باغ هشت بهشت درون بافت شهري اصفهان و در غرب خيابان چهار باغ پايين و شرق به خيابان متاخري، از جنوب به بازارچه بلند (بازار هنر) واقع شده است. باغ در بستر شهري و از نوع باغهاي مسطح ودر ميان ساير باغهايي چون باغ خرگاه در شمال، در شمال شرق باغهاي ميوه همچون انگورستان، باغ بهشت آيين، باغ دمور واقع شده است. باغ هشت بهشت در محدوده دولت خانه صفوي، که در زمان شاه عباس صفوي بنيان شده است، اين باغ در زمان شاه صفي ( 1052-1038 ق) وجود داشته و دو شاه بعدي (شاه عباس دوم و سليمان) بر درختان آن افزوده اند. کوشک اين باغ به زمان شاه سليمان صفوي (1105-1077 هـ . ق/ 1694-1667 م) تعلق دارد و در آن دوره باغ تکميل و اصلاح شده و در سال 1080 هـ . ق و مقارن با سومين سال سلطنت شاه سليمان صفوي به اتمام رسيده است و نمونه عالي ترين كاخهاي نشيمن دوران صفويه است.
اين باغ نشيمن هشت سوگلي حرم پادشاه بوده است، به اين ترتيب كه 4 نفر از آنها در طبقة همكف و 4 نفر ديگر در طبقه اول بنا ميزيستهاند.
اين باغ در زمان ناصرالدين شاه قاجار به بانو عظمي افتخارالدوله واگذار شده بود، مشروط بر اينكه وضع و شكل آن را تغيير نداده و حريم آن را در خيابان چهار باغ در كمال تنظيف و تنقيح نگاهداري كند.
پس از فوت بانوي مزبور باغ و قصر در تصرف وراث او باقي ماند ولي در اين مدت تغييرات كلي در وضع باغ و قصر مزبور بوسيله متصرفين بنا داده شد و در سال 1343 اين باغ رسماً به وزارت فرهنگ و هنر واگذار گرديد.
در حال حاضر اين باغ به پارك تبديل شده و با شماره 227 در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است. بعضي از درختان و حوضها و كوشك، يادآور آن باغ تاريخي است، كه متاسفانه تغييرات در طي دورههاي مختلف، مشهود ميباشد و كوشك آن به عنوان مكاني تاريخي جهت بازديد مورد استفاده قرار ميگيرد.
باغ چهلستون درون بافت شهري اصفهان و در غرب خيابان چهار باغ پايين و شمال خيابان سپه و شرق ميدان نقش جهان در استان اصفهان واقع شده است. باغ در بستر شهري و در ميان ساير باغها شكل گرفته و به گونهاي استقرار يافته كه امكان دسترسي به آن از ساير باغها ميسر بوده است. مجموعهاي از اين باغها كه در امتداد چهارباغ شكل گرفته بودند يكي از شالودههاي اصفهان عصر صفوي را شكل ميدادند و نقش باغ چهلستون از اين جنبه ممتاز است كه حلقه پيوند دهنده اين شالوده و شالودة ديگري شهري يعني مجموعة نقش جهان بوده است. اين باغ با ابعاد 275*225 متر که طول آن در جهت شرق ـ غربي است و با وسعتي در حدود 67000 متر مربع، به شماره 108 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
باغ چهلستون را با شکل فعلي شاهعباس کبير طرح انداخته و در وسط آن عمارتي به شکل کلاه فرنگي (ابعاد کاخ 36*57 متر و ارتفاع آن 12 متر) با اطاقهاي کوچک در اطراف آن احداث کرده است كه با شروع سلطنت شاهعباس دوم عمارت مزبور توسعه داده شد و تالارها و ايوانهايي بر آن افزودند. هر يک از ستونهاي تالار از يک تنه درخت چنار ساخته شده و روي آن قشر نازکي از تخته رنگ شده وجود دارد که سابقا با آيينه و شيشههاي رنگين پوشش شده بوده است. تمام ديوارها از آيينههاي قدي و شيشههاي رنگي و نقاشيهاي زيبا تزيين شده و همة درها و پنجرهها از نوع منبت و خاتم بوده است. استخر مقابل عمارت به طول 110 متر و عرض 16 متر اکنون هم طراوت و زيبايي خاصي به اين کاخ ميدهد و جهش آب در حوض ميان تالار از دهان چهار شيري که در چهار گوشة حوض قرار دارند و فوارههاي سنگي مسير جوي کوچک اطراف کاخ، صفاي مخصوصي به اين قصر باشکوه داده است.
چهار قطعه پايه ستونهايي که به صورت مجسمههاي شير و انسان در چهار گوشة استخر در حال حاضر مشاهده ميشود و دو تخته سنگ حجاري شده به شکل چهار شير در ورودي اين عمارت قرار دارد كه متعلق به اين کاخ نيست و تنها آثار بر جاي مانده يکي از قصرهاي زمان صفويه به نام سرپوشيده و قصر ديگري به نام آيينه خانه است که در اواخر دوره قاجار از بين رفتهاند.
منبع آبي آبياري باغ در گذشته عبارت بود از آب جريان يافته در مادي، که شاخهاي از نهر فدين است و پس از آبياري باغ از شمال خيابان سپه به ميدان نقش جهان وارد مي شده است. منبع آب باغ در حال حاضر يك حلقه چاه عميق است كه تنها منبع آبياري باغ ميباشد. سيستم آبياري باغ در حال حاضر به صورت دستي و با استفاده از شلنگها و به صورت غرقابي است.
در حال حاضر پوشش گياهي باغ عبارتند از: 1625 اصله كاج ايراني، 292 اصله نارون، 75 اصله افراي سياه،61 اصله چنار، 25 اصله عرعر و تعداد معدودي درختان توت، سرو، تبريزي،زالزالك،برگ بو، ابريشم، انجير، اقاقيا در باغچه هاي طرفين استخر بوته هاي رز و در باغچه هاي اطراف عمارت گلهاي فصلي كه شامل: بنفشه، مينا، شب بو و ...كاشته شده است كه در گوشه جنوبي باغ در گلخانه پرورش داده ميشوند.