• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تاپيك آموزشي مطالب هواشناسي

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
pokerface
user-offline.png

karbar-vijhe.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
عنوان کاربر استاد هواشناسی
میانگین پست در روز 1.84
نوشته ها 113
تشکر 321
تشکر شده 630 بار در 111 ارسال

[h=2]
icon1.png
با درود به همهٔ دوستان،یک تشکر ویژه کنم از امیر محسن عزیز بابت تلاشه خستگی‌ ناپذیرش،به جرات میشه گفت که این فوروم تقریبا داره به یک بولتن رسمی هواشناسی تبدیل میشه ،
پدیدهٔ جالب نقشه‌های سینوپتیک این چند روز به هم پیوستن ۲ تراف جوّ میانی و ایجاد یک تراف عمیق و قدرتمند روی کشورمون هست که به امید خدا همهٔ کشور ازش بهره مند میشه.به این پدیده میگن Fujiwhara که یک نوع رقص سیکلونی هست!وقتی‌ که ۲ تراف و vort max‌های مربوطه به هم نزدیک هستن تراف شمالی‌ به خاطره جریانات سیکلونی تراف جنوبی حرکتش کند می‌شه و تراف جنوبی هم به دنبال جریانات تراف شمالی‌ به سمت شمال شرق حرکت میکنه که نهایتا این ۲ تراف با هم هم فاز میشن و یک تراف تقویت شده شکل میگیره.در حال حاضر تراف شمالی‌ رطوبت سرد و تراف جنوبی رطوبت گرم دریاهای جنوبو به همراه داره و باید منتظر عملکردش موند.

vsckj6fjr92so8elmbw8.png
m0kuv5fp2b7it2v97nps.png
vzlosen8ztepdvvz8vtu.png
xq95uaq39syxwftkp2fs.png
0rcd8bfysedb820a39ot.png
vwvxbdfk98txhtj5zlw.png
l8uqxievky1t60vlopfj.png
6az7f630flfq97uw3pr.png

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
دیروز, 10:46 PM Top | #30612
Cumulonimbus
user-offline.png

karbar-vijhe.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
میانگین پست در روز 1.83
محل سکونت Mashhad
نوشته ها 110
تشکر 317
تشکر شده 691 بار در 110 ارسال
حالت من :
Konjkav.gif

[h=2]
icon1.png
الگوهاي متعددي براي جبهه زايي وجود دارد. به نظر مياد سامانه اي كه در دو سه روز آينده كشور را تحت تاثير قرار خواهد داد با الگوي زير انطباق بيشتري داشته باشد.

بر اساس اين الگو دو جت استريك(Jet streak) وجود دارد يكي در امتداد جبهه ساكن سطح زمين و ديگري همراه تراف بالا. باند ابر F عمدتا ابرهاي لايه اي و جبهه اي هستند و باند ابر C عمدتا از نوع ابرهاي كومولوسي. در سامانه پيش رو نيز جت قطبي به همراه تراف بالا حركت ميكند و جت جنب حاره در امتداد جبهه سطح زمين. اين دو جت در نهايت با هم ادغام ميشوند. تركيب تراف بالا و باند ابر همراه آن با جبهه ساكن سطح زمين باعث تشكيل يك سيستم جبهه اي فعال بر روي كشور خواهد شد.

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
pokerface
user-online.png

karbar-vijhe.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
میانگین پست در روز 1.86
نوشته ها 115
تشکر 324
تشکر شده 648 بار در 112 ارسال

[h=2]WARM FRONT BAND - KEY PARAMETERS

0254ob22cur0gkbil7.png
n1d0tny95lfzrfflqqhg.png

icon1.png
با درود به شما امیر محسن گرامی‌ و همهٔ دوستان،اول اینکه من عذر خواهی‌ می‌کنم از اینکه حق مطلب رو ادا نکردم،واقعا تفسیر این مفاهیم در یک جمع که شاید همه با هم از لحاظ دانش هواشناسی در یک سطح نباشن کار سختیه امیر جان،مثلا در این مورد این پست آخر برای اینکه یک warm front band رو توضیح بعدی باید به مفهوم سیکلون عرضهای میانه آشنا باشی‌.من فکر می‌کنم خودم راجع به سیکلون عرضهای میانه مطلب آموزشی گذشته باشم .به هر حال یک سری پیش فرض هأیرو باید دونست.هیچ اشکالیم نداره که دوستان به جای پیام خصوصی همینجا در فوروم سال کنن و با هم بحث کنیم.
warm front band در واقع باند ابر جبهه‌ گرم یک سیکلون هست که شکل خاصی‌ داره و یک سری پارامتر‌ها که می‌شه در نقشه به کمک اونها جبهه‌ گرم رو بهتر آنالیز کرد.در نقشه اول میبینیم که درست جلوی خطوط هم ارتفاع(equivalent thickness) به هم فشرده که به شکل سبز رنگ دیده میشن جبهه‌ سطح(tfp thermal front parameter) رو به رنگ آبی‌ میبینیم.یه سیکلون کلاسیک قبل از occlusion دو جبهه‌ داره ۱-گرم ۲-سرد .در نقشه که گذشتم هر دو مشخص شدن.
نقشه دوم به این اشاره داره که ابرهای مربوط به جبهه‌ گرم در مکانی هستن که بیشترین فرا رفت هوای گرم رو داریم که باز هم به خوبی‌ مشخصه
نقشه سوم به این اشاره داره که در warm front band همیشه یک jet streak در لبهٔ جلوی باند ابر جبهه‌ گرم دیده می‌شه که اون رو هم مشخص کردم.

به هر جهت اینجا به نظرم کسانی‌ هستن که فقط به امید برف هستن و دلیلی‌ غیر از این برای به فوروم اومدن ندارن و شاید به این مطالب علاقه‌ی نداشته باشن.و اون‌هائی هم که علاقمند هستن هم سوال می‌کنن و هم خودشون به دنبال یادگیری مطالب هستن.در ضمن شاید من معلم خوبی‌ هم نباشم و وقت محدودم هم اجازهٔ فعالیت بیشتر رو نمیده ولی‌ خیلی‌ دوست دارم اگر در کنار سایر دوستان مثل شخص شما مهرداد عزیز(که واقعا معلم بسیار خوبیه) مهدی(cb the great) و همهٔ دوستان که واقعا از اینجا بودن و در کنارشون بودن لذت می‌برم،بتونم کمک ناچیزی بکنم​

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
pokerface
user-offline.png

karbar-vijhe.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
میانگین پست در روز 2.03
نوشته ها 130
تشکر 407
تشکر شده 762 بار در 128 ارسال

[h=2]
icon1.png
6rmgzq40g7worvvurdm3.png

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
امروز, 02:55 PM Top | #33750
pokerface
user-offline.png

karbar-vijhe.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
میانگین پست در روز 2.04
نوشته ها 131
تشکر 407
تشکر شده 768 بار در 129 ارسال

icon1.png

3760i8z51q7d1hkvlc8.png
h3xb8mgpu6r96rr6kdp.png
l811t01qv8nqrftennz.png

a5phtd56yyhifhdzjv.png

آخرین ویرایش:

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
pokerface
user-online.png

karbar-vijhe.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
میانگین پست در روز 2.13
نوشته ها 162
تشکر 521
تشکر شده 984 بار در 161 ارسال

icon1.png

8ob1vdkg1oh4ptr104o.gif

bv2yj2unf4vxvrgvmqu2.png

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
با تشکر از مهدی عزیز:

ديروز جبهه سرد ضعيفي شمال شرق كشور رو تحت تاثير قرار داد. اين جبهه از نوع كاتا بود. در ادامه توضيحاتي در مورد اين نوع جبهه ارائه شده است.

بررسی نمودار اسکیو تی مشهد در 7 فرودرین 91

بر اساس سوی جریانات در سطوح میانی و بالایی جو ،دو نوع جبهه سرد داریم که عبارتند از جبهه سرد آنا و جبهه سرد کاتا.

چنانچه سوی جریانات در سطوح میانی جو صعوی و بالا رونده باشد ، جبهه سرد از نوع آنا میباشد که در این صورت سیستم ابر گسترده و با بارشهای خوبی همراه هست.

اما چنانچه سوی جریانات در سطوح میانی جو نزولی و پایین رونده باشد جبهه سرد از نوع کاتا میباشد که سیستم ابر همراه این جبهه محدود و کم ضخامت و بارشها نیز ناچیز میباشند .
[FONT=tahoma,verdana,Vazir,helvetica,sans-serif]علت این هست که در اين حالت جريانات كاتاباتيك (پايين سو) سطوح مياني جو، صعود هوا و [FONT=tahoma,verdana,Vazir,helvetica,sans-serif][FONT=tahoma,verdana,Vazir,helvetica,sans-serif] رشد ابرها را محدود مي كند.

ezhzvqs2gvotkcb291w3.jpg

5d96m0rmi1p2n4danr.jpg

c3bzth6p18yao9gnxpmb.jpg

htofipyy2dkiagkc1rde.jpg

xc38f8slqsdis1s7i3h.jpg

آخرین ویرایش:

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی

توضيح مختصر در ارتباط با راديو سوندامروز تهران

نمودار Skew T اول خرداد 2 ساعت 00Z مربوط به راديو سوند ايستگاه فرودگاه مهرآباد تهران را مشاهده مي نمايئد.

همانطور كه مشاهده مي كنيد، پايه ابر همرفتي يا LCL در تراز 700 ميلي بار واقع شده است. اين تراز به اين معني ست كه هواي سطحي جدا از علت صعود در اين تراز به نقطه شبنم خود رسيده و در نتيجه به درجه اشباع مي رسد، به عبارت ديگر در LCL ابر تشكيل مي گردد.FCL نيز كه از آن بعنوان سطح فرارفت آزاد ياد مي شود، در تراز نزديك به 550 ميلي بار واقع ست. اين تراز سطحي ست كه هوا پس از آن آزادانه به صعود خود ادامه خواهد داد تا زماني كه انرژي پتانسيل موجود در آن به دليل افت رطوبت جو اطراف كاهش بيابد.

TOC يا قله ابر، در تراز نزديك به 350 ميلي بار واقع ست. چنان كه گفته شد، در سطح LCL ابر تشكيل مي شود. اما اين ابر در سطوح بالاتر نيز ادامه خواهد يافت، زيرا فرارفت آزاد، حالت اشباع موجود را همچنان حفظ مي كند تا وقتي كه رطوبت جوي در اثر ارتفاع، كاهش يابد و انرژي لازم براي صعود آزاد تأمين نگردد. بنابراين تا جائي كه انرژي لازم موجود باشد، ابر وجود خواهد داشت و به محض عدم تأمين اين انرژي، قله ابر ظاهر خواهد شد و پس از آن، وارونگي هوا ايجاد شده و در نتيجه هوا خشك خواهد شد .

1zjbkxnzabidmwi8mbwn.png

شاخص هاي ترموديناميكي معيار بسيار خوبي براي شناسايي ميزان ناپايداري و همرفت در جو هستند.
شاخص Show يا شولتر بيانگر ميزان پايداري كلي هواست. مقدار اندازه گيري شده 1.66 - ست كه نشاندهنده احتمال وقوع
طوفان تندري مي باشد.

شاخص Lift يا بالاروي عدد 2.06 - را نشان ميدهد كه حاكي از
احتمال رگبارهاي باران مي باشد.

شاخص K
مقدار 34.70 را نشان ميدهد كه مقادير بيشتر از 25 درجه سلسيوس براي K نشان دهنده
رگبار و مقادير بيشتر از 30 درجه سلسيوس، نشان دهنده توفان تندري است.

شاخص TOTL يا مجموع مجموع ها، كه عدد 53.40 نشاندهنده
توفان تندري حتمي ست.

شاخص CAPE يا انرژي پتانسيل همرفتي در دسترس، اين شاخص حداكثر انرژي جنبشي ممكن بسته هواي ناپايدار را صرف نظر از اثر بخار آب و آب چگاليده شده در شناوري، نشان مي دهد. در محاسبه ان همچنين فرض شده است كه بسته بدون مخلوط شدن با محيط بالا مي رود و فورا با فشار محلي محيط منطبق مي شود.

بايد به ذكر 2 نكته توجه داشت:

1
- همانطور كه مشاهده مي شود چينش بادهاي ترازهاي بين 600 تا 300 ميلي بار به صورت جنوبي غربي و بالارونده ست كه نشاندهنده حركات صعودي جو در سطوح بين تراز هاي فوق الذكر ست.

2
- در تراز مياني جو حالت اشباع هوا ديده مي شود. اين اشباع بودن هوا در محيط CAPE اتفاق افتاده ست محيطي كه هوا به صورت آزادانه تا تراز قله ابر به صعود ادامه مي دهد در نتيجه شرايط براي رشد عمودي ابر و ايجاد كومونيمبوس هاي طوفان زا در تهران مهياست.

rahsazan

کاربر ويژه
pokerface
user-online.png

نوشته اصلی توسط pokerface
وقتی‌ کریستالهای یخ و تگرگ درون کومولونیمبوس میان پائین ایجاد گرما می‌شه ولی‌ این گرما برای تبخیر این ذرّات کافی‌ نیست(در صورت بزرگ بودن این کریستالها)و در نتیجه جریانات نزولی (downdraft) ادامه پیدا می‌کنن و این بیرون زدگی‌های زیر ابر رو ایجاد می‌کنن.وقتی‌ ماماتوس تشکیل می‌شه یعنی‌ کریستالهای بزرگ یخ در ابر موجوده و باید انتظار تگرگ شدید رو داشت.

سلام برشما دوست عزیز و گرانقدر.بسیار خرسندم که با این انجمن و اعضای آن ارتباط برقرار کردم.بنده خیلی علاقمندمطالب مندرج در این تایپیک هستم ولی چون تحصیلات تخصصی دررشته هواشناسی ندارم درک بعضی قسمت ها برام مشکل است؛بنابراین خواستم ازشما خواهش کنم در مورد نمودار اسکیوتی و نحوه محاسبه پارامترهای هواشناسی که درآن نمایش داده می شود مطلبی بنویسیدهمان گونه که مواردی رو با ستاره مشخص کردید و توضیح دادیدوهمچنین در مورد توجیه نقشه های تراز بالا.شاید تقاضای من برای بقیه بی مورد به نظر برسه و برای آنهاکسل کننده باشدبه همین منظورمن ایمیل خودم رو براتون می نویسم که اگه مقدوره شخصی اطلاعات رو دریافت کنم و کمبود اطلاعاتم رو جبران کنم.یا منبعی رو معرفی کنید (کتاب-جزوه و...)خیلی ممنون و شرمنده امHOSSEINRB@YAHOO.COM.

آخرین ویرایش:

rahsazan

کاربر ويژه
سلام برشما دوست عزیز و گرانقدر.بسیار خرسندم که با این انجمن و اعضای آن ارتباط برقرار کردم.بنده خیلی علاقمندمطالب مندرج در این تایپیک هستم ولی چون تحصیلات تخصصی دررشته هواشناسی ندارم درک بعضی قسمت ها برام مشکل است؛بنابراین خواستم ازشما خواهش کنم در مورد نمودار اسکیوتی و نحوه محاسبه پارامترهای هواشناسی که درآن نمایش داده می شود مطلبی بنویسیدهمان گونه که مواردی رو با ستاره مشخص کردید و توضیح دادیدوهمچنین در مورد توجیه نقشه های تراز بالا.شاید تقاضای من برای بقیه بی مورد به نظر برسه و برای آنهاکسل کننده باشدبه همین منظورمن ایمیل خودم رو براتون می نویسم که اگه مقدوره شخصی اطلاعات رو دریافت کنم و کمبود اطلاعاتم رو جبران کنم.یا منبعی رو معرفی کنید (کتاب-جزوه و...)خیلی ممنون و شرمنده امHOSSEINRB@YAHOO.COM.

سلام دوست عزیز
خیرمقدم عرض میکنم
با اجازتون دوستانی که در این زمینه اطلاعات بالایی دارند، منشن میکنم تا انشالله شما رو راهنمایی کنند
ضمنا در قسمت مباحث عمومی هواشناسی هم در خواستتون رو مطرح کنید چون اونجا اکثر دوستان پست مربوطه رو خواهند دید
موفق و پیروز باشید

[MENTION=24664]Amir Mohsen[/MENTION]
[MENTION=26217]mehrdad_teh[/MENTION]
[MENTION=26376]pokerface[/MENTION]
[MENTION=26535]Cumulonimbus[/MENTION]

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی

درود بر شما

http://iw.blogfa.com/category/52

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
pokerface

user-offline.png

neshan2.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif
neshan1.gif

تاریخ عضویت Jan 2013
عنوان کاربر متخصص هواشناسی

[h=2]
کشیده شدن زبانهٔ پشتهٔ جنب حاّره به سمت شمال و همگراأی جریانات با کم فشار شمال پاکستان باعث ایجاد جریانات قوی شمالی‌ ،گذر از دریای عرب و خلیج فارس فعال و ریختن رطوبت روی امارات ،و تشکیل یک جبهه‌ی دریا به ساحل مخوف شده.به تشکیل شبانهٔ low level jet توجه کنید.(جریاناتی قوی در تراز ۸۵۰ که دقیقا از شمال شرق ایران به سمت خلیج فارس و دریای عمان روانه شدن و ایجاد یک جبهه‌ی sea breeze و ایجاد این همرفت سنگین رو کردن)

جهت مشاهده ی تصویر در اندازه ی بزرگتر اینجا کلیک نمایید.
j4buze2ln0kqre5b7r5.png

jkme95sqtmc5smd4mzyd.png

3a0ap7snnld9pz0xo96.jpg

s6oudldnp26irxoyf0ea.gif

h7wrimif3qxcodx8gr.png

[MENTION=26376]pokerface[/MENTION]

arashz

مدیر بخش هواشناسی
نوشته اصلی توسط Dr.ben
سلام خدمت دوستان عزیز.

چند تا مفهوم مهم آماری رو می خوام به شکل ساده برای دوستان عزیزم بیان کنم. امیداوارم مفید باشه. این مفاهیم در نقشه ها زیاد دیده می شن.

1- کواریانس Covariance

کواریانس، معیاری هست که وجود یا عدم وجود و نیز نوع هبستگی خطی بین دو متغیر تصادفی رو مشخص می کنه. کواریانس دو متغییر تصادفی X و Y با نماد Cov(X,Y) نشون داده می شه.
تفسیر:
Cov(X,Y)>0 به این معنی هست که بین دو متغیر همبستگی خطی مثبت وجود داره.
Cov(X,Y)<0 به این معنی هست که بین دو متغیر همبستگی خطی منفی وجود داره.
Cov(X,Y)=0 به این معنی هست که بین دو متغیر همبستگی خطی منفی وجود نداره.

2- ضریب هبستگی Correlation

کواریانس وجود یا عدم وجود و نوع هبستگی خطی بین دو متغیر رو مشخص می کنه ولی شدت همبستگی رو معلوم نمی کنه. برای تعیین شدت همبستگی بین دو متغیر از معیار دیگه ای استفاده میشه به اسم ضریب همبستگی که با نماد r نشون داده میشه.

ضریب هبستگی مثبت بیانگر این است که دو متغیر در یک جهت و پا به پای همدیگه تغییر می کنن. یعنی افزایش یکی با افزایش دیگری و بر عکس کاهش یکی با کاهش دیگری همراه هست. وقتی ضریب همبستگی مثبت باشه خط رگرسیون شیب مثبت داره.
همبستگی منفی بیانگر این هست که دو متغیر در جهت عکس همدیگه تغییر می کنن. وقتی یکی افزایش پیدا میکنه متغیر دیگه کاهش پیدا میکنه و بر عکس.
ضریب هبستگی صفر بیانگر این هست که تغییرات دو متغیر با روش قابل پیش بینی به هم مرتبط نیستند.

مهم:
رابطه همبستگی در برابر رابطه علیت

یک ضریب همبستگی بالا بین دو متغیر الزاما به این معنی نیست که یکی از دو متغیر علت متغیر دیگه هست. چون احتمال داره که متغیر سومی دلیل تغییرات هر دوی اون متغیرها بوده باشه.
مثلا فرض کنید بررسی ما نشون داده باشه که بین مقدار برگ یک درخت و تعداد پرنده هایی که روی اون درخت میشینن، ضریب همبستگی مثبت وجود داره. اما وجود این همبستگی مثبت اصلا به این معنی نیست که مثلا بگیم "ریختن برگ درخت باعث میشه که پرنده ها از اون درخت دور بشن" یا مثلا "پراوز پرنده ها و بال و پر زدشون باعث میشه که برگ درخت بریزه". در واقع تغییر تعداد برگ های درخت علت تغییر تعداد پرنده ها یا تغییر تعداد پرنده های روی درخت علت تغییر برگ های درخت نیست و در عمل متغیر سومی که تغییر فصل هست علت تغییر هر دو تای اون هاست. یعنی اومدن فصل پاییز هم باعث ریختن برگ درخت و هم کم شدن تعداد پرنده ها بوده.
بنابراین ضریب همبستگی رو فقط بر اساس ارتباط همبستگی و برای پیش بینی میشه تفسیر کرد نه به عنوان یک رابطه علت و معلولی.

ارتباط قوی بین دو متغیر اما ضریب همبستگی پایین یا کوچک

در دو حالت زیر ضریب همبستگی کوچک بین دو متغیر X و Y به این معنی نیست که این دو متغیر ارتباط قوی با همدیگه ندارند:
الف: غیر خطی بودن ارتباط بین دو متغیر (Nonlinearity). برای حل این مشکل از تکنیک های همبستگی غیر خطی استفاده میشه.
ب: ناقص بودن دامنه ی نمونه. یعنی داد های ما اندک بوده یا تمام دامنه تغییرات دو متغیر رو شامل نشده.

3. رگرسیون Regression
تحلیل رگرسیون وقتی پیش میاد که فقط تبعیت یک متغیر از متغیر یا متغیرهای دیگر مورد بررسی هست.
دو موضوع رو در رگرسیون خطی مورد بررسی قرار می دیم:
1- رسم خطی که به بهترین شکل داده ها را برازش (پوشش) می کنه و خط رگرسیون نامیده میشه.
2- به دست آوردن معادله خط رگرسیون و پیش بینی اندازه یک متغیر با در اختیار داشتن اندازه ی متغیر دیگه ای که همبسته اون (متغیر اول) هست.

باید توجه داشت که در خیلی از بررسی های آماری به جای یک متغیر با دو متغیر سر و کار داریم و مطالعه ی رفتار مشترک این دو متغیر مورد نظر ما هست. مثلا فرض کنید می خواهیم بررسی کنیم که بین ساعات مطالعه ی دانشجوها و نمره ای که در امتحان میگیرن چه رابطه ای وجود داره، بین اندازه قد پدر و قد فرزندان پسر چی؟ یا مثلا بین آبیاری یک باغ و رشد درختان. در هواشناسی مثلا می خواهیم بررسی کنیم که بین شاخص NAO و مقادیر بارش چه رابطه ای وجود داره. و از این جور.

با پیدا کردن و شناختن این رابطه ی احتمالی، میشه یکی از دو متغیر رو کنترل یا پیش بینی کرد.

اگه بین دو متغیر X و Y همبستگی معنی داری وجود داشته باشه، مقدار هر کدوم از این دو متغیر رو میشه بر حسب متغیر دیگه پیش بینی کرد. تکنیکی که به کار گرفته میشه تحلیل رگرسیون نامیده میشه. اغلب پیش بینی بر این فرض استوار هستند که ارتباط بین دو متغیر از نوع خطی هستند. که این سادترین نوع رگرسیون هست و به اون می گن رگرسیون خطی دو متغیره.

مثالی از رگرسیون دو متغیره خطی

برای توضیح این مفهوم، فرض کنید داده های زیر از تعداد ساعات مطالعه 10 دانشجو برای گذراندن یک آزمون جمع آوری شده باشه (نمره آزمون از 100 هست):

q0u76d35ymjcx7t43jbo.jpg

حالا این داده ها رو به صورت نقاطی در محورهای مختصات مشخص می‌ کنیم. به همچین نموداری می گن نمودار پراکنش:

xdigjdl0m6gxmud0ldhm.jpg

هدف ما این هست که معادله خطی رو پیدا کنیم که از بیشتر این نقاط گذشته و حداقل فاصله رو از نقاطی که از اون ها نمی گذره داشته باشه. در واقع می خواهیم خطی رسم کنیم که در مقایسه با هر خطی دیگه ای در مجموع کمترین فاصله رو از تمامی نقاط پراکنش داشته باشه. به این خط می گن خط بهترین برازش یا خط رگرسیون.
فرض کنید واسه این نمودار پراکنش، خط نقطه چین قرمز، خط رگرسیون باشه:

9owg6bfplvgijip2k7op.jpg

حالا فایده ی این خط رگرسیون چیه؟
خط رگرسیون ما رو قادر به پیش بینی ویژگی های تمام اون چیزهایی که در نمونه ما وجود نداره، میکنه.
توی مثال ما توضیح این مطلب به این صورت میشه: جدول قبلی 10 نمونه از اطلاعات مربوط به ساعات مطالعه و نمره امتحانی رو داشت. خوب حالا که ما خط رگرسیون رو داریم، فرض کنید از ما سوال بشه که پیش بینی ما از نمره امتحانی دانشجویانی که 15 ساعت و یا حدود 24 ساعت مطالعه داشتن چیه؟ همون طور که می بینید از روی جدول بالایی نمی شه نمره احتمالی این دانشجوها رو اعلام کرد. اما با توجه به اینکه ما خط رگرسیون رو داریم کافیه روی محور X ها مقادیر 24 و 15 رو پیدا کنیم و بعدش از اونجا به خط رگرسیون وصل کنیم و بعد هم یه عمود رسم کنیم روی محور Y ها تا ببینیم نمره دانشجو بر اساس این تحلیل چه عددی پیش بینی میشه. بر این اساس همون طور که توی شکل زیر مشاهده می کنین، پیش بینی ما این هست که دانشجویی که 15 ساعت مطالعه کرده نمره 70 بگیره (دایره سبز) و دانشجویی که 24 ساعت مطالعه داشت نمره کامل یعنی 100 بگیره (دایره آبی).

wuozeoacmz8p4xqmeiwu.jpg

خوب حالا فرض کنید بعد از امتحان می خواهیم به صورت دستی دقت پیش بینی مون رو بررسی کنیم. فرض کنید داده های واقعی نشون میدن که شش تا از دانشجویانی که حدود 24 ساعت مطالعه داشتن نمره ای در حدود 100 در امتحان گرفتن. خوب تا اینجا ما خیلی به خودمون امیدوار میشیم اما ناگهان یه دانشجو پیدا میشه که 24 ساعت و حتی بیشتر مطالعه کرده ولی نمره اش شده مثلا 10 (امتحان از 100 نمره بود)، در حالیکه بر طبق پییش بینی ما، این دانشجو باید نمره ی در حدود 100 می گرفت! در این مورد پیش بینی ما خطای زیادی داشته. اینجاست که متوجه میشیم شاید ما عامل تاثیر گذاری مثل عدم یادگیری برخی از دانشجوها رو در نظر نگرفته بودیم! پس یکی از دلایل این خطای بسیار زیاد می تونه این باشه که بین نمونه های ما در جدول بالا، چنین دانشجویانی آمار برداری نشده بودند و همین باعث شده در این مورد خط رگرسیون ما چندان دقت نداشته باشه.
هدفم از طرح این موضوع این بود که کار پیش بینی با کمترین خطا از روی همچین خط رگرسیونی به این سادگی ها هم نیست. دقت پیش بینی هم دارای تعریف آماری خودش هست و به این معنی نیست که در تمامی موارد کاملا با واقعیت های عینی مطابقت وجود داره.

اما در هر حال، همون طور که متوجه شدید پیدا کردن معادله خط رگرسیون اهمیت زیادی داره. البته باید اشاره کنم توضیحاتی که دادم در مورد رگرسیون دو متغیره خطی بود. رگرسیون های چند متغیره (بیشتر از دو متغیر) و غیر خطی هم داریم که در اون ها پیدا کردن معادله منحنی برازش داده ها خیلی پیچیده تر هست.

در مورد هر کدوم از مفاهیمی که گفتم رابطه های ریاضی زیادی واسه بدست آوردن مقادیرشون وجود داره اما من برای ساده تر شدن بحث، هیچ کدوم از اونها رو اینجا نیاوردم. اگه مطلب طولانی شد ببخشید.

برگرفته از: http://www.iranjoman.com/showthread.php?t=56411&page=8480#ixzz2qjLNolR9

arashz

مدیر بخش هواشناسی
?What are the causes of low-pressure and high pressure hazards

دلایل تغییرات عمده جوی امسال رو میشه با خوندن مطلب زیر بخوبی درک کرد:

The objective here is to provide students with knowledge of the role of jet streams and Rossby waves in controlling the formation of weather systems.
Linked to this, students need to have knowledge and understanding of the term ‘hazard’ and the causes of low-pressure and high pressure hazards in either tropical or temperate climates.

[TD][/TD]

[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]"Where has the Ferrel Cell gone - sir?"?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_12.gif
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]What are Rossby waves and jet streams?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: http://www.s-cool.co.uk/alevel/geog...imate/atmospheric-circulation-and-motion.html[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Rossby waves are high altitude, fast moving westerly winds, which often follow an irregular path. The path that they take changes throughout seasons, as shown in the diagram below: Key:
NP = North Pole.
R = Ridge.
T= Trough.
Of greater importance, are jet streams that are found to exist within Rossby waves. They help in the rapid transfer of energy around the globe, as they are very fast, narrow bands of air that can reach speeds of over 200km per hour. Five jet streams exist, with three having significant importance:
Jet stream:

[TH="align: right"]Location:[/TH]
[TH="align: right"]Characteristics:[/TH]

[TR]
[TD]Polar front[/TD]
[TD]40 degrees North and South of the equator.[/TD]
[TD]Divides the Ferrel and polar cells. Gives wet or fine weather on Earth's surface, and is strongly associated with anticyclones and depressions.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Subtropical[/TD]
[TD]25-30 degrees North and South of the equator.[/TD]
[TD]Divides the Hadley and Ferrel cells.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Easterly equatorial[/TD]
[TD]Equatorial regions.[/TD]
[TD]A seasonal jet stream[/TD]
[/TR]

[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]How were Rossby Waves Discovered?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Made by http://classtools.net/widgets/turningPage_4/xcvrp.htm[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_2.jpg
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]What controls where they form?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_8.gif
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: Warburton (adapted)[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]It is thought that Rossby waves may be caused by the presence of substantial mountain barriers such as the Rockies, the Andes or the Tibetan plateau. Mountains help to create the wave like pattern. The ridges swing northwards and upwards around the barrier in a ridge and then swing downwards and southwards on the leeward side.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]What is the purpose of Rossby Waves?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Rossby Waves are like rivers of air in the upper troposphere and they gradually meander. The meander loops get bigger and bigger until their wavelength from trough to trough could be as much as 8000 kms. When the Waves are well developed and cover a wide range of latitude they are said to have a low zonal index - which leads to the formation of ridges of blocking, high pressure systems and dry stable conditions. When they are almost straight and cover a narrow zone of latitude they are said to have a high zonal index - which leads to a succession of low pressure systems and unsettled weather. The waves evolve then they straighten up and then meanders form again in an endless cycle. The wave evolution cycle lasts about 6 weeks. But what is the purpose of this?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]
highzonal.gif
[/TD]
[TD="width: 270"][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Mouse off = High zonal index
Mouse over = Low zonal index

Move the mouse over this image to see a contrasting "low zonal index" situation.
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Adapted from Source: http://intranet.st-peters.york.sch....geography/GeogIntranet/HTMLpages/w_depres.htm[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]The diagram shows that as a wave develops (in the mid-latitudes of the northern hemisphere) cold Polar air is dragged southwards and surrounded by warmer Tropical air. Similarly loops of warmer Tropical air are moving north and being cut-off by cold Polar air. In this way heat transference is occurring - cold air moving south and warming; warmer moving north and cooling. When the loops become very pronounced, they detach the masses of cold, or warm, air that become cyclones (depressions/low pressure) and anticyclones (high pressure) areas that are responsible for day-to-day weather patterns at mid-latitudes.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_5.gif
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: http://www.answers.com/topic/rossby-wave[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]What is the relationship of Rossby Waves to surface high and lows?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_3.jpg
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: Warburton[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Surface high pressure areas and surface low pressures are thought to correlate to particular parts of the wave trough section of the Rossby Waves. The surface conditions in each location is the opposite of what is happening in the Upper Air.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]How is air movement different in Highs and Lows?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_9.jpg
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: Witherick[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]A large proportion of day to day weather conditions (in Temperate areas like the U.K. )are the result of the movement of depressions and anticyclones. In a depression the surface air winds blow inwards and clockwise (convergence) but in the upper air above there is a compensatory outwards movement (divergence). With an anticyclone the surface air moves away clockwise from the centre (divergence) but in the upper air there is convergence. Convergence and divergence provide a vital link between upper air movements in the Rossby waves and surface weather systems.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]What is the effect of different Rossby wave positions on the UK weather?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]The jet stream is a current of wind, high in the atmosphere (around 30,000ft), that circles the globe in a series of waves, known as Rossby waves. The track of these waves has a huge impact on the weather conditions around the globe as they are responsible for steering and driving Atlantic low pressure systems.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]
g3a_ki4.1_10.jpg

[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]During the autumn and winter months the waves of the jet stream are directed towards the UK, bringing bands of wet and windy weather quite typical of these seasons. However, during the summer, the jet stream usually shifts northwards and steers the depressions away from the UK. This northward shift also allows an area of high pressure, known as the Azores high, to nudge northwards, bringing more summery dry, sunny and warm weather to the UK.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]
g3a_ki4.1_11.jpg
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: http://www.bbc.co.uk/kent/content/articles/2008/09/08/weather_bad_summer_feature.shtml[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Both in 2009 and last 2008 the jet stream stayed to the south (see above) which continued to steer Atlantic depression after Atlantic depression towards the UK. This meant that the summer was plagued by spells of unseasonably wet and windy conditions which were more apt for the autumn and winter months.[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Both high zonal flow and low zonal flow can bring wet depressions to the U.K.![/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_6.gif
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_7.gif
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: http://weatherfaqs.org.uk/node/144[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Worked answer - How can Rossby waves influence surface weather conditions?[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]

g3a_ki4.1_13.jpg
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Source: Spencer[/TD]
[/TR]

برگرفته از: http://www.iranjoman.com/showthread.php?t=56411&page=8889#ixzz2tNKPHLMc

بالا