• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آنوبانینی

Nicol

متخصص بخش گردشگری
نقش برجسته "آنوباني‌ني" به عنوان الحاقيه کتيبه بيستون بايد ثبت جهاني شود نقش برجسته "آنوباني‌ني" ، يكي از قديمي‌ترين نقش برجسته‌هاي ايران و متعلق به 4500 سال پيش به اعتقاد کارشناسان مي‌تواند به عنوان الحاقيه كتيبه بيستون در فهرست آثار جهاني ثبت شود. كارشناسان اعتقاد دارند داريوش كتيبه بيستون را با الهام از اين كتيبه بر دل بيستون حك كرد.
33146-101104.JPG

نمايي از نقش آنوباني‌ني


سرپل‌ذهاب(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استان‌ها_ نقش برجسته "آنوباني‌ني" ، يكي از قديمي‌ترين نقش برجسته‌هاي ايران و متعلق به چهار هزار و پانصد سال پيش ، به اعتقاد کارشناسان مي‌تواند به عنوان الحاقيه كتيبه بيستون در فهرست آثار جهاني ثبت شود.

نقش برجسته آنوباني‌ني اثري به جا مانده از "آنوباني‌ني" پادشاه "لولوبي‌ها"ست. "لولوبي‌ها" از اقوام زاگرس نشين بوده و پيش از آريايي‌ها (پارس و ماد )، در چهارهزار و پانصد سال پيش زندگي مي‌كردند.

"مليحه مهدي‌آبادي"، مدير پروژه بزرگ بيستون در اين باره به ميراث خبر گفت: «با توجه به شباهت بسيار بين نقش برجسته آنوباباني و كتيبه بيستون مي‌توان مقدمات آن را براي ثبت در فهرست آثار جهاني به عنوان الحاقيه بيستون آماده كرد. اين نقش برجسته يكي ازقديمي‌ترين نقش برجسته‌هاي كشور است كه ‌حداقل دو هزار سال از كتيبه داريوش قديمي‌تر است.»

وي گفت: «با توجه به اهميتي كه اين نقش برجسته دارد بايد مستند سازي شود. 30 درصد اين اثر بر اثر تركش‌هاي جنگ تحميلي عراق عليه ايران آسيب ديده اما هنوز برنامه مرمتي و حفاظتي براي آن تعريف نشده است. با توجه به اينكه اين نقش برجسته در منطقه‌اي صعب‌العبور و در ارتفاع 16 متري صخره‌اي سخت قردارد با يك برنامه حفاظتي و مرمتي اصولي مي‌تواند به راحتي از آن محافظت كرد.»

با اين كه تركش ‌هاي جنگ تحميلي بخشي از اين نقش برجسته را تخريب كرد است اما نقش برجسته آنوباني‌ني در ليستي كه ايران به عنوان آثار آسيب ديده از جنگ به يونسكو داد و ادعاي خسارت كرد، قرار ندارد.

نقش برجسته آنوباني‌ني در 120 كيلومتري كرمانشاه و در شهرستان سرپل‌ذهاب و برصخره‌اي معروف به "ميان‌كل" قرار دارد. اين نقش كه در هزاره سوم پيش از ميلاد حجاري شده است به نقش آنا‌نوباني‌ني شهرت دارد. نقش در 16 متري از سطح زمين قرار دارد.

اين نقش برجسته تصويري از آنوباني‌ني‌، الهه "ني‌ني" و 9 اسير است. سطحي كه نقش بر آن حجاري شده به دو قسمت تقسيم شده در قسمت بالا و سمت چپ "آنوباني‌ني" كه پاي چپ خود را روي سينه اسيري نهاده ، قرار دارد.

او در دست چپ كه روي سينه نهاده كمان و نيزه‌اي و در دست راست تبري دارد. نيم‌تنه شاه برهنه است و دامني از كمر تا زانو او را مي‌پوشاند. كمربندي با تزئين ويژه اين دامن را نگه‌مي‌دارد. آنوباني‌ني كفش‌هاي بندي به پا دارد. در زير پاي چپ او اسيري قرار دارد كه يك حلقه بيني و دست راست او را به هم گره زده است. شست چپ پاي الهه‌ني‌ني از ميان اين حلقه رد شده‌است. الهه با پيراهني مطبق(طبقه‌طبقه) كه شانه راست او را نمي‌پوشاند در مقابل پادشاه ايستاده‌ و با دست چپ حلقه‌اي را رو به شاه گرفته است. در دست راست نيز نيزه‌اي فلزي دارد. اين نيزه از بيني دو اسير پشت سر او گذشته است. تمامي اسيران نقش آنانوباني‌ني برهنه هستند و تنها يكي از آن‌ها كلاه بر سر دارد. آرايش موي اين اسير با بقيه اسيران متفاوت است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
داريوش از آنانوباني‌ني الهام گرفت
مليحه مهدي‌آبادي اعتقاد دارد كه داريوش هخامنشي در نگارش كتيبه بيستون از نقش آنوباني‌ني الهام گرفته است: « به دليل شباهت زياد، بسياري اعتقاد دارند كه داريوش كتيبه بيستون را با الهام از آنوباني‌ني بر دل كوه بيستون حك كرد. هر دو نقش در يك شاهراه ارتباطي باستاني قرار دارند. اين شاهراه پس از گذر از بيستون، طاق‌گرا را پشت سر مي‌گذارد، از سرپل‌ذهاب محل نقش آنوباني‌ني مي‌گذرد و به بين‌النهرين مي‌پيوندد. همچنين در هر دو نقش پادشاهان فاتح تجسم شده‌اند و هر دو تير و كمان دارند. تعداد اسيران در هر دو نقش 9 نفر هستند. البته بعد‌ها آخرين پادشاه سكاها تصوير خود را روي كتيبه بيستون نقش مي‌كند.»

وي با اشاره به قد نقش‌ها گفت: «در هر دو نقش قد اسيران از قد پادشاهان كوتاهتر است. هر دو پادشاه پا روي سينه يكي از اسيران گذاشته‌اند. در هر دو نقش دست اسيران از پشت بسته شده و قدرت پادشاهان به توجه و توفيق خدايان بستگي دارد . در بيستون به فره‌وهر و در آنانوبا‌ني‌ني به ني‌ني( ايشتار). در هر دو نقش الهه‌ها نقش نماينده خدا را دارند كه حلقه قدرت را به پادشاهان مي‌دهند.

نقش‌ها تفاويي‌ هم دارد

مليحه‌آبادي وجود ملازمان و دربايان را در كتيبه بيستون اولين تفاوت اين دو نقش مي‌داند و مي‌گويد: « برخلاف كتيبه بيستون در نقش آنوباني‌ني از ملازمان خبري نيست. همچنين در كتيبه بيستون اسرا در يك صف قرار دارند اما در نقش برجسته پادشاه لولوبي‌ اسرا در دو صف نقش شده‌اند. در آنوباني‌ني همه اسرا برهنه‌اند اما در كتيبه بيستون همه لباس به تن دارند. در نقش آنو، ايشتار اسرا و دشمنان پادشاه را خود به دست پادشاه مي‌دهد اما در بيستون فروهر هيچ نقشي ندارد و تنها در بالاي نقش حك شده است.
 
بالا