• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ریجاب

Nicol

متخصص بخش گردشگری
01%20%2832%29.JPG


در ۱۲۰ كيلومتري شمال غرب كرمانشاه در مسير دالاهو به سرپل ذهاب و در ميان قله هاي برفگير، دره های عمیق، دامنه هاي پوشيده از درخت و در كنار رودخانه اي خروشان، منطقه ای بکر و زیبا وجود دارد به نام ریجاب.

«ريجاب» يا «ريژاو» که در زبان كردي به معني محل ريزش آب و آبشار است. با نخستين نگاه مي توان به دليل نامگذاري اين منطقه پي برد چرا که از لابه لاي كوه هاي منطقه چشمه هاي بسيار زيبايي جريان دارد كه موجب پرآبي ريجاب شده است.

منطقه ريجاب از نظر جغرافيايي منطقه اي كوهستاني و داراي آب و هوايي معتدل است كه از طرف شمال به كوه هاي دالاهو منتهي مي شود.

وجود باغ هاي انجير، گردو و انار و رودخانه خروشان ريجاب كه سرچشمه رودخانه الوند است، برگي از طبيعت را در اين منطقه ورق زده است.

از آنجا كه ريجاب در منطقه اي كوهستاني قرار دارد، وجود كوه هاي زيباي تلاش، مله سوره ( گردنه سرخ )، تاش خزي، كچلي تلار، كاو، قله برزه، گل دره و ... در اين منطقه جذابيت دوچنداني به ريجاب داده است و بهانه اي را نيز براي كوهنوردان و جوانان براي ديدار و گذران ايام تعطيل در اين منطقه به وجود آورده است.

دره هاي زيباي دره لرز، دره تاويان، انجير كلان و... و چشمه هاي ريجاب بالا، چشمه كاك غفور، چهارچشمه، چشمه ملاواز، دليق و ... از جمله جذابيت هاي اين منطقه براي گردشگران است.

در اينجا ديگر خبري از شلوغي و آلودگي نيست. تنها صدايي كه به گوش مي رسد غرش رودخانه در ميان كوه هاي زيبا و در زير درختان سر به فلك كشیده و درهم تنيده ريجاب است.

اما جاذبه هاي ريجاب تنها محدود به طبيعت زيباي اين منطقه نيست، به عقيده بسياري از شرق شناسان و تاريخ نگاران به دليل استقرار نخستين حكومت ها در غرب، اين منطقه داراي غناي باستاني فراواني است.

منطقه ريجاب اگرچه در نگاه اول فقط يك تفرجگاه طبيعي به نظر مي رسد، ولي در اين منطقه بر اساس بررسي باستان شناسان آثاري وجود دارد كه بر قدمت حضور انسان در اين منطقه مهر تأييد مي زند.

از جمله اين آثار وجود راه باستاني ساساني در اين منطقه است. اين راه فقط به وسيله چهار پايان و يا با پاي پياده قابل عبور بوده و از جمله راه هايي است كه عشاير براي عبور و مرور خود از آن استفاده مي كنند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
از ديگر آثار باستاني اين منطقه مي توان به مسجد «عبدالله بن عمر» اشاره كرد كه يكي از قديمي ترين مساجد ايران به شمار مي رود. براساس نوشته هاي تاريخي در مورد اين منطقه برخلاف برخي مناطق ديگر جزو نخستين كساني بودند كه به اسلام ايمان آورده و به ترويج آن پرداختند.

از ديگر آثار باستاني موجود در منطقه ريجاب مجموعه بناهاي يادماني قلعه يزدگرد است كه در ۱۵ كيلومتري سه راهي ريجاب به سر پل ذهاب قرار دارد. اين مجموعه از طرف شمال غرب با پرتگاه تندي كه از شيب آن كاسته مي شود به جلگه ذهاب مي رسد و از طرف شمال و شمال شرقي به صخره هاي پلكاني دالاهو منتهي مي شود.

باستان شناسان قدمت اين بنا را به دوره ساساني نسبت داده اند. اين منطقه كه با عنوان قلعه يزدگرد در ادبيات باستان شناسي شناخته مي شود، داراي وسعت تقريبي حدود ۴۰ كيلومتر مربع و شامل چند محوطه در كنار هم است.

علاوه بر قلعه يزدگرد در ابتداي باغ هاي ريجاب قلعه اي وجود دارد كه در زبان محلي به آن قلعه گه (قلعه كوچك) گفته مي شود.

در مجموع باید گفت که در ريجاب تاريخ و طبيعت دست به دست هم داده اند تا منطقه اي شگفت انگيز را در غرب ايران به وجود بياورند، منطقه اي که قابليت هاي بسیار براي جذب گردشگران داخلي و خارجي دارد.


و اما ریجاب امروز ...


سالیان سال بود که کلیه گردشگران داخلی و خارجی ریجاب را یکی از اصلی ترین و زیبا ترین مناطق گردشگری استان می دانستند و همواره این منطقه را جزء نقاطی قرار می دادند که حتما از آن دیدار می کردند.

سالها بود که در گزارش های گردشگری خود وقتی که به ریجاب می رسیدیم، می نوشتیم؛ ... در اينجا ديگر خبري از شلوغي و آلودگي نيست، تنها صدايي كه به گوش مي رسد غرش رودخانه در ميان كوه هاي زيبا و در زير درختان سربه فلك كشده و درهم تنيده ريجاب است ...

اما گویی که این گزارش ها دیگر مربوط به ریجاب نیست. ریجاب دیگر پر از سر و صدا، آلودگی و نازیبایی است.

ریجاب، در سفر اول هیات دولت به استان جزء یکی از 30 منطقه نمونه گردشگری استان قرار گرفت که بر این اساس، دولت می بایست در این منطقه کلیه زیر ساخت های مورد نیاز برای حضور و رفاه گردشگران فراهم کند.

اما در حال حاضر در این منطقه نمونه گردشگری، به جای ایجاد زیرساخت های گردشگری، بیش از 50 مزرعه پرورش ماهی قزل آلا وجود دارد که هر کدام از این مزارع با حوضچه ها سیمانی خود، چهره و منظر طبیعی ریجاب را تخریب کرده اند.

وجود 54 مزرعه پرورش ماهی بر روی آب های جاری ریجاب، قطعا چشم انداز زیبا و جالبی برای گردشگران نیست و یقینا هیچ گردشگری به منظور دیدن حوضچه های سیمانی پرورش ماهی عازم سفر نخواهد شد.

گرچه می توان اذعان کرد که با وجود احداث این مزارع پرورش ماهی به اشتغال و تا حدودی اقتصاد منطقه توجه شده است، اما آیا با توسعه کامل گردشگری منطقه که باعث می شد مناظر طبیعی و زیبای ریجاب نیز حفظ شود، این دو هدف یعنی ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی نیز برای اهالی منطقه، بهتر و بیشتر از امروز به وجود نمی آمد؟


در پایان این گزارش باید گفت که چیزی تا آغاز تعطیلات نوروز 89 باقی نمانده است و باز هم قطعا گردشگران و مسافران نوروزی به طرف ریجاب سرازیر خواهند شد، اما آیا این بار حوزچه های سیمانی پرورش ماهی، نیروگاه کوچک برقی آبی، لودرها و بیل های مکانیکی در حال کار و ساختمان ها و تاسیسات ساخته شده و ... مناظر زیبا و دل فریب گذشته ریجاب را برای آن ها تداعی خواهند کرد.؟؟؟
 
بالا