مغز انسان نیز همانند کامپیوتر در مقابل هکرها آسیب پذیر است. تکنولوژی تا جایی پیشرفت کرده که در حال حاضر به دانشمندان اجازه می دهد، افکار مردم را خوانده یا حتی ایده های جدید در ذهن آنان بکارند.
آخرین قسمت برنامه ی “از طریق کرم چاله (Through the Wormhole)” که از کانال ساینس به تاریخ ۳ جولای و با مجری گری مورگان فریمن اجرا می شد، به بررسی خطرات بالقوه ی هک کردن ذهن پرداخت. فریمن در این شوی تلویزیونی گفت: “ما در جهان اطلاعات زندگی می کنیم. به زودی روزی خواهد رسید که دیگر فقط خودمان قادر به دانستن درونی ترین افکارمان نخواهیم بود [ماشین آلات سوپر هوشمند: رباتیک ۷].”
خواندن ذهن و افکار:
خواندن ذهن افراد همیشه به فناوری نیاز ندارد. مارک سالم، روانشناس نیویورکی، تنها با دقت به نشانه های کوچک فیزیکی در زبان بدن و حالات چهره، می تواند به این منظور دست یابد. سالم به مجله ی لایو ساینس گفت: “خاراندن بینی می تواند علامت دروغ گفتن باشد.” هنگامی که می خواهد افکار مردم را بخواند، به چیزی که او “بسته ی سیگنالی” گفته توجه می کند؛ چرا که به وی نشان می دهد هر ژست و حالت بدنی چه معنی و مفهومی را دارا می باشد. سالم به راحتی می تواند کارت های حرفه ای ترین بازیگران پوکر را حدس بزند – کاری که به نظر شاهکاری غیر ممکن می باشد.
سالم در این زمینه می گوید: “من قادر به گرفتن صرف و نشانه های غیر کلامی آنان می باشم. هر چه بیشتر به این حالات توجه کنم بیشتر می توانم ذهن افراد را بخوانم.”
مطمئناً تکنولوژی می تواند این قابلیت را به دانشمندان دهد تا دسترسی مستقیم و بیشتری به مغز افراد داشته باشند. طبق توضیحات فریمن در این شوی تلویزیونی، فیلیپ لو، مخترع و عصب شناس، در حال ساخت مانیتور مغزی قابل حملی با نام iBrain است که می تواند فعالیت های الکتریکی مغز را از سطح پوست نمایش دهد. بخشی از مغز افراد مبتلا به بیماری لوگرینگ (اسکلروزیس آمیویروفیک جانبی) و یا اشکال دیگر فلج مغزی، هنوز سالم و فعال است که دانشمندان با استفاده از iBrain می توانند از طریق صفحه نمایش کامپیوتر، افکار را به صورت مجازی کنترل نمایند.
این شوی تلویزیونی پس از آن به اشکال پیچیده تری از کنکاش ذهن پرداخت. فریمن گفت: “برخی از دانشمندان عصب شناس، در حال ترجمه ی زبان مغز به زبان انگلیسی ساده می باشند.” عصب شناس، مک گالانت از دانشگاه کالیفرنیا است که در حال تدوین “فرهنگ لغت مغز” به ترجمه ی افکار به صورت تصاویر و کلمات می باشد. گالانت به همراه همکارانش، تصاویر مختلفی از ذهن افراد را در حالی که فعالیت مغزی شان را از طریق تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی اندازه گیری می کردند، نشان دادند. تیم گالانت از طریق فعالیت مغزی این افراد توانستند به بازسازیِ تقریبی تصاویری که قبلاً دیده اند، دست یابند.
دانشمندان هم چنین در حال ساخت فرهنگ لغت مفاهیم می باشند که به آنان این توانایی را می دهد تا بتوانند فکر مردم را در مورد تصاویری که دیده اند، ببینند.
درمان روانی:
اما این فن آوری موجب برانگیختن نگرانی هایی در خصوص مسائل اخلاقی است. گالانت می گوید: “ما از چگونگی و سرعت فن آوری اطلاع خاصی نداریم.” فریمن در این خصوص حتی به کشف یک احتمال شگفت انگیزتری نیز اشاره کرد: “اگر افکار رمزگشایی شدند، قابلیت تغییرپذیری نیز دارند؟”
به عنوان مثال تصور کنید تنها در طول یک روز از آماتوری به یک متخصص کارآمد تبدیل شوید. این مأموریت کریس برکا، عصب شناس و کارآفرین، می باشد. ورزشکاران، هنرمندان و دیگر کارشناسان به یک اتاق مخصوص به حالت تمرکز شدید با نام “در منطقه” وارد می شوند. این منطقه – که آماتورها نیز می توانند بدان داخل شوند – بر روی فعالیت های مغز تمرکز دارد. این شرکتِ فناوری عصب که توسط برکا اداره می شود، در حال توسعه ی تکنولوژی است که فعالیت های مغزی افراد را در هنگام انجام یک وظیفه، مانند تیراندازی، را کنترل می کند و از زمان رسیدنشان به “اوج عملکرد”، اطلاع می یابد. اساساً این فناوری به مردم توانایی هک کردن مغز خود به منظور بهبود عملکرد آن را می دهد.
فریمن گفت: “برنامه نویسان کامپیوتر با استفاده از کرک (crack)، سیستم های امنیتی را می شکنند. در انسان ها، حس بوبایی می تواند کرکی برای مغز باشد.”
اما چه می شود اگر همین امر موجب گردد افراد به ذهن شخص دیگری راه یافته یا آن را هک کرده و ایده های خود را جایگزین آن نمایند؟
منبع: www.livescience.com
مترجم: خانم پریس بشیری نژاد
کپی شده از تابش