• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

(( تقـویــم و روزشـمـار تاریـخ ایــــران ! ))

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
سوم اردیبهشت ماه، روز بزرگداشت شیخ بهایی، عالم کمنظیر، فقیه و حکیم فرزانه است؛ او که از شاگردان شهید ثانی و از افتخارات جهان اسلام بهشمار میآید.
شیخ بهایی در طول حیات پربار خویش، به نقاط مختلف جهان سفر کرد و از محضر استادان برجسته، در رشتههای گوناگون استفاده کرد و در بسیاری از دانشها متبحّر شد. او با ارائه حدود 100 اثر ارزنده در شاخههای مختلف علم و تربیت شاگردان بسیار که هر کدام منشأ برکات فراوان بودند، به جهان اسلام روشنایی بخشید. میراث ماندگار شیخ، هنوز پس از قرنها چراغ راه پویندگان دانش و دین است. شیخ بهایی که در کودکی وارد ایران شده بود، از همان دوران، علاقه وافری به یادگیری زبانفارسی نشان داد و سرانجام با مکالمه، ترجمه و نگارش به زبانفارسی به خوبی آشنا شد . از نخبگان و فرزانگان دوران که خوشهچین خرمن پرفیض شیخبهایی بودند، میتوان ملاصدرای شیرازی، ملامحسن فیض کاشانی، فیاض لاهیجی، محقق سبزواری، سیدحسن کرکی، سیدماجد بحرانی و ملامحمدتقی مجلسی را نام برد که هر کدام از آنها، خدمتی بزرگ به دنیای اسلام ارائه دادند و نقشی عظیم در هدایت جامعه بشری ایفا کردند .
1379 شمسی: سالگرد اعتراض ملت ایران به کنفرانس ننگین برلین
در پی برگزاری کنفرانس شرم‏آور برلین در فروردین سال1379 با موضوع ایران پس از انتخابات مجلس ششم، مردم انقلابی ایران در سوم اردیبهشت در سراسر کشور با انجام یک راهپیمایی گسترده، حمایت خود را از سخنان مقام معظمرهبری ابراز داشته و خشم و انزجار خود را از شرکتکنندگان و برگزارکنندکان کنفراس ضدانقلابی برلین اعلام داشتند.
راهپیمایان ضمن تقبیح عمل شرکتکنندگان در این کنفرانس، از وزارت امور خارجه خواستند مانع مداخله اجانب در امور ایران شده و نگذارند اینگونه، آرمانهای یک ملت و کشور را به تحقیر کشند. در طول برگزاری کنفرانس ننگین برلین، شعارهایی علیه نظام، اسلام و ارکان انقلاب اسلامی سرداده می‏شد و افرادی که از ایران در این کنفرانس شرکت کرده بودند هیچ عکس‏العملی از خود نشان ندادند. از برگزارکنندکان اصلی این کنفرانس، بنیاد هاینریش بل آلمانی بود.

 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 4 اردیبهشت ؛ 1304 شمسی: تاجگذاری رضاخان میر پنج

اردیبهشت سالروز تاجگذاری رضاخان پهلوی، این عنصر وابسته به بیگانگان، است. پس از آنکه در بهمن 1303 مجلس شورای ملی مقام فرماندهی کلقوا را از احمدشاه سلب و به سردارسپه تفویض کرد، در آبان 1304 نیز سلسله قاجاریه با فشار رضاخان و طی مصوبهای منقرض شد و انگلستان و سپس شوروی بلافاصله حکومت موقت رضاخان را به رسمیت شناختند.
روسها حتی به منظور ابراز دوستی خود به رضاخان، نمایندگی خود در تهران را به «سفارت کبری» ارتقا دادند. رضاخان که از نفوذ روحانیت در جامعه مطلع بود بلافاصله حمایت ظاهری از قوانین و احکام اسلامی را آغاز کرد. هدف او بهدست آوردن پایگاه اجتماعی از طریق جلب حمایت روحانیت بود. او به عنوان نخست وزیر کشور اعلامیه های انتشار داد و در آن خاطرنشان ساخت: «قوانین اسلام به منظور بهروزی مردم اجرا خواهد گردید، معنویت مسلمانی کاملا حفظ خواهد شد، فروش نوشابه های الکلی ممنوع خواهد گردید، بهای گندم و نان کاهش خواهد یافت و...». با این حال او پس از تصاحب مقام سلطنت به سرعت چهره عوض کرد.

 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 6 اردیبهشت ؛ شهادت حجت الاسلام مهدی شاه آبادی


شهید شاه آبادی، روحانی مبارزی بودکه بارها توسط ساواک دستگیر شد .
او در طول سالهای 1352 تا 1357، 7بار دستگیر، زندانی و تبعید شد. با به اوج رسیدن انقلاب و تصمیم حضرت امام خمینی(ره) برای بازگشت به وطن، شهید شاهآبادی همراه استاد شهید مرتضی مطهری و شهید آیتالله بهشتی در کمیته استقبال امام نقش فعالی داشت. با پیروزی انقلاب اسلامی، مسئولیت نظارت بر کمیته های انقلاب شمیرانات و اطراف آن به عهده وی گذاشته شد. حجتالاسلام مهدی شاه آبادی در سال 1359 به نمایندگی از مردم تهران به مجلس شورای اسلامی راه یافت. او در سال 1363 راهی جبهه های دفاع مقدس و جزایر مجنون شد و در غروب پنجشنبه 6اردیبهشت، بر اثر اصابت ترکش گلوله توپ ارتش متجاوز صدام به شهادت رسید.
 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ

روزگار 7 اردیبهشت؛ 1363 شمسی: کمک‏های تسلیحاتی شوروی به رژیم بعثی عراق


در نتیجه فتح خرمشهر و احتمال سقوط رژیم عراق، شوروی نیز همگام با کشورهای غربی، با واگذاری تجهیزات مدرن جنگی به عراق، بر میزان کمک‏های خود به این کشور افزود.
هیأت شوروی که از میزان عصبانیت عراق بهدلیل ازدست دادن جزایر مجنون در عملیات خیبر مطلع بود، به عراق اطلاع داد که حاضر است میگ‏های21 و 22، هلیکوپترهای توپ‏دار و 350موشک اسکاد در اختیار رژیم بعث قرار دهد. سرانجام این قرارداد و قرارداد وام 2میلیارد دلاری شوروی به رژیم بعث عراق در هفتم اردیبهشت1363 شمسی بین طرفین در مسکو امضا شد و در جبهههای جنگ علیه رزمندگان اسلام به کار رفت. بعد از سقوط صدام، مسئله بازپرداخت وام‏های اعطایی کشورهای غربی و شرقی برای پیروزی در جنگ با ایران، بهعنوان یکی از مهمترین چالش‏های جدی منطقه و جهان مطرح شد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 8 اردیبهشت؛ 1360 شمسی:

افول ستاره درخشان جنگ کردستان روزگار 8 اردیبهشت؛ 1360 شمسی: افول ستاره درخشان جنگ کردستان هشتم اردیبهشت ماه، سالروز شهادت امیر سرتیپ خلبان علی اکبر قربان شیرودی است. خلبان تیزپرواز آسمان ایران ساعتی از جنگ فاصله نگرفت و چنان جنگید که شهید دکتر چمران او را «ستاره درخشان جنگ کردستان» نامید و شهید تیمسار فلاحی او را «ناجی غرب و فاتح گردنه ها» خواند. شهید شیرودی که در جریانات پیروزی انقلاب با پیش مرگان کرد مسلمان همکاری کرده بود، با تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به سپاه غرب کشور پیوست. وی که با شروع جنگ تحمیلی در 31 شهریور1359 به منطقه کرمانشاه رهسپار شده بود در جریان یکی از مأموریتهای خود با سرپیچی از فرمان بنیصدر مبنی بر تخلیه پادگان و انهدام انبار مهمات منطقه، به همراه 2خلبان همفکر خود و با 2هلیکوپتری که در اختیار داشتند، در طول 12ساعت پرواز بینهایت حساس و خطرناک که وی به عنوان تنها موشکانداز پیشاپیش دو خلبان دیگر به قلب دشمن یورش برد، توانست مهمات دشمن را درهم کوبیده و خسارات سنگینی بر دشمن وارد آورد. شجاعت و ابتکار عمل این شهید نه تنها در سراسر کشور، بلکه در تمام خبرگزاری های مهم جهان منعکس شد. بنیصدر برای حفظ ظاهر 2هفته بعد به او ارتقای درجه داد، اما وی درجه تشویقی را نپذیرفت و تنها خواستهاش را دیدار با حضرت امام و بیان کارشکنی های بنی صدر و بی تفاوتی برخی از فرماندهان اعلام کرد . سرانجام این ستاره درخشان در منطقه بازی دراز در سال 1360 افول کرد
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 10 اردیبهشت ؛ روز ملی خلیج فارس


نام تاریخی این خلیج، در زبانهای گوناگون، ترجمه عبارت خلیج فارس یا دریای پارس بوده است .
خلیج فارس پس از خلیج مکزیک و خلیج هودسن، سومین خلیج بزرگ جهان به شمار میآید. به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج فارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بین المللی، منطقه های مهم و راهبردی بهشمار میآید. زمین شناسان معتقدند صورت نخستین خلیج فارس در کنار دشتهای جنوبی ایران تشکیل شد و به مرور زمان ، شکل ثابت کنونی خود را یافت. خلیجفارس اصلیترین نامی است که از کهنترین منابع بر جای مانده است. جغرافیدانان و تاریخنگاران اسلامی، همچون طبری، مسعودی و یعقوبی به اتفاق در کتب خطی به جای مانده از خود اذعان دارند که تمامی نواحی خلیجپارس در دورههای پیش از اسلام به ایران تعلق داشته است . ابنحوقل بغدادی در کتاب خود «صوره العرض» از این منطقه به عنوان دریای پارس نام می برد . شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به هدف قراردادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران، روز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز ، دهم اردیبهشت را بهعنوان روز ملی خلیجفارس نامگذاری کرد .
1359 شمسی: اشغال سفارت ایران در لندن
اشغال سفارت ایران در لندن واقعهای بود که در 10اردیبهشت سال1359 توسط 6جوان عرب که با گذرنامه های عراقی از بغداد به لندن آمده بودند آغاز شد . گروگانگیران برای انجام مذاکره خواهان حضور یکی از سفرای عراق ، الجزایر یا اردن در محل سفارت شدند، ولی تا پایان این ماجرا هیچیک از دیپلماتهای کشورهای مذکور حاضر به این کار نشدند. عباس لواسانی وابسته مطبوعاتی سفارت ایران که با وجود توهینهای آنان، بهطور آشکار از انقلاب و رهبری انقلاب دفاع میکرد درنهایت بهدست گروگانگیران به شهادت رسید. در این حادثه علی صمدزاده دیگر دیپلمات ایرانی نیز شهید شد . تاچر در پیامی کاملا غیرمعمول خواستار حفظ جان گروگانها و کشتن همه گروگانگیرها شده بود. به اعتقاد بعضی تحلیلگران او نمیخواست این ماجرا با زنده ماندن گروگان گیرها استمرار یابد، چرا که گروگانگیرها حافظ اسراری بودند که زنده ماندن آنها خطر افشای آن را دربرداشت. این ماجرا در نهایت با دخالت نیروهای ویژه انگلیس ( اس ای اس) و با کشته شدن 5 نفر از گروگانگیران به پایان رسید. گروگانگیر ششم با حمایت دولت انگلیس پس از سپریشدن چند سال حبس به صورت مخفیانه در انگلستان زندگی میکند .
1361 شمسی: آغاز عملیات بزرگ بیت المقدس
در حالی که اشغال خرمشهر توسط عراق بهعنوان آخرین و مهمترین برگ برنده این کشور برای وادار ساختن ایران به شرکت در هر گونه مذاکرات صلح تلقی میشد، آزادسازی این شهر میتوانست سمبل تحمیل اراده سیاسی جمهوری اسلامی بر متجاوز و اثبات برتری نظامیاش باشد . انهدام نیروی دشمن ، آزاد سازی 5400 کیلومتر مربع از خاک ایران از جمله شهر خرمشهر و خارج کردن شهر اهواز ، حمیدیه و سوسنگر از برد توپخانه دشمن از مهمترین اهداف عملیات بود . سرانجام عملیات بیتالمقدس در 10اردیبهشت 1361 با رمز یا علیابنابیطالب (ع) از سوی فرماندهی آغاز شد. شهید آیتالله صدوقی و مرحوم آیتالله مشکینی نیز که در کنار فرماندهان سپاه و ارتش در قرارگاه کربلا حضور داشتند، هر یک بهطور جداگانه، پیامهایی را به وسیله بیسیم خطاب به رزمندگان اسلام قرائت کردند.
 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 11 اردیبهشت90؛ 1306 قمری: واگذاری امتیاز تأسیس بانک شاهی ایران

1272319632.jpg

پس از لغو امتیاز فوق العاده بارون رویترز مبنی بر انحصار ساختمان راه آهن، استخراج معادن و تأسیس بانک ملی به یک تبعه‏ انگلیسی توسط دولت ایران، بهزودی هر دوطرف به علت عظمت امتیاز، دریافتند که این کار بدون مطالعه صورت گرفته است...
بنابراین در سال27 جمادیالاول سال1306 قمری دولت ایران به پسر بارون جولیوس دو رویترز، بهعنوان غرامتِ لغو امتیاز پدرش، امتیاز محدودتری اعطا کرد که به موجب آن می‏توانست بانکی تأسیس کرده و از بعضی معادن ایران بهره برداری کند. این امتیاز سرانجام به تأسیس بانک شاهی و بانک صنایع و معادن ایران منتهی شد.
1383 شمسی:درگذشت طنز نویس
کیومرث صابری فومنی معروف به « گل آقا » پایه گذار مؤسسه گل آقا ، نویسنده و طنزنویس در شهریور1320 در فومن به دنیا آمد . صابری با تشکیل دولت شهید رجایی ، بهعنوان مشاور فرهنگی ایشان مشغول به کار شد.وی در سال 1362 ناگهان از همه مسئولیتهای دولتی خود کناره گرفت و پس از مدتی، شروع به نوشتن یادداشتهای روزانه طنز با نام مستعار «گلآقا» و تحت عنوان دو کلمه حرف حساب با محتوای انتقاد از دستگاههای دولتی و مشکلات موجود جامعه در روزنامه اطلاعات کرد، که نقطه عطفی در طنز نویسی ایران بود. پس از گذشت 6سال صابری تصمیم گرفت هفتهنامه گل آقا را منتشر کند . فعالیتهای گل آقا منحصر به هفتهنامه باقی نماند؛ ماهنامه گلآقا، سالنامه گلآقا و هفتهنامه «بچهها...گلآقا» از دیگر فعالیتهای کیومرث صابری بود. کیومرث صابری فومنی پس از تحمل یک بیماری سنگین (سرطان خون)، در 11 اردیبهشت سال 1383 دارفانی را وداع گفت.
1886 میلادی: روز جهانی کارگر
اولمی، روز جهانیکـارگـر است . مناسبت اول می بهعنوان روز کارگر به این لحاظ بوده است که در چهارم ماه می سال۱۸۸۶، پلیس آمریکا به روی کارگران اعتصابی آتش گشود که شماری کشته، عدهای مجروح و بعدا 4نفر نیز اعدام شدند. آنان خواستار تعدیل شرایط کار و کاهش ساعات کار از 10 به ۸ساعت بودند. قرار بود که اول ماه می کاهش ساعات کار، به اجرا درآید که چنین نشد و در نتیجه، کارگران در گوشه و کنار این کشور دست به تظاهرات زدند و در یکهزار و 200کارخانه و کارگاه ، اعتصاب صورت گرفت. شمار کارگران معترض در شهر شیکاگو بیش از سایر شهرها بود. با رسیدن اخبار مربوط به کشتار و اعدام به سایر کشورها، در گوشه و کنار جهان مراسم یادبود برگزار و هر سال هم تکرار شد که بهتدریج اول ماه می، روز جهانی کارگر عنوان گرفت. این مراسم در آمریکا و کانادا برگزار نمیشود .
1998 میلادی : روز جهانی خنده
روز جهانی خنده هر سال در نخستین یکشنبه ماه می مصادف با امروز برگزار میشود. نخستین جشن در ۱۱ژانویه۱۹۹۸، در بمبئی هند بود که دکتر مادان کاتاریا، بنیانگذار حرکت یوگای خنده آن را به راه انداخت. بر اساس یوگای خنده، خنده بروزعاطفهای مثبت است که تمام عناصر لازم برای تغییر خویشتن افراد و تغییر جهان به شیوهای صلح آمیز و مثبت را دارد. این روز توسط دکتر مادان کاتاریا، بنیانگذار حرکت جهانی یوگای خنده، شکل گرفت. جشن گرفتن و بزرگداشت روز جهانی خنده یک مانیفست مثبت برای برادری و دوستی از راه خنده است.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 12 اردیبهشت ؛ 1358 شمسی:


از مهمترین خدمات استاد شهید مطهری در طول حیات پر برکتش ارائه ایدئولوژی اصیل اسلامی از طریق درس و سخنرانی و تألیف کتاب است.
این امر خصوصا در سالهای قبل از انقلاب به خاطر افزایش تبلیغات گروههای چپ و پدیدآمدن گروههای مسلمان چپزده و ظهور پدیده التقاط به اوج خودرسید. استاد مطهری نخستین شخصیتی است که به خطر سران سازمان منافقین پی برد و دیگران را از همکاری با این سازمان بازداشت و حتی تغییر ایدئولوژی آنها را پیشبینی میکرد . با آغاز نهضت اسلامی، استاد مطهری بهطور تمام وقت در خدمت نهضت قرار گرفت و در تمام مراحل آن نقشی اساسی ایفا کرد و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن همواره در کنار امام (ره)، مشاوری دلسوز و مورد اعتماد برای ایشان بود، تا اینکه با گلوله گروه نادان و جنایتکار فرقان ترور شد و در 12اردیبهشت سال 1358 به شهادت رسید .سالروز شهادت استاد مطهری به نام روز معلم نامگذاری شده است .
 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 13 اردیبهشت ؛ شهادت شهید ثالث


فرهنگ و تاریخ > تاریخ جهان - ملامحمد تقی بن محمد معروف به شهید ثالث در سال 1184 قمری در برغان متولد شد و در قزوین، قم و اصفهان به تحصیل علوم اسلامی پرداخت.
سپس درعتبات عالیات از محضر شیخ جعفر کاشف الغطاء، صاحب ریاض و سید مجاهد بهره گرفت. وی بیشتر اوقات خود را صرف ترویج احکام دین می‏کرد. اثرهای ارزنده‏ای چون کتاب «عیونالاصول» در اصول فقه، «مجالس المؤمنین» در مواعظ و «منهج الاجتهاد» درشرح شرایع الاسلام از تألیفات او هستند. شهید ثالث در29 جمادی الاول سال 1264 قمری که اوایل ظهور فتنه‏ بابیه و سال اول جلوس ناصرالدین شاه بود در اثر مجاهدت‏ها و مدافعات دینی علیه خرقه نوظهور «بابیّت» در حالی که به نماز شب مشغول بود، از سوی چندتن از افراد فرقه مذکور مضروب گشت و پس از 2روز به شهادت رسید.
1186شمسی: قرارداد فین کن اشتاین
به دنبال حملات پی‏درپی قوای روسیه به مناطق شمالی ایران، دولت ایران برای دفع این حملات، ابتدا از انگلستان تقاضای کمک کرد. لیکن انگلیسی‏ها بهعلت اتحاد با روسیه بر ضدفرانسه، حاضر به همکاری با ایران نشدند. ناچار دولت ایران به ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه توسل جست و ناپلئون نیز که برای مقابله با انگلستان به یک متحد در منطقه نیاز داشت درخواست ایران را پذیرفت. از اینرو بین طرفین، عهدنامه‏ای به نام فینکن اشتاین در 13 اردیبهشت سال 1186شمسی منعقد شد. به موجب این قرارداد، فرانسه تعهد کرد که با ارسال اسلحه و کارشناس نظامی، ایران را در باز پس‏گیری گرجستان و دیگر متصرفات روسیه در خاک ایران یاری کند. در برابر، ایران تعهد سپرد که تمامی روابط سیاسی و تجاری خود را با انگلستان قطع و به این کشور اعلان جنگ دهد. همچنین اگر ناپلئون بخواهد از ایران به هند لشکرکشی کند، ایران امکانات خود را در اختیار آنها قرار دهد. این معاهده دیری نپایید و ناپلئون بر خلاف قرار خود، پس از مدتی با روسیه طرح دوستی ریخت و مستشاران فرانسوی، ایران را ترک کردند.
1233 شمسی: درگذشت شاعر پرآوازه عصر قاجار
میرزا حبیبالله قاآنی شیرازی در سال 1186 شمسی به دنیا آمد. وی برای کسب علم و دانش راهی مشهد شد . قاآنی پس از 10سال توانست در علومی چون نحو، بیان، اصول هندسه، نجوم، حکمت، کلام، فلسفه و فنون ادب و شعر مهارت پیدا کند و پس از مدتی راهی دربار ناصرالدین شاه قاجار شود. وی از مداحان شاهان و شاهزادگان قاجاری بود. مهارت او به ساختن قصاید طولانی، متضمن اوصاف خوشایند و آوردن الفاظ خوش آهنگ و تسلط بر ایراد کلمات و لغات مترادف، بسیار است و به همین سبب در گفتارش، لفظ بر معنی بهشدت برتری دارد، او از دانشمندان، ادبا و شعرای قرن خود به شمار می‏رفت و حتی عده‏ای وی را برجسته‏ترین شاعر عصرش دانسته‏اند. از این شاعر کتابی با نام پریشان برجای مانده که به سبک گلستان به نگارش درآمده است. قاآنی سرانجام در 13 اردیبهشت 1233 شمسی دارفانی را وداع گفت و در حرم حضرت عبدالعظیم(ع) در شهرری مدفون شد.
1968 میلادی: آغاز جنبش دانشجویی - کارگری فرانسه
جنبش دانشجویی - کارگری فرانسه به مجموعه حوادثی اطلاق میشود که در طول ۴ هفته در ماه مه سال1968 در فرانسه رخ داد، نقطه اوج این جنبش در فاصله یک هفتهای سوم تا دهم ماه مه به وقوع پیوست، خیزشی که از اعتراض یک گروه دانشجویی شروع شده بود، میلیونها نفر از مردم شهرنشین فرانسه را به میدان مبارزه کشاند. 500 دانشجو در سوم مه سال 1968 در حیاط دانشگاه سوربن تجمع میکنند. هدف تجمع در ظاهر، اعتراض به تعطیلی دانشکده ادبیات نانتری بود اما در واقع در اعتراض به احضار کوهن بندیت و دوستانش بود. آنها یک گروه انتظامات مسلح به چوب و آهن را تشکیل میدهند و شعارشان این است: مشت عکسالعمل طبیعی در برابر سیاست موجود است.تصمیم مشترک رئیس دانشگاه ، (ژان روشه)، و وزیر آموزش عالی، (آلن پرفیت)، مبنی بر اجازه ورود پلیس به دانشگاه باعث میشود صدها تن مجروح و ۵۹۶نفر بازداشت شوند. در این روز، پاریس -پایتخت صلح جهان- به عنوان محل برگزاری مذاکرات صلح ویتنام انتخاب و معرفی شد!
 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 15 اردیبهشت؛ 1323شمسی: اولین بیانیه سیاسی امام( ره)

kanrwz.jpg

امام خمینی ( ره) در 15اردیبهشت 1323 شمسی، نخستین بیانیه سیاسی خود را صادر کردند.
در این بیانیه، حضرت امام ضمن بررسی و تحلیل اوضاع گذشته، حال و آینده مردم، قیام برای خدا را تنها راه اصلاح جهان عنوان کرده که آن، فلسفه بعثت همه انبیای الهی بوده است. ایشان در ادامه، دلایل بدبختی مسلمانان و ملت ایران را تشریح می‏کنند و در قسمت دیگری، مسئولیت سنگین علما و روحانیت را برشمرده و عواقب زیانبار غفلت سیاسی آنها را متذکر می‏شوند. در ادامه، ایشان در این بیانیه، صریحاً علمای اسلام و جامعه اسلامی را به قیام عمومی فراخواندند و نسبت به سکوت در برابر توطئه‏های ضد اسلام هشدار دادند. مقصود امام از انتشار این بیانیه، به صدا درآوردن زنگ خطر و بیدارباشی برای طلاب جوان بود.
بزرگداشت مرزبان دین
ابوجعفر محمدبن علیبن بابویهقمی، ملقب به شیخ صدوق از شاخصترین دانشمندان جهان اسلام است که در صف اول محدثین و علمای اثناعشر جای دارد و بهعنوان یکی از ارکان فقه شیعه به شمار میرود. پس از گذشت 10قرن از وفات این محدث بزرگ، برکات آثار و خدماتش باعث شده تا 15اردیبهشت را بهعنوان روز بزرگداشت شیخصدوق نامگذاری کنند. عصر صدوق را باید عصر احیای تنقیح حدیث نامید زیرا پس از رحلت پیامبر اسلام، بازار جعل حدیث رونق گرفت و کسانی پیدا شدند که بهطور حرفهای، احادیثی را جعل و به پیامبر و ائمه نسبت میدادند. شیخصدوق در راه جمعآوری احادیث، از بلخ تا بخارا، از کوفه تا بغداد، از مشهد تا نیشابور و از آنجا تا مکه و مدینه سفر کرد و مشکلات فراوانی را به جان خرید و با کولهباری از احادیث پیامبر و اهل بیت(ع)به ری بازگشت. از آثار ارزنده ایشان می توان به منلایحضره الفقیه، کمالالدین و اتمام النعمه ، مالی، صفات شیعه، خصال، عللالشرایع و بسیاری آثار دیگر اشاره کرد . مدفن این عالم بزرگ در شهرری به نام ابنبابویه مشهور و مورد توجه شیعیان است .

1378 شمسی : درگذشت شاعر متعهد و توانا
محمد علی مردانی 5مهرماه سال 1301 در روستایی از توابع شهرستان خمین متولد شد. او که از کودکی ذوق و قریحه شاعری داشت، به تهران آمد و به انجمنهای ادبی راهیافت و با اشعار مذهبی شناخته شد. او سالیان متمادی دبیری انجمن دانشوران را بهعهده داشت و در سال ۱۳۵۱ انجمن نغمهسرایان مذهبی توسط او و عدهای از دوستانش تأسیس شد که به صورت ثابت در خانهاش تشکیل میشد. وی پس از پیروزی انقلاب به عضویت شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و واحد ادبیات حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی درآمد و در سالهای جنگ تحمیلی، در جبهههای جنگ حاضر شد. استاد مردانی در پی عارضه مغزی، در 15اردیبهشت سال ۱۳۷۸ شمسی دار فانی را وداع گفت. مهمترین آثار او احتیاج بانوی بزرگ اسلام ، شکوه ایمان ، طلوع خورشیدها ، نوای رزمندگان ، هدیه ماه صیام و بسیاری آثار دیگر است .


 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 18 اردیبهشت
1330 شمسی: درگذشت شاعر معاصر



غلامرضا رشید یاسمی نویسنده ، مورخ ، مترجم و شاعر معاصر ایرانی در ۲۹ آبان ۱۲۷۵شمسی در شهرگهواره از توابع کرمانشاه زاده شد.
تحصیلات مقدماتی را در کرمانشاه به پایان برد. سپس به تهران رفت و دوره متوسطه را در دبیرستان سن لویی گذراند. از همان هنگام به تشویق نظام وفا که معلم ادبیات او بود به سرودن شعر پرداخت. یاسمی ضمن همکاری با مجله دانشکده، با نویسندگان و شعرای آن دوره همچون محمد تقی بهار ، سعید نفیسی ، عباس اقبال ، ابراهیم الفت و دیگران همکاری میکرد. در همین دوران نخستین تألیف خود را در احوال ابن یمین فریومدی شاعر سلسله سربداران، انتشار داد. اوهنگام سخنرانی در دانشکده ادبیات دچار سکته شد و در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۳۰شمسی در تهران درگذشت.
 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 19 اردیبهشت ؛ 656 قمری: درگذشت ابن ابی الحدید، شارح نهج البلاغه


عبدالحمید بن هبه الله بن محمدبن حسین مدائنی، مشهور به ابن ابی الحدید در روز اول ذیحجه سال 586 قمری در شهر مدائن در خانوادهای که اهل علم و دانش بودند دیده به جهان گشود.
جوانیاش را در زادگاهش با تحصیل علوم سپری کرد و در این دوران به آرای معتزله بصره و بغداد گرایش پیدا کرد، تا جاییکه در مذهب معتزله از اهل نظر شد. وی با وجود اینکه سنی مذهب بود، اما ارادت خاصی به امیر مؤمنان علی(ع) داشت و او را از نظر کثرت ثواب و فضائل و خصال حمیده از دیگران برتر می دانست و این موضوع در کتابش به خوبی مشهود است. مهمترین اثر او شرح نهج البلاغه است . ابن ابیالحدید بنا به نقل ذهبی در کتاب سیر اعلامالنبلاء، در 5جمادی الثانی سال 656 قمری به دیار باقی شتافت.
672 قمری: درگذشت مولانا
جلال الدین محمد بلخی، معروف به رومی در سال 604 قمری در بلخ متولد شد. شهرتش به روم به سبب طول اقامت او در قونیه است که در آن زمان جزو قلمرو امپراتوری روم بوده است؛ هرچند مولوی، خود را از مردم خراسان می‏شمرد. زندگانی مولانا با آشنایی با شمس تبریزی صورتی دیگر گرفت. او پس از 16سال همدمی با شمس، از او جدا شد و در آتش فراق او سوخت. مولانا پس از آگاهی از اقامت شمس در دمشق فرزند خود را با جمعی از یاران در جست‏وجوی شمس فرستاد. عاقبت شمس دعوت وی را اجابت کرد و به قونیه آمد، اما پس از مدتی با رنجش خاطر از فتنه‏انگیزی حسودان، از قونیه رفت. از این رو مولانا غزلیات سوزناک‏تری سرود. در میان بزرگان ادب فارسی، مولوی پرکارترین شاعر است و آثار فراوانی دارد از جمله: مثنوی معنوی، غزلیات شمس تبریزی، رباعیات، فیه مافیه، مکاتیب و مجالس سبعه . مولا نا سرانجام در 5 جمادی الثانی سال 672 قمری در سن 68 سالگی در قونیه بدرود حیات گفت .
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ

روزگار 20 ارديبهشت
1359شمسی: تایید نشان رسمی جمهوری اسلامی ایران


نشان رسمی ایران در حال حاضر آرم الله است که از یک شمشیر که توسط چهار سپر احاطه شده تشکیل شده است.
این آرم پس از پیروزی انقلاب اسلامی روی پرچم ایران منقوش شد . این آرم به صورت 4هلال و یک ستون میانی نشانگر کلمه مقدس الله است و در عین حال کلمه مبارک لا اله الا الله را نیز تشکیل می‏دهد. در توضیح محتوای این شکل نمادین می‏توان گفت که ستون میانی یا شمشیر، نشانه اقتدار و قدرت؛ هلال نشان‏دهنده رشد، 5جز اصلی نمایشگر اصول پنج‏گانه دین و ترکیب متقارن بیانگر تعادل، میزان و عدالت است. این آرم در 20 اردیبهشت سال 1359 به تایید بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره ) رسید و در وسط رنگ سفید پرچم جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت .
 
آخرین ویرایش:

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ

525 قمری: بر دارشدن عین القضات همدانی


فرهنگ و تاریخ > تاریخ جهان - ابوالمعالی ابن ابی بکر عبدالله بن محمد بن علی بن علی المیانجی،عارف نامدار سده ششم هجری است.
او در گفتن آنچه میدانسته بیپروایی میکرده است. پس او را به دعوی الوهیت متهمش ساختـند و چون عزیز الدین مستوفی اصفهانی وزیر سلطانسنجر سلجوقی به او ارادت داشت، به آزادی هر چه میخواست میگفت، تا قبول عام یافت. اما چون وزیر بر اثر دسیسههای ابوالقاسم قوام الدین درگزینی در تکریت به قتل رسید، عین القضات همدانی نیز مورد مؤاخذه و غضب وزیر جدید واقع شد. بدینصورت که مجلسی ترتیب داد و از جماعتی عالمان قشری حکم قتل عینالقضات را گرفت و سپس دستور داد تا او را به بغداد بردند و در آنجا به زندان افکندند. عینالقضات در زندان به تألیف کتاب شکوی الغریب عن الاوطان الی العلماء البلدان پرداخت. در آخر او را به همدان بردند و در شب چهارشنبه 7 جمادی الثانی سال 525 قمری بر در مدرسهای که در آن به تربیت و ارشاد مریدان و وعظ میپرداخت بر دار کردند. سپس پوست از تنش کشیدند و در بوریایی آلوده به نفت پیچیده، سوزانیدند.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ

1360 شمسی: شهادت مولوی فیض محمدحسین بر


فرهنگ و تاریخ > تاریخ جهان - مولوی فیض محمد حسین بر، روحانی مبارز و از چهرههای شاخص اهل سنت در سیستانوبلوچستان بود .
وی فردی مؤمن، متعهد و پایبند به قوانین دین اسلام بود و کمک به افراد مستضعف را سرلوحه زندگی خود قرار داده بود. به مسائل شرعی، واجبات و مستحبات اهمیت بسیار میداد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یار و یاور صدیق نظام در منطقه بود . به کمک نهادها و ارگانهای انقلابی، اقشار مستضعف و محروم را مورد حمایت قرار میداد و کمکهای جهاد سازندگی و کمیته امداد را بین تهیدستان منطقه محروم بلوچستان توزیع میکرد. تصمیم داشت به جبهه های نبرد برود و دیگران را هم به این کار دعوت میکرد اما خفاشصفتان سنگدل وجود او را نتوانستند تحمل کنند. سرانجام در 22 اردیبهشت سال1360 شبانه به خانهاش یورش بردند و او را در جلوی چشم همسر و فرزندانش ناجوانمردانه به شهادت رساندند .
1364 شمسی: جنایت منافقین در خیابان ناصرخسرو
در 22 اردیبهشت سال1364 در ادامه بمبگذاری توسط منافقین و گروهکهای ضدانقلاب به منظور تضعیف نظام اسلامی و ناامن جلوه دادن جامعه، گروهک منافقین این بار در خیابان ناصرخسرو تهران که محلی پرتردد در مرکز شهر بود، جنایت آفرید . بمب که از نوع زمانی و با قدرت تخریبی 50پوند تی.ان.تی بود، باعث ویرانی و آتش سوزی یک ساختمان 2طبقه و یک کارگاه تولیدی پوشاک شد. در این حادثه 9نفر از هموطنان بیگناه به شهادت رسیدند و 45نفر دیگر مجروح شدند. همچنین 15دستگاه اتومبیل در آتش سوخت و به 25 مغازه آسیب وارد آمد. این عملیات جنایتکارانه، سرآغازی بر روند گسترش بمبگذاریها بود که با قصد ایجاد رعب در مردم و مسئولان و ناامنی جامعه صورت میگرفت. گروهک منافقین با وجود سردادن شعارهای پوچ نجات خلق و آزادی ملت ایران، مرتکب چنین جنایات هولناکی میشد . این اعمال، دروغ بودن اهداف آنان را بیش از پیش به همگان اثبات کرد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ

122قمری: رسیدن سر مقدس زیدبنعلی(ع) به مصر

11-1-8-1075071307-0725-2.jpg

زیدبنعلیبنالحسین(ع)، یکی از علویان مبارز بود که در عصر هشامبنعبدالملک در کوفه ضدحکومت جائرانه بنیامیه قیام کرد و در نبرد با سپاهیان خلیفه به شهادت رسید.
با آنکه بدن مطهر وی را مخفیانه دفن کردند، با این حال، عامل هشام در عراق، قبرش را یافت و بدنش را از قبر بیرون آورد. آنگاه سرش را از بدن جدا کرد به شام فرستاد و بدنش را در محله کناسه کوفه به دار آویخت. هشام، پس از دریافت سر زید، دستور داد آن را به مدینه بفرستند. حاکم مدینه بهمدت 7روز آن را در مسجدالنبی(ص) آویخت و اهالی این شهر را به دیدن آن و شنیدن خطبههای سخنرانان حکومتی علیه اهلبیت(ع) مجبور کرد. آنگاه، سر مطهر را به مصر فرستاد.
ابوحکمبنابیابیض قیسی که حامل سر زید بود، در روز دهم جمادیالاخر، سال122 قمری، آن را وارد مصرکرد و اهالی این منطقه را برای دیدار از سر و ترساندن مخالفان حکومت، تحت فشار قرار داد. هماکنون در حد فاصل قاهره و برکه قارون، در نزدیکی مسجد ابنطولون، زیارتگاهی است که گفته میشود سر زید در آن مدفون است.
955شمسی: درگذشت شاه تهماسب اول
شاه تهماسب اول فرزند ارشد شاه اسماعیل اول و دومین پادشاه از سلسله صفویه است . او در 13 اسفند 892شمسی در اصفهان دیده به جهان گشود. در سن ۱۰سالگی به سلطنت رسید. بهعلت کم بودن سن شاه جدید، فرصتی برای کسب قدرت امرای قدرت طلب قزلباش فراهم شد. ۱۰سال اول سلطنت شاه تهماسب در واقع عرصه رقابت امرای قزلباش برای کسب قدرت بود. شاه جوان کمکم توانست خود را بهعنوان شاهی مقتدر مطرح کند و زمام قدرت را در دست گیرد. شاه تهماسب در دوره بلند حکومت خود توانست با وجود کمبود منابع به خوبی تهدیدات مکررازبکان و سپس عثمانیان را دفع کند و سپس دورهای از صلح و ثبات را برای کشور به ارمغان آورد؛ دورهای که از مرگ وی در 24 اردیبهشت سال 955 شمسی تا به سلطنت رسیدن فرزند تندخوی او شاه اسماعیل دوم ادامه داشت.
1364 شمسی: درگذشت نخستین مترجم فارسی نهجالبلاغه
در سال 1284، کودکی دیده به جهان گشود که سیدعلینقی نامیده شد و بعدها به سیدعلینقی سدهی اصفهانی آلدیباج مشهور و به فیض الاسلام موسوم شد. از 5سالگی مقدمات علوم حوزوی را نزد برادر بزرگ خود، سید غیاثالدین آموخت. بعدها به تشویق و هدایت برادر، راهی اصفهان شد و پس از فراگیری بخشی از علوم اسلامی در این شهر، به مشهد رضوی رفت و محضر محدث بزرگ، شیخ علیاکبر نهاوندی را درک کرد. سپس به نجف رفت و حوزه درسی فقیهان بزرگی چون سید ابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی، شیخمحمدکاظم شیرازی و حاجشیخ عباس قمی را غنیمت شمرد. مقام معظم رهبری از او با عنوان عالم جلیلی که برای نخستین بار نهج البلاغه را در عصر حاضر به فارسی برگردانید و در اختیار علاقهمندان قرار داد و فریادهای حضرت علی(ع) را به گوش علاقهمندان رسانید، تشکر کرده است. سرانجام این دانشور پرتلاش، در 24اردیبهشت سال 1364 شمسی، دار فانی را وداع گفت و به سرای باقی شتافت.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 25 ارديبهشت
روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی

11-2-16-12121911.jpg

استاد بزرگ بیبدیل، حکیم ابوالقاسم منصور بن حسن فردوسی طوسی، حماسه سرای بزرگ ایران و یکی از شاعران مشهور عالم و ستاره درخشنده آسمان ادب فارسی و از مفاخر نامدار ملت ایران است که به علت همین عظمت مقام و مرتبت، داستان زندگیاش مانند دیگر بزرگان دنیای قدیم با افسانه و روایات مختلف درآمیخته است.
فردوسی از تاریخ ایران و سرگذشت نیاکان خویش آگاهی داشت، به ایران عشق میورزید و به ذکر افتخارات ملی علاقه داشت. وی از خاندانی صاحب مکنت بود ولی این بی نیازی پایدار نماند؛ زیرا او همه سودهای مادی خود را به کناری نهاد و وقتی تاریخ میهن خود و افتخارات گذشته آن را در خطر نیستی و فراموشی یافت، زندگی خود را به احیای تاریخ گذشته مصروف داشت و از بلاغت و فصاحت معجزهآسای خود در این راه یاری گرفت. از تهیدستی نیندیشید، 30سال رنج برد و به هیچ روی، حتی در مرگ پسرش، از ادامه کار باز نایستاد، تا شاهنامه را با همه رونق و شکوه و جلالش، جاودانه برای ایرانی که میخواست جاودان باشد، باقی گذاشت . 25 اردیبهشت ماه روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، بزرگ‏ترین حماسه سُرای ایران و یکی از حماسهسرایان بزرگ جهان است.
1367شمسی: حمله هماهنگ آمریکا و عراق به خارک
سازمان جاسوسی آمریکا، سیا، اطلاعات محرمانه ایران را که از طریق ماهواره‏های جاسوسی به دست آورده بود، در اختیار عراق قرار ‏داد. مقامات آمریکا در دیدارهای خود با مسئولان عراقی، آنان را تحریک می‏کردند که از برتری امکانات نیروی هوایی خود بیشتر استفاده کنند و هدف‏های اقتصادی ایران را که عموماً شامل تاسیسات نفتی و برق می‏شد، بیشتر و دقیق‏تر بمباران کنند، چرا که برآورد سیا نشان می‏داد که تعداد هواپیماها، تانک‏ها و موشک‏های عراق با حمایت مالی بیش از 27 کشور حامی عراق در جنگ ، چهار برابر ایران است. درنهایت بر اثر تحریک آمریکا، حمله هواپیماهای پیشرفته سوپراتاندارد فرانسوی عراق به جزیره مهم و نفتی خارک در 25 اردیبهشت 1367شمسی، موجب وارد آمدن خساراتی سنگین شد .
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار 26 اردیبهشت
نخستين جنگ خياباني تاريخ بشر در «شهر ري»

0515alexander.jpg
تصوير مجسمه اسکندر«كاليس تنيس» تاريخنگار رسمي اسكندر كه در حمله به آسيا با او بود شرح جنگ شهر ري را كه به صورت خانه به خانه صورت گرفت برنگاشته است كه با تطبيق تقويمها 16(يا 17) ماه مه سال 330 پيش از ميلاد آغاز شده بود و مورخان نظامي از آن به عنوان نخستين جنگ خياباني بشر، به مفهوم امروز، نام برده اند.
طبق گزارش «كاليس تنيس»، در آن روز در داخل شهر ري ميان نيروهاي اسكندر و واحدهاي نظامي در حال عقب نشيني ايران نبردي خونين و كوچه به كوچه آغاز شد كه سه روز طول كشيد.
نيروهاي اسكندر پس از پيروزي در جنگ گائوگاملا (محلي نزديك به اربيل واقع در شمال عراق امروز) به تعقيب سربازان ايران ادامه داده و پس از چند برخورد كوتاه از جمله نبرد همدان، به ري رسيده بودند. نيروهاي محلي در ارگ شهر دست به مقاومت زدند و سربازاني كه در جريان عقب نشيني بودند در كوچه ها و خانه هاي شهر با اسكندريان به زد و خورد پرداختند. با اين كه در اين جنگ خياباني برنده و بازنده مشخص نبود، نيروهاي ايران در سومين شب، ناگهان دست به عقب نشيني و خروج از شهر زدند و عازم شهر صد دروازه (دامغان) شدند. پس از اين عقب نشيني كه تعجب آور بود، ارگ شهر هم سقوط كرد. داريوش سوم شاه وقت كه با اين سربازان از اربيل (اربلا) عقب نشيني كرده بود، ميان راه، به صلاحديد افسران ارتش و تاييد يك شاهزاده هخامنشي كشته شد تا احيانا به دست اسكندر نيافتد و شكنجه و تحقير نشود.
مورخان، شكست ايران از اسكندر مقدوني را به حساب شخصيت ضعيف، دو دلي و قاطع نبودن داريوش سوم نوشته اند. بررسي تاريخ طولاني وطن نشان مي دهد كه هرگونه شكست نظامي و تغيير حكومت در زمان زمامداران ضعيفي چون داريوش سوم، يزدگرد سوم ، شاه سلطان حسين و ... صورت گرفته است.


تحريکات البتکين و ناامني در خراسان بزرگتر

خراسان (خراسان بزرگتر) در ماه مي سال 961 ميلادي دچار ناامني شديد شده بود. سبب اين ناامني افتادن عبدالملك ساماني، پادشاه وقت از اسب بود كه منجر به مرگ او شده بود. عبدالملك كه هفت سال سلطنت كرده بود به امير رشيد (دلاور) شهرت داشت. ناامني خراسان به تحريك البتكين صورت گرفته بود كه عبدالملك او را جاه و مقام، سپهسالاري و حكومت هرات داده بود. البتكين كه از مهاجران و از تركان غز بود پس از كسب مقام، داعيه استقلال داشت كه بركنار شده بود. وي از درگذشت عبدالملك سوء استفاده كرده و در خراسان دست به تحريك زده بود. عبدالملك همانند ساير اميران ساماني براي احياء و ارتقاء زبان فارسي و فرهنگ ايراني سعي بليغ كرده بود. پس از فوت او، منصور برادرش پادشاه شد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
روزگار27 اردیبهشت
سالگشت درگذشت نوح ساماني كه پاي غزنويان را به حكومت باز كرد


17 مه سال 954 ميلادي را روزي ذكر كرده اند كه نوح ساماني پس از 12 سال حكومت درگذشت. «تاريخ عمومي» نوح را با اين كه بمانند سلاطين قبلي دودمان ساماني به تقويت زبان فارسي و احياء هرچه بيشتر فرهنگ ايراني كمك كرده بود، به نيكي ياد نمي كند، زيرا كه برضد پدرش «نصر» كودتا كرده و او را به زندان افكنده بود. مورخان روس نوشته اند كه نصر به اشاره پسرش نوح در زندان به قتل رسيده بود و مرگ او، آن طور كه نوشته اند، طبيعي نبود. ناسيوناليستهاي ايراني نيز از نوح ساماني به عنوان دولتمردي ياد كرده اند كه باعث شده بود پاي غزنويان كه از تبار غير ايراني بودند به حكومت باز شود. نوح از ميان تبار غزنويان براي خود افسر گارد و فرمانده نظامي انتخاب كرده بود و باعث عدم رضايت برخي از ايرانيان شده بود كه او را متهم به برتري دادن خارجي بر ايراني كرده بودند و يكي از اين ايرانيان ناراضي، ابو منصور محمد بود كه برضد نوح دست به قيام مسلحانه زده بود.
پس از مرگ نوح، پسرش عبدالملك برجاي او نشست كه نتوانست غزنويان را از اطراف خود دور سازد و مجبور شد كه الپتكين يكي از سران آنان را به اميري هرات (يكي از شهرهاي بزرگ خراسان وقت) منصوب كند كه باني سلسله غزنويان بشمار مي آيد.

زادروز آيت الله خميني

روزنگارهاي تاريخ عمومي 17 ماه مه (27 ارديبهشت) را زادروز آيت الله روح الله خميني بنياد گذار جمهوري اسلامي ايران ذكر كرده و نوشته اند كه در سال 1900 ميلادي چشم به جهان گشوده بود.
در اين مآخذ آمده است آيت الله خميني در پي سركوب شدن بپاخيزي ژوئن 1963(خرداد 1342) تحت تعقيب دولت وقت قرار گرفت و در مارس 1965 (اسفند 1343) از وطن تبعيد شد. وي در طول تبعيد در تركيه و عراق از مبارزه با شاه دست نكشيد و اين مبارزه از ژانويه سال 1978(دي ماه 1356شدت گرفت كه درست يك سال بعد، در پي اعتصابها و تظاهرات ممتد منجر به خروج شاه و خانواده اش از ايران و متعاقب آن بازگشت خميني به وطن و پيروزي انقلاب در فوريه 1979(بهمن 1357) شد و 50 روز بعد، ايرانيان در يك رفراندم راي به تغيير نظام دادند. آيت الله خميني در سال 1989 در 89 سالگي فوت شد.

تونل کندوان كار ساختن تونل كندوان در روزي چون امروز در سال 1317 (1938ميلادي) به پايان رسيد. ساختن اين تونل به طول 1883 متر در ارتفاع 3030 متري كوههاي البرز 3 سال طول كشيده بود. اين تونل پر ترافيك، فاصله رفت و آمد تهران با ساحل درياي مازندران را كوتاه كرده است. در زمان ساختن تونل کندوان، درآمد ايران از نفت ناچيز بود.
kandovan.jpg
دهانه جنوبي تونل کندوان در زمان برف
738 قمری: تصرف سبزوار به دست سربداران

0d32edbe37c0b74cb75e6c6162a89b4a.jpg

گروه سربداران، امینالدین عبدالرزاق را به سرداری خود انتخاب کرد. آنها بهدلیل کمی تعداد و ضعفقدرت، قیام خود را به شکل حمله به قافلهها شروع کردند.
پس از به دست آوردن اموال و اسباب لازم، عبدالرزاق بر خواجه علاءالدینمحمد، وزیر خراسان غلبه کرد و پس از کشتن وی شهر سبزوار را در 13جمادیالثانی سال738 قمری به تصرف خود درآورد. سربداران گروهی بودند که از ظلم و تعدی مغولان که در آن زمان ایران را تحت سلطه خود داشتند به ستوه آمده بودند. آنان تحت رهبری روحانیون مبارزی چون شیخخلیفه، شیخحسنجوری و عبدالرزاق، با مغولان و عوامل دستنشانده آنها مبارزه کردند. شعارشان این بود که یا ظلم و ستمکار را نابود میکنیم یا بالای دار میرویم ولی ننگ را نمیپذیریم.
1359 شمسی: ورود امام به جماران
امام در پی کسالت قلبی از بیمارستان قلب به جماران نقل مکان کردند و در آنجا اقامت گزیدند. نام «جماران» در دنیا با نام امامخمینی(ره) عجین شد و از همین منطقه ساده و بیپیرایه سیاستهای استکباری مستکبران به چالش کشیده شد. در خانه و حسینیه محقر آن، فردی حضور داشت که به واسطه حضور او، «جماران» اتاق فرمان و مدیریت موج انقلاب مستضعفان عالم در قرن20 لقب گرفت و تاروپود معادلات سیاسی جهان از همین جا و با کلمات روحبخش امام(ره) در هم ریخته شد. حضرت امام(ره)، در تاریخ 27اردیبهشت 1359 شمسی بنا به تمایل خود، به منزلی محقر در محله جماران نقل مکان کردند و تا زمان رحلت در همین منزل ماندند.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
زادروز عمر خيام نيشابوري - نگاهي به افکار و کارهاي او

0518khayyam.jpg


تصوير خيام
مورخان تاريخ عمومي (جهان) با تطبيق تقويمها، هجدم ماه مه سال 1048 ميلادي (28 ارديبهشت) را روز تولد حكيم عمر خيام (غياث الدين ابوالفتح عمر ابن ابراهيم نيشابوري) رياضي دان، فيلسوف و اديب بزرگ ايراني نوشته اند كه از دير زمان در وطن ما روز بزرگداشت اين انديشمند ناميده شده و آيين هايي برگزار مي شود. تقويم هجري خورشيدي كه مورد استفاده ما ايرانيان است، ششم مارس 1079 ميلادي (928 سال پيش) توسط حكيم عمر خيام تكميل شد كه به تقويم جلالي معروف گرديده است، زيرا كه در زمان حكومت جلال الدين ملكشاه تنظيم شده بود. اين تقويم دقيق تر از تقويم ميلادي است، زيرا كه عدم دقت آن هر 3770 سال يك روز است و تقويم ميلادي هر3330 سال. عمر خيام كه به نوشته كتب تاريخ عمومي، چهارم دسامبر سال 1131 وفات يافت نه تنها يك رياضي دان و فضا شناس بزرگ بوده است بلكه در فلسفه، پزشكي و شعر نيز شهرت جهاني دارد و رباعيات او در سال 1839 توسط «ادوارد فيتزجرالد» به انگليسي ترجمه شده و انگليسي زبانان از همين طريق با مضامين رباعيات خيام آشنا شده اند. اين رباعيات هنوز هر سال به زبان انگليسي با حاشيه نويسي فيتز جرالد تجديد چاپ مي شود. آثار ديگر خيام از جمله «نوروزنامه» و «رساله در وجود» معروفند. وي در طول حيات خود چند سفر تحقيقاتي به اصفهان، سمرقند، بخارا و ري كرده بود. خيام بر خلاف همدوره اش خواجه نظام الملك، به كار ديواني (دولتي) علاقه زياد نداشت، باوجود اين دعوت شاه وقت را براي ساختن رصدخانه ري پذيرفته بود. برخي از روزشمارنگاران فرنگي ولادت وي را 18 مه سال 1044 ميلادي و وفات او را در سال 1124 ذكر كرده اند كه ظاهرا ماخذ آنان تقويم هاي ميلادي قديم بوده است. پاره اي از مورخان خيام را در عين حال يك ناسيوناليست ايراني خوانده اند كه برخي ويژگي هاي ايرانيان از جمله مهربان بودن و مهرباني كردن رابه بهترين صورت توصيف كرده است از جمله درباره جشن مهرگان گفته است: «اين ماه را از آن (جهت) «مهرماه» گويند كه مهرباني بود مردمان را بر يكديگر، از هر چه رسيده باشد (داشته باشند)؛ از غله و ميوه نصيب باشد بدهند و بخورند با هم». نام خيام همه جا با نيشابور همراه است. آرامگاه خيام در اين شهر قرار دارد و به همين سبب نيشابور در جهان به شهر «عمر خيام » معروف است. عمر خيام علاقه اي عجيب به زادگاهش، نيشابور، داشت كه يادگار دوران ساسانيان (شاپور يكم) است و يک بار هم براي مدتي كوتاه پايتخت ايران شده بود. اين شهر در رديف بلخ، بخارا، هرات و مرو يکي از پنج شهر بزرگ خراسان بشمار مي رفت و طاهر ذواليمينين در همين شهر حكومت ايران را مستقل از جهان عرب اعلام داشت. 22 نوامبر سال 1267ميلادي (666 هجري قمري) يك زمين لرزه شديد اين شهر تاريخي خراسان را ويران كرد و هزاران تن را مقتول و مجروح ساخت. نيشابور سه سال بعد به هزينه دولت وقت تجديد بنا شد.
0519khayyamn.jpg


آرامگاه خيام در نيشابور


تخريب توس، زادگاه فردوسي بزرگ به دست پسر امير تيمور

0519ferdowsinew.jpg

تصوير مجسمه تازه فردوسي
تخريب شهر توس به دست ميران شاه پسر امير تيمور (تيمور لنگ) را 18 مه سال 1389 ميلادي گزارش كرده اند. ميران شاه توس، زادگاه و مدفن فردوسي بزرگ را چنان ويران ساخت كه از آن جز ويرانه اي باقي نماند، و چون مسير رودخانه ها را هم به سوي مشهد تغيير داده بود، توس ديگر به آن صورت آباد نشد. لكن، نام اين شهر باستاني همه جا در كنار اسم فردوسي، ميهندوست بزرگ ايران كه 25 ارديبهشت، روز بزرگداشت اوست، زنده مانده است.
آغاز فعاليت ثبت اسناد در ايران ؛ مخالفت هاي قبلي با آن و ضعف هايي که داشته است اجراي قانون ثبت اسناد از 28 ارديبهشت سال 1300 در ايران آغاز شد كه از همان آغاز موافقان و مخالفان فراوان داشته است. هنگام طرح لايحه ثبت اسناد در مجلس، برخي از روحانيون گفته بودند كه مالكيت زمين و منابع طبيعي و وسائل عمومي در اسلام به صورتي كه در فرنگ است وجود ندارد و سوسياليستهاي ايراني آن زمان هم از نظر اين روحانيون حمايت مي كردند و اصولا معتقد بودند كه زمين بايد متعلق به همه يعني دولتي باشد و سند تنها براي اعياني آن(آن چه در زمين به وجود مي آيد) تنظيم شود و دولت اراضي را به افراد اجاره دهد كه درآمد ملي قابل ملاحظه اي است. گروهي ديگر اين بدبيني را دامن مي زدند كه با ثبت اسناد، « جعل » هم در جامعه ما متولد مي شود و مشكلات را افزون مي سازد و شاهد حق و ناحق هاي متعدد خواهيم بود و صداقت كه در منش ايراني است از ميان ما رخت برخواهد بست ، مگر اين كه براي نظارت بر آن و جلوگيري از جعل و تقلب در اسناد و مالكيت، محاكم و ضابطين اختصاصي ايجاد شود و .... در بسياري از كشورها كه فاقد ادارات و محاضر ثبت اسناد هستند ازجمله بسياري از ايالات آمريكا، اين كار مشتركا توسط وكلاي دادگستري، شهرداري و دفتر دادگاه محل انجام مي شود و اسناد مالكيت نيز از سوي شركتهاي بيمه در برابر هرگونه جعل و تزوير بيمه مي گردد و فروش و واگذاري اراضي ملي (متعلق به دولت) تنها از طريق انتشار آگهي در جرايد و به صورت مزايده صورت مي گيرد و پس از انجام مزايده، جزئيات آن در جرايد و تابلوي عمومي مقابل دفتر دادگاه محل اعلام مي شود تا اگر كسي اعتراضي داشته باشد، اعتراضش را به دفتر دادگاه محل تسليم دارد. اعتراض به صحت اسناد و درستي معاملات بعدا هم پذيرفته مي شود و محدود به زمان معين(اصطلاحا مرور زمان) نيست.
در دهها سالي كه از ايجاد ثبت اسناد در ايران گذشته، جامعه ما شاهد پرونده هاي پر سر و صداي جعل اسناد و ثبت اراضي دولت و غير بوده است كه مي توان با ورق زدن جرايد سابق شرح ما وقع را مطالعه كرد. در پي يك جنجال جعل و تصرف اراضي به ناحق در نيمه دهه 1330 دولت وقت با هدف سرپوش گذاردن بر اعتراض مردم ، به بهانه نوسازي اداره ثبت اسناد، بر در اين اداره قفل زد و آن را براي مدتي تعطيل كرد و ....
مخالفت دکتر مصدق با تمديد اختيارات وزير دادگستري وقت، چرا؟

0519mosaddegh.jpg

دکتر مصدق
28 ارديبهشت 1306 دكتر مصدق نماينده مجلس با تمديد اختيارات وزير دادگستري وقت، كه خواست رضاشاه بود مخالفت و استدلال كرد كه چون در كشور حالت فوق العاده وجود ندارد، تمديد چنين اختياراتي وجاهت حقوقي نمي تواند داشته باشد.
تاريخ نشان داده است كه سوء استفاده از «اختيارات»، آسان بوده و عملا بارهاصورت گرفته است و نبايد تجربه گذشته را ناديده گرفت كه خيانت به ملت است.
دکتر مصدق که خود دکتراي حقوق داشت در طول عمر هميشه نگران نظام قضايي کشور بود و عقيده داشت که اگر چرخهاي اين نظام به خوبي نچرخد، هيچ مسئله اي در ايران حل نخواهد شد. وي در طول نخست وزيري خود دست به اصلاحات وسيع در دادگستري زده بود.

زمانی که در ایران مدرسه پولی وجود نداشت ـ اشاره به اصل 30 قانون اساسی نواّب (محمدعلی) مدیرکل آموزش و پرورش وقت تهران به مناسبت پایان سال تحصیلی 1353 ـ 1354 به شورای مربوط ـ شوارای انتخابی ناظر بر امور آموزش و پرورش هر شهرستان و مصوّب بودجه آن و ... ـ اعلام کرد که تمامی کارکنان مدارس غیردولتی سابق استخدام رسمی دولت شده اند، اموال این مدارس به مالکیت دولت درآمده و دیگر در سطوح پیش دبستانی، دبستانی، راهنمایی تحصیلی و متوسطه مدرسه غیردولتی و پولی نداریم و تحصیلات در این دوره ها مطلقا رایگان و یکنواخت شده است و از نظر امر آموزش و پرورش، میان کودک «ورکینگ کلاس» و ثروتمند، جوادیه و شمال شهر فرقی نیست و همه در کنار هم در یک اطاق و روی نیکمت مشابه می نشینند و آموزگار و یا دبیر دولتی واجد شرایط مقرر به آنان تدریس می کند و تغذیه رایگان ایشان نیز تفاوت ندارد.
دوره دبستان طبق قانون تعلیمات اجباری، از سال 1322 در ایران رایگان و یکنواخت شده بود که از شهریور 1353 این وضعیت دوره های پیش دبستانی، راهنمایی تحصیلی و متوسطه را هم شامل شد و بعدا دوره های عالی.
آموزش و پرورش در ایران از سال 1353 و پس از انقلاب مطلقا رایگان بود. باوجوداین، در سال 1358 که قانون اساسی جمهوری اسلامی تدوین می شد و پیش از تکمیل و رفراندم مربوط، هر روز اصل به اصل در روزنامه ها جهت اظهار نظر انعکاس می یافت، ادامه رایگان بودن آموزش و پرورش به صورت یک اصل (اصل 30) وارد قانون اساسی شد به این قرار:
اصل سی ام: دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور بطور رایگان گسترش دهد.
مدارس در زمان تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی رایگان بود و برای اجرای این اصل تلاش تازه ای لازم نبود تنها باید مراقبت می شد که این رایگان بودن ادامه یابد. ملت برای رایگان شدن تحصیلات قبلا (چهارسال پیش از انقلاب) هزینه آن را که عبارت از استخدام رسمی هزاران تن کارکنان مدارس غیردولتی و خرید اموال آنها بود پرداخت کرده بود.
در سال 1370 (زمان ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی) صدای انتقاد از تاسیس مدارس پولی زیر نام «غیرانتفاعی» بگوش رسید و اصحاب نظر اشاره کرده بودند که پول گرفتن برای تحصیلات عمومی نقض قانون اساسی است البته قوه قضایی باید اظهار نظر کند زیراکه رسیدگی به نقض قانون اساسی نیاز به اعلام آن (اعلام جرم) ندارد و دادستان کل راسا اقدام می کند. برخی از قوانین و اصول برای اجرا از زمان تصویب اند که ممکن است امکانات اجرایی موجود نباشد و عدم اجرای چنین قوانین کوتاهی و تاخیر بشمار می آید نه نقض آن و کوتاهی کردن خلافی است کوچک و نه جرم. مفاد اصل سی ام در حال اجرا بود که به تصویب رسید به عبارت دیگر؛ تحصیل حاصل بود و تنها باید مراقبت می شد که تداوم یابد.
در دهه 1370 با احتیاط و در قالب مدرسه غیر انتفاعی از پولی شدن برخی مدارس سخن بمیان می آمد ولی در دهه جاری (1380) از مدارس غیر دولتی و افزایش شهریه ـ شهریه چند میلیونی صحبت می شود و خبرگزاری های دولتی از قول مسئول مدارس غیردولتی! خبر می فرستند و ... که نباید غافل از قضاوت قاضی «تاریخ» بود و انچه را که در تاریخ ثبت شود نمی توان پاک کرد.

نظری بر خبر 13 ماه می 2010 کیهان درباره هواپیماهای توپولف ـ 154 و هشدار یک مخاطب این سایت (تاریخ آنلاین)
tu-154.jpg
Tupolev-154

نامه زیر که 24 اردیبهشت 1389 (14 می 2010) دریافت شد، از آنجا که حاوی نکات قابل ملاحظه ای است در درج آن درنگ نشد:

"در تهران یک دانشجوی دانشگاه هستم. شبها، در فاصله مروری بر دروس روزانه سری هم به وبسایت روزنامه ها می زنم. نخست، اخبار دو روزنامه چاپ تهران از دو جناح مختلف را می خوانم و سپس خبرهای آنهارا در اینترنت دنبال می کنم تا ببینم منابع دیگر چه گفته اند و اصل قضیه را هم در منبع اصلی دنبال می کنم تا تفاوت هارا دریابم و سپس سراغ سابقه موضوع (و عمدتا به زبان انگلیسی) می روم و از آنها پرینت می گیرم و یادداشت برمی دارم تا بعدا کتاب بنویسم و استفاده کنم.
در شماره 19644 (13 ماه مه 2010 = 23 اردیبهشت 1389) روزنامه کیهان خبری خواندم که پرسش های متعدد به ذهن من آورد. طرح این تردیدها سرنخ به مراجع دولتی مربوط خواهد داد تا مراقب باشند که دفعتا در برابر امری انجام شده و بازی های روابط عمومی [تبلیغات] قرارنگیرند و پولی که باید صرف عمران و آبادی و توسعه کشور شود؛ در «خدمات» هدر نرود.
این خبر کیهان از قول رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی تنظیم شده بود که گفته بود استفاده از توپولف ـ 154 Tupolev-154در جهان غیرقانونی شده است!!!. از آنجا که منبع خبر اشاره به ردیف اعتبار جداگانه و رایانه دولتی کرده بود؛ دچار شک و تردید و سوء ظن، و برای بیت المال متاسف و نگران شدم که سرچشمه عمده و ورودی آن پول نفت است ـ نفتی که خدا داند فردا باشد و یا نباشد و ما مالک آن باشیم و یا نباشیم و .... بنظرم رسید که در کشور ما، همه برای این پول کیسه دوخته اند. بالاخره روزی یک مرجع و یک فرد باید برود و ببیند که این پول نفت از سال 1358 تاکنون چه شده و در کجا به مصرف رسیده است؟!.
بگذریم. سخن از خبر روزنامه کیهان بود که از قول رئیس انجمن یاد شده در بالا، از غیرقانونی شدن استفاده از توپولف ـ 154 نوشته بود. از آنجاکه که قانون تنها توسط پارلمان تصویب و پس از عبور از کانالهای متعدد و طی تشریفات گوناگون به اجرا در می آید سراغ منابع خبر در اینترنت رفتم، وبسایت یاتا، تاریخچه و «تایم تیبل» توپولف و هر منبعی را در این زمینه که سراغ داشتم جستجو کردم و اثری از غیرقانونی شدن! توپولف ندیدم. به سایت خود شما [تاریخ آنلاین ـ وبسایتی که سرگرم دیدن آن هستید] سرزدم و در چند قسمت ازجمله در نوشته مربوط به زادروز و سالمرگ مخترع آن [توپولف] مطالبی درباره آن هواپیما یافتم ازجمله اینکه تاکنون یکهزار و 15 فروند از این نوع (مدل 154) ساخته شده، سه موتوره [مشابه بوئینگ 727] و سریعترین هواپیمای مسافربر است با سرعت ساعتی 975 کیلومتر، در 17 شرکت هواپیمایی مورد استفاده است، از لحاظ حمل مسافر در رتبه ششم قراردارد، 70 میلیون مسافر جابجا می کند، عمر هر موتور آن 45 هزار ساعت است، قادر به فرودآمدن در فرودگاههای خاکی و مناطق یخبندان [مثلا قطب شمال] است، می تواند 5 هزار و 280 کیلومتر ـ بدون تجدید سوخت پرواز کند و دارای چندین مدل (A, B, AB, AB -1, AB-2, S, M) که مدل M-100 آن در سال 1994 وارد صحنه شده است. بعلاوه، شرکت سازنده آن، توپولف ـ 155 و توپولف ـ 156 و بمب افکنهای دور پرواز به همین نام را هم ساخته است. گرچه آئرو فلوت توپولف های 154 خودرا از ژانویه 2010 به شرکت های دیگر واگذار کرده ولی قرار است که این نوع هواپیما [نوع قدیمی تر یعنی توپولف ـ 154] تا سال 2016 (شش سال دیگر) بکار ادامه دهد. هر توپولف تازه ساز به 45 میلیون دلار فروخته شده است که در مقایسه با هواپیماهای مشابه ساخت غرب ارزانتر است. جمع سوانح توپولف ـ 154 از 1972 که وارد کار حمل مسافر شده تنها 37 مورد که به مراتب کمتر از بوئینگ 737 بوده است که این نوع هواپیمای ساخت آمریکا از سال 1972 تاکنون 67 سانحه داشته که آخرین آن مربوط به خط هوایی اتیوپی است که در سال 2010 در نزدیکی بیروت سقوط کرد. بوئینگ 727 که تقریبا از رده مسافربرها خارج شده تا سال 2003 چهل و هشت سانحه داشت. تازه نقص فنی ساختار توپولف ـ 154 هیچیک از آن 37 سانحه را بوجود نیاورده و علل ایجاد آنها اشتباه خلبان، هدایت نادرست برج مراقبت و یا وضعیت جوّی اعلام شده است. آخرین سانحه [دهم اپریل 2010] که منجر به مرگ رئیس جمهور لهستان و شماری از مقامات این کشور شد بدی هوا و اجبارکردن [دستور دولتی] خلبان به فرودآمدن در فرودگاه مورد نظر در ساعت معیّن بود، نه قدیمی بودن هواپیما و نقص فنی. اگر در کار این هواپیما نقصی بود که ارتش چین از آن استفاده نمی کرد. بنظر من نقص در این است که روسیه کارشناس تبلیغ و دفاع رسانه ای [روزنامه نگار] آنچنانی ندارد که تبلیغات منفی دیگران را رد کند و .... هماهنگی دستگاههای دیپلماسی یک کشور با ژورنالیسم آن اینک عامل بزرگی برای خنثی کردن تبلیغات منفی است. همین ارباس در عمر کوتاه خود سوانح متعدد داشته که دو مورد تازه آن سقوط در آبهای نزدیک برزیل (اقیانوس اطلس) و آبهای ساحلی کمور (اقیانوس هند) است. یک روز پیش از انتشار خبر کیهان که ذکر آن رفت یک جت مسافربر تازه ساز شرکت هواپیمایی لیبی از نوع «ارباس» هنگام فرودآمدن در طرابلس (تریپولی) سرنگون شد و 103 نفر ـ تمامی سرنشینان به استثنای یک کودک را به آن دنیا فرستاد.
این سطور را نوشتم و فرستادم تا در تاریخ آنلاین بماند که دست کم در وطن ما، از نمد مرگ رئیس جمهور لهستان کلاه برندوزند. دولت و مجلس باید مراقبت کنند که از این بهانه برای استفاده مالی استفاده نشود. باید رسیدگی شود که توپولف های کرایه ای برای ایران در چه سالی ساخته شده اند، چگونه نگهداری شده اند و اگر قدیمی و ازکارافتاده هستند، چرا باید کرایه می شدند؟، صلاحیت خلبانان و ....
از جناب عالی [نگارنده تاریخ آنلاین] که این همه سنگ حفظ منافع وطن و نیز حق انسانهارا به سینه می زنید می خواهم که این نامه را در چند روز و در زیر مطالب ایران و یا «سر نخ» درج کنید. این هم خدمت دیگری خواهد بود به وطن.".
 
بالا