به تازگی برخی از افراد اقدام به عمل جراحی عجیبی به نام کاشت «چال گونه» میکنند.
انگار میل به زیباییطلبی ما آدمها تمامی ندارد. اگر باورتان نمیشود، بد نیست سری به نزدیکترین کلینیک پوست یا زیبایی محلهتان بزنید و ببینید که کارکنان و پزشکان آنها تا پاسی از شب مشغول تراشیدن بینی و کاشتن گونه و بالا بردن ابرو و پایین آوردن چانه افراد پولدار و بیپولی هستند که دوست دارند به هر قیمتی که شده، شبیه فلان هنرپیشه یا خواننده شوند. اما انگار، هر دم از این باغ بری میرسد.
آیا شنیده بودید که به تازگی برخی از افراد اقدام به عمل جراحی برای کاشت «چال گونه» میکنند؟ تعجب نکنید. ما هم تا به حال نشنیده بودیم. اصلا فکر میکنم مردم هیچ کجای دنیا مثل ما ایرانیها، اینقدر به هنر و زیبایی علاقه ندارند و لابد برای همین هم میگویند که هنر نزد ایرانیان است و بس!
به هر حال اگر در بین خوانندگان، هستند کسانی که علاقه به کاشت چال گونه دارند، پیشنهاد میکنیم که گفتوگوی ما را در این مورد با دکتر رضا وقردوست، فوقتخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و سوختگی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو جامعه جراحان زیبایی ایران بخوانند.
آقای دکتر! تعریف خاصی برای چال گونه وجود دارد؟
چیزی که به نام چال گونه در بین مردم معروف است، همان چالهای است که در ناحیه خنده برخی از افراد بهطور طبیعی و ژنتیکی ایجاد میشود.
چرا همه افراد این چال گونه زیبا را ندارند؟!
اگر قرار بود که همه افراد، مثل هم آفریده میشدند که دیگر نمیتوانستیم زیبایی را معنا کنیم. اصلا ممکن است تعریف زیبایی از نظر افراد مختلف، متفاوت باشد. مثلا من و شما چال گونه را زیبا بدانیم و خیلیهای دیگر از آن بدشان بیاید. به هر حال، زیبایی امری سلیقهای است.
آیا کار کاشت چال گونه، کاری طبیعی است؟
نه، برخلاف باور برخی از مردم، اصلا محاسبه های خاصی برای کاشت و ایجاد چال گونه وجود ندارد تا هر کسی دلش بخواهد، نزد پزشک برود و این کار برایش انجام شود. کاشت چال گونه، کاری کاملا سلیقهای است.
نحوه کاشت چال گونه را برایمان توضیح میدهید؟
البته! برای کاشت چال گونه دو روش وجود دارد؛ اول اینکه میتوان بهصورت ناحیهای، چربیهای آن قسمت از صورت را ساکشن کرد تا حفرهای زیر گونهها و در ناحیه خنده افراد به وجود بیاید. یکی دیگر از کارهایی که برخی از همکاران برای کاشت چال گونه انجام میدهند، این است که از داخل دهان، قسمتی که قرار است روی صورت چال بیفتد را با بخیه جمع میکنند و به این ترتیب، چال گونه را برای فرد بهوجود میآورند. البته ناگفته نماند که این کارها بههیچوجه علمی نیستند و در هیچیک از منابع آموزشی جراحی پلاستیک و زیبایی به این عملها اشارهای نشده است و پزشکان بهصورت سلیقهای و با درخواست مراجعان این کار را برایشان انجام میدهند.
آیا چال گونهای که کاشته میشود تا آخر عمر برای فرد باقی میماند یا پس از مدتی از بین میرود؟
نمیتوان بهصورت صددرصد گفت که این چال گونه کاشتهشده تا آخر عمر برای تمام افراد، باقی میماند. به عبارت سادهتر بهخاطر بخیهای که در ناحیه داخلی دهان زده میشود، ممکن است حالت چسبندگی در آن قسمت ایجاد شود و این چسبندگی برای برخی از افراد، چال گونه مادامالعمر را در پی داشته باشد و برای برخی دیگر اینطور نباشد.
آیا کاشت چال گونه، عارضه خاصی هم به دنبال دارد؟
عارضه خاصی که نه اما ممکن است افرادی که این کار را انجام دادهاند، مشکلهایی را هنگام خندیدن یا ابراز احساساتی که به حرکات عضلات صورت نیاز دارند، احساس کنند و نتوانند مانند قبل، میمیک خنده یا سایر ابراز احساسات صورتی خود را داشته باشند. از طرف دیگر، ممکن است قطع اعصاب ناحیهای که کاشت چال گونه در آن انجام میشود و عوارض ناشی از آن هم برای افراد متقاضی پیش بیاید.
آیا شما کاشت چال گونه را به افراد خاصی توصیه میکنید؟
ببینید! جراحی پلاستیک بهخاطر رفع نقصهای روی صورت بهوجود آمده است. مثلا اگر انحراف یا قوزی روی بینی فردی وجود داشته باشد، جراحان زیبایی میتوانند با برداشتن آن، باعث زیبایی بیشتر ظاهری و شاید بالا رفتن کیفیت زندگی آن فرد بشوند اما ایجاد چال گونه براساس الگوهایی که خود افراد در دست دارند، اصلا کار معقولی بهنظر نمیرسد. چون بودن و نبودن این چاله نه تاثیری در بالا رفتن کیفیت زندگی افراد میگذارد و نه تاثیر شگرفی بر زیبایی آنها دارد. یعنی زیبایی ظاهری هیچکس با بودن یا نبودن چال گونه، از این رو به آن رو نمیشود و به همین خاطر هم هیچیک از همکاران ما کاشت آن را به فرد خاصی توصیه نمیکنند. قصد جراحان زیبایی، از بین بردن زشتی است و نه تغییر سلیقه افراد!
یعنی اگر فردی برای کاشت چال گونه به شما مراجعه کند، این کار را برایش انجام نمیدهید؟
در برخی از موارد، مراجعان ما متوجه مشکل اصلی خود نیستند. مثلا ممکن است فردی که احساس میکند صورتش به چال گونه نیاز دارد، مشکل صورتش در جای دیگری باشد و خودش نتواند آن را تشخیص دهد. بنابراین، ما در مرحله اول به مراجعان متقاضی جراحی زیبایی خود، مشاوره میدهیم. بهعنوان مثال، گونه برخی از افراد خیلی مسطح است و خودشان فکر میکنند که چال گونه ندارند اما ما با گرفتن عکس و محاسباتی که روی بافت نرم و بافت سخت صورتشان انجام میدهیم به آنها میگوییم که مثلا پروتز گونه برایشان خیلی مفیدتر و موثرتر از کاشت چال گونه است و در زیبایی ظاهری آنها تاثیر بیشتری دارد. در مرحله بعد هم آنها به ما و محاسباتمان اعتماد میکنند و به این یقین میرسند که باورشان از مشکلی که داشتهاند اشتباه بوده و گاهی به خطا اصرار به انجام دادن برخی از اعمال جراحی زیبایی را داشتهاند.
آقای دکتر! اینکه میگویند پوست بچهها هنگام تولد بسیار نرم است و اگر مادر، زیر گونههای فرزندش را کمی به درون فشار دهد، باعث ایجاد چال گونه روی صورتش میشود، باور درستی است؟
نه، این باور صددرصد باور اشتباهی است! تنها عضوی که در صورت داشتن مشکل مادرزادی میتوان تا حدی در دوران نوزادی به آن شکل داد، گوش است. یعنی اگر گوش نوزادی بهصورت برجسته باشد، میشود با کمی فشار، برجستگی آن را تا حدی اصلاح کرد. اگر نوزادی هم شکاف لب و کام داشته باشد میتوان با فشار، مقداری از این شکاف را کاهش داد. البته این تغییر شکل دادن اندک هم تنها در 3 تا 6 هفته اول پس از تولد امکان دارد و پس از آن دیگر فایدهای ندارد.
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ