آبراهام ماسلو، روانشناس آمريكايي در جايي گفته بود:« داستان نسل بشر قصه زنان و مرداني است كه در زندگي، خود را به كم فروختهاند.» اما وقتي در جايي ميخوانيد كه مغز انسان از 20 ميليون سلول تشكيل شده كه همزمان هر كدام از آنها به 20 هزار سلول ديگر متصل است، متوجه ميشويد اينكه روانشناسان و محققان اينقدر مفصل در مورد توانايي نامحدود انسان صحبت ميكنند، چندان بيربط نگفتهاند و آنجاست كه گوشهايتان را براي شنيدن حرفهاي آنهايي كه توانستهاند به اوج برسند، تيز ميكنيد اما يادتان باشد شنيدن بعضي از حرفها براي يكبار كافي نيست.
بيشتر آدمها لااقل براي يك بار هم كه شده يك كتاب موفقيت خواندهاند و يك شب تا صبح را به روياهايشان فكر كردهاند اما روز بعد وقتي پايشان را داخل محل كار ميگذارند و دوباره همان آدمها و همان رفتارها و شرايط هميشگي را ميبينند باور ميكنند كه موفقيت و خوشبختي فقط براي عده خاصي از انسانهاست و سهم آنها از زندگي داشتن يك زندگي معمولي است. برايان تريسي در يكي از مقالههاي خود مينويسد:
«دوران كودكي و نوجواني من به سختي گذشت، پدر من اغلب بيكار بود و من مجبور بودم براي تامين مخارج لباس و غذايم كار كنم اما شروع پيشرفت من درست در همان زماني بود كه به فلاكت روزها را ميگذراندم. درست آن روزها بود كه از خودم پرسيدم چرا ديگران از من موفقترند و من به اندازه آنها موفق نيستم؟ براي پيدا كردن جواب اين سوال به هر منبعي كه در اختيارم بود رجوع كردم و در واقع جواب اين سوال مرا از زندگي سختي كه داشتم نجات داد.» تريسي در توضيح موفقيتهاي خودش داشتن سرعت عمل را يك كليد مهم براي موفقيت ميداند. او ميگويد، رمز موفقيتش عمل كردن به نكاتي بود كه مردان و زنان موفق آن را در زندگيشان به كار بسته بودند و از همه مهمتر سرعت عمل در به كار بستن چيزهاي جديدي كه ميآموخته، باعث پيشرفت بيشتر او شده است.
قوانيني كه نميدانيم
تا به حال چند بار اتفاق افتاده كه با ديدن انسانهاي موفق اعتراف كردهايد كه دليل موفقيت اين فرد شانسي و تصادفي نبوده است؟ شايد عدهاي از شما بگوييد تقريبا هيچ وقت! اما به خاطر داشته باشيد كه هيچ شانسي در كار نيست. ذات كائنات بخشنده است و هيچ تفاوتي را بين انسانها قائل نميشود. به باران نگاه كنيد كه چه بيمنت و بدون تبعيض شادي و طراوت را به همه انسانهاي روي زمين ميبخشد اما اگر در اين لحظات كسي در خانه باشد و در را به روي خودش ببندد، نميتواند اين بيثمري را به گردن باران بيندازد. قوانين روي زمين هم به همين صورت است. موفقيت و ثروت بدون دليل بهوجود نميآيد و حتما علتي در پشت آن وجود دارد. اگر بهدنبال شادي، ثروت، موفقيت و سلامت هستيد بهدنبال كساني باشيد كه اين ويژگيها را دارند و آن وقت با به كار گرفتن عادات و كارهايي كه اين افراد موفق در زندگي به كار بستهاند، شما هم ميتوانيد به همان نتايج دست پيدا كنيد. گاهي تقليد كردن اصلا بد نيست پس شما هم امتحان كنيد.
يك قانون ساده اما تاثيرگذار در زندگي انسانهاي موفق و برنده وجود دارد كه اگر قدرت آن را بقيه انسانها ميدانستند لحظهاي از آن غافل نميشدند. شكرگزاري يكي از چيزهايي است كه ارتباطي با مليت و مذهب افراد ندارد. تصور كنيد كه خسته از سر كار بر گشتهايد همسرتان با رويي باز به استقبال شما ميآيد و شما در جواب اين محبتش از او تشكر ميكنيد. در اين تبادل كوچك اما مهم، شما انرژي زيادي را به همسرتان منتقل ميكنيد كه همين حس خوب باعث تكرار محبت و عشق بياندازه او نسبت به شما خواهد شد. قوانين روي زمين هم به همين صورت عمل ميكنند. وقتي بابت هر آنچه داريد شكرگزار باشيد خودتان را براي دريافت نعمتهاي بيشتري آماده كردهايد و اين راز انسانهاي موفق و هميشه برنده است كه در زندگي به آن عمل كردهاند.
روانشناسان و محققان سالها در مورد ويژگيهاي افراد موفق در زمينههاي مختلف تحقيق كردهاند و در نهايت به اين نتيجه رسيدهاند كه اصول مشتركي در تمام زندگي اين افراد وجود دارد كه بدون استثنا تمام آنها خود را ملزم به رعايت آن كردهاند. اين اصول جهاني و مشترك از اين قرار هستند.
- ما خوب ميدانيم كه چه سوالي را در چه زمان درستي بپرسيم تا بهترين نتيجه را بدهد.
- ما در شرايط بحراني و طاقتفرسا هم از تواناييهاي خود نهايت استفاده را ميبريم.
- ما توانايي خلق چيزهايي را داريم كه در زندگيمان وجود ندارند.
- ما براي مبارزه با مشكلات و رسيدن به راهحلي درست به دنيا آمدهايم.
- ما بين آن چيزي كه مهم است و آن چيزي كه ضروري نيست تفاوت قائل ميشويم و اولويت را با چيزهاي مهم ميگذاريم.
- ما اهدافمان را با جديت دنبال ميكنيم و انگيزه كافي براي تحقق آن در اختيار داريم.
- ما ارتباط با ديگران را از ياد نميبريم و روابط دوستانهاي را با افراد داريم.
- ما عشق زيادي به زندگي داريم و نسبت به آينده همواره خوشبين هستيم.
بگو به چي فكر ميكني تا بگم چقدر پول داري
آقاي ايكس سالانه 12 ميليون تومان درآمد داشت و زندگي راحتي را ميگذراند. روزي رئيس آقاي ايكس به او گفت كه از اين به بعد ماهي يك ميليون تومان به حقوق او اضافه ميشود. آقاي ايكس آن قدر خوش شانس بود كه يك ماه بعد در يك مسابقه 100 ميليون تومان برنده شد. حالا سطح زندگي آقاي ايكس خيلي بهتر از سابق شده بود.
حالا او سالانه 12 ميليون پول بيشتر داشت به اضافه 100 ميليون تومان پول بادآورده كه برايش نقشههاي زيادي داشت اما اتفاقي كه براي آقاي ايكس در اين مثال فرضي ما بهوجود آمد همان چيزي بود كه بيشتر آدمهاي ناموفق دچار آن شدهاند. آقاي ايكس درآمد خود را در طول سال آن قدر خرج كرد تا در سال همان 12 ميليون برايش ماند. او هر چقدر با خودش فكر ميكرد نميتوانست بفهمد كه چرا او دقيقا به اندازه اضافه حقوقش هزينه مازاد براي خودش تراشيده است.
او با خودش گفت: «انگار ذهن من هنوز نتوانسته بيشتر از 12 ميليون را هضم كند» بله! جملهاي كه مرد فرضي ما در اين مثال گفته دقيقا پاسخ سوال شماست كه چرا ثروتمندان هر روز به درآمدشان اضافه ميشود و عدهاي ديگر حتي توانايي حفظ دارايي خود را ندارند. قبل از اينكه به درآمد زياد يا ثروت فكر كنيد بايد ذهن خود را براي پذيرفتن آن آماده كنيد. اين موضوع در زمينههاي ديگر هم صدق ميكند. وقتي با ديدگاه يك بازنده وارد ميدان ميشويد نبايد توقع برنده شدن را داشته باشيد.
ثروت و موفقيت نصيب كساني ميشود كه از قبل شرايط روحي و ذهني خود را براي دريافت چنين تغيير بزرگي آماده كردهاند. بهگونهاي رفتار كنيد كه يك ميليونر هستيد، طوري صحبت كنيد كه اعتماد به نفستان براي همه قابل تشخيص باشد و با اين تغييرات به استقبال خوشبختي و موفقيت برويد. وقتي از افراد در مورد علت تكراري بودن زندگي يا ثروتمند نشدنشان سوال ميكنيد با جوابهاي يكساني روبهرو ميشويد.
اين جوابها كه توام با ترس، ترديد و گاه بهانههايي غيرقابلقبول هستند، طرز فكر و ديدگاه افراد را براي درجا زدن در موقعيتي كه قرار دارند نشان ميدهد و از همين جاست كه با يك صحبت كوتاه ميتوانيد بدون اينكه داخل كيف پول كسي را نگاه كنيد، از تعداد اسكناسهاي داخل كيف او سر در آوريد.