سلام دوستای گلم میخوام شروع کنم از حالا در زمینه طراحی و همچنین ادیت خودرو(که یه جورایی تخصص بنده هست) مطالب آموزشی ساده و آماتور رو قرار بدم. ایشاالله که مورد استفاده قرار بگیره. راستش من گله ای که از مدیرای سایت دارم اینه که چرا این انجمن... قسمتی برای خودرو و همچنین طراحی خودرو نداره!؟ که خودش جای بحثه. خب بگذریم. میریم سراغ کار خودمون. در اینجا من شروع میکنم. واسه اولین بار ادیت یه خودرو یعنی همون اپسرت کردن ماشین رو واسه دوستان علاقه مند میذارم. ضمنا... دوستان اگه علاقه دارن جواب بدن. این تایپیک باز هست. میخوام ببنیم اگهمورد توجه قرار میگیره... یه جایی که قوانین سایت اجازه بده تایپیکی ایجاد کنم برای قرار دادن کار طراحی بچه های فروم و بقیه نظر بدن تا باعث ارتقای سطح کاری هممون بشه. من این کارها رو همه با نرم افزار فتوشاپ انجام میدم(Adobe Photoshop) با هر ورژنیهم میشه انجام داد. ولی ترجیها جدید باشه. .
خب. من همیشه از طرح اولیه مون یه کپی میگیرم و روی کپی اون کار میکنم که البته بیشتر به علت وسواسی بودن منه. خب... سعی کنید که طرحی رو که میخواید روی کارتون پیاده کنید رو از اول در نظر داشته باشید یا اگه یادتون میره یه جایی اون رو روی کاغد بکشید و از روی اون کار کنید. من هیچکدوم از این روش ها رو ندارم و همون موقع فورا به یه نتیجه میرسم و انجامش میدم؛ خب مسلمه که توی این روش درصد خطا و بد در اومدن کار بیشتره. درضمن همیشه از یکجای مشخص کار شروع کنید که من معمولا جای سخت تر و پرکارتر رو انتخاب میکنم. یعنی از جلو... روی لایه ی اول یا به قول من روی کپی لایه ی اول برید. بعد در قسمت سمت راست و پایین برنامه Adobe Photoshop یه پنجرا به این شکل وجود داره:
همونطور که میبینید روی سیستم شما این پنجره بر روی تب Layer هست. پس به تب Path برید. همونجایی که توی عکس میبینید. روی اون دکمه کوچیک در پایین پنجره که با فلش قرمز مشخص کردم کلیک کنید تا یک Path جدید ایجاد بشه. اگه برای مدتی موس رو روی اون دکمه نگه دارید... نوشته Create New Path ( قرار دادن پد جدید ) ظاهر میشه. حالا بعداز ساخت پد (خودبخود پد فعال میشه) ابزار Pen tool
رو انتخاب میکنیم. برای استفاده بهتر از ابزار Pen یه کار هست که انجام بدید و اونم اینه که وقتی روی ابزار Pen tool کلیک میکنید در نوار بالای فتوشاپ یه سری شکلک ظاهر میشه که یکیشون شبیه به یه ستاره هست و در کنارش یه فلش رو به پایین(یه مثلث سیاه کوچیک). اون فلش یا مثلث رو بزنید تا باز بشه و میبینید که توش نوشته شده: Rubber Band و جای یه تیک وجود داره. اگر اون تیک رو فعال کنید باعث میشه که وقتی از Pen استفاده میکنیدخط اون دنبالش بیاد. میدون که گنگ گفتم. اما بعدش متوجه میشید. (من اگه زیاد توضیح میدم به این علتهکه خودم خنگم و باید برای من همینجوری توضیح داد) بگذریم. دور ماشینتون رو به همین ابزار به صورت نقطه به نقطه بگیرید. یادتون نره فقط دور ماشین رو بگیرید. یعنی بدنه بودن تایرها و بدون سایش رو زمین:
وقتی این کار به پایان رسید بر روی ابزار Direct Selection Tool
برید.
احتمال داره این ابزار در سیستم شما سیاه رنگ باشه. کنار علامت این ابزار یه مثلث سیاه کوچیک وجود داره که اگه به مدت چندثانیه کلیک موس رو روی اون نگه دارید یه کشو باز میشه که ابزار مورد نظر توش هست. پس از انتخاب این ابزار روی هر کدوم از نقطه های انخاب شده کلیک کنید... میتونید اون رو به جای دلخواه جابجا کنید. سعی کنید بعداز اینکه روی نقطه ای کلیک کردید، برای جابجایی اون از کلیدهای جهت دار کیبورد استفاده کنید که بسیار آسانتر از موس هست. وقتی تمام نقاط به درستی در جای خودشون قرار گرفتن... در پایین همون پنجره Layer در تب Path بر روی دکمه Load path as a selection که با فلش قرمز مشخص کردم کلیک کنید:
پس از کلیک بر روی این دکمه مشاهده میکنید که دور ماشینتون رو یه مشت خط چین میگیره که توی فتوشاپ اونا رو به اصطلاح " مورچه های در حال رژه " مینامند. وقتی که این مورچه های عزیز ظاهر شدند!!! شما باید ابزار
Lasso tool (هر کدام از ابزار توی این کشو قابل استفاده است) و با اون ابزار در داخل کادر مورچه ای انتخاب شده راست کلیک میکنید کادر زیر با نوشته های اون ظاهر میشه که در میان اونها بر روی Layer via copy (ششمی از بالا) کلیک میکنید تا قسمت انتخاب شده به یک لایه تبدیل بشه. در لیست لایه ها مشاهده میکنید که یه لایه جدید با محتوی شکلی مشابه شکل ماشینتون ظاهر شده.
خب... حالا میریم سراغ کار ادیت سپر خودرو. در این قسمت چندراه وجود داره. یکی اینکه از یه ماشین یه سپر بلند کنیم!!! اونو یه ذره تغییر بدیم و روی این خودرو نصب کنبم. یکی هم اینکه یه سپر خودمون بسازیم... من اینجا یه سپر مسابقه ای ساختم که بیشتر به ماشینای رالی شبیه شده. پس با من همراه باشید... بنابراین به همون روشی که در مرحله قبل یه لایه جدید ساختیم... ابتدا یه پد (Path) جدید ایجاد میکنیم، سپس با ابزار Pen دورتا دور قسمت مورد نظر رو میگیریم و بعد دکمه Load path as a selection رو میزنیم تا اون مورچه های درحال رژه بیان سراغمون!!! و بعد با ابزار Lasso و راست کلیک و انتخاب گزینه Layer via copy اونو تبدیل به یه لایه میکنیم. پس میریم دنبال شکل سپر. من سپر رو اینجوری زدم. البته این کاملا بستگی به سلیقه شما داره.
خب... حالا لایه سپر ماشین رو هم میتونید در لیست لایه ها ببینید. اما سپر ماشین ما کجا رفته؟ در واقع سپر ماشین ما به شکل محیط کار هست. خب حالا با زدن کلید های Ctrl + U یا از مسیر: Image> Adjustments> Hue saturation… پنجره Hue saturation باز میشه. این پنجره برای تغییر رنگ هست. برای تغییر رنگ سپر و نمایان شدن اون باید گزینه Colorize رو تیک بزنید.
حالا رنگ سپر رو تغییر بدید. سپر پیدا شد اما چی شد؟ بله هر رنگی انتخاب کنید اجزا سپر و زیرکارمون پیداست مگر اینکه رنگ خالصی مثل سفید یا سیاه رو انتخاب کنید که من سفید رو انتخاب کردم.
برای سفید کردنش باید زبانه پایینی رو تا آخر به سمت راست ببرید.
حالا... دوباره دکمه های Ctrl+U رو میزنیم تا دوباره پنجر تغییر رنگ پیدا بشه و این دفعه هم با فعال کردن گزینه Colorize، سپر ماشین رو به نزدیکترین رنگ به بدنه ماشین میرسونیم.
خب حالا روی همون لایه یعنی لایه سپر جدید هستیم. سعی کنید برای آسانتر شدن کار و ایجاد نظم در کارتون، به لایه ها اسم بدین. من برای هر لایه یه اسم آسون و ساده رو انتخاب میکنم تا وقتی لازمش دارم فورا پیداش کنم. من از فتوشاپ 9 استفاده کردم و اسم لایه ها رو هم فارسی مینویسم. برای مثال اسم لایه بدنه خودرو رو " بدنه " گذاشتم و اسم لایه سپر رو " سپر جلو " گذاشتم.
ما میخوایم اشکال اصلی روی سپر جلو رو بسازیم. پس بازهم میریم سراغ پد (Path). یه پد جدید میسازیم و به شکل زیر روی سپر رو با ابزار پن (Pen) خطکشی میکنیم:
بعد اونو تبدیل به یه لایه میکنیم و برای اینکه مشخصش کنیم با همون روش قبلی رنگ اونو یه ذره از سپر متمایز میکنیم که حاصل میشه کار زیر:
اشتباه نکنید. این قسمت هواکش ماشین نیست. البته از پد اون برای هواکش استفاده میکنیم. اما این لایه جدید رو "دیواره هواکش " یا همون ورودی هوا نام گذاری میکنیم. اما چرا دیوارش این شکلیه؟ نترسید. درست میشه.
حالا دوباره یه پد جدید بسازید. قسمتی رو که لازم ندارید ( برای دیواره ) و قصد پاک کردن اونو دارید با همون ابزار پن انتخاب کنید به این شکل:
این پد رو هم فعال کنید. اما این دفعه اونو به یه لایه جدید تبدیل نکنید. بلکه وقتی پد فعال شد، دکمه Delete رو بزنید و مشاهده میکنید که قسمت اضافه پاک میشه.
حالا با ابزار
Burn tool قسمت هایی از این دیواره رو که لازم میدونید سایه داشته باشه رو تیره تر کنید. سعی کنید درصد این ابزار رو که در قسمت بالای برنامه هست... روی درصد کمی انتخاب کنید تا تاثیر گذاری اون کم باشه و با یک کلیک تمام کارتون رو تیره تیره نکنه. همچنین کنار اون درصد یه شکل ایربراش کشیده و اگه روش تمرکز کنید نوشته میشه ... ایربراش که اگه اونو فعال کنید اثر کارتون مثل ایربراش میشه. یعنی اینکه هرقدر کلیک موس رو نگه دارید... مدام اثر قلم یا همون ابزارتون بیشتر میشه. من اون درصد رو روی 8 گذاشتم. درضمن با راست کلیک زدن روی تصویر... یه پنجره باز میشه که از توی اون میتونید شکل ابزار و درجه نرمی اطراف اون رو انتخاب کنید که فعالا بسته به نوع کارمون من یه قلم با درجه نرمی بالا رو انتخاب کردم
حالا میریم سراغ سپر. سپر ماشین ما کاملا بی روحه. پس باید با سایه و روشنایی به اون حجم بدیم. من طوری رنگ سپر رو انتخاب کردم که زیاد نیاز به روشنایی نیست. بیشتر باید تیره کرد. پس بازهم از ابزار بورن (Burn) استفاده کنید. البته به ابزار دوج (Dodge tool)
نیز احتیاج داریم. این میشه نتیجه کارمون:
البته من در اینجا کمی روی جزئیات کار کردم. مثلا: در قسمت سمت چپ سپر( در تصویر سمت راست میشه) من یه تیکه از عکس رو که رودخونه هم توش بود رو برداشتم و گذاشتم و درصد Opacity او رو کم کردم. درقسمت سمت راست نیز یه مقدار علف کشیدم و به اون $$$$$Motion blur دادم. برای این $$$$$ باید از مسیر: Filter> Blur> Motion blur اقدام کنید. اما یه مقدارش اضافه هست که با پاک کن یا با استفاده از پد های آماده که قبلا داشتیم اضافش رو پاک میکنیم.
خب... حالا سپر ماشین ما به حالا تقریبا ایده آل خودش رسیده. پس ما برای اینکه اگر روی اون کاری انجام دادیم... اونو از بدنه تمایز نداده باشیم... با بدنه یکیش میکنیم. (خودمم نفهمیدم چی گفتم!!!) ببیید... اگه من دوباره خواستم سپر ماشین رو سایه بزنم... احتمال زیاد داره که مقداری از این سایه ها به نقاط مرزی سپر هم برسه و از اونجایی که هر عملی فقط بر روی لایه فعال اعمال میشه... پس اگه این اتفاق بیافته اونوقته که دوباره مرز بین سپر و بدنه اصلی مشخص میشه. مثل زمانی که سپر ماشین سفید بود و میشد مرزش رو با بدنه اصلی تشخیص داد. پس ما هم لایه سپر رو با لایه بدنه یکی مکنیم که اگه هر بلایی سر سپر یا بدنه آوردیم، روی هردوشون بیاد. پس برای این کار... روی لایه بدنه کلیک میکنیم تا فعال بشه؛ بعد با نگه داشتن دکمه Ctrl روی لایه سپر کلیک میکنیم که به این شکل در میاد:
برای یکی کردن این دولایه با هم... کلیدهای Ctrl+E رو فشار میدیم که حاصل این میشه:
البته بعدش خودتون نام لایه رو به بدنه تغییر بدین.
حال میریم سراغ هواکش. برای این کار نیاز به یک توری داریم. یعنی باید از یه جایی این توری مورد نیاز رو بلند کنیم!!! یعنی کش بریم!!! من از توری یه کادیلاک STS استفاده کردم ( آخ که چه کادیلاک نازیه!!!!! )
با ابزار Marquee tool (همونی که گوشه بالای شکل مشخص کردم) یه قسمتی از این توری رو کش میریم!!! بعد با ابزار Move tool
اونو به داخل تصویر خودمون میکشیم. اونو تغییر اندازه میدیم و با اندازه مناسب و معقول روی قسمت مورد نظر قرار میدیم.
قسمت هایی از اون اضافیه. یادتون هست که گفتم با پدی که ساختیم برای هواکش کار داریم؟ حالا لازمش داریم. پس... ای پد پرتوان... برس به داد ناتوان!!! ما اون پد رو فعال میکنیم. اما نباید الان دکمه Deleteرو بزنیم. چون که اونوقت قسمت مورد نیاز رو پاک کردیم. مامیخوایم که دور قسمت انتخاب شده پاک بشه. راستی... برای لایه جدید(توری) یه اسم بذارید. مثلا همین اسم توری یا هواکش. خب... برای اینکه روی دور قسمت انتخاب شده کار اعمال بشه باید کلیدهای Shift+Ctrl+I رو فشار بدید تا دور کار انتخاب بشه:
میبینید که دور قسمت منتخب اولیه انتخاب شد. حالا به خیال راحت کلید Delete رو فشار بدید. نترسید...فشار بدید دیگه!!! دیدین چه آسون بود؟ حالا دورش که اضافه بود پاک شد. حالا کلیدهای Ctrl+Dرو بزنید تا این نقطه چین ها یا همون مورچه های درحال رژه گورشونو گم کنن!!!
توری ما آماده هست اما رنگش اصلا به رد نمیخوره. برای طبیعی تر شدنش دوراه وجود داره. یکی اینکه رنگش رو تیره کنیم. یکی هم اینکه اینقدر اونو سایه بزنیم تا تیره بشه. من در اینجا اول رنگش رو تیره تر کردم و بعد با ابزار سایه یا همون بورن قسمت هایی رو که نیاز بود تیره تر باشه رو سایه زدم که به این شکل در اومد:
قسمتی از سبزه ها هم که روی توری میافته رو با فعال کردن همون پد دوباره پاک کنید. حالا میریم تا یه چیزی مثل اسپویلر به پایین سپرمون اضافه کنیم. پس میریم روی لایه بدنه و اونو فعال میکنیم. سپس یه پد جدید و این شکل رو میسازیم و به یک لایه جدید تبدیل میکنیم.
من این اسپویلر رو از جنس کربن در نظر گرفتم بنابراین اونو به رنگ کربن در میارم.
قسمت های اضافه اونو دوباره با فعال کردن پد هواکش از بین میبریم. ببینید این پد چقدر بدرد بخور بود و ما نمیدونستیم!!! قسمت بالای این اسپویلر از جنس کربن رو با یه پد جدید انتخاب میکنیم و سایه میزنیم که نشون بده رفته داخل. البته ساخت این پد لازم نیست... منتها من برای تمیزی بیشتر این کار رو انجام دادم.
میبینید که سایه ای که زیدم زیاد طبیعی نشده. پس نیاز هست تا اونو محو کنیم. با چی؟ با ابزار بلور Blur tool
خب من یه مقدار زیر این اسپویلر رو هم سایه زدم و روش کار کردم. درضمن قسمت های اضافی زیر سپر که مربوط به لایه های زیین هستن رو هم با پاک کن پاک کنید. من دیواره هواکش رو هم بیشتر سایه دادم و درضمن سایه هاش رو معقول تر و طبیعی تر کردم.
این کار رو روی اون یکی چراغ هم انجام میدیم: یادتون نره برای اون یکی چراغ دوباره برید روی لایه بدنه. اسم لایه جدیدمونو من گذاشتم " ابروی زیر چراغ راست ". اون یکی هم " ابروی زیر چراغ چپ ". این کار رو با بروش هم میشه انجام داد اما زیاد تمیز در نمیاد. درکل من این روش پیشم راحت تره. البته نیاز به تمرین داره و انتظار نداشته باشید که دفعه اول خیلی خوب بشه. همونطور که مال من بعداز این همه ادیت هنوز آماتور هست.
خب. حالا یه نفس عمیق بکشید تا خستگی از تنتون بیرون بره.یه لایه جدید ایجاد کنید. مثل ایجاد پد جدید. فقط اینبار در قسمت Layer.این لایه رو بالا قرار بدین.یه براش (Brush tool)
کوچیک (شماره2) و با رنگ سیاه انتخاب میکنیم. بعد یه پد جدید میسازیم و دوباره با پن یه خط برایقسم های جدید چراغ و درزها میکشیم به شکل زیر. وقتی خط رو کشیدیم...ابزار دایرکت (Direct) رو انتخاب... نقطه ها رو روی جای درست و دقیققرار داده و بعد روی خطمون راست کلیک میکنیم.یه صفحه ظاهر میشه که از توی اون نوشته Stroke path… ( از بالا هفتمی)رو میزنیم. یه پنجره کوچولو پیدا میشه با یه کشوی بزرگ!!!از داخل اون کشو براش رو انتخاب میکنیم و OKمیکنیم.
میبینید که خطوط درزها مشخص میشه. البته باید این کار رو برای هردو چراغ و خط سپر انجام بدید. در کل برای هر خطی که تویکار از بین رفته و نیاز به بازسازی داره.
برای اینکه خطوطمون دارای عمق باشه و نشان دهنده گودی (درز) باشه...از لایه ی خطی که ایجاد کردیم یه کپی میگیریم. بعد رنگ اونو به سفیدیا شبیه اون تغییر میدیم و به اندازه یک نقطه زیر یا کنار اون خط سیاهقرار میدیم که نتیجش این میشه که خطوطمون حالت گودی رو بهخودشون میگیرن.
حالا میریم سراغ کاپوت... روی لایه بدنه میریم و یه پد جدید ایجاد میکنیم. بعد با ابزار پن اون پد رو به این شکل در میاریم:
اونو به یه لایه تبدیل میکنیم و کمی رنگ اونو تغییر میدیم (تیره تر) تا حدود کارمون رو بدونیم. حالا روی همین لایه یه پد جدید میسازیم و به شکل زیر اونو ترسیم میکنیم:
اینو بدونید که وقتی روی یه لایه... یه پد رو فعال میکنید... اگه مقداری از پد خارج از محیط لایه باشه، بی اثر هست. در شکل بالا قسمت هایی از پد مورد نظر هست که توی قسمت تیره شده وجود داره و بقیش که سمت راستش باشه بی اثره. این پد رو فعال میکنیم و توی اون رو سایه میزنیم. انقدر سایه میزنیم که به نظر بیاد اون قسمت گود گود شده و در واقع نشون بدیم که قسمتی از درپوش موتور بریده شده و زیرش که تاریکه پیداست. وقتی این کار به اتمام رسید با زدن دکمه های کنترل+D سلکشن یا همون نقطه چین ها رو غیر فعال میکنیم. بعد شروع میکنیم به سایه زدن بقیه قسمت های لایه. طوری سایه بزنید که به نظر برسه وسطش برآمدگی داره. شرمنده چون کار اولم بود و وقت هم کم داشتم... زیاد عکس ننداختم. این آخریا عکسهام یه دفعه از یه جا به جای دیگه میپره...! منظور من اینه... من اینو ساختم: