• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آشنایی با کاروانسراهای ایران

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنایی با کاروانسراي شاه عباسي) بيستون) - کرمانشاه
images


کاروانسراي بيستون معروف به کاروانسراي شاه عباسي در
سي کيلومتري شمال شرقي کرمانشاه و در محل روستاي «بيستون کهنه» قرار دارد. اين کاروانسرا به سبک چهار ايواني داراي 83/60 متر طول و 74/50 متر عرض است. در چهار گوشه اين بنا، برج هايي قرار دارد؛ برج هاي ضلع غربي مدور و برج هاي ضلع شرقي هشت ضلعي است. ديوار محيطي اين کاروانسرا از داخل و خارج تا کف طاق نماها با سنگ هاي تراشيده و از کف کطاق نماها به بالا با آجر ساخته شده است. دروازه ورودي اين کاروانسرا به عرض 50/3 متر در ضلع جنوبي است. در هر طرف اين دروازه هفت طاق نما قرار دارد.
64539992337881070304.jpg



پس از دروازه، فضايي سرپوشيده با طاق جناغي ديده مي شود که در طرفين آن، دو ايوان با طاق هلالي است. در ابتداي اين ايوان ها، راه پله اي براي ورود به پشت بام ساخته شده است. اين فضاي سرپوشيده به يک فضاي هشت ضلعي با طاق گنبدي منتهي مي شود. در طرفين اين فضاي هشت ضلعي، دو ايوان وجود دارد و هر يک از اين ايوان ها داراي سه درگاه است. اين فضاي گنبددار به حياط کاروانسرا راه دارد. در هر يک از اضلاع کاروانسر، شش اتاق چهار ضلعي قرار دارد. در جلوي هر يک از اتاق ها ايوان سنگ فرشي ديده مي شود. در چهار کنج حياط نيز چهار ايوان شش ضلعي وجود دارد. در ضلع مقابل درگاه ورودي کاروانسرا، شاه نشيني ساخته شده است. در پشت اتاق هاي کاروانسرا، اصطبل هاي درازي ساخته شده است. اين کاروانسر به دستور شاه عباس اول صفوي ساخته شد. با توجه به کتيبه اي که از شاه سليمان صفوي (1105-1077 ه.ق) در اين بنا باقي مانده، به نظر مي رسد بناي اين کاروانسرا در زمان پادشاهي شاه سليمان و صدارت شيخ علي خان زنگنه خاتمه يافته است. اين مکان در زمان سلطنت ناصر الدين شاه قاجار و صدرات «ميرزا آقا خان نوري» توسط «حاجي جعفرخان معمار باشي اصفهاني» مورد مرمت قرار گرفت
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنایی با کاروانسرای ماهیدشت
اين کاروانسراي چهار ايواني در داخل شهر ماهيدشت قرار دارد و ابعاد آن 65×65 متر است. ورودي آن در قسمت جنوبي بنا است. دو سکوي دراز و بلند در طول اين ورودي قراردارد. گوشه هاي بيروني اين کاروانسرا به صورت مدور است. در هر طرف ورودي کاروانسرا دو فضاي دو طبقه ايوان مانند قرار دارد. در نماي جنوبي کاروانسرا نيز در هر طرف ورودي، چهار طاق نما با طاق جناغي ساخته شده است. پس از ورودي، هشتي گنبدداري قرار دارد که به حياط کاروانسرا منتهي مي شود.

b940b984467b457.jpg

در اطراف حياط نيز مجموعه اي از اتاق ها جهت استراحت کاروانيان و در پشت آن ها نيز اصطبل هاي سراسري ساخته شده است. اين کاروانسرا به دستور شاه عباس اول صفوي احداث شد و طبق کتيبه موجود در زمان ناصر الدين شاه تعمير شد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنایی با کاروانسرای قصر شیریناين کاروانسرا در داخل شهر قصر شيرين قرار دارد و متأسفانه در اثر حملات نظاميان عراقي آسيب زيادي ديده و تنها قسمت ورودي آن باقي مانده است. در سال هاي اخير ميراث فرهنگي اقدام به بازسازي آن نموده است. اين کاروانسر نيز تا حدودي شبيه کاروانسراهاي بيستون و ماهيدشت است. ورودي طاق دار آن در ضلع جنوبي قرار دارد. در هر طرف ورودي سکويي دراز ساخته شده است. پس از ورودي، هشتي گنبدداري قرار دارد که به حياط مرکزي راه دارد.

در چهار طرف حياط، ايوان هاي بزرگي با طاق جناغي ديده مي شود. همچنين در اضلاع حياط مرکزي تعدادي اتاق ساخته شده است. در جلوي هر يک از اين اتاق ها ايوان کوچکي و در پشت اتاق ها، اصطبل هاي درازي احداث شده است. اين کاروانسرا با لاشه سنگ و آجر ساخته شده و در برخي از قسمت هاي آن از جمله ورودي، از آجرهاي بناهاي ساساني نيز استفاده شده است
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنایی با کاروانسرای (رباط) شمس -یزد
6593252114545181152901685418316350567.jpg


اين کاروانسرا در کنار جاده اصلي يزد- کرمان، بين "مهريز" و "انار" قرار دارد و در گذشته نه چندان دور، در محدوده استان کرمان قرار داشت. اين کاروانسرا احتمالاً به دستور گنجعلي خان (1034 - 1005 هـ. ق) ساخته شد. در کنار کاروانسرهاي ايران نيز از اين بنا، به عنوان يک بناي مربوط به دوره صفويه ياد شده است.
اين کاروانسرا ساختماني آجري با چهار برج مدور در چهار گوشه بنا است. در ضلع شرقي، به دليل قرار گرفتن مخزن آب انبار کاروانسرا، حد واسط دو برج کناري، برج مانند ديگري نيز در وسط ديوار ساخته شده است. ورودي ساختمان در ضلع غربي قرار دارد و به هشتي متصل است. ورودي اصطبل هاي کاروانسرا نيز در طرفين آن واقع شده اند. اصطبل ها در طول اضلاع شمالي، جنوبي وغربي ادامه يافته اند.
محوطه روباز کاروانسرا (حياط) به صورت هشت گوش است و در چهار گوشه آن، چهار صفه و در هر يک از چهار ضلع آن، سه صفه ساخته شده است. صفه مياني اضلاع، بزرگ تر و حالت شاه نشين را دارد. بام بنا نيز آجر فرش است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنایی با کاروانسرای علی آباد-بزد
کاروانسرای علی آباد در جاده اصلی یزد- بندرعباس و در ضلع شمالی شهرستان مهریز قرار دارد. بانی این بنا، شاهزاده "معارف دوست محمد ولی میرزا" پسر "فتحعلی شاه قاجار" است.این کاروانسرا ساختمانی آجری و مربع شکل است. ضلع مشرف به جاده آن، از بیرون دارای چهار صفه در اطراف و یک صفه میانی است که راهروی ورودی در آن قرار دارد. این ضلع از داخل، علاوه بر صفه میانی که راهرو در آن قرار دارد، دارای ده صفه است.
در ضلع جنوبی نیز به قرینه ضلع شمالی، یازده صفه قرار گرفته است. اضلاع شرقی و غربی نیز سیزده صفه به قرینه دارند. در پشت صفه های شمالی و جنوبی، اتاق ها قرار دارند و در پشت صفه های شرقی و غربی راهروهای اصطبل واقع شده اند. در چهار گوشه بنا، چهار مدخل دیده می شود که به محوطه های داخلی کاروانسرا راه می یابند. همچنین چهار برج مدور نیز در چهار گوشه بیرونی بنا، به چشم می خورد. بلندی دیوارهای این کاروانسرا پنج متر و مساحت آن حدود چهار هزار متر مربع است
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنایی با کاروانسرای رشتی عقدا
68e619732d30440d915b.JPG


کاروانسرا و آب رشتی عقدا در شهرستان اردکان و در مدخل ورودی آبادی "عقدا" قرار دارند. "حاجی ابوالقاسم تاجر رشتی" از تجار یزدی و بانی آثار متعدد (حدود سال 1255 هـ. ق) این کاروانسرا را در سال 1262 هـ. ق بنا کرد.بنای این کاروانسرا از آجر و دارای بادگیری دو طبقه است. در هر بدنه این بنا، هفت صفه به قرینه ساخته شده که صفه میانی بزرگ تر و شاه نشین آن محسوب می شود. صفه های دیگر هر یک به اتاقی راه دارد و در پشت اتاق ها، راهروهای اصطبل قرار گرفته است. در چهار گوشه بنا، چهار مدخل به قرینه ساخته شده است.

DSC01439.JPG


رو به روی کاروانسرا در آن طرف جاده، آب انبار قرار دارد که ساختمان آن آجری است و بر سر در ورودی آن، دو صفه جهت استراحت عابرین ساخته شده است
 
بالا