
موزه بریتانیا یکی از عظیمترین و غنیترین موزههای جهان است و بیش از سیزده میلیون گنجینه و آثارباستانی از تمامی فرهنگها و کشورهای جهان را از دوران پیش از تاریخ تا زمان حال در خود جای داده است، در سال 1753 رسما تاسيس شد.
بازدید از موزه بریتانیا، مجانی است و پولی بایت بلیط و یا ورودیه دریافت نمیشود. بخش خاورمیانه موزه بریتانیا شامل اشیای باستانی بسیار پرارزشی است که از کشورهای ایران و عراق و دیگر کشورهای منطقه را شامل میشود.
بیش از سیزده هزار شئی باستانی ایران در موزه بریتانیا قرار دارد. از آن جمله میتوان به منشور حقوق بشر کوروش بزرگ اشاره کرد که در بخش خاورمیانه موزه بریتانیا قرار دارد.
(British Museum Library ) یکی از معتبرترین موزهها و کتابخانههای جهان در لندن با آثار بسیاری از تاریخ طبیعی و تمدن بشری در دورانهای مختلف؛ از جمله آثار اسلامی از قرن دوم هجری و بعد است.
این مرکز در سال1753 با مجموعه اهدایی سر هانس سلون طبیعیدان، شامل دستنوشتهها، کتابهای چاپی و آثار باستانی رسما تأسیس شد و در 1759 با افزوده شدن مجموعههای دیگر برای استفاده همگانی گشایش یافت.
این موزه با بیش از پنج میلیون بازدیدکننده در سال برخی از نفیسترین آثار تاریخ تمدن بشری را در خود جای داده است. از جمله آثاری از آتن، مصر، سومر، (اور) آشور، چین و آثار هنر اسلامی.

این کتابخانه در سال 1972 بنا بر قانونی که در همان سال به تصویب رسید در کتابخانه بریتانیا که در واقع کتابخانه ملی انگلیس است، ادغام شد. کتابخانه موزه بریتانیا بخش نسخ خطی کتابخانه بریتانیا است؛ چرا که کتابهای دیگر آن به ساختمان جدید کتابخانه بریتانیا منتقل شده است.
ساختمان موزه بریتانیا و کتابخانه آن در اواسط دهه 1800 پایان گرفت. آنتونی پانتیسی که ابتدا مسوول کتب چاپی و سپس به ریاست کتابخانه منصوب شد، طرح سالن قرائت مدور آن را داد که شهرت بسیاری دارد. این کتابخانه عظيم در سال 1857 افتتاح شد.
بخشهای مختلف موزه عبارتند از: نقاشی و تصویر، سکه و نشان (مدال)، آثار باستانی مصر و آسیای غربی و روم قرون وسطی و دوره های بعد، آثار باستانی شرقی، آثار پیش از تاریخ و رومی ـ بریتانیایی، آثار قوم شناختی.
موزه بریتانیا به دلیل امکانات مالی اشیایی کمیاب و عتیقه را از سراسر دنیا جمع آوری کرده است. بسیاری از این آثار حاصل کاوشهایی است که در بعضی از آنها موزه مشارکت داشته است.