زندگی*نامه
آرامگاه خواجه حافظ شيرازى
نوشتار اصلی: زندگی حافظ
اطلاعات چندانی از خانواده و اجداد خواجه حافظ در دست نیست و ظاهراً پدرش بهاء الدین نام داشته و در دوره سلطنت اتابکان فارس از اصفهان به شیراز مهاجرت کرده است.مادرش نیز اهل
کازرون بوده است. شمس الدین از دوران طفولیت به مکتب و مدرسه روی آوردو آموخت سپری نمودن علوم و معلومات معمول زمان خویش به محضر علما و فضلای زادگاهش شتافت و از این بزرگان بویژه قوام الدین عبدالله بهره*ها گرفت.
در بارهٔ سال دقیق تولد او بین
مورخین و حافظ*شناسان اختلاف نظر وجود دارد. دکتر
ذبیح الله صفا ولادت او را در ۷۲۷ ه*. ق
[۳] و دکتر
قاسم غنی آن را در ۷۱۷
[۴] می*دانند. برخی دیگر از محققین همانند علامه
دهخدا بر اساس
قطعه*ای از حافظ ولادت او را قبل از این سال*ها و حدود ۷۱۰ ه*. ق تخمین می*زنند.
[۵] آنچه مسلم است ولادت او در اوایل قرن هشتم هجری و بعد از ۷۱۰ واقع شده و به گمان غالب بین ۷۲۰ تا ۷۲۹ ه*. ق روی داده*است.
در مورد سال درگذشت او اختلاف کمتری بین مورخین دیده می*شود و به نظر اغلب آنان ۷۹۲ ه*. ق است. از جمله در کتاب
مجمل فصیحی نوشته
فصیح خوافی (متولد ۷۷۷ ه*. ق) که معاصر حافظ بوده و همچنین
نفحات الانس تالیف
جامی (متولد ۸۱۷ ه*. ق) به صراحت این تاریخ به*عنوان سال وفات خواجه قید شده*است. محل تولد او
شیراز بوده و در همان شهر نیز روی بر نقاب خاک کشیده است.
نزدیک به یک قرن پیش از تولّد او (یعنی در سال ۶۳۸ ه*. ق - ۱۲۴۰ م)
محی*الدّین عربی دیده از جهان فروبسته بود، و ۵۰ سال قبل از آن (یعنی در سال ۶۷۲ ه*. ق - ۱۲۷۳ م)
مولانا جلال*الدّین محمد بلخی درگذشته بود.
بعد از مرگ پدرش، برادرانش که هر کدام بزرگتر از او بودند، به سویی روانه شدند و شمس الدین با مادرش در شیراز ماند و روزگار آنها در تهیدستی می*گذشت.
همین که به سن جوانی رسید، در نانوایی به خمیرگیری مشغول شد، تا آنکه عشق به تحصیل کمالات او را به مکتب خانه کشاند. تحصیل علوم و کمالات را در زادگاه خود کسب کرد و مجالس درس علماء و فضلای بزرگ شهر خود را درک نمود. او قرآن کریم را از حفظ کرده بود و بنابر تصریح صاحبان نظر، تخلص حافظ نیز از همین امر نشأت گرفته است.
حافظ در سن 38 سالگی همسر خویش را از دست داد. و پس از او بار دیگر زمانه نامهربانی خود را به او نمایان ساخت و این بار فرزندش را از او گرفت.
[۶]
درباره نحوه زندگی حافظ هیچ اطلاع دقیقی در دست نیست. حتی به مقدار یک خط منبعی که هم عصر او باشد و خاطره*ای از حافظ نقل کرده باشد وجود ندارد. اولین شرح*حال*های مکتوب در مورد حافظ مربوط به بیش از ۱۰۰ سال پس از وفات اوست. تمام شرح*حال*هایی که در حال حاضر در مورد حافظ نوشته می*شود بر اساس برداشت شخصی نویسنده از اشعار او و برخی نشانه*های تاریخی است که به*طور مستقیم ربطی به حافظ ندارد. مانند شرح*حال شاهان هم*عصر حافظ و یا احوال عمومی شهر شیراز در آن روزگار.