Ever Green
متخصص بخش پزشکی
ویتامین ب ـ 5 ( اسید پانتوتنیك)
همه سلولهای بدن نیاز به ویتامین "ب ـ 5" یا اسید پانتوتنیك دارند. این ویتامین "ب" محلول در آب است و در بدن تبدیل به تركیبی به نام «كوآنزیم ـ آ » می شود كه وجود این ماده در بدن برای تبدیل غذا به انرژی لازم است. ویتامین «ب ـ 5 » به عنوان ویتامین « ضد استرس » نیز شناخته شده است. زیرا عملكرد غذة آدرنال را تقویت كرده و بهبود می بخشد.
(غده آدرنال عضوی است كه بدن را در مقابل انواع استرس ها حمایت می كند). ویتامین ب ـ 5 برای عمل عضلات و اعصاب ضروری است و برای حفظ سلامتی سیستم ایمنی بدن ، حیاتی است. این ویتامین همچنین در كاهش علایم دردناك روماتیسم مفصلی مؤثر است.
موارد استفاده
بعضی از پزشكان برای خستگی ، آلرژی ، آسم ، پسوریازیس یا دیگر بیماری های مزمن یا برای زندگی های بسیار فعال و پراسترس ، ویتامین "ب ـ 5" را توصیه می كنند. ثابت نشده است كه ویتامین "ب ـ 5" برای این بیماریها مفید بوده باشد.
مصرف ویتامین "ب ـ 5" به كاهش درد ، تورم و خشكی صبگاهی بیماری روماتیسم مفصلی كمك می كند و بهبودی زخم را مخصوصاً بعد از جراحی ، تسریع می كند.
اسید پانتوتنیك به كاهش لیپید خون ( چربی ، كلسترول ، تری گلیسریدها ) كمك كرده و پدیدة سمیت زدایی را تسریع می كند.
منابع غذایی
اسید پانتوتنیك از ریشة یونانی پانتوز ( Pantos ) به معنی «هركجا » گرفته شده است و این نام به خاطر این است كه این ماده در انواع مختلف مواد غذایی یافت میشود.
مقدار زیادی از ویتامین "ب ـ 5" در طی تهیه فرآورده های غذایی از بین میرود. بنابراین گوشت تازه ، سبزیجات و تمام غلات تازه دارای ویتامین "ب ـ 5" بیشتری نسبت به غذاهای فریز شده یا كنسرو شده هستند.
بهترین منابع ویتامین "ب ـ 5" عبارتند از: مخمر آبجو ، نان غلات و حبوبات ، قارچ ، كبد ، لوبیای خشك و نخود ، آووكادو ، ماهی ، مرغ ، آجیل ( فندق ، گردو ) ، بادام زمینی ، گل كلم ، شیر و پنیر ، سیب زمینی ، پرتقال ، موز و تخم مرغ.
اشكال دیگر
ویتامین "ب ـ 5" در بیشتر ویتامین های ب ـ كمپلكس وجود دارد.این ویتامین همچنین به صورت منفرد در "كلسیم پانتوتنات" نیز قابل دسترس است.
این ماده 92 درصد اسید پانتوتنیك و 8 درصد كلسیم دارد. این ویتامین همچنین به صورت كپسولهای 100 ، 250 و 500 میلی گرمی در دسترس است.
موارد احتیاط
تداخل یا عوارض جانبی در مورد مصرف مكمل های ویتامین "ب ـ 5" شناخته نشده است. توصیه شده است كه ویتامین ب ـ 5 را همراه با سایر ویتامینهای "ب" مصرف كنید تا تعادل سیستم بدن شما در مورد ویتامین ب حفظ شود.
تداخل های احتمالی
هیچ تداخل شدیدی در مورد این ویتامین با ویتامین های دیگر ، گیاهان و داروها شناخته نشده است ویتامین ب5 نیز برای تولید انرژی ضروری است و همچنین یکی از ترکیبات هورمونهای آدرنال و سلولهای قرمز خون است. مهمترین نقش ویتامین ب5 در ترکیب ناقلان استیل کولینی به چشم میخورد که در چگونگی حافظه و یادگیری بسیار مؤثرند .
میزان مصرف: روزانه 50 میلی گرم .
همه سلولهای بدن نیاز به ویتامین "ب ـ 5" یا اسید پانتوتنیك دارند. این ویتامین "ب" محلول در آب است و در بدن تبدیل به تركیبی به نام «كوآنزیم ـ آ » می شود كه وجود این ماده در بدن برای تبدیل غذا به انرژی لازم است. ویتامین «ب ـ 5 » به عنوان ویتامین « ضد استرس » نیز شناخته شده است. زیرا عملكرد غذة آدرنال را تقویت كرده و بهبود می بخشد.
(غده آدرنال عضوی است كه بدن را در مقابل انواع استرس ها حمایت می كند). ویتامین ب ـ 5 برای عمل عضلات و اعصاب ضروری است و برای حفظ سلامتی سیستم ایمنی بدن ، حیاتی است. این ویتامین همچنین در كاهش علایم دردناك روماتیسم مفصلی مؤثر است.
موارد استفاده
بعضی از پزشكان برای خستگی ، آلرژی ، آسم ، پسوریازیس یا دیگر بیماری های مزمن یا برای زندگی های بسیار فعال و پراسترس ، ویتامین "ب ـ 5" را توصیه می كنند. ثابت نشده است كه ویتامین "ب ـ 5" برای این بیماریها مفید بوده باشد.
مصرف ویتامین "ب ـ 5" به كاهش درد ، تورم و خشكی صبگاهی بیماری روماتیسم مفصلی كمك می كند و بهبودی زخم را مخصوصاً بعد از جراحی ، تسریع می كند.
اسید پانتوتنیك به كاهش لیپید خون ( چربی ، كلسترول ، تری گلیسریدها ) كمك كرده و پدیدة سمیت زدایی را تسریع می كند.
منابع غذایی
اسید پانتوتنیك از ریشة یونانی پانتوز ( Pantos ) به معنی «هركجا » گرفته شده است و این نام به خاطر این است كه این ماده در انواع مختلف مواد غذایی یافت میشود.
مقدار زیادی از ویتامین "ب ـ 5" در طی تهیه فرآورده های غذایی از بین میرود. بنابراین گوشت تازه ، سبزیجات و تمام غلات تازه دارای ویتامین "ب ـ 5" بیشتری نسبت به غذاهای فریز شده یا كنسرو شده هستند.
بهترین منابع ویتامین "ب ـ 5" عبارتند از: مخمر آبجو ، نان غلات و حبوبات ، قارچ ، كبد ، لوبیای خشك و نخود ، آووكادو ، ماهی ، مرغ ، آجیل ( فندق ، گردو ) ، بادام زمینی ، گل كلم ، شیر و پنیر ، سیب زمینی ، پرتقال ، موز و تخم مرغ.
اشكال دیگر
ویتامین "ب ـ 5" در بیشتر ویتامین های ب ـ كمپلكس وجود دارد.این ویتامین همچنین به صورت منفرد در "كلسیم پانتوتنات" نیز قابل دسترس است.
این ماده 92 درصد اسید پانتوتنیك و 8 درصد كلسیم دارد. این ویتامین همچنین به صورت كپسولهای 100 ، 250 و 500 میلی گرمی در دسترس است.
موارد احتیاط
تداخل یا عوارض جانبی در مورد مصرف مكمل های ویتامین "ب ـ 5" شناخته نشده است. توصیه شده است كه ویتامین ب ـ 5 را همراه با سایر ویتامینهای "ب" مصرف كنید تا تعادل سیستم بدن شما در مورد ویتامین ب حفظ شود.
تداخل های احتمالی
هیچ تداخل شدیدی در مورد این ویتامین با ویتامین های دیگر ، گیاهان و داروها شناخته نشده است ویتامین ب5 نیز برای تولید انرژی ضروری است و همچنین یکی از ترکیبات هورمونهای آدرنال و سلولهای قرمز خون است. مهمترین نقش ویتامین ب5 در ترکیب ناقلان استیل کولینی به چشم میخورد که در چگونگی حافظه و یادگیری بسیار مؤثرند .
میزان مصرف: روزانه 50 میلی گرم .