فنگشویی به معنای آب و باد است هنر باستانی شرق برای گسترش سلامتی، شادی، سعادتمندی، شور و اشتیاق و انرژی، از طریق چیدمان صحیح اشیا و دکور، مناسبتهایی دارد
هدف فنگشویی به طور کلی خلق حس هماهنگی اجزای یک خانه است، خانهای که خانوادهها در آن زندگی میکنند
در فنگشویی نوشته جاناتاندی، ترجمه لیلا هدایتپور آمده است، چینیها معتقدند که فرآیند غذا خوردن هم جسم و هم روح را تغذیه میکند، بنابراین هر نوع حواسپرتی و آشفتگی خاطر در هنگام غذا خوردن، شادی میآفریند. برای مثال خوردن غذا بر روی سینی، در حالی که دو زانو نشستهاید و تلویزیون میبینید، فنگشویی بد است.گرچه در این دوره از زندگی، آپارتمانهای کوچک مد شده است، اما با این حال اگر میتوانید و امکانش را دارید، یک اتاق جداگانه برای غذا خوردن در نظر بگیرید، وگرنه، محوطهای جدا از اتاق نشیمن و آشپزخانه را به این کار اختصاص دهید. ممکن است دوست داشته باشید از گیاهان و پرده برای جدا کردن منطقه غذاخوری استفاده کنید، در این صورت بقیه محیط خانه مزاحمتان نخواهد شد.
به یاد داشته باشید که دکور شلوغ در این منطقه، اصلا ایده خوبی نیست. هیچ چیز نباید حواس شما را از این واقعیت که در حال غذا خوردن هستید، پرت کند.سنت چینی میگوید: بهتر است میز، گرد یا هشتگوش باشد تا مربع و مستطیل به این دلیل که گوشههای نوک تیز، تیرهای نامریی تولید میکند. همین مسئله باعث بروز مشکلات هاضمه و تحریکپذیری مهمانان میشود.
همچنین تعداد صندلیها باید زوج باشد که این نشانه شانس خوب است. چرا که عدد فرد، نماد تنهایی است. اضافه کردن یک صندلی، هر چند ناجور با دیگر صندلیها، به تعداد فرد، ارجحیت دارد.
● آشپزخانه قلب خانه
نقش آشپزخانه و میز ناهارخوری برای ایجاد و حفظ تندرستی اهمیت فراوانی دارد چون غذایی که میپزیم و میخوریم سبب ادامه حیات میشود. آشپزخانه (قلب) خانه است. همچنین به خاطر تغذیه جسمی و روحی مهمترین محل در هر خانه است. علیالخصوص برای شخصی که به پخت و پز در خانه میپردازد و کلا برای خانم خانهدار جنبه حیاتی دارد تا کار پخت و پز را با کمترین آشفتگی و در حدی آرام انجام دهد. هرگونه مداخله آزاردهنده بر جریان انرژی بر آشپز تاثیر میگذارد.
● کوتاه از آشپزخانه
الف) مقداری انرژی شخصی هر کدام از ما به تواناییمان در جذب مواد از غذا بستگی دارد و در صورتی که محیط آشپزخانه به هم ریخته و نامرتب باشد، انرژیها شدیدا کاهش مییابد. در مقابل، برای تحریک جریان پایدار انرژی، آشپزخانه باید تمیز، مرتب و به دور از انباشتگی بوده و دارای فضای زیاد و نظم و سیستم ذخیرهسازی خوبی باشد.
ب) در یک حالت ایدهآل، شما معمولا در آشپزخانه غذا میپزید و در نشیمن آن را میخورید، اما در صورتی که ناچار شوید از آشپزخانه به عنوان ناهارخوری استفاده کنید، دقت داشته باشید که حتما وسایل را تمیز کرده و پیش از شروع به خوردن غذا توجه خود را از عملیات تهیه، برگرفته باشید، این کار را یا با پوشاندن محیط آشپزخانه یا با کم کردن نور آن انجام دهید. به جای یک لامپ شفاف در کل آشپزخانه از شمع یا لامپ پرنوری در بالای میز غذاخوری استفاده کنید.
ج) آشپزخانه نبض خانه را کنترل میکند. اگر این اتاق مشخصات بارزی چون سادگی داشته باشد، این خصوصیات در هنگام تهیه غذا و نحوه پخت بر ساکنین خانه تاثیر مثبتی خواهد گذاشت، همچنین وسایل آشپزخانه را مرتب تمیز کنید، به ویژه آشپزخانههایی که قفسههای باز دارند. مرتب بودن آشپزخانه نه تنها باعث آرامش آشپز میشود بلکه به او ایده میدهد تا غذاهای خوشمزه درست کند، توجه کنید علیرغم نظم و ترتیب جذاب بهتر است چاقوهای تیز در معرض دید نباشد.
د) بهتر است در مکانی راحت و به دور از شتاب غذا بخورید. نگذارید تصاویر تحریککننده روی دیوارها، یا انباشتگی و آشفتگی روی میز شما را خیلی گیج کند. هر چه اشیا و مواد، طبیعیتر باشند، فضا راحتتر و آسودهتر خواهد بود و به طور اطمینان در تهیه غذا و هم صرف آن تاثیر میگذارد. میز و صندلی غذاخوری چوبی به نوع شیشهای، فلزی یا سنگی ارجحیت دارد و وسایل دستساز و یا بافته شده به مقدار زیادی بر اعتبار اتاقهایی که دارای تجهیزات مدرن هستند، میافزاید و زمختی آن را ملایمتر و بهتر میکند.
و) اجاق، ظرفشویی و یخچال باید یک مثلث تشکیل دهند. وقتی ظرفشویی کنار اجاق است، تخته آشپزخانه را میان آنها قرار دهید تا تعادل میان انرژیهای آتش و آب را حفظ کند.
هـ) در فضای روشن و باز کار کنید و در محیط آرام و روشن غذا بخورید.
ی) میز غذاخوری چوبی، احساس خوبی برای ما فراهم میکند و به میزهای لبه تیز و شیشهای ارجحیت دارد.
ر) وجود ساعت در آشپزخانه یا محل غذاخوری محیط آرامبخش و بدون شتاب به وجود نمیآورد.
ز) از قرار دادن صندلیهای غذاخوری پشت به در و یا پنجره خودداری کنید.
ص) یک میز گرد یا هشت گوش، سبب ایجاد فضایی دوستانه و گفتگویی صمیمانه میشود.
ض) صندلیهای دستهدار منحنی، راحتی و آسایش میآورند که این از عوامل مهم در هنگام غذاخوردن است.
ژ) میگویند آشپزخانه معده خانه است و بنابراین با تغذیه و سلامتی خانواده سر و کار دارد. سنتهای فنگشویی میگویند اگر آشپزخانه در جای بدی قرار گرفته باشد و یا اجاق، سینک ظرفشویی و یخچال در موقعیتهای نامناسب باشند، خسارات مالی و مشکلات سلامتی پدید میآیند
نوع چیدمان آشپزخانه همواره یکی از معضلات دکوراتورهاست چون هم باید ذائقه مشتری را در نظر بگیرند و هم طبق اصول و استانداردهای دکوراسیون عمل کنند.
با توجه به اینکه قسمت اعظم وقت خانواده ها در آشپزخانه می گذرد، شرکت دکورسازی فلوکس در ایتالیا اقدام به طراحی آشپزخانه ای کرده که سبک جزیره ای دارد. در این چیدمان اجاق گاز در کنج قرار گرفته و زیر آن قفسه ای برای جا دادن ظرف و ظروف قرار دارد که به نوعی عملکردش مشابه کابینت است. در کنار گاز میز متحرک آشپزی و کنار آن یخچال قرار دارد و بقیه فضا باز است. استقبال بی نظیر از این نوع چیدمان در نمایشگاه اخیر تورین به حدی بود که بقیه طراحان را به فکر طراحی آشپزخانه ای جمع و جور تر انداخت. گویا خانم های خانه دار هم از این درهم و برهمی اشیا در آشپزخانه به ستوه آمده و دنبال مکانی آرام و خلوت برای آشپزی می گردند. گذشته از سبک طراحی رنگ نیز عنصر دیگری بود که در نمایشگاه اخیر از سوی صاحب نظران دکوراسیون مورد توجه قرار گرفته بود. سبز، آبی، سفید و خردلی از جمله رنگ هایی بودند که در آشپزخانه های پیش ساخته شرکت فلوکس بسیار دیده می شدند. در آشپزخانه های امروزی دیوارها و کابینت ها و تمامی قفسه ها با رنگ هایی چون سبز، آبی یا ارغوانی پوشیده شدند. میز و صندلی ها فلزی بوده و رویه آن ها همخوانی با رنگ کابینت ها دارد.
در این گونه آشپزخانه ها هیچ لوستری دیده نمی شود که از سقف آویزان باشد. امروزه نورهای مصنوعی در انواع مختلف مثل هالوژن، فلورسنت با لامپ هایی که از سقف آویزان شده و دارای پایه ای روی زمین یا روی میز هستند طراحی شده اند و می توان از آنها برای تامین نور دلخواه استفاده کرد. به طور کلی بهتر است در آشپزخانه نور مخفی باشد. معمولاً تابش نور مستقیم ناراحت کننده بوده و انعکاس زیبایی ندارد. نکته مهم دیگر در آشپزخانه مدرن این است که تمامی وسایل اعم از بشقاب ها، لیوان ها، جای قهوه و شکر باید در داخل قفسه ها قرار گیرند نه روی آنها. آویختن تابلوهای انتزاعی به دیوار آشپزخانه نظیر نقاشی های پیت موندریان و واسیلی کاندینسکی که جاذبه های بصری آن ها به حدی است که میزان اشتها را در فرد چندین برابر می کند دیگر ویژگی این نوع آشپزخانه است
آشپزخانه های کوچک می توانند برای خانم خانه بسیار دردسرساز باشند. از آن جایی که آشپزخانه یکی از نقاط کلیدی خانه است و اعضای خانواده بخصوص خانم ها زمان زیادی را در آن می گذرانند، طراحی مناسب آن می تواند از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد...
به طور کلی در طراحی محیط داخلی آشپزخانه باید یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی از نظر موقعیت در سه رأس یک مثلث فرضی قرار گیرند زیرا معمولاً موادغذایی این چرخه را در آشپزخانه طی می کنند. البته در آشپزخانه های کوچک معمولاً این مدل رعایت نمی شود و اجاق گاز و یخچال و سینک ظرفشویی در یک راستا قرار دارند. این نوع چیدمان نه تنها بد نیست بلکه بر سرعت کار در زمان آشپزی می افزاید زیرا در هر لحظه همه چیز در دسترس قرار دارد.
برای بزرگتر نشان دادن فضای آشپزخانه روش های بسیار زیادی وجود دارد. اولین قدم آن است که تمام وسایلی که کمتر به سراغ آنها می روید را از دسترس خارج کنید. اگر از آبمیوه گیری، پلوپز یا بعضی از ظروف به ندرت استفاده می کنید آنها را در مکانی خارج از آشپزخانه، یا در طبقه هایی که در ارتفاع زیاد در آشپزخانه قرار دارند بگذارید.
اگر در آشپزخانه میز و صندلی می گذارید بهتر است از مدل های تاشو و کم حجم استفاده کنید. بهتر است جنس آنها از شیشه یا پلاستیک شفاف باشد زیرا آنها نور را از خود عبور می دهند و در نتیجه فضا چندان کوچک به نظر نخواهد آمد. به همین دلیل استفاده از کابینت هایی با در شیشه ای توصیه می شود، البته به شرط اینکه نخواهید کابینت ها را بیش از حد شلوغ و در هم و بر هم کنید
رنگ سفید یا زرد ملایم برای دیوارهای آشپزخانه بسیار مناسب می باشد. البته بهتر است برای خارج کردن فضای آشپزخانه از حالت یکنواختی از کابینت ها یا وسایلی استفاده کنید که رنگ گرمتری دارند.
فضای آشپزخانه باید نوردهی مناسبی داشته باشد. این کار نه تنها موجب بزرگتر نشان دادن فضا می شود بلکه کار کردن در آشپزخانه و تمیز کردن آن نیز بسیار آسان تر خواهد شد. یک روش مناسب برای نوردهی آشپزخانه استفاده از لامپ های هالوژن کوچکی است که زیر کابینت ها نصب شده اند.
آشپزخانه مکانی است که اعضای خانواده در آن رفت و آمد زیادی دارند. حال اگر فضا کوچک باشد، این رفت و آمدها برای کسی که مشغول آشپزی است ناخوشایند خواهد بود. بنابراین بهتر است یخچال و سایر ظروفی که ممکن است دیگران به آن نیاز پیدا کنند را در مکانی بگذارید که رفت و آمدها برای شما مزاحمتی ایجاد نکنند.
جا دادن ظروف مختلف در آشپزخانه نیز معضل بزرگی است! اگر فضای داخل کابینت ها کافی نیست می توانید طبقه هایی روی دیوار آشپزخانه نصب کنید. به یاد داشته باشید که باید از تمام فضای موجود بیشترین استفاده را ببرید. وسایلی که بیشتر مورد نیازتان است مانند ماهی تابه و کفگیر را می توانید به دیوار آویزان کنید.
چیدمان در آشپزخانه
چیدمان آشپزخانه و بهویژه کابینتها، کار پخت و پز را تا حد قابلتوجهی آسان میکند. در چیدمان بشقاب، لیوان و سایر ظروف در کابینتها کافی است به چند نکته کلیدی و تجربه مادرانه دقت کنید تا محیط راحتتری در آشپزخانه خود داشته باشید. هر دست ظروفتان مانند لیوان، بشقاب، قابلمه و... را در یک کابینت مجزا قرار دهید.
بشقابها را در کابینت نزدیک میز، چاقوها را در کشو نزدیک کانتر و لیوانها را در کابینت نزدیک یخچال قرار دهید.
یخچال و فریزر را هم مانند کابینت طبقهبندی کنید. سبزیجات، میوهها، لبنیات، غذاهای آماده، گوشت و مرغ را هر کدام در یک طبقه قرار دهید با این روش دسترسی به آنها نیز سادهتر است.
ظروفی را که دمدستی نیستند و گاه به گاه استفاده میکنید، در کابینتهایی که دسترسی به آنها سختتر است قرار دهید.
هر ششماه یکبار انبارگردانی کنید؛ یعنی وسایل آشپزخانه و انبارشده در کابینتها را بررسی کنید، حتما تعدادی ظرف یا وسیله غیرضروری دارید که میتوانید به انباری منتقل کنید. وسایل بیمصرفی در کابینتها انبار میشوند، بدون اینکه خانمهای خانهدار متوجه شوند.
وسایلی که روزانه استفاده میکنید، در کابینتهای دمدستی قرار دهید و یک کابینت برای نگهداری لیوانها، بشقابها و سایر ظروف اضافی در نظر بگیرید؛ کابینتی که شاید گاهگاه به سراغ آن بروید. با این طبقهبندی هم فضای بیشـتری در کابینتها در اختیار دارید و هم وسایل غیرضروریتان مطمئنتر محافظت میشوند.
فروشگاههای لوازم خانگی و پلاستیکفروشها میتوانند وسایل مخصوصی جهت طبقهبندی کابینتها و کشوها در اختیار شما قرار دهند مانند جای قاشق و چنگال حتما سری به این فروشگاهها بزنید.
در آشپزخانه خانمهای خانهدار همیشه فهرستی از خرید، کارهای انجام شده، کارهای در دست اقدام و... وجود دارد. تعدادی مگنت خوشگل و فانتزی خریداری کنید تا این لیستها را روی در یخچال نصب کنید.
برای آسان کردن نظافت کابینتها و یخچال از سفرههای پلاستیکی مخصوص یخچال و کابینت خریداری و استفاده کنید. این سفرهها هم کار نظافت را آسانتر میکنند و هم مانع سر خوردن ظرف در کابینتها میشوند.
اسکاچ و دستمال نظافت آشپزخانه را هر چند روز یکبار در آفتاب یا در مایع سفیدکننده قرار دهید تا تبدیل به فضای رشد باکتریها نشود.
آشپزخانه راحت همیشه باید گاز به پیشخوان و محل قرار گرفتن ظروف ادویه نزدیک باشد تا هنگام آشپزی به راحتی به آنها دسترسی داشت.
با استفاده از پارچه و یا روکش های مختلف می توان پیشخوان کابینت ها را به قسمت های مختلفی برای انجام امور مختلف تقسیم بندی کرد.
کابینت ظروف باید جایی نزدیک سینک و ماشین ظرفشویی باشد
● ایستگاه صبحانه:
تمام وسایل مورد نیاز برای سرو یک صبحانه کامل ( مانند توستر، ظرف نان و ...) در یک قفسه و یا کابینت خاص چیده شود.
محل قرار گرفتن سینک و گاز باید از روشنایی کافی برخوردار باشند.
استفاده از ظروف شیشه ای برای نگهداری موادغذایی و نیز تعبیه در های شیشه ای برای کابینت باعث تسریع کار می شود.
● ایستگاه نوشیدنی:
تمام وسایل تهیه نوشیدنی مانند قهوه، نسکافه، قهوه جوش و ... در نزدیکی هم قرار داده شود تا اگر کسی قصد تهیه نوشیدنی دارد، به راحتی بتواند آن را تهیه کند.
ویرایش و تلخیص : آکاایران
هدف فنگشویی به طور کلی خلق حس هماهنگی اجزای یک خانه است، خانهای که خانوادهها در آن زندگی میکنند
در فنگشویی نوشته جاناتاندی، ترجمه لیلا هدایتپور آمده است، چینیها معتقدند که فرآیند غذا خوردن هم جسم و هم روح را تغذیه میکند، بنابراین هر نوع حواسپرتی و آشفتگی خاطر در هنگام غذا خوردن، شادی میآفریند. برای مثال خوردن غذا بر روی سینی، در حالی که دو زانو نشستهاید و تلویزیون میبینید، فنگشویی بد است.گرچه در این دوره از زندگی، آپارتمانهای کوچک مد شده است، اما با این حال اگر میتوانید و امکانش را دارید، یک اتاق جداگانه برای غذا خوردن در نظر بگیرید، وگرنه، محوطهای جدا از اتاق نشیمن و آشپزخانه را به این کار اختصاص دهید. ممکن است دوست داشته باشید از گیاهان و پرده برای جدا کردن منطقه غذاخوری استفاده کنید، در این صورت بقیه محیط خانه مزاحمتان نخواهد شد.
به یاد داشته باشید که دکور شلوغ در این منطقه، اصلا ایده خوبی نیست. هیچ چیز نباید حواس شما را از این واقعیت که در حال غذا خوردن هستید، پرت کند.سنت چینی میگوید: بهتر است میز، گرد یا هشتگوش باشد تا مربع و مستطیل به این دلیل که گوشههای نوک تیز، تیرهای نامریی تولید میکند. همین مسئله باعث بروز مشکلات هاضمه و تحریکپذیری مهمانان میشود.
همچنین تعداد صندلیها باید زوج باشد که این نشانه شانس خوب است. چرا که عدد فرد، نماد تنهایی است. اضافه کردن یک صندلی، هر چند ناجور با دیگر صندلیها، به تعداد فرد، ارجحیت دارد.
● آشپزخانه قلب خانه
نقش آشپزخانه و میز ناهارخوری برای ایجاد و حفظ تندرستی اهمیت فراوانی دارد چون غذایی که میپزیم و میخوریم سبب ادامه حیات میشود. آشپزخانه (قلب) خانه است. همچنین به خاطر تغذیه جسمی و روحی مهمترین محل در هر خانه است. علیالخصوص برای شخصی که به پخت و پز در خانه میپردازد و کلا برای خانم خانهدار جنبه حیاتی دارد تا کار پخت و پز را با کمترین آشفتگی و در حدی آرام انجام دهد. هرگونه مداخله آزاردهنده بر جریان انرژی بر آشپز تاثیر میگذارد.
● کوتاه از آشپزخانه
الف) مقداری انرژی شخصی هر کدام از ما به تواناییمان در جذب مواد از غذا بستگی دارد و در صورتی که محیط آشپزخانه به هم ریخته و نامرتب باشد، انرژیها شدیدا کاهش مییابد. در مقابل، برای تحریک جریان پایدار انرژی، آشپزخانه باید تمیز، مرتب و به دور از انباشتگی بوده و دارای فضای زیاد و نظم و سیستم ذخیرهسازی خوبی باشد.
ب) در یک حالت ایدهآل، شما معمولا در آشپزخانه غذا میپزید و در نشیمن آن را میخورید، اما در صورتی که ناچار شوید از آشپزخانه به عنوان ناهارخوری استفاده کنید، دقت داشته باشید که حتما وسایل را تمیز کرده و پیش از شروع به خوردن غذا توجه خود را از عملیات تهیه، برگرفته باشید، این کار را یا با پوشاندن محیط آشپزخانه یا با کم کردن نور آن انجام دهید. به جای یک لامپ شفاف در کل آشپزخانه از شمع یا لامپ پرنوری در بالای میز غذاخوری استفاده کنید.
ج) آشپزخانه نبض خانه را کنترل میکند. اگر این اتاق مشخصات بارزی چون سادگی داشته باشد، این خصوصیات در هنگام تهیه غذا و نحوه پخت بر ساکنین خانه تاثیر مثبتی خواهد گذاشت، همچنین وسایل آشپزخانه را مرتب تمیز کنید، به ویژه آشپزخانههایی که قفسههای باز دارند. مرتب بودن آشپزخانه نه تنها باعث آرامش آشپز میشود بلکه به او ایده میدهد تا غذاهای خوشمزه درست کند، توجه کنید علیرغم نظم و ترتیب جذاب بهتر است چاقوهای تیز در معرض دید نباشد.
د) بهتر است در مکانی راحت و به دور از شتاب غذا بخورید. نگذارید تصاویر تحریککننده روی دیوارها، یا انباشتگی و آشفتگی روی میز شما را خیلی گیج کند. هر چه اشیا و مواد، طبیعیتر باشند، فضا راحتتر و آسودهتر خواهد بود و به طور اطمینان در تهیه غذا و هم صرف آن تاثیر میگذارد. میز و صندلی غذاخوری چوبی به نوع شیشهای، فلزی یا سنگی ارجحیت دارد و وسایل دستساز و یا بافته شده به مقدار زیادی بر اعتبار اتاقهایی که دارای تجهیزات مدرن هستند، میافزاید و زمختی آن را ملایمتر و بهتر میکند.
و) اجاق، ظرفشویی و یخچال باید یک مثلث تشکیل دهند. وقتی ظرفشویی کنار اجاق است، تخته آشپزخانه را میان آنها قرار دهید تا تعادل میان انرژیهای آتش و آب را حفظ کند.
هـ) در فضای روشن و باز کار کنید و در محیط آرام و روشن غذا بخورید.
ی) میز غذاخوری چوبی، احساس خوبی برای ما فراهم میکند و به میزهای لبه تیز و شیشهای ارجحیت دارد.
ر) وجود ساعت در آشپزخانه یا محل غذاخوری محیط آرامبخش و بدون شتاب به وجود نمیآورد.
ز) از قرار دادن صندلیهای غذاخوری پشت به در و یا پنجره خودداری کنید.
ص) یک میز گرد یا هشت گوش، سبب ایجاد فضایی دوستانه و گفتگویی صمیمانه میشود.
ض) صندلیهای دستهدار منحنی، راحتی و آسایش میآورند که این از عوامل مهم در هنگام غذاخوردن است.
ژ) میگویند آشپزخانه معده خانه است و بنابراین با تغذیه و سلامتی خانواده سر و کار دارد. سنتهای فنگشویی میگویند اگر آشپزخانه در جای بدی قرار گرفته باشد و یا اجاق، سینک ظرفشویی و یخچال در موقعیتهای نامناسب باشند، خسارات مالی و مشکلات سلامتی پدید میآیند
نوع چیدمان آشپزخانه همواره یکی از معضلات دکوراتورهاست چون هم باید ذائقه مشتری را در نظر بگیرند و هم طبق اصول و استانداردهای دکوراسیون عمل کنند.
با توجه به اینکه قسمت اعظم وقت خانواده ها در آشپزخانه می گذرد، شرکت دکورسازی فلوکس در ایتالیا اقدام به طراحی آشپزخانه ای کرده که سبک جزیره ای دارد. در این چیدمان اجاق گاز در کنج قرار گرفته و زیر آن قفسه ای برای جا دادن ظرف و ظروف قرار دارد که به نوعی عملکردش مشابه کابینت است. در کنار گاز میز متحرک آشپزی و کنار آن یخچال قرار دارد و بقیه فضا باز است. استقبال بی نظیر از این نوع چیدمان در نمایشگاه اخیر تورین به حدی بود که بقیه طراحان را به فکر طراحی آشپزخانه ای جمع و جور تر انداخت. گویا خانم های خانه دار هم از این درهم و برهمی اشیا در آشپزخانه به ستوه آمده و دنبال مکانی آرام و خلوت برای آشپزی می گردند. گذشته از سبک طراحی رنگ نیز عنصر دیگری بود که در نمایشگاه اخیر از سوی صاحب نظران دکوراسیون مورد توجه قرار گرفته بود. سبز، آبی، سفید و خردلی از جمله رنگ هایی بودند که در آشپزخانه های پیش ساخته شرکت فلوکس بسیار دیده می شدند. در آشپزخانه های امروزی دیوارها و کابینت ها و تمامی قفسه ها با رنگ هایی چون سبز، آبی یا ارغوانی پوشیده شدند. میز و صندلی ها فلزی بوده و رویه آن ها همخوانی با رنگ کابینت ها دارد.
در این گونه آشپزخانه ها هیچ لوستری دیده نمی شود که از سقف آویزان باشد. امروزه نورهای مصنوعی در انواع مختلف مثل هالوژن، فلورسنت با لامپ هایی که از سقف آویزان شده و دارای پایه ای روی زمین یا روی میز هستند طراحی شده اند و می توان از آنها برای تامین نور دلخواه استفاده کرد. به طور کلی بهتر است در آشپزخانه نور مخفی باشد. معمولاً تابش نور مستقیم ناراحت کننده بوده و انعکاس زیبایی ندارد. نکته مهم دیگر در آشپزخانه مدرن این است که تمامی وسایل اعم از بشقاب ها، لیوان ها، جای قهوه و شکر باید در داخل قفسه ها قرار گیرند نه روی آنها. آویختن تابلوهای انتزاعی به دیوار آشپزخانه نظیر نقاشی های پیت موندریان و واسیلی کاندینسکی که جاذبه های بصری آن ها به حدی است که میزان اشتها را در فرد چندین برابر می کند دیگر ویژگی این نوع آشپزخانه است
آشپزخانه های کوچک می توانند برای خانم خانه بسیار دردسرساز باشند. از آن جایی که آشپزخانه یکی از نقاط کلیدی خانه است و اعضای خانواده بخصوص خانم ها زمان زیادی را در آن می گذرانند، طراحی مناسب آن می تواند از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد...
به طور کلی در طراحی محیط داخلی آشپزخانه باید یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی از نظر موقعیت در سه رأس یک مثلث فرضی قرار گیرند زیرا معمولاً موادغذایی این چرخه را در آشپزخانه طی می کنند. البته در آشپزخانه های کوچک معمولاً این مدل رعایت نمی شود و اجاق گاز و یخچال و سینک ظرفشویی در یک راستا قرار دارند. این نوع چیدمان نه تنها بد نیست بلکه بر سرعت کار در زمان آشپزی می افزاید زیرا در هر لحظه همه چیز در دسترس قرار دارد.
برای بزرگتر نشان دادن فضای آشپزخانه روش های بسیار زیادی وجود دارد. اولین قدم آن است که تمام وسایلی که کمتر به سراغ آنها می روید را از دسترس خارج کنید. اگر از آبمیوه گیری، پلوپز یا بعضی از ظروف به ندرت استفاده می کنید آنها را در مکانی خارج از آشپزخانه، یا در طبقه هایی که در ارتفاع زیاد در آشپزخانه قرار دارند بگذارید.
اگر در آشپزخانه میز و صندلی می گذارید بهتر است از مدل های تاشو و کم حجم استفاده کنید. بهتر است جنس آنها از شیشه یا پلاستیک شفاف باشد زیرا آنها نور را از خود عبور می دهند و در نتیجه فضا چندان کوچک به نظر نخواهد آمد. به همین دلیل استفاده از کابینت هایی با در شیشه ای توصیه می شود، البته به شرط اینکه نخواهید کابینت ها را بیش از حد شلوغ و در هم و بر هم کنید
رنگ سفید یا زرد ملایم برای دیوارهای آشپزخانه بسیار مناسب می باشد. البته بهتر است برای خارج کردن فضای آشپزخانه از حالت یکنواختی از کابینت ها یا وسایلی استفاده کنید که رنگ گرمتری دارند.
فضای آشپزخانه باید نوردهی مناسبی داشته باشد. این کار نه تنها موجب بزرگتر نشان دادن فضا می شود بلکه کار کردن در آشپزخانه و تمیز کردن آن نیز بسیار آسان تر خواهد شد. یک روش مناسب برای نوردهی آشپزخانه استفاده از لامپ های هالوژن کوچکی است که زیر کابینت ها نصب شده اند.
آشپزخانه مکانی است که اعضای خانواده در آن رفت و آمد زیادی دارند. حال اگر فضا کوچک باشد، این رفت و آمدها برای کسی که مشغول آشپزی است ناخوشایند خواهد بود. بنابراین بهتر است یخچال و سایر ظروفی که ممکن است دیگران به آن نیاز پیدا کنند را در مکانی بگذارید که رفت و آمدها برای شما مزاحمتی ایجاد نکنند.
جا دادن ظروف مختلف در آشپزخانه نیز معضل بزرگی است! اگر فضای داخل کابینت ها کافی نیست می توانید طبقه هایی روی دیوار آشپزخانه نصب کنید. به یاد داشته باشید که باید از تمام فضای موجود بیشترین استفاده را ببرید. وسایلی که بیشتر مورد نیازتان است مانند ماهی تابه و کفگیر را می توانید به دیوار آویزان کنید.
چیدمان در آشپزخانه
چیدمان آشپزخانه و بهویژه کابینتها، کار پخت و پز را تا حد قابلتوجهی آسان میکند. در چیدمان بشقاب، لیوان و سایر ظروف در کابینتها کافی است به چند نکته کلیدی و تجربه مادرانه دقت کنید تا محیط راحتتری در آشپزخانه خود داشته باشید. هر دست ظروفتان مانند لیوان، بشقاب، قابلمه و... را در یک کابینت مجزا قرار دهید.
بشقابها را در کابینت نزدیک میز، چاقوها را در کشو نزدیک کانتر و لیوانها را در کابینت نزدیک یخچال قرار دهید.
یخچال و فریزر را هم مانند کابینت طبقهبندی کنید. سبزیجات، میوهها، لبنیات، غذاهای آماده، گوشت و مرغ را هر کدام در یک طبقه قرار دهید با این روش دسترسی به آنها نیز سادهتر است.
ظروفی را که دمدستی نیستند و گاه به گاه استفاده میکنید، در کابینتهایی که دسترسی به آنها سختتر است قرار دهید.
هر ششماه یکبار انبارگردانی کنید؛ یعنی وسایل آشپزخانه و انبارشده در کابینتها را بررسی کنید، حتما تعدادی ظرف یا وسیله غیرضروری دارید که میتوانید به انباری منتقل کنید. وسایل بیمصرفی در کابینتها انبار میشوند، بدون اینکه خانمهای خانهدار متوجه شوند.
وسایلی که روزانه استفاده میکنید، در کابینتهای دمدستی قرار دهید و یک کابینت برای نگهداری لیوانها، بشقابها و سایر ظروف اضافی در نظر بگیرید؛ کابینتی که شاید گاهگاه به سراغ آن بروید. با این طبقهبندی هم فضای بیشـتری در کابینتها در اختیار دارید و هم وسایل غیرضروریتان مطمئنتر محافظت میشوند.
فروشگاههای لوازم خانگی و پلاستیکفروشها میتوانند وسایل مخصوصی جهت طبقهبندی کابینتها و کشوها در اختیار شما قرار دهند مانند جای قاشق و چنگال حتما سری به این فروشگاهها بزنید.
در آشپزخانه خانمهای خانهدار همیشه فهرستی از خرید، کارهای انجام شده، کارهای در دست اقدام و... وجود دارد. تعدادی مگنت خوشگل و فانتزی خریداری کنید تا این لیستها را روی در یخچال نصب کنید.
برای آسان کردن نظافت کابینتها و یخچال از سفرههای پلاستیکی مخصوص یخچال و کابینت خریداری و استفاده کنید. این سفرهها هم کار نظافت را آسانتر میکنند و هم مانع سر خوردن ظرف در کابینتها میشوند.
اسکاچ و دستمال نظافت آشپزخانه را هر چند روز یکبار در آفتاب یا در مایع سفیدکننده قرار دهید تا تبدیل به فضای رشد باکتریها نشود.
آشپزخانه راحت همیشه باید گاز به پیشخوان و محل قرار گرفتن ظروف ادویه نزدیک باشد تا هنگام آشپزی به راحتی به آنها دسترسی داشت.
با استفاده از پارچه و یا روکش های مختلف می توان پیشخوان کابینت ها را به قسمت های مختلفی برای انجام امور مختلف تقسیم بندی کرد.
کابینت ظروف باید جایی نزدیک سینک و ماشین ظرفشویی باشد
● ایستگاه صبحانه:
تمام وسایل مورد نیاز برای سرو یک صبحانه کامل ( مانند توستر، ظرف نان و ...) در یک قفسه و یا کابینت خاص چیده شود.
محل قرار گرفتن سینک و گاز باید از روشنایی کافی برخوردار باشند.
استفاده از ظروف شیشه ای برای نگهداری موادغذایی و نیز تعبیه در های شیشه ای برای کابینت باعث تسریع کار می شود.
● ایستگاه نوشیدنی:
تمام وسایل تهیه نوشیدنی مانند قهوه، نسکافه، قهوه جوش و ... در نزدیکی هم قرار داده شود تا اگر کسی قصد تهیه نوشیدنی دارد، به راحتی بتواند آن را تهیه کند.
ویرایش و تلخیص : آکاایران