• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آرتریت روماتوئید(اخبار وگزارشات)

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آمار:
میزان شیوع ـرتریت روماتوئید بین 3./0 تا 2.1 در صد جمعیت است. زنان 3 برابر بیش از مردان مبتلا میشوند. میزان شیوع با سن افزایش می یابد و تفاوت های جنسی( در میزان شیوع) در گروه های سنی بالاتر کاهش می یابد. این بیماری در تمام مناطق جهان رخ میدهد اما به نظر میرسد شیوع بیماری در مناطق شهری بیش از روستائی است. شروع بیماری بیشتر در دهه های چهارم و پنجم زندگی است و 80% کلیه بیماران در سنین 35- 50 سالگی مبتلا به بیماری می شوند. میزان بروز آرتریت روماتوئید در زنان 60-64 ساله در مقایسه با زنان 18-29 ساله بیش از 6 برابر است. مطالعات خانوادگی دلالت بر یک استعداد ژنتیکی این بیماری میکند.

آغاز بیماری:
مشخصا آرتریت رو ماتوئید یک پلی آرتریت مزمن است. در تقریبا دو سوم بیماران بیماری دارای شروع موذی و تدریجی بوده و همراه با خستگی, بی اشتهائی , ضعف عمومی و نشانه های عضلانی- استخوانی مبهم میباشد. تا زمانی که التهاب واضح مفصل خود را نشان میدهد. این مرحله مقدماتی یا پیش در آمد, ممکن است برای هفته ها یا ماهها به طول انجامیده و تشخیص را دشوار سازد. نشانه های اختصاصی معمولا بطور تدریجی در چندین مفصل, بویژه مفاصل دستها, مج دست , زانو و پاها ظاهر میشوند. و این مفاصل را بصورت متقارن درگیر میکنند. در تقریبا 10% افراد شروع بیماری حاد تر بوده و همراه با پیدا یش سریع پلی آرتریت است که غالبا با نشانه های عمومی, شامل تب تورم غدد لنفاوی و بزرگی طحال همراه است. در تقریبا یک سوم بیماران نشانه های بیماری ممکن است در ابتدا محدود به یک یا چند مفصل باشد. اگر چه الگوی در گیری مفصل ممکن است در تعدادی از بیماران, نامتقارن باقی بماند... این الگو در بیشتر موارد متقارن است.

از نظر بالینی
التهاب مفصلی باعث تورم وحساسیت و محدودیت حرکت مفصل می شود. وجود گرمی معمولا در معاینه واضح است.. به ویژه در مفاصل بزرگ مانند زانو ولی قرمزی شایع نیست. درد بطور عمده از کپسول مفصل منشا میگیرد که توسط رشته های فراوان درد تغذیه شده و بطور قابل ملاحظه ای نسبت به کشیدگی یا اتساع حساس است. در ابتدا حرکت مفصل به علت درد محدود میشود. بیمار معمولا مفصل ملتهب را در حالت خم شده نگه میدارد تا حجم مفصل را به حد اکثر و اتساع کپسول را به حد اقل میزان برساند. بعدا تغییر شکل ثابت مفصل ایجاد میشود.

علائم و نشانه های بیماری مفصلی
درد تورم و حساسیت نسبت به لمس ممکن است در ابتدا به میزان اندک در مفاصل, لوکالیزه باشند. درد در مفاصل مبتلا که با حرکت تشدید میشود شایعتریت تظاهر آرتریت رو ماتوئید ثابت شده می باشد. الگوی درد با درگیری مفصل مطابقت دارد و لی با شدت التهاب واضح همواره مطابقت ندارد. خشکی عمومی مفاصل شایع بوده و معمولا بیشترین میزان آن پس از دوره های عدم فعالیت می باشد. خشکی صبحگاهی که بیش از یک ساعت به طول بینجامد یک تابلوی تقریبا ثابت و تغییر ناپذیر آرتریت التهابی بوده و موجب تمایز آن از اختلالات مفصلی غیر التهابی مختلف می شود. اما نکته جالب توجه آن است که وجود خشکی صبحگاهی ممکن است نتواند بطور قابل اعتمادی آرتریت های مزمن التهابی و غیر التهابی را از هم متمایز سازد. زیرا در انواع غیر التهابی نیز خشکی صبح گاهی به فروانی یافت میشود. اکثر بیماران نشانه های عمومی مانند ضعف, خستگی پذیری زودرس , بی اشتهائی و کاهش وزن را تجربه خواهند کرد. اگر چه تب 40 درجه گاهی روی میدهد.. افزایش دمای بدن تا حد بیش از 38 درجه غیر معمول بوده و دال بر وجود یک مشکل اضافه شونده مانند عفونت است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
روماتيسم‌ها خوش‌خيم‌تر مي‌شوند



رويترز: به‌عقيده پژوهشگران، وخامت روماتيسم‌هاي مفصلي طي دو دهه گذشته رو به كاهش گذاشته است.
مطالعات اخير حاكي از آنند كه پيشرفت‌هاي چند سال اخير در تشخيص و درمان زودرس روماتيسم‌هايي مثل آرتريت روماتوئيد باعث شده‌اند كه سير اين بيماري‌ها به‌طور كلي بسيار خفيف‌تر از دو دهه قبل باشد. براساس اين مطالعات به‌نظر مي‌رسد كه حتي پاسخ بيماران به درمان‌ها نيز نسبت به گذشته بسيار بهتر شده باشد. پزشكان مي‌گويند كه اگرچه علت دقيق اين تخفيف شدت بيماري هنوز به‌طور كامل مشخص نشده است اما شايد تا حدودي به‌علت مراجعه زودتر بيماران به متخصصين استخوان و مفاصل باشد
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
گياه گزنه باعث كاهش درد و التهاب مفاصل بيماران روماتيسمي مي‌شود

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، مصرف برخي از خوراكي‌ها در بافت مفصلي واكنش و استفاده از غذاهاي پروتئيني باعث بالا بردن ميزان اسيد اوريك شده و بيماري را تشديد مي‌كند.

طي مطالعات انجام شده مصرف زياد گوشت قرمز، ذرت،‌گندم، ادويه، نمك، شكر، آرد، چاي، قهوه و قارچ علايم بيماري را در افراد مبتلا به آرتريت روماتوئيد تشديد مي‌كند.

اين بيماران بايد مصرف روغنهاي آفتابگردان، سويا و كنجد دار را كاهش و مصرف سس، غذاهاي سرخ شده را متوقف كنند.

همچنين استفاده از قرصهاي خوراكي ضد بارداري مي‌تواند احتمال ابتلا به آرتريت روماتوئيد را در طول زندگي يك زن كاهش دهد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
داروي جديد براي درمان آرتريت روماتوييد مورد تاييد قرار گرفت

اداره نظارت بر مواد غذايي و دارويي آمريكا داروي جديدي را براي درمان موارد خفيف تا شديد آرتريت روماتوييد مورد تاييد قرار داد.

به گزارش پايگاه اينترنتي آسوشيتدپرس، داروي "‪ "abatacept‬كه قرار است بانام تجاري "‪ "orencia‬عرضه شود مصرف آن تزريقي است. شركت بريستول -مايزر مستقر در نيويورك قصد دارد از اواخر ماه فوريه عرضه آن را آغاز كند.

بيش از دو ميليون تن در آمريكا به اين بيماري مزمن مبتلا هستند.

اين دارو بخشي از دستگاه ايمني بدن را سركوب مي‌كند تا به درمان آرتريت روماتوييد كمك كند. مشخصه اين بيماري تورم، سخت شدن و درد در جدار داخلي مفاصل است. قسمت داخلي مفاصل در اثر تهاجم دستگاه ايمني خود بدن به آن ملتهب مي‌شود.

در درمان اين بيماري معمولا از داروهاي سركوب‌كننده ايمني استفاده مي‌شود. داروي "‪ "abatacept‬با استفاده از سازوكار جديدي از فعاليت سلولهاي تي جلوگيري مي‌كند. هنگامي كه اين سلولها تكثير مي‌يابند در واكنش ايمني بدن نقش دارند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
ارتباط مصرف داروهاي ضد چربي و بهبود بيماران مبتلا به آرتريت

جام‌جم آنلاين: آرتريت روماتوئيد با توليد بيش از حد بافت سينويال كه روي مفاصل را پوشانده ارتباط دارد. در تست‌هاي آزمايشگاهي دانشمندان دريافتند داروهاي استاتين مي‌توانند سلول‌ها را به توليد اين بافت وا‌دارند كه باعث مرگ آنها مي‌شود.
پيش از اين مشخص شده بود كه استاتين‌ها مرگ سلولي يا آپوپتوزيس را هم در سلول‌هاي نرمال و هم سلول‌هاي توموري القا مي‌كنند.
اين گروه تحقيقاتي ژاپني دريافته است نوع خاصي از استاتين به نام فلو استاتين مي‌تواند همان اثرات را بر سلول‌هاي سينويال گرفته شده از افراد مبتلا به آرتريت روماتوئيد اعمال كند.
اما اين دارو تاثيري بر سلول‌هاي گرفته شده از مبتلايان به اشكال ديگر آرتريت به نام استئوآرتروپاتي نداشت. غلظت‌هاي استاتين كه در اين بررسي به كار رفتند بسيار بيش از آن مقداري بود كه به طور نرمال براي بيماران تجويز مي‌شود.
محققان مي‌گويند اين احتمال وجود دارد كه غلظت‌هاي پايين‌تر داروها اثرات مشابهي بر بيماران داشته باشند اما معتقدند تحقيقات بيشتري در اين مورد بايد صورت گيرد
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مراقبت از مفاصل در رماتيسم مفصلي


مقدمه
يكي از گسترده‌ترين مباحث طب فيزيکی و توانبخشي، توانبخشي در بيماريهاي روماتيسمي است. هدف توانبخشي در يك بيمار مبتلا به رماتيسم مفصلي؛ بهتر كردن كيفيت زندگي با اقداماتي نظير كاهش درد، حفظ مفاصل و بهتر كردن قدرت و استقامت عضلاني است. اين اهداف توسط استفاده از روشهائي مثل فيزيوتراپي، كار درماني، وسايل كمك كننده به مفصل و كفش مخصوص(ارتوز)، وسايل كمك حركتي، تجويز ورزشها و آموزش مراقبت از مفاصل در كنار مصرف منظم و كنترل شده دارو صورت مي‌گيرد. در اين قسمت اصول مراقبت از مفاصل بصورت اختصار توضيح داده شده است.بايد توجه داشت که رعايت اين نکات به کليه افرادسالم بخصوص کسانی که شلی مفصلی دارند توصيه می شود.

لزوم مراقبت از مفاصل:
بسياري از افراد مبتلا به رماتيسم مفصلي از درد مفاصل و درد عضلاني شكايت دارند و اغلب احساس خستگي مي‌كنند. معمولاً احساس خستگي درعصروشب بيشتر است. برخي از آنها از اينكه انجام بعضي از كارهاي روزمره زمان زيادي لازم دارد شكايت دارند. مثلاً ممكن است كار نسبتاً ساده‌اي مثل باز كردن درب شيشه‌مربا برای فردی که درد در ناحيه دست دارد مشكل ووقت گير باشد.


كم كردن فشار به مفاصل نه تنها به حفظ سلامت آنها كمك مي‌نمايد بلكه باعث كاهش درد مفصل ميِ‌شود. تقسيم كردن مناسب فعاليت روزانه و استراحت در بين فواصل كاري باعث كاهش احساس خستگي و درد مي‌شود. ورزش مناسب در فرد مبتلا به رماتيسم مفصلي نه تنها به حفظ سلامتي بدن كمك مي‌كند، بلكه در صورتي كه بدرستي انجام شود باعث كاهش درد و بهبود انجام فعاليتهاي روزمره مي‌گردد.


در هريكصد بيمار مبتلا به رماتيسم مفصلي حدود 20 نفر بيماري خفيف داشته و مشكلات زيادي ندارند. 75 نفر بيماري متوسط داشته و مشكلات آنها عود كننده است و در 5 نفر بيماري شديد خواهد بود. بعداز يكسال حدود نيمي از مبتلايان در انجام فعاليت با دست تا حدودي دچار مشكل خواهند بود و بعد از پنج سال حدود نيمي از مبتلايان برخي از بد شكلي‌هاي دست را نشان مي‌دهند. لذا مراقبت از مفاصل همراه با مصرف منظم دارو بايد از ابتداي ابتلاء به رماتيسم مفصلي آغاز شود. متاسفانه اكثر بيماران آموزش و مراقبت لازم را بسيار دير دريافت مي‌نمايند.


علت درد و آسيب مفاصل:
تورم داخل مفصل باعث تحريك انتهاي اعصاب مربوط به درد مي‌شود. آسيب به خود مفصل نيز باعث ايجاد درد مي‌شود. وارد ساختن فشار بيش از حد به مفصل مي‌تواند باعث افزايش تورم مفصل يا آسيب خود مفصل شده ودرد را بيشتر سازد. بسياري از افراد به تجربه در مي‌يابند كه اگريك روز فشار بيشتري به مفاصل وارد سازند روز بعد درد بيشتري خواهند داشت. آسيب مفاصل در اثر التهاب باعث شل تر شدن رباطهامي‌شود. در اين حالت براي آنكه استخوانها در محل خود باقي بمانند عضلات فعال‌تر شده و نهايتاً خستگي عضلاني بعلت فعاليت بيش از حد عضلات ايجاد مي‌شود.


علت بدشكل شدن مفاصل
سه عامل اصلي باعث حفظ حالت يك مفصل مي‌شوند.


- تناسب شكل استخوان‌هاي دو طرف مفصل با هم.
- كپسول مفصلي ورباطهاي آن كه مانند يك كيسه قابل ارتجاع دو استخوان را در كنار هم قرار مي‌دهند.
- عضلات و رباطها كه باعث حركت مفصلي مي‌شوند

در اثر تورم مكرر مفصل، رباطها كشيده شده و شل مي‌شوند التهاب باعث تخريب استخوان و زرد پي شده و عضلات نيز ضعيف مي‌شوند. همة اين مسايل باعث شل شدن كپسول مفصل مي‌گردد. يعني مفصل شكل خودرا از دست داده و بدشكلي مفصل ايجاد مي‌شود.

اين مسئله دردست زودتر اتفاق مي‌افتد.

نحوة استفاده از مفاصل مي‌توانددرتشكيل بدشكلي‌ها دخالت داشته باشد. بدشكلي‌هائي كه بطور معمول ديده‌مي‌شوند در شكل زير نشان داده شده‌اند.

- مچ يا بند انگشتان از جاي خود جابجا مي‌شوند. (در مواردي كه جابجائي ناقص مفصل وجود دارد به آن نيمه دررفتگي ) گفته مي‌شود.


- انگشتان به سمت داخل دست انحنا پيدا مي‌كنند.

- مفاصل انگشت يا شست جابجا مي‌شوند.
- مفصل زانو و لگن خم مي‌شوند.

چگونه مي‌توان مشكلات مفاصل را كم كرد؟


ابتدا بايد به نحوة فعاليت روزانه و رفتار با مفاصل دقت كرد. به عنوان مثال بايد به نحوة بلند كردن كتري يا برداشتن پارچ آب يا آب كشيدن لباسها توجه كرد. اينكه چگونه اين فعاليتها باعث فشار برروي مفاصل انگشتان مي‌شوند و آيا با عث افزايش درد در مفاصل مي‌شوند يا نه. سپس بايد بدنبال راهي بود كه اين فشار را كمتر كرد. مثلاً گرفتن كتري با دو دست يا استفاده از پارچ آب سبكتر مي‌توانند به كاهش فشار مفاصل كمك نمايند.


اكثر افراد تنها هنگامي كه مفاصل است دچار التهاب شده و دردناك است به مفاصل فشار كمتري وارد مي‌كنند وپس از بهتر شدن درد دوباره فشار زيادي به مفاصل وارد مي‌كنند. توجه به اين نكته ضروري است كه بايد بطور پيوسته مراقب مفاصل بود. به اعمالي كه باعث وارد شدن فشار كمتري به مفصل ميِ‌شود«روشهاي حفظ مفصل» گفته شده و اين كارها نه تنها در افراد مبتلا به رماتيسم مفصلي بلكه در كليه افراد توصيه مي‌شوند. حفظ مفصل به معني عدم استفاده از مفاصل نمي‌باشد. بلكه منظور استفاده صحيح از مفاصل است. اصول حفظ مفصل شامل موارد زير است:

1- به هر گونه درد در مفصل و اعمالي كه باعث ايجاد درد در مفصل مي‌شوند توجه شود.
2- سعي شود بجاي وارد شدن فشار به يك يا چند مفصل محدود آنرا بين تعداد زيادتري مفصل توزيع كرد
3- حداكثر سعي شود از مفاصل بزرگتر و قويتر استفاده شود.
4- از قراردادن مفاصل در حالتهائي كه شبيه بد شكلي‌هاي مربوط به رماتيسم مفصلي است خوداري شود.
5- از محكم گرفتن اجسام خودداري شود.
6- فعاليتهاي روزانه بصورت ناگهاني و در مدت كوتاه انجام نشوند.
- هر مفصل در وضعيت خاصي بيشترين پايداري خود را دارد حتي الامكان بايد كارها به نحوي انجام شود كه مفصل در پايدار ترين وضعيت خود باشد.

درد :
وارد آوردن فشار بيش از حد به مفاصل باعث ايجاد درد مي‌شود. بايد به پيدا شدن و شديدتر شدن درد دقت كرد و فشار وارده به مفاصل راكم كرد. گاهي استفاده از اسپيلينت براي كاهش درد ضروري مي‌باشد. بسياري از اسپلينتهاي ساخته شده و موجود در بازار معمولاً زاويه‌هاي استانداردي نداشته وبايد زاويه آنها را تنظيم كرد.

در صورت لزوم اسپيلينتهاي با قالب دست ساخته مي‌شوند. برخي از اسپيلينتها به دست و انگشتان استراحت داده و باعث كاهش تورم و درد مي‌شوند.

كاهش فشار بروري يك مفصل

بايد به دو اصل كلي در اين زمينه توجه كرد:
1- تا حد امكان بجاي استفاده از يك دست از هر دو دست استفاده شود.
2- براي جابجايي اجسام، تماس دستها با جسم تا آنجا كه ممكن است بيشتر باشد. بعنوان مثال برداشتن پارچ با يك دست باعث ايجاد فشار به مفاصل و مچ مي‌شود اما برداشتن پارچ با دو دست باعث مي‌شود وزن پارچ بين دو دست تقسيم شود.

از طرف ديگر فاصله مفاصل تا پارچ كمتر شده و اين حالت از لحاظ بيومكانيك باعث مي‌شود فشار واردشده به هر مفصل نيز كمتر شود. براي روشن تر شدن مطلب فرض كنيم يك كتاب را با دستان كشيده بلند مي‌كنيم و سپس در حالتي كه دستها كنار بدن قرار گرفته از آنرا بلند مي‌كنيم. واضح است در حالتي كه دستها كشيده شده‌اند فشار بيشتري به مفاصل وارد مي‌شود.

عدم انجام اعمالي كه باعث ميِ‌شود مفاصل حالت بدشكلي به خود بگيرند.

با توجه كردن به اعمال روزانه مي‌توان دريافت كه چه حركاتي باعث مي‌شوند مفاصل بسمت حالت به شكلي پيشرفت نمايند. موارد زير بعنوان مثال آورده شده‌اند.


- از حمل اجسام سنگين درحالتي كه مچ خم شده خودداري شود.
- از بلند شدن برروي مفاصل دست خودداري شود.
- از وضعيتي كه انگشتان بسمت انگشت كوچك قرار مي‌گيرند پرهيز شود.
- از حالتي كه باعث پيچش درانگشتان يا دست مي‌شود پرهيز شود.
- در حالت خوابيده به پشت از قراردادن بالشتك زير زانو خودداري شود.


در حالت خوابيده به پهلو يك بالشت بين دو پا قرار گيرد.

- ارتفاع عصا تنظيم شود.


محكم نگرفتن اشياء:
محكم گرفتن اشياء باعث وارد آمدن فشار زيادي برروي مفاصل انگشتان مي‌شود. هنگام انجام اعمالي مثل نوشتن، قلاب بافي و يا استفاده از پيچ گوشتي فشار زيادي به مفاصل بند انگشتان وارد مي‌شود. استراحت دادن متناوب به دست در حين انجام اين اعمال و استفاده از وسايلي كه قطر دستگيره آنها بيشتر است به كاهش فشار به انگشتان و آسيب كمترآنها كمك مي‌نمايد. در صورت امكان استفاده از وسايل برقي بجاي وسايل دستي باعث كاهش ميزان فعاليت مفصل و فشار وارد شده به آن مي‌شود

نویسنده : دکتر غلامرضا رئيسی-متخصص طب فيزيكي و توان بخشي-دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بیمارستان فیروزگر

http://www.drraissi.ir/index.php
 
بالا