می دهد . بسته به میزان دید در هر ناحیه ، اپراتور مرکز از طریق تابلو های VSL و DMS سرعت را در هر ناحیه مشخص کرده و پیام های لازم را به رانندگان ابلاغ می کند .
در جدول بعدی این پیام ها مشاهده می شوند .
هنگامی که محدودیت سرعت کاهش پیدا می کند ، اعلامیه بصورت خودکار به دایره حمل و نقل ، گشت راه و بخش های محلی اعمال کننده قانون نمابر می شود . چنانچه لازم باشد ، اپراتور از گشت راه تقاضا می کند تا خودروی راهنمایی برای کاهش سرعت به کارگرفته شود . این عمل توسط خودروی گشتی که با چراغ روشن هشدار می دهد صورت می گیرد و رانندگان را به کاهش سرعت راهنمایی می کند .
نتیجه بر حمل و نقل:
سامانه هشدار سبب بهبود ایمنی با کاهش سرعت متوسط و کمینه کردن خطر تصادفات در شرایط دید کم شده است .

سایر اقداماتعبارت بر روی DMSفاصله دید
محدودیت سرعت 104.5 کیلومتر بر ساعت“FOG WARNING”274.3 متر >
- 88.4 کیلومتر برساعت روی تابلو VSL
- کامیون ها به راست حرکت کنند بر روی تابلو DMS
“FOG” alternating with “SLOW, USE
LOW BEAMS”
201.2 متر >
- 72.4 کیلومتر برساعت روی تابلو VSL
- کامیون ها به راست حرکت کنند بر روی تابلو DMS
“FOG” alternating with “SLOW, USE
LOW BEAMS”
137.2 متر>
- 56.3 کیلومتر برساعت روی تابلو VSL
- کامیون ها به راست حرکت کنند بر روی تابلو DMS
- روشنایی مسیر خاموش می شود
“DENSE FOG” alternating with
“SLOW, USE LOW BEAMS”
85.3 متر>
مسیر توسط گشت راهداری مسدود می شودI-10 CLOSED, KEEP RIGHT, EXIT
½ MILE
53.3 متر >

– اقدامات سامانه هشدار کاهش دید بخش حمل و نقل آلاباما

طرح اصلی سامانه شامل یک خودروی تشخیص ،حسگر دید و سامانه خودکاری ازعلائم است . ساختار یک پل از نصب حلقه های تشخیص جلوگیری کرده و لرزش آن اجازه استفاده از دستگاه های تشخیص فرو موج(میکرو ویو) را نمی دهد . از اینرو خودروهای تشخیص حذف شده اند . حسگرهایی با فن آوری (backscatter) در طول پل ها در 1999 به کار گرفته شد . هرچند مشکلاتی در دقت و قابلیت اعتماد ، بخش حمل و نقل را برآن داشت تا از فن آوری (forwardscatter) در سال 2000بهره بگیرد.
اتاق کنترل تونل اصلاح شد و سامانه نظارت و کنترل آن در راستای سامانه هشدار ، یکپارچه سازی شد و کار خود را در سپتامبر 2000 آغاز نمود .
1- Variable Speed Limit (VSL)
2- Dynamic Message Signs (DMS)
منبع:www.fhwa.dot.gov
کپی برداری از مطلب با ذکر آدرس rahsazan.blogfa.com بلامانع است.
 

rahsazan

کاربر ويژه
هواشناسی جاده ای - مخفف کلمات

Acronyms
AASHTO - American Association of State Highway and Transportation Officials
AFWS - Automated Flood Warning System
AMS - American Meteorological Society
ASOS - Automated Surface Observing System
ATIS - Advanced Traveler Information System
ATMS - Advanced Traffic Management System
AVCS - Advanced Vehicle Control System
AVL - Automated Vehicle Location
AWIPS - Advanced Weather Interactive Processing System
AWOS - Automated Weather Observing System
B/C - Benefit/Cost
BMP - Best Management Practice
CASA - Collaborative Adaptive Sensing of the Atmosphere
CCTV - Closed Circuit Television
CD - Compact Disk (data disk)
CDPD - Cellular Digital Packet Data
CMAQ - Congestion Mitigation and Air Quality
COMET - Cooperative Program for Operational Meteorology, Education and Training
COOP - National Weather Service (NWS) Cooperative Observer Program
COOP-M - NWS Cooperative Observer Program Modernization
CRN - Climate Reference Network (NOAA)
CRREL - U.S. Army Cold Regions Research and Engineering Laboratory
CWSA - Commercial Weather Services Association
DHS - Department of Homeland Security
DMS - Dynamic Message Sign
DOC - Department of Commerce
DOE - Department of Energy
DOT - Department of Transportation
DPS - Department of Public Safety
DSL - Digital Subscriber Line
DSS - Decision Support System
EOC - Emergency Operations Center
EPA - Environmental Protection Agency
ESS - Environmental Sensor Station
FAA - Federal Aviation Administration
FHWA - Federal Highway Administration
FMCSA - Federal Motor Carrier Safety Administration
FRA - Federal Railroad Administration
FTA - Federal Transit Administration
FSL - Forecast Systems Laboratory (NOAA)
GFS - Global Forecast System (NWS weather model)
GIS - Geographic Information System
GOES - Geostationary Operational Environmental Satellite
GPS - Global Positioning System
GSD - Global Systems Division (formerly Forecast Systems Laboratory) (NOAA)
HAR - Highway Advisory Radio
HAZMAT - Hazardous Material
HCN - Historical Climate Network (NOAA)
HOTO - FHWA Office of Transportation Operations
ISOS - Integrated Surface Observing System
ISP - Internet Service Provider
ITS - Intelligent Transportation System
ITSA - Intelligent Transportation Society of America
LAPS - Local Analysis and Prediction System
MADIS - Meteorological Assimilation and Data Ingest System
MDSS - Maintenance Decision Support System
MESONET - Meso (small scale) network of meteorological stations
MIT/LL - Massachusetts Institute of Technology - Lincoln Laboratory
MM5 - Mesoscale Model Version 5
MMDI - Metropolitan Model Deployment Initiative
MODSS - Maintenance and Operations Decision Support System
MOS - Model Output Statistics
NASA - National Aeronautics and Space Administration
NCAR - National Center for Atmospheric Research
NCDC - National Climatic Data Center
NCEP - National Centers for Environmental Prediction (NOAA)
NCHRP - National Cooperative Highway Research Program
NCTIP - National Transportation Communications for ITS Protocol
NDFD - National Digital Forecast Database
NERON - NOAA's Environmental Real-time Observing Network
NHC - National Hurricane Center (NOAA)
NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration
NOS - National Ocean Service
NSF - National Science Foundation
NSSL - National Severe Storms Laboratory (NOAA)
NSWOS - National Surface Weather Observing System (NOAA)
NTSB - National Transportation Safety Board
NWS - National Weather Service
OCD - Operational Concepts Description
OFCM - Office of the Federal Coordinator for Meteorology
OK-FIRST - Oklahoma's First-response Information Resource System using Telecommunications
OLETS - Oklahoma Law Enforcement Telecommunications System
PC - Personal Computer
PFS - Pooled Fund Study
PHMSA - Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
PVC - Polyvinyl Chloride
RCTM - Road Condition and Treatment Module (MDSS)
RITA - Research and Innovative Technology Administration
RPU - Remote Processing Unit
RWFS - Road Weather Forecast System (MDSS)
RWFS - Road Weather Forecast System
RWIS - Road Weather Information System
RWMP - Road Weather Management Program (FHWA)
SCADA - Supervisory Control And Data Acquisition
SHEP - State Highway Emergency Patrol
STC - Smart Traffic Counter
STWDSR - Surface Transportation Weather Decision Support Requirements
TCC - Traffic Control Center
TIG - Technology Implementation Group (associated with AASHTO)
TMC - Traffic Management Center
TOC - Traffic Operations Center
TRB - Transportation Research Board
TRIS - Transportation Research Information Services
UHF - Ultra-High Frequency
USDA - Department of Agriculture
USDOT - United States Department of Transportation
USCRN - United States Climate Reference Network
UTCS - Uniform Traffic Control System
VAMS - Value Added Meteorological Services
VHF - Very High Frequency
VII - Vehicle Infrastructure Integration
VSL - Variable Speed Limit
WAN - Wide Area Network
WIST-DSS - Weather Information for Surface Transportation Decision Support System
WFO - Weather Forecast Office (NWS)
WMO - World Meteorological Organization
WRF - Weather Research and Forecasting Model
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
محمد رضا جان

دست گلتون درد نکنه بسیار مفید و آموزنده بود.:گل:
 

rahsazan

کاربر ويژه
معرفی کتاب

اصول رانندگی در شرایط نامساعد جوی
دکتر مجید حبیبی نوخندان، داوود عیوضلو

کلیه حقوق این اثر به پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا تعلق دارد.

فصل اول- حمل ونقل و اهمیت آن
فصل دوم- اصول و مبانی رانندگی
فصل سوم- اصول رانندگی در شرایط نامساعد مختلف جوی
فصل چهارم- منابع و مأخذ

این کتاب در بیش از 100 صفحه اصول رانندگی را در شرایط مختلف آب و هوایی ارائه میکند
 
بالا