Ever Green
متخصص بخش پزشکی
چاقی یک اپیدمی جهانی است که ناشی از شیوه زندگی بی حرکت،بهبود شرایط اقتصادی اجتماعی و دسترسی به غذا های فراوری شده پرکالری و نوشابه های سبک در جوامع صنعتی میباشد. حدود 35 درصد بزرگسالان در این کشور ها چاق محسوب میشوند. در واقع شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان در حال افزایش است و به مقادیر اپیدمیک نزدیک میشود. به علت اینکه چاقی در ارتباط با افزایش عوارض و مرگ ومیر می باشد ، مهم است که تعریف ان را بدانیم تا بتوانیم ان را تشخیص بدهیم.علت ان را بدانیم تا قادر باشیم برای پیشگیری یا درمان آن کارهای مناسب اولیه را انجام دهیم.تغییرات رفتاری و رژیم غذایی استراتژی های درمانی اولیه هستند،داروهای کاهش دهنده وزن باید با احتیاط مصرف شوند به خصوص ترکیبات گیاهی که حاوی الکالوئید های افدرا و کافئین هستند چون واکنش های بالقوه جدی ایجاد میکنند.سوال مهم این است که در تعریف چاقی تجمع چربی در بدن چگونه تعریف میشود ؟ روش های تکنیکی پیشرفته متعددی برای این کار وجود دارد اما بنا به ملاحظات عملی ، روش های زیر به طور متداول استفاده میشوند :
1- تعیین نسبت وزن به قد بخصوص مقیاسی بنام شاخص توده بدنBMIیا Body mass index
2- اندازه گیری چین های پوستی
3- محیط قسمتهای مختلف بدن بخصوص نسبت محیط کمر به باسن.
BMI که بر حسب کیلو گرم در متر مربع بیان میشود،با مقدار چربی بدن همبستگی نزدیکی دارد. BMI حدود 25 کیلو گرم در متر مربع طبیعی در نظر گرفته میشود.افراد با BMI برابر یا بیشتر از 30 چاق در نظر گرفته میشوند و افراد با BMI در حدود 25 تا 5/29 بنام افراد دارای اضافه وزن تعریف می شوند. باید توجه شود که شیوع بیماری های مرتبط با چاقی مثل دیابت ، افزایش فشار خون و بیماری های عروق قلب از BMI بیش از 25اغاز میشود و در مقادیر بالا تر شایعتر میشوند.
اثرات ناگوار چاقی نه تنها به وزن کلی بدن مرتبط است ، بلکه به توزیع چربی ذخیره شده نیز بستگی دارد.چاقی مرکزی احشایی که در آن چربی در تنه و در حفره شکم جمع میشود ، نسبت به افزایش چربی به صورت منتشر در بافت زیر جلدی،با خطر بالاتر ابتلا به بیماریهای مختلف همراه است.
سبب شناسی چاقی پیچیده است و هنوز بطور کامل شناسایی نشده است.عوامل ژنتیک،محیطی و روان شناسی دخیل هستند.با این حال بطو ساده چاقی یک اختلال تعادل انرژی است. زمانی که انرژی حاصل از غذا به مدت طولانی بیش از مصرف انرژی باشد،کالری اضافی به صورت چربی در بافتها ذخیره میشود.دو طرف تعادل انرژی یعنی دریافت ومصرف ، بوسیله مکانیسم های عصبی و هورمونی بطور دقیق تنظیم میشود.در اغلب افراد زمانی که مصرف غذا زیاد شود،مصرف کالری هم زیاد میشود و بر عکس. بنابر این وزن بدن سالها در یک محدوده باریک حفظ میشود.این تعادل دقیق واضحا توسط یک تنظیم داخلی یا ست پوینت ( لیپوستات ) حفظ میشود که میتواند مقدار ذخائر انرژی ( بافت چربی ) را حس کند و دریافت غذا و همچنین مصرف انرژی را به طور مناسب تنظیم نماید. . ماهیت مولکولی لیپوستات تا سال 1994 که لپتین کشف شد ناشناخته بود .
1- تعیین نسبت وزن به قد بخصوص مقیاسی بنام شاخص توده بدنBMIیا Body mass index
2- اندازه گیری چین های پوستی
3- محیط قسمتهای مختلف بدن بخصوص نسبت محیط کمر به باسن.
BMI که بر حسب کیلو گرم در متر مربع بیان میشود،با مقدار چربی بدن همبستگی نزدیکی دارد. BMI حدود 25 کیلو گرم در متر مربع طبیعی در نظر گرفته میشود.افراد با BMI برابر یا بیشتر از 30 چاق در نظر گرفته میشوند و افراد با BMI در حدود 25 تا 5/29 بنام افراد دارای اضافه وزن تعریف می شوند. باید توجه شود که شیوع بیماری های مرتبط با چاقی مثل دیابت ، افزایش فشار خون و بیماری های عروق قلب از BMI بیش از 25اغاز میشود و در مقادیر بالا تر شایعتر میشوند.
اثرات ناگوار چاقی نه تنها به وزن کلی بدن مرتبط است ، بلکه به توزیع چربی ذخیره شده نیز بستگی دارد.چاقی مرکزی احشایی که در آن چربی در تنه و در حفره شکم جمع میشود ، نسبت به افزایش چربی به صورت منتشر در بافت زیر جلدی،با خطر بالاتر ابتلا به بیماریهای مختلف همراه است.
سبب شناسی چاقی پیچیده است و هنوز بطور کامل شناسایی نشده است.عوامل ژنتیک،محیطی و روان شناسی دخیل هستند.با این حال بطو ساده چاقی یک اختلال تعادل انرژی است. زمانی که انرژی حاصل از غذا به مدت طولانی بیش از مصرف انرژی باشد،کالری اضافی به صورت چربی در بافتها ذخیره میشود.دو طرف تعادل انرژی یعنی دریافت ومصرف ، بوسیله مکانیسم های عصبی و هورمونی بطور دقیق تنظیم میشود.در اغلب افراد زمانی که مصرف غذا زیاد شود،مصرف کالری هم زیاد میشود و بر عکس. بنابر این وزن بدن سالها در یک محدوده باریک حفظ میشود.این تعادل دقیق واضحا توسط یک تنظیم داخلی یا ست پوینت ( لیپوستات ) حفظ میشود که میتواند مقدار ذخائر انرژی ( بافت چربی ) را حس کند و دریافت غذا و همچنین مصرف انرژی را به طور مناسب تنظیم نماید. . ماهیت مولکولی لیپوستات تا سال 1994 که لپتین کشف شد ناشناخته بود .