وصیتنامهٔ هنری
در اسفندماه سال ۱۳۸۶ حمید سمندریان اعلام کرد که اجرای نمایش
گالیله از وصیتهای هنری اوست. سرانجام آخر فروردینماه ۱۳۸۹ اعلام شد که حمید سمندریان هفت سال بعد از توقف تمرینهای نمایش گالیله نوشتهٔ
برتولد برشت این اثر را زمستان ۱۳۸۹ در
سالن سمندریان تماشاخانهٔ ایرانشهر به صحنه میبرد. در حالی که سال پیش از آن یعنی در سال ۱۳۸۸ طی مراسم بزرگداشت حمید سمندریان در
تماشاخانهٔ ایرانشهر محمدباقر قالیباف،
شهردار تهران، در حاشیهٔ نامگذاری سالن شمارهٔ دو
تماشاخانهٔ ایرانشهر نیز به نام حمید سمندریان، اعلام کرد که شهرداری حمایتهای مادی و معنوی را از تولید و اجرای نمایش گالیله به کارگردانی سمندریان خواهد داشت.[SUP]
[۱۱][/SUP]
سمندریان که در تمام این سالها حسرت اجرای «
زندگی گالیله» را با خود داشت، آخرینبار در سال ۱۳۸۹ سرگرم ترجمه و کار بر روی این نمایشنامهٔ معروف
برتولت برشت بود و قصد داشت اواسط تیرماه همان سال گروه بازیگران این نمایش را مشخص کند تا براساس توافقات انجامشده با
شهرداری تهران، «گالیله» را از بهمن سال ۱۳۸۹ تا اردیبهشت ۱۳۹۰ در
تماشاخانهٔ ایرانشهر به صحنه ببرد، اما این آرزو هرگز محقق نشد.[SUP]
[۱۲][/SUP]
سمندریان بارها اعلام کرده بود که دوست دارد این نمایش را روی صحنه ببرد. دلیلی که خود اینگونه شرحش داد: «
زندگی گالیله در واقع افراطیترین درامی است که دوست دارم آن را اجرا کنم، اما شرایط بهگونهای نیست که بتوانیم زندگی او و سکوت تحمیلی پنجاهسالهاش را اجرا کنیم. از آنجا که طعنههای اندک من در نمایش «
ملاقات بانوی سالخورده» مضر شناخته نشده و همینطور با اصراری که به ادامهٔ کارم وجود دارد، بار دیگر وسوسه شدم تا نمایش زندگی گالیله را بهعنوان وصیتنامهٔ زندگی هنری خود اجرا کنم.» امری که هربار بهدلایل مختلف انجام نگرفت تا سرانجام خبر از اجرای نمایش «
بازی استریندبرگ» که او سالها پیش به صحنه برده بود با همان بازیگران قبلی یعنی
هما روستا،
رضا کیانیان و
پیام دهکردی به گوش رسید.[SUP]
[۱۳][/SUP]
درگذشت
حمید سمندریان که از بیماری
سرطان کبد رنج میبرد، حدود ساعت ۵ صبح[SUP]
[۱۴][/SUP] روز پنجشنبه ۲۲ تیرماه ۱۳۹۱ در سن ۸۱ سالگی در منزل خود درگذشت.[SUP]
[۱۵][/SUP] این اتفاق در حالی افتاد که همراهان و شاگردان همیشگیاش تصمیم گرفته بودند برای بهتر شدن حال استادشان، بار دیگر اجرای نمایش «
بازی استریندبرگ» را که او سالها پیش به صحنه برده بود با همان بازیگران قبلی یعنی
هما روستا،
رضا کیانیان و
پیام دهکردی پاییز امسال به صحنه ببرند و حتی بخشی از تمرینات اولیهٔ این نمایش نیز در منزل شخصی او آغاز شده بود.[SUP]
[۱۶][/SUP]