این هم به طور کامل
قارچ فوق العاده مطرح مي شود ما را بر آن داشت تا در اين مجال مختصر مطالبي جهت استحضار خوانندگان فهيم نشريه مان گرد آوري كنيم.در فرهنگ عميد دنبلان يا سماروغ نوعي قارچ ذكر شده كه در زمين هاي مرطوب مي رويد.امام رضا و امام صادق و امام محمد باقر(عليهم السلام) با سندهاي مختلف فرموده اند كه كمئه نوعي قارچ است كه خدا بر بني اسرائيل نازل كرد و آن بدون بذر در زمين هاي ماسه اي مي رويد. پيامبر اكرم(ص)فرمودند آب آن براي شب كوري و ضعف ديد مفيد است{بحارالانوار ج٥٩ ص ١٥٢}دنبل قارچي از شاخه قارچ هاي كيسه اي(آسكوميكوتا) و از تيره دنبلانان و از سرده tuber است.در استان هاي فارس،زنجان، چهارمحال و بختياري، هرمزگان، همدان، كرمانشاه و تهران مي رويد. به رنگ هاي سفيد، سياه و قرمز تيره و خاكستري و بنفش ديده مي شود كه لذيذترين آن پوسته سياهرنگ دارد.معم
ولا در عمق حدود پنج تا سي سانتي متري خاك و نزديك ريشه گياهان به صورت همزيست رشد مي كند. در هرمزگان به نام آغر و در تهران دنبلان و در فارس با نام دنبل مي شناسند. فصل برداشت آن از نيمه هاي اسفند تا اواخر فروردين ماه در سال هاي پر باران مي باشد.از نظر تغذيه اي داراي بيش از ١٥ نوع پروتئين و ويتامين هاي زيادي است.پروتئين بخش مهمي از جيره غذايي انسانهاست و استفاده از انواع قارچ ها علي الخصوص دنبل به عنوان يك غذاي سالم رو به افزايش است و هر ساله متقاضيان بيشتري پيدا مي كند. چرا كه هيچ نوع دست كاري ژنيتيكي توسط انسان در آن نشده و كود شيميايي نيز به هيچ وجه در رشد آن بكار نرفته است.دنبل جزء گرانترين و لذيذترين قارچ هاي خوراكي و دارويي جهان است و پرورش و كاشت آن به صورت صنعتي تا به امروز نتيجه چندان مفيدي نداشته است.
رعد و برق و باران هاي مناسب فصلي با افزايش نيترات خاك بر ميزان باردهي آن مي افزايد.افراد آشنا و مطلعي در منطقه زردكوه چهارمحال و بختياري وجود دارند كه روزانه بين ١٠ تا ١٥ كيلوگرم دنبلان كوهي جمع آوري مي كنند. قيمت آن در ايران متغيير بوده و در خارج از كشور نيز خريداران بسيار خوبي دارد.در كشورهاي فرانسه و ايتاليا و انگليس
هر كيلو ١٠٠ تا ٢٠٠ دلار به فروش مي رسد.بيشترين مصرف آن علاوه بر استفاده خوراكي در تهيه روغن هاي معطر و نيز داروسازي مي باشد.