• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

قرقیزستان

Nicol

متخصص بخش گردشگری


جمهوری قرقیزستان معروف به قرقیزستان،(Киргизия, Кыргызстан) کشوری است در آسیای مرکزی. پایتخت آن بیشکک است. واژهٔ قرقیزستان از دو بخش "قرقیز" و "استان" تشکیل شده است، که به معنای "ایستگاه قرقیزها" است.

نمایه
جمهوری قرقیزستان با ۱۹۸۵۰۰ کیلومتر مربع مساحت در قسمت شمال شرقی آسیای مرکزی واقع شده‌است. این کشور در شرق و جنوب شرقی با چین، در شمال با قزاقستان و در جنوب با تاجیکستان و از غرب با جمهوری ازبکستان همسایه و هم مرز است.

جمعیت این کشور ۵ میلیون و پایتخت آن شهر بیشکک است که جمعیت پایتخت ۲/۱ میلیون نفر می‌باشد.

به لحاظ موقعیت آب و هوایی، این کشور دارای آب و هوای معتدل کوهستانی، بهار و تابستان معتدل و زمستانی سرد است.

تاریخ
تاریخ قرقیزستان ریشه‌های فرهنگی قرقیزها را در بخشهای بالایی رودینی سی(سیبری)در کوهستان آلتای پیدا کرده اند.بنظر می‌رسد آنان در قرن دهم میلادی از آلتای، به جایی که اکنون قرقیزستان نام دارد،مهاجرت کرده اندو در آنجا ساکن شده اند.ترکان سلجوقی و مغولها تاثیر زیادی بر فرهنگ این منطقه گذاشته اند. قرقیزها اسلام و تیراندازی را از ترکان سلجوقی و اسب سواری ماهرانه را از چابک سواران ترک نژادآسیای میانه یاد گرفتند. هنوز هم سوارکاران چابکی در این کشور یافت می‌شود. در اوایل سدهٔ ۱۹ میلادی، قرقیزستان تحت حکومت خانات خوقند (کاکند) درآمد. در سال ۱۸۷۶ قرقیزستان به امپراتوری روسیه ضمیمه شد.

پس از انقلاب اکتبر، در سال ۱۹۲۶، جمهوری قرقیزستان (جزئی از اتحاد جماهیر شوروی) تشکیل شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در سال ۱۹۹۱، قرقیزستان به استقلال دست یافت.

سیاست
تا پیروزی کمونیستها در شوروی سابق ، قرقیزستان بخشی از ترکستان روسیه بود . سپس در سال ۱۹۲۶ میلادی ، یکی از جمهوری‌های اتحاد جماهیر شوروی شد . قرقیزستان پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ ، مستقل شد و عسگر آقایف ، رهبر حزب کمونیست قرقیزستان ، به ریاست جمهوری این کشور رسید.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

تقسیمات کشوری
قرقیزستان دارای ۷ استان است این کشور شامل ۷ استان (ولایت) بنامهای چوی ، ایسیق کول، نارین، تراز، باتکن، اوش و جلال آباد است. شهر بیشکک به‌طور مستقل اداره می‌شود :

زبان اصلی مردم روسی و قرقیزی، مذهب آنان اسلام، ۷۵ درصد مردم مسلمان و ۲۰ درصد آنان مسیحی و ۵ درصد آنان پیرو سایر ادیان می‌باشند.

شهر بیشکک
استان باتکن
استان چوئی
استان جلال‌آباد
استان نارین
استان اوش
استان تراز
استان ایسیک‌کل

جغرافیا
قرقیزستان با چین ، تاجیکستان ، ازبکستان و قزاقستان همسایه‌است . قرقیزستان ۱۹۸،۵۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۵،۱۴۶،۰۰۰ تن جمعیت دارد.

مردم
۶۴٫۹ ٪ ترکان قرقیز، ۱۲٫۵ ٪ روس و ۱۳٫۸ ٪ ازبک هستند. اقلیتهای کوچک دیگری نیز از قبیل اوکرائینی‌ها و غیره نیز در قرقیزستان وجود دارند. ۲.۸ درصد اوکراینی ، ۲ % ترکان تاتار ، ۱.۱ % آلمانی و اقلیتهای کوچکی از ترکان قزاق ، ترکان آذربایجانی ، تاجیکها و ترکان اویغورها هم در این کشور زندگی می‌کنند. بنابر آمار سال ۱۹۹۹ درصد جمعیت ازبکها از جمعیت روسها فزونی یافته است و ازبکهاا ۱۳.۸ % و روسها ۱۲.۵ % جمعیت کل قرقیزستان رادر آن سال تشکیل می‌دادند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

دین
1. مسلمان (عمدتاً سنی)
2. بدون دین
3. مسیحی
4. بقیه

بیش از ۸۰ ملیت و قوم در قرقیزستان ساکنند . قرقیزها مخلوطی از نژادهای ترک و مغول بوده و احتمال می‌رود که مسکن اولیه آنای سیبری جنوبی باشد. آنان قرابت نژادی نزدیک با قزاقهای قزاقستان دارند و سابقاً که قزاقها را قرقیز می خواندند به ایشان قراقریز می‌گفتند.
فرهنگ
زبان قرقیزی: زبان قرقیزی شاخه ای از زبانهای ترکی- شرقی مرکزی است.این زبان دارای سه گویش شمالی ، شرقی و جنوب غربی است. زبان ادبی جدید قرقیزی که در دوران حکومت شوروی توسعه یافته ترکیبی از ویژگیهای تمام گویشهای قرقیزی است . واژگان زبان قرقیزی دارای ریشه ترکی و مغولی بوده و همچنین تعدادی از لغات فارسی، عربی و روسی در این زبان وجود دارد. خط رایج سیریلی است که از سال ۱۹۴۰ م. جایگزین خط لاتین گردیده ، قبل از آن تا سال ۱۹۲۸ خط عربی به کار می‌رفت و از سال ۱۹۲۸ تا ۱۹۴۰ خط لاتین به عنوان واسط میان عربی و سیریلی رایج شد.


درصد باسوادی در قرقیزستان ۹۸.۷ درصد است.

 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
IMG_2753.JPG
 
بالا