آشنایی با روش شور انداختن
مواد لازم برای تهیه شور:
گل کلم دو کیلو
هویج یک کیلو
خیار ریز یک کیلو
کرفس یک کیلو
سیر یا موسیر سه تا بوته
فلفل تند 50 گرم
آب ده لیوان
سرکه ده قاشق غذاخوری
نمک شش قاشق غذاخوری
نعنا، ترخون و جعفری جمعاً 150 گرم
با این مقدار مواد لازم حدود شش ظرف شیشه ای دو لیتری از ”شور“ خواهیم داشت.
ده لیوان آب (معادل دو کیلو گرم)، ده قاشق غذاخوری سرکه (معادل 120 گرم)
شش قاشق غذاخوری نمک (معادل صد و پنجاه گرم)، پنجاه گرم فلفل تند
سه بوته سیر (جمعاً معادل 200 گرم) به جای سیر میتوان از 200 گرم موسیر نیز استفاده کرد، دو کیلوگرم گل کلم
یک کیلوگرم کرفس، نعناع، تلخون و جعفری (جمعاً 150 گرم پاک نکرده)
یک کیلوگرم خیار ریز
یک کیلوگرم هویج
طرز تهیه شورصد و پنجاه گرم نعناع، تلخون و جعفری را پاک کرده، میشوییم. ساقه و برگ یک کیلو کرفس را از هم جدا کرده، خرد میکنیم و بعد میشوییم.
یک کیلو هویج و دو کیلو گل کلم را شسته، خرد میکنیم. یک کیلو خیار و 50 گرم فلفل را شسته، در آبکش میریزیم تا خشک شود. دویست گرم سیر (یا موسیر) را حبه کرده، میشوییم.
گل کلم، هویج، خیار، سبزیجات، فلفل، سیر و کرفس را در ظروف شیشه ای به طور فشرده میریزیم. دقت کنید که در هر ظرف از تمام مواد وجود داشته باشد.
بهتر است برای تهیه شور از ظروف شیشه ای دو الی سه لیتری (ظروف کوچک) استفاده کنیم تا بعد از به عمل آمدن شور، یکی یکی در هر ظرف را باز کرده و آن را در یخچال بگذاریم و استفاده کنیم. زیرا بعد از آنکه در ظرف باز شد و هوا کشید در یک محیط گرم، شور آماده برای کپک زدن میشود.
ده لیوان (دو کیلو) آب، ده قاشق غذاخوری سرکه (120 گرم) و شش قاشق غذاخوری نمک (150 گرم) را با هم مخلوط میکنیم و روی مواد شور ریخته، شیشه سبزیجات را با آن پر میکنیم.
در صورتی که آب نمک کم بیاید، دوباره با همین نسبت محلول آب نمک سرکه درست میکنیم.
در ظرف را محکم بسته تا هوا نکشد و در طول مدت عمل آمدن، کپک نزند. برای مدت ده روز شور را در دمای اتاق نگهداری میکنیم. وقتی رنگ آن کدر شد، شور آماده است، آن را در یخچال گذاشته، مصرف میکنیم.
اگر در ظرف شور باز نشود و هوا نکشد، میتوان آن را تا چند ماه در جای خنک نگهداری کرد.
نوش جان