موزه سنگ نگاره های مراغه
موزه باستان شناسی سنگ نگاره های مراغه درمقبره «آقالار» به مکانی زیارتی- تاریخی تبدیل شده است. این مکان آرامگاه میرعبدالفتاح موسوی مراغی، شاعر و عارف نامی دوره زندیه بوده که بنای آن در سال۱۲۴۷ هجری به طور کامل مرمت و بازسازی شده است.
مقبره آقالار پس از آن سال ها به محل دفن بزرگان، عرفا و شیوخ مراغه تبدیل شده و به همین دلیل به مقبره «آقالار» (بزرگان) شهرت یافته است.این مجموعه در سال۱۳۸۱ پس از مرمت به موزه سنگ نگاره ها تبدیل شده و آثار نفیسی از سنگ نگاره های تاریخی از جمله سنگ مزارهای کهن و قدیمی را در خود جای داده است.
موزه مردم شناسی جنوب سهند
موزه مردم شناسی منطقه جنوب سهند در مسیر معرفی و شناساندن جلوه های مختلف زندگی و عناصر اجتماعی و فرهنگی این منطقه از نگاه مردم شناسی در شهرستان بناب تأسیس یافته است.
این موزه درمحل حمام قدیمی مهرآباد بناب مربوط به دوران صفویه در فضایی به مساحت ۳۵۰ مترمربع بنا شده است. هدف از راه اندازی این مجموعه به عنوان نخستین موزه مردم شناسی منطقه، ایجاد یک مرکز علمی و تحقیقاتی در چارچوب رسالت سازمان میراث فرهنگی عنوان شده است. در موزه یاد شده مجموعه آثار و اشیایی همچون ابزار کشاورزی، آلات موسیقی، صنایع نساجی، روشنایی، زیورآلات، پوشاک، طب سنتی و سایر لوازم زندگی مردم مناطق بناب، هشترود، عجب شیر، مراغه و ملکان به نمایش گذاشته شده است.
موزه عشایر آذربایجان - سراب
موزه عشایر سراب در محل حمام قدیمی جلال از آثار دوران قاجار در این شهرستان واقع شده است. مساحت مجموعه یادشده ۶۵۰ مترمربع است که تمامی عناصر و جلوه های مربوط به زندگی عشایر آذربایجان در آن به نمایش گذاشته شده اند.
ابزار موسیقی عشایر آذربایجان، پوشاک، زیورآلات، مسکن، نان پزی، نوشته ها، نقاشی ها و عکس های مختلف از جلوه های فرهنگی عشایر منطقه ازجمله آثار به نمایش گذاشته شده در موزه عشایر سراب است.این موزه از بخش های مختلفی مانند بخش اطلاع رسانی، کتابخانه تخصصی عشایر، فضای مرتع و چوپان، فرآوری سنتی و بومی لبنیات و فرآوری پشم و دست بافت های عشایری تشکیل یافته است.
موزه ادب و عرفان اهر
بنای آرامگاه «شیخ شهاب الدین محمود اهری» از عارفان به نام قرن ششم هجری مکانی است که موزه ادب و عرفان شهرستان اهر در آن قرار گرفته است.
ساختمان بنا شامل خانقاه، مسجد، مناره ها و غرفه های متعدد است. تاریخ بنا به زمان شاه عباس اول منتسب بوده گرچه قسمت هایی از آن مربوط به معماری دوره ایلخانی است.
مجموعه شیخ شهاب، پس از مرمت در سال ۱۳۷۴ به موزه ادب وعرفان تبدیل شد.
این موزه دارای سه بخش بوده که در سالن اول، کتاب های خطی و نوشته های مختلفی از دوره صفویه تا قاجار به نمایش گذاشته شده است.در سالن دوم موزه فوق هم ابزار و آثار متعددی مربوط به عارفان همچون کشکول های چوبی و سفالی و فلزی، تبرزین های طلاکوب و درب های چوبی پاشنه گردان و... در معرض دید عموم قرارگرفته است.
در سالن سوم موزه ادب و عرفان قطعه های خطی از خطاطان درویش معروف یادآور می شود، به غیر از موزه های فرهنگی - تاریخی یادشده چند موزه تخصصی و علمی دیگر در سطح استان وجوددارد که از سوی سازمان ها و ارگان های مختلف راه اندازی شده است.در این میان موزه حیات وحش سازمان محیط زیست و نیز موزه باستان شناسی دانشگاه تبریز، از مهمترین اماکن یادشده هستند که محیطی علمی برای تحقیق و پژوهش در حوزه های یادشده به شمار می آیند.