• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

پالنگان

Nicol

متخصص بخش گردشگری
روستای پالنگان_کردستان


روستاي «پالنگان» در دهستان ژاورود در ۴۷ كيلومتري غرب كامياران در دره تنگيور در استان كردستان واقع شده است. اين روستا در دامنه كوه و در دو طرف دره قرار دارد و بافت آن از لحاظ معماري به صورت پلكاني ساخته شده است و پشت بام منزل پائين به منزله حياط خانه بالاست.



رودخانه خروشان تنگيور كه از ميان آبادي مي گذرد آن را به دو قسمت تقسيم كرده است و خانه هاي روستا با سنگ و بيشترشان به صورت خشكه چيني ساخته شده است.


اين ناحيه از مراكز مهم كردستان در دوره سلجوقي به بعد بوده است و قلعه پالنگان كه مجاور روستا و در بالاي كوه قرار دارد بيانگر اين مطلب است. با توجه به بقاياي مساجد، منازل قديمي و باغ هاي زيباي اين روستا به نظر مي رسد كه شالوده اصلي آن به دوره ساماني بازمي گردد.


همچنين روستا داراي گورستان قديمي است كه چند سنگ قبر با خط كوفي مربوط به قرن ششم و هفتم در آن وجود دارد، اما از همه مهم تر بافت معماري پلكاني روستا است كه داراي ارزش فراوان است. اين روستا افزون بر داشتن معماري زيبا، داراي چشمه ها و آبشارها و طبيعتي سرشار از زيبايي منحصر به فرد در استان كردستان است. بيش از ۲۰ چشمه جوشان در دره تنگيور است كه آب زلال و خنك خود را به رودخانه تنگيور مي ريزند و آبشارهاي حاصل از ريزش آب اين چشمه ها بسيار ديدني است. رودخانه تنگيور كه از ميان آبادي مي گذرد، بخش اعظم آب خود را از اين چشمه ها كه در فاصله ۷۰۰ تا ۸۰۰ متري جنوب شرقي آبادي قرار دارند تأمين مي كند و به همين رو آب رودخانه بسيار گوارا و خوش طعم است. رودخانه تنگيور بعد از گذر از آبادي در حدود ۱۲۰ متري غرب پالنگان به رودخانه پرآب سيروان مي پيوندد.


به واسطه خصوصيات آب رودخانه تنگيور و اين چشمه ها، بزرگ ترين مجتمع هاي پرورش ماهي در كنار اين روستا ساخته شده است كه بيشتر گردشگران به علت تازگي و نوع ماهي ها و همچنين قيمت مناسب آن براي غذا و همچنين دستاورد سفر به پالنگان، اقدام به طبخ ماهي در محل مي كنند و اهالي اين روستا بخشي از مايحتاج خود را از اين رودخانه تأمين مي كنند. اين روستا بسيار سرسبز و داراي آب وهواي بسيار مطلوب و دل انگيز در فصل هاي بهار، پائيز و زمستان است و از اين لحاظ از ديدني ترين نقاط استان كردستان به شمار مي رود.


1256921354.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
خبرگزاری ایسکانیوز:روستای پالنگان زیباترین روستای تاریخی کردستان است که سوغاتش کشک و گیوه است.روستایی با معماری ویژه پله کانی که همانند دیگر روستاهای پله کانی ایران مانند ماسوله، زنوزق و گایکان چشم انداز منحصربه فردی دارد.


1256903064.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
پالنگان از روستاهای توابع شهرستان کامیاران است. این روستا که در 57 کیلومتری کامیاران قرار دارد از نزدیکترین پمپ بنزین 45 کیلومتر ،نزدیکترین واحد اقامتی _ مهمانپذیر _ حدود 110 کیلومتر و نزدیکترین واحد انتظامی 15 کیلومتر فاصله دارد.
روستای پالنگان نزدیک به هزار نفر جمعیت دارد که مذهب اکثریت آنها سنی است و به لهجه اورامی صحبت می کنند.




علاوه بر چشم انداز زیبای معماری این روستا، عبور رودخانه خروشان سیروان از کنار دره های روستا، قلعه تاریخی پالنگان، آبشارهای متعدد پله کانی و چشمه های دائمی آب معدنی جلوه خاصی را به این روستا بخشیده است.


با این که پالنگان در یک منطقه کوهستانی قرار دارد اما به دلیل آسفالت بودن مسیر، در تمام طول سال امکان بازدید از این روستا وجود دارد. فعالیت یک واحد شیلات در کنار روستا نیز باعث شده تا بهترین خوراکی پذیرایی از گردشگران طبخ انواع ماهی باشد.




1256881584.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
عمده محصولات تولیدی مردم این روستا، گندم، جو و انواع مواد لبنی است. گیوه بافی، جاجیم بافی و موج بافی از مهمترین صنایع دستی پالنگان محسوب می شود. همچنین کشک محلی، گیوه و روغن جزو سوغات پرطرفدار پالنگانی هاست.
تابستان گرم و بهار معتدل پالنگان باعث شده که کوج بهاری عشایر به ارتفاعات این روستا که با اجرای بسیاری از مراسم سنتی عشایر کرد مانند اجرای موسیقی گریان، چپله و سیاچمانه همراه است گردشگران زیادی را به این روستا جذب کند. مراسم مذهبی، عروسی، شب یلدا و خوش‌آمد گویی به نوروز در دوم اسفند نیز از مراسمی است که گردشگران بومی را به خود جذب می کند.
اسب سواری، گرزبازی، قل قلان و چاک چاک از بازیهای محلی پالنگان است که در ایام غیر کاری مانند پاییز و زمستان در اکثر کوچه‌ها و چشم اندازهای روستا برگزار می‌شود.
پالنگان یکی از 7 روستای هدف در گردشگری استان کردستان است که پس از انجام مطالعات کارشناسی بدون هیچ تغییری در بافت خود به روستای گردشگری تبدیل می‌شود.
روستاهای تاریخی صلوات آباد بیجار، اورامان تخت، خسروآباد گروس، نوره سنندج، آوی‌هنگ و ژاورود غربی دیگر روستاهای هدف کردستان هستند که همگی دارای بافت قدیمی با معماری اورامات هستند و تمام خانه‌های این روستاها به طریق سنگ چین ساخته شده‌اند.
تاریخ، تمدن و طبیعت این روستاها به همراه فرهنگ و آیین مردم آنها یکی از پتانسیل های بالقوه گردشگری در کردستان است که مسئولان گردشگری استان قصد دارند در کمترین فرصت آنها را به پتانسیل های بالفعل تبدیل کنند.





1256896793.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه پالنگان:


1256856706.jpg



در فاصله ۸۰۰ متری جنوب شرقی روستای پالنگان در دره تنگیور و در محل چشمه های پرآب، قلعه ای به نام قلعه پالنگان قرار گرفته كه هنوز آثار و بقایای اتاق ها، آتشكده ها و پل های قدیمی آن پابرجاست. آثار و یادمان های به دست آمده از این قلعه نشان می دهد كه قدمت تاریخی پالنگان به دوران های كهن می رسد. این آثار كه شامل یك لنگه دروازه از یك تخته سنگ بزرگ و پل های ساخته شده بر روی رودخانه است هنوز به جای مانده اند. چنانچه در تحفه ناصری آمده است: «این قلعه مدت ها محل سكونت امرای كلهر بوده است كه بعدها خاندان مشهور اردلان آن را جزو قلمرو و متصرفات خود قرار داد و بر استحكامات آن افزوده و بناهای رفیع از مسجد و دكان ها و غیره بر آن می افزایند.»


وجود قلعه پالنگان قبل از حكمرانی، اردلان ها و حتی امرای كلهر مسلم است. اما از چگونگی و تاریخ ساخت آن اطلاعی در دست نیست. بدون شك به دلیل موقعیت استراتژیكی این قلعه، از خیلی قرن ها پیش از قلاع مهم و غیرقابل دسترس بوده است. در دوران حكومت اردلان ها بر كردستان چند قلعه موجود بوده است كه این قلعه ها در فصلی خاص مورد استفاده حكام وقت قرار گرفته اند. قلعه زلم برای زمستان، قلعه مریوان برای پائیز، قلعه حسن آباد در تابستان و قلعه پالنگان در بهار میهماندار حكومتیان بوده اند. بدین ترتیب قلعه پالنگان كه از زمان خسروخان اردلان در ۵۹۴ هجری شمسی به تصرف خاندان اردلان درآمده بود، در سال ۱۰۶۶ هجری شمسی پس از حدود ۴۷۲ سال میهمانداری حكام اردلان ویران می شود.
 
بالا