• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آموزش php

eliza

متخصص بخش
در سال ۱۹۹۴،Php ایجاد شد . Resmos lad forod ایجاد کننده اولیه آن بوده است. ولی در طی زمان این برنامه توسط سایر متخصصین و برنامه نویسان تکمیل گردیده و به تفکر کنونی آن درآمده است تا کنون چهار بار به صورت اساسی باز نویسی شده است در دی ماه سال ۱۳۸۰ حدود ۵ میلیون مورد استفاده متفاوت قرار گرفته است . تعداد موارد استفاده کنونی آن را می توانیم از این سایت مشاهده نمائید.

PHP - پی اچ پی
Php برنامه ای است که محتوی آن باز نمود (open source) و استفاده کنندگان از آن می توانند نحوه کارکرد و متن برنامه را مشاهده نمود و یا تغییراتی به دلخواه انجام دهند.

Php ابتدا به معنای صفحه اصلی شخصی (personal home page) بود ولی اکنون با اعمال تغییراتی که جهت هماهنگی با GNU انجام پذیرفته است به معنی پردازنده فوق العاده می باشد. در مقایسه با محصولات مذکور Php دارای قابلیت های ویژه است:

قابلیتهای Php:

بزرگترین رقبای
PhP در حال حاضر (GSP) jara sever pageو (ASP) و Perl FusionMicnosoft Acdive Sevver می باشد.


کارایی بسیار بالا:

Php بسیار کاراست به نحوی با استفاده از یک سرور ارزان قیمت می توانید روزانه به میلیون ها مراجعه کننده خدمت ارائه کنید با استفاده از ملاکهای ارائه شده توسط zend technolgies ارائه شد ه(www.zend.com) به لحاظ کاراییPhp رقبای خود را بسایر با ۷ پشت سر گذاشته است.

قابلیت اتصال به تعداد زیاد و متفاوت بانکهای اطلاعاتی:

Php با بانکهای متفاوتی قابلیت اتصال دارد علاوه بر Mysql به بانکهای اطلاعاتی sjbqse,MSQL,Filepro,HYPerware نیز قابلیتهای اتصال را دارا می باشد. شما می توانید به هر سیستم عاملی که ODBC را ارائه میدهد Php رابرای ان بانک استفاده نمایید که سیستم عامل ویندوز و نیز محصولات ان نیز در این دسته است.

دارا بودن دستورات غنی برای استفاده های لازم در سایتها:

به دلیل این که
Php برای استفاده سایتها طراحی و نوشته شده است برای کاربرد های متفاوت که در سایتها مورد نیاز می باشد توابع بسیار غنی در آن موجود می باشد با چند دستور کوتاه می توان عکسی را با فرمتGIF و PWG رسم نموده یا اینکه به شبکه دیگری وصل شده و یا ایمیل متعددی را ارسال نمود و با COOKies و یا فایل های Php ایجاد نمود.

هزینه تامین و نگهداری بسیار پائین برای این برنامه:

Php به صورت مجانی ارائه می شود و در سایت www.php.net آخرین نسخه آن قابل دانلود است.

سهولت استفاده و آموزش آن:

نحوه نگارش و دستورات
Php تشابهات بسیار زیادی با زبان Perl , c دارد اگر زبانهایی cو یا prel یاjava و c++ آشنایی داشته باشید به راحتی می توانید Php را فرا گیرید.

قابلیت تغییر و حمل آن:

Php با سیستم عامل متعددی سازگار است. سیستم های عامل مجانی مشابه unix مانند FreeBDS ,linux و سیستمهای عامل تجاری مشابه unix مانند IRIX,SOLQNS و نیز با سیستم عاملmicrosoftwindows سازگاری دارد. جالب است است که در اغلب موارد بدون نیاز به تغییر در متن برنامه می توانید آن را در تمامی سیستمهای عامل مورد استفاده قرار دهید.

ارائه شدن متن برنامه

متن کامل برنامه در اختیارتمامی مصرف کنندگان
Php قرار گرفته دست و آنان نیز می توانند تغییرات مورد نیاز خویش را در آن اعمال نمایند و لزومی جهت تمامی با شرکت تولید کننده آن وجود ندارد.

از سیستم عامل، سیستم عامل هایی می باشند که بر روی سرویس دهنده نصب می شوند.
php نه تنها قابلیت اجرا بر روی هر سیستم عاملی را دارا می باشد بلکه برای منتقل کردن برنامه های آن از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر احتیاج به تغییرات اندکی خواهید داشت و حتی در بعضی ار موارد بدون احتیاج به هیچ تغییری می توانید یک برنامه به زبان php را از سیستم عامل به سیستم عامل دیگر منتقل کنید. منظور از Html embeded بودن php این است که دستورات این زبان در بین کدهایhtml قرار میگیرند. بنابراین برنامه نویسی به زبان php کمی پیچیده تر از برنامه نویسی به زبان Htmlبه حساب می آید.

Php بر خلاف زبانهای برنامه نویسی Progamming Languages یک زبان اسکریپتی (Scripting Language) می باشد به عبارت دیگر دستورات php بعد از رخداد یک رویداد (Event) اجرا می شوند. این رویدادها می توانند شامل ارسال یک فرم رفتن به یکURL مشخص و یا مواد دیگر باشند .

متدوالترین زبان اسپیکری زبان Java Script می باشد که معمولا برای پاسخ به رویدادهای کاربر در مرورگر وب به کار می رود . تفاوت عمده JavaScript با php در این است کهJava Script یک تکنولوژی سمت سرویس گیرنده (client-side) می باشد. زبان هایی مانند Java Script یا php تفسیر شونده (Interpreted) نامیده می شوند. به عبارت دیگر برای اجرا به یک مفسر مانند مرورگر وب احتیاج دارند. اما زبانهای برنامه نویسی مانند c یاjava بعد از ترجمه به زبان ماشین (compile) به خودی خود قابل اجرا می باشند.

جدیدترین نسخه php نسخه 5 این زبان اسکریپتی می باشد و کلیه فایل ها و کدهایی که توی این وبسایت ارائه میشه تحت این نسخه کار می کنند. اما یک مشکل هست که اکثر سرویس دهنده ها از نسخه ۳ استفاده میکنند. تفاوت این دو نسخه php بسیار اندک هست و تغییرات مهم عموما در مسیر اصلاح عملکرد این زبان صورت گرفته شده است php چگونه کار می کند؟

خوب از حالا به بعد یکم بحث را تخصصی تر کنیم! در ادامه می خواهیم در مورد این صحبت کنیم که: php چگونه کار می کند؟ و ما چطوری می توانیم برنامه های php رو اجرا کنیم و به چیزهای احتیاج داریم؟ همان طور که می دانید php یک زبان سمت سرویس گیرنده است! و این بدان معنی است که کدهای نوشته شده به این زبان در کامپیوتر میزبان (Host) صفحات وب قرار می گیرد. برای مثال وقتی که شما به سایت وب http://www.php.com می روید . (ISP (internet servise provider شما درخواست (Request) شما را به سرویس دهنده ای که اطلاعات این سایت را نگهداری می کند ارسال می کند. در این هنگام سرویس دهنده بعد از خواندن کدهای php آنها را پردازش می کند. برای مثال در این مورد php به سرویس دهنده فرمان می دهد که اطلاعات یک صفحه وب را به صورت برچسبهای HTML به مرورگر شما منتقل کند بنابراین php یک صفحهHTML را تولید می کند. این حالت با هنگامی که صفحه از ابتدا با کدهایHTML طراحی شده باشد تفاوت دارد در حالت دوم تنها یک درخواست به سرویس دهنده ارسال می شود و سرویس دهنده نیز اطلاعات موجود را به مرورگر کاربر می فرستد .

تفاوتی بین home.html و home.phpوجود ندارد اما تفاوت عمده ای بین این دوحالت وجود دارد و آن این است که در حالت اول صفحه بصورت دینامیک توسط سرویس دهنده تولید شده است ولی در حالت دوم به صورت بدین صورت نیست و ممکن است برای مثال تفاوتی بین اینکه کاربر قبلا این صفحه رابازدید کرده یا برای بار اول است که بازدید می کند وجود داشته باشد. پس هر آنچه phpانجام می دهد در همان سمت سرویس دهنده انجام می دهد و سپس اطلاعات مناسب را به سرویس گیرنده منتقل می کند. مهمترین نیاز برای کار با دسترسی به سرویس دهنده ای می باشد که phpرا پشتیبانی کند. قبلا گفتم که php یک زبان سمت سرویس دهنده می باشد. تا جایی که من اطلاع دارم سیستم عامل های که php می تواند روی آنها نصب گردد عبارتند از Windows/unixوlinux os/۲ Macintosh
 

eliza

متخصص بخش
در بخش اول با مقدمات ، قابلیت ها ، کارایی ها و خصوصیات ویژه PHP آشنا شدیم . در این بخش موارد زیر را بررسی خواهیم کرد :
معماری مشتری – سرویس دهنده
مروری بر معماری وب
نصب سرویس دهنده وب (web server) بر روی ویندوز
نصب PHP با برنامه Installsield
و ...
با ما همراه باشید !!!

معماری مشتری-سرویس دهنده
هر سیستم کامپیوتری همه منظوره مدرن شامل یک یا چند CPU و تعدادی دستگاه های کنترلی است که از طریق یک گذرگاه مشترک به هم متصل شده اند . و امکان دستیابی مشترک به حافظه را امکان پذیر می سازند .
CPU ها دارای حافظه نهان محلی هستند که که یک کپی از بخش هایی از حافظه را در خود نگه داری می کنند تا سرعت پردازش داده ها افزایش یابد. هر کنترلگر دستگاه مسئول دستگاه خاصی مثل گرداننده دیسک ، دستگاه صوتی یا نمایش تصاویر است . CPU ها و کنترلگر های دستگاه می توانند به طور همزمان جرا شوند و برای دستیابی به حافظه با هم رقابت کنند. حافظه نهان ، رقابت برای دستیابی به حافظه با هم رقابت می کنند . حافظ نهان ، رقابت برای دستیابی به حافظه را کاهش می دهد . چنین سیستمی را سیستم متمرکز می نامند .
با افزایش سرعت و قدرت کامپیوتر های شخصی ، و کاهش قیمت آنها ، کاربرد سیستم های متمرکز کم رنگ شده است .
به همین دلیل ،کامپیوتر های شخصی زیادی به کمپیوتر های متمرکز متصل گردیدند و با هم ارتباط برقرار نمودند . به این ترتیب معماری جدیدی به نام معماری مشتری – سرویس دهنده به وجود آمد .
سرویس دهنده ، سیستم کامپیوتری قدرتمندی است که سرویس ها و اطلاعاتی را در اختیار دارد . مشتری سیستم کامپیوتری دیگری است که سرویس ها و اطلاعات را از سرویس دهنده در خواست می کند . به عبارت دیگر ، سرویس دهنده میزبانی است که همیشه فعال است تا به خواسته های میزبان های دیگری به نام مشتری پاسخ دهد .

مروری بر معماری وب
از دیدگاه کاربران ، وب شامل مجموعه ای گسترده از اسناد یا صفحات وب است که به طور خلاصه ، صفحه نامیده می شوند .
هر صفحه می تواند به صفحات دیگری پیوند (link) داشته باشد . این ایده که صفحه ای بتواند به صفحه ای دیگر پیوند شود را سال ها قبل از اینترنت ، "وانوار بوش" در سال 1945 اختراع شد که اکنون ابرمتن نامیده می شود .
صفحات توسط برنامه ای به نام مرورگر که در کامپیوتر مشتری قرار دارد ، دیده می شوند . IE, firefox, chrome, netscape ازجمله مرورگر های رایج امروزی است .مرورگر ، صفحات در خواستی مشتری را از سرویس دهنده میگیرد ، متن را تفسیر می کند و فرمان های موجود درآن را اجرا می کند و صفحات را با فرمت مناسبی نمایش می دهد.

معماری اصلی سیستم های وب شامل مرورگر مشتری ، سرویس دهنده وب و شبکه اتصال است . پروتکل اصلی که برای برقراری ارتباط به کار می رود پروتکلHTTP (Hyper text transfer protocol) است . زبان اصلی که محتویات را بین مشتری و سرویس دهنده بیان می کند ، زبان HTML است .
هر صفحه وب دارای یک URL مشخص است که نام جهانی صفحه به شمار می رود و درواقع مشتری و سرویس دهنده از روی این URL ها ، صفحات را در خواست کرده و پاسخ می دهند . در زیر چند نمونه URL را می بینید :



نصب سرویس دهنده وب (Web Server) و PHP
برنامه های تحت وب را به دو صورت می توان نوشت : برنامه نویسی در سایت مشتری و برنامه نویسی در سایت سرویس دهنده . مشتری همان مرورگر اینترنت مثل IE یا internet explorer است و سرویس دهنده در راه دور قرار دارد که خواسته های مشتری را برآورده می کند . برنامه هایی که در زبان PHP نوشته می شوند ، در سایت سرویس دهنده اجرا می گردند به همین دلیل ، زبان php را زبان اسکریپتی سمت سرویس دهنده می نامند . برای برنامه نویسی در زبان PHP نیاز به نرم افزار سرویس دهنده وب دارید تا برنامه های نوشته شده در این زبان را با آن امتحان کنید . به طور کلی می توان گفت که نیاز های نرم افزاری برای نوشتن برنامه های PHP عبارتند از :
1- برنامه های سرویس دهنده وب که متداول ترین آنها عبارتنداز :
الف – IIS یا Internet Information Services
ب- Apache
ما در این مباحث از سرویس دهنده IIS استفاده خواهیم کرد که چگونگی نصب آن را در ادامه توضیح خواهیم داد .
2- برنامه های مشتری که بتواند در خواست کاربر را به سرویس دهنده تحویل دهد و نتیجه ی دریافتی را به کاربر نمایش دهد . این برنامه ، مرورگر نام دارد که ما از IE استفاده خواهیم کرد .
3- ویراستاری که برنامه های PHP رادر آن تایپ کنیم . ما از NOTEPAD استفاده خواهیم کرد.

نصب سرویس دهنده وب
همانطور که گفته شد ، سرویس دهنده ای که در این مباحث از آن استفده خواهیم کرد ، IIS است بنابراین چگونگی نصب آن را در ادامه توضیح خواهیم داد . برای این کار مراحل زیر را انجام دهید :
1- گزینه start/comntrol panel را انتخاب کنبد تا صفحه آن باز شود .
2- در صفحه control panel آیکن add or remove programs را کلیک مضاعف کنید تا پنجره آن باز شود .
3- دراین پنجره روی دکمه add/remove windows components کلیک کنید کمی صبر کنید تا پنجره زیر باز شود :

4- در بخش components حرکت کنید تا گزینه زیر را پیدا کنید :
Internet Information Services (IIS)

اگر در مربع کنار این گزینه علامت چک (تیک) وجود دارد به معنای این است که این برنامه نصب شده است . وگرنه در مربع کنار این گزینه کلیک کنید تا علامت چک در داخل آن قرار گیرد . سپس دکمه NEXT را کلیک کنید . از شما خاسته می شود CD نصب ویندوز را قرار دهید . این کار را انجام داده و به دستوراتی که ظاهر می شود عمل کنید . پس از نصب سیتمتان را reset کنید . اکنون سرویس دهدنه وب آماده است .
پس از نصب IIS، پوشه ای به نام Inetpub که پوشه ی دیگری به نام wwwroot در آن قرار دارد در درایوی که ویندوز در آن نصب است ایجاد می گردد.
برنامه های که با PHP نوشته می شوند باید در این پوشه قرار گیرند تا اجرا شوند .
پس از نصب IIS برای حصول اطمینان از صحت نصب برنامه ای به نام localstart.asp را که در پوشه wwwroot قرار دارد را اجرا کنید . برای این کار در نورا آدرس مرورگر خود عبارت زیر را تایپ کرده و enter بزنید :

http://localhost/localstart.asp

اکنون صفحه مورد نظر باید برای شما نشان داده شود .

نصب PHP
پس از آن که یک سرویس دهنده ب مثل IIS را نصب کردید ، برای استفاده از PHP باید آنرا نیز نصب کنید .PHP را به دو روش می توان نصب کرد :

1- نصب PHP با برنامه Installshield
2- نصب PHP به روش دستی

ما فقط روش اول را بررسی می کنیم :

نصب PHP با برنامه Installsield :
نرم افزار PHP برنامه ای به نام Php-Version-Installer دارد که Version شماره نسخه Php را مشخص می کند . مثل php-5.1.5-installer .
این فایل را می توانید از سایت www.php.net دریافت کنید . (چنانچه دانشجوی مرکز هستید می توانید این فایل را به راحتی از واحد کامپیوتر تهیه نمایید )
برای نصب php مراحل زیر را انجام دهید :
1- بر روی آیکن برنامه دابل کلیک کرده تا صفحه خوش آمد گویی آن مانند شکل زیر ظاهر شود :
2- دکمه Next را کلیک کنید تا صفحه موافقت یا عدم موافقت با قرارداد نصب ظاهر شود . در این پنجره دکمه I Agree را فشار دهید تا پنجره بعدی ظاهر شود .

3- بعد از تایید پنجره Installation Type را خواهید دید که داراي دو گزینه Advanced و Standardمی باشد که شما گزینه Standard را انتخاب کرده و Next را بزنید .

4- حال پنجره ای ظاهر می شود که از شما مسیر نصب php را درخواست می کند . مسیر پیش فرض c:/php است .
5- مکان مورد نظرتان را انتخاب کرده Next را فشار دهید . اکنون پنجره ای ظاهر می شود که پیکر بندی نامه الکترونیکی را درخواست می کند .

6- مقادیر مورد نظر را وارد کرده next را کلیک کنید . پنجره ی زیر ظاهر می شود که از شما می خواهد نوع سرویس دهنده http را انتخاب نمایید .
7 – گزینه Microsoft IIS 4 Or Higher را انتخاب کرده و Next را کلیک کنید . اکنون صفحه ظاهر شده که اعلام می کند آماده نصب هستید .

8- دکمه next را کلیک کنید . PHP نصب شده ، کادری ظاهر می گردد و خاتمه نصب را اعلان می کند.

9 – دکمه OK را کلیک کنید تا کادر دیگری ظاهر شود . در این کادر نیز کلیک کنید تا نصب خاتمه یابد .

10- برای اطمینان از نصب PHP ، ویراستار notepad را باز کرده و دستورات زیر را در آن تایپ کنید :

<?php
phpinfo ();
?>


این برنامه را به نام test.php در پوشه intepub/wwwroot ذخیره کنید . مرورگر خود را راه اندازی کرده و در نوار آدرس آن http://localhost/test.php را تایپ کرده و Enter بزنید . اکنون صفحه ای مانند شکل زیر را خواهید دید .
 

eliza

متخصص بخش
جلسه سوم
در جلسه قبل با معماری مشتری-سرویس دهنده ، نصب سرویس دهنده وب و PHP و ... آشنا شدیم . در این جلسه با موارد زیر آشنا خواهیم شد :
نیاز مندی های کار با PHP
سخت افزار های مورد نیاز
انواع داده ها
متغیر ها
متغیر متغیر
ثوابت
عملگر ها
و ...
با ما همراه باشید ...

نیاز مندی های کار با PHP
برای اینکه بتوانید از PHP استفاده کنید و برنامه هایی را در این زبان بنویسید و اجرا کنید ، به مورا د زیر نیاز دارید :

سخت افزار
کامپیوتر
مودم

نرم افزار سرویس دهنده
سرویس دهنده ای مثل IIS یا Apache
PHP که در کامپیوترتان نصب باشد.
سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی رابطه ای مثل mysql ، SQL SERVER ، اوراکل یا اکسس .

نرم افزار سرویس گیرنده
مرورگر وب مثل Internet Explorer
ویراستار متنی مثل Notepad برای تایپ PHP

انواع داده ها
هدف هر برنامه نویسی، ورود داده ها به کامپیوتر ، پردازش داده ها و استخراج نتایج است .یکی ار جنبه های مهم هر زبان برنامه نویسی که باید مورد بررسی قرار گیرد ، انواع داده هایی است که با آن سرو کار دارد . انواع داده ها در PHP عبارتند از :

عددی صحیح
عددی اعشاری
رشته ای
آرایه
شی ء
بولین

متغیر ها
متغیر نامی برای محلی از حافظه است که برای ذخیره داده ها به کار می رود . یکی از ویژگی های متغیر ها در PHP این است که لازم نیست قبل از به کار گیری متغیر ها ، آنها را اعلان کنید . وقتی مقداری در آن قرار می گیرد ، آن متغیر اعلان می شود .

هر متغیر دارای نام است . نام هر متغیر در PHP از قوانین زیر پیروی می کند :

1- نام متغیر می تواند هر نامی داشته باشد و شامل حروف ، اعداد ، خط ربط و علامت $ است . تمام متغیر ها با $ شروع می شوند . مثلا : $total_1 , $x , $average , $num.

2- نام متغیر نمی تواند با عدد شروع شود .

3- در نام گذاری متغیر ها ، بین حروف کوچک و بزرگ تفاوت قائل است . به عبارت دیگر ، نسبت به حروف حساس است . به عنوان مثال متغیر های $Itcom و $itcom با هم فرق می کنند .

مقدار دادن به متغیر ها
برای مقدار دادن به متغیر ها در PHP از علامت = یا عملگر انتساب استفاده می شود . مثال های زیر را ببینید :

$num= 10;
$average=15.50;
$name="ahmad";


دستور اول مقدار 10 را در متغیر $num قرار می دهد و در نتیجه نوع $num صحیح خواهد بود . دستور دوم مقدار 15.50 را داخل $averageقرار می دهد در نتیجه نوع آن اعشاری منظور می شود . دستور سوم هم مقدار ahmad را داخل متغیر $name قرار داده در نتیجه نوع آن رشته ای (متنی) تعیین می گردد .

توجه داشته باشید که وقتی متغیری مقدار گرفت و نوع آن تعیین شد ، با انتساب مقداری از نوع دیگر ، نوع آن نیز تغییر خواهد کرد . ستورات زیر را ببینید :
$x= 10;
.
.
.
$x="itcom";


دستور اول مقدار 10را داخل متغیر x قرار داده در نتیجه نوع آن صحیح خواهد بود . دستور بعدی مقدارahmad را در x قرار داده در نتیجه نوع آن به رشته ای تغییر خواهد کرد . بنابراین PHP زبانی است که از نظر نوع بسیار ضعیف است . اما این موضوع در کاربردی که PHP دارد ، به عنوان یک نقطه قوت تلقی می شود .

متغیر متغیر
نوع دیگری از متغیر به نام متغیر متغیر در PHP وجود دارد که از طریق آن می توان نام متغیر را به صورت پویا تغییر داد . در این موارد ، از مقدار یک متغیر به عنوان نام متغیر دیگر استفاده می شود . دستور زیر را ببینید .

$varname= 'total';


این دستور مقدار 'total' را در $varname قرار می دهد . به جای $total می توانیم از $$varname استفاده کنیم . به عنوان مثال می توانیم مقدار $total را به صورت زیر تعیین کنیم :

$$varname = 5;

این عمل معادل دستور زیر است :

$total= 5;


ثوابت
برای اعلان ثوابت در php از تابع define استفاده می شود . دستورات زیر را ببینید :

define ('FACTOR', 10);


define ('PRICE', 4);


دستور اول ثابتی با نام FACTOR و با مقدار 10 و دستور دوم ثابتی با نام PRICE و با مقدار 4 تعریف می کند . توجه کنید اسامی ثابت ها را با حروف بزرگ در نظر گرفتیم . این کار ضروری نیست ، ولی برای تمایز با متغیر ها که معمولا با حروف کوچک مشخص می شوند ، مناسب است . نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که هنگام به کارگیری ثوابت ، از $ استفاده نمی شود . دستور زیر را ببینید :
$test= PRICE;


این دستور ، مقدار ثابت PRICE را در متغیر $test قرار می دهد.

عملگر ها
عملگر نمادی است که عمل خاصی را انجام می دهد . به عنوان مثال + عملگری است کع عمل جمع را انجام می دهد . عملگر ها در PHP به چند دسته تقسیم می شوند که آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم .

عملگر های محاسباتی
این عملگر ها برای اجرای محاسبات بر روی داده ها به کار می روند . این عملگر ها را در ذیل مشاهده می نمایید .


عملگر




نام




مثال




+




جمع




$a+$b




-




تفریق




$a-$b




*




ضرب




$a*$b




/




تقسیم




$a/$b




%




باقیمانده تقسیم




$a % $b




++




افزایش




++$a یا $a++




--




کاهش




$a--یا --$a






عملگرهای مقایسه ای
در PHP تعدادی عملگر وجود دارند که برای مقایسه دو مقدار به کار می روند . و به نام عملگر های مقایسه ای (یا رابطه ای) خوانده می شوند . این عملگر ها را در ذیل مشاهده می کنید :


عملگر




نام




مثال




==




تساوی




$a == $b




===




همایی




$a === $b




!=




نامساوی




$a != $b




<>




نامساوی




$a <> $b




<




کوچکتر از




$a < $b




>




بزرگتر از




$a > $b




<=




کوچکتر یا مساوی




$a <= $b




>=




بزرگتر یا مساوی




$a >= $b





اگر بخواهید مشخص کنید که آیا دو متغیر $a و $b با هم مساوی هستند ، از علامت == استفاده کنید دستورات زیر را ببینید :
1. $a= 10;
2. $b= 10;
3. $a == $b;


در دستور سوم چون $a با $b برابر هستند مقدار true برگردانده می شود . دقت کنید که اگر $a و $b نامساوی باشند false برگردانده می شود .

اکنون دستورات زیر را ببینید :
$a = 7;
$b = "7";
$a == $b;

در دستور سوم ارزش true برگردانده می شود زیرا ابتدا متغیر $bنوع رشته ای به نوع عددی تبدیل می شود و سپس مقایسه صورت می گیرد .
اگر بخواهیم تبدیل نوع صورت نگیرد و مقایسه با انواع یکسان صورت گیرد ، باید از عملگر === استفاه شود :
$a= 7;
$b = "7";
$a === $b;


دستور سوم مقدار false را برمی گرداند ، زیرا $aو $bهمنوع نیستند .

 

eliza

متخصص بخش
عملگر های منطقی
عملگر های منطقی بر روی عبارات منطقی عمل می کند . به عناون مثال اگر بخ واهیم تشخیص دهیم مقدار متغیر $a بین 1 و 100 قرار دارد باید از عملگر های منطقی استفاده کنیم . این عملگر ها ر در ذیل مشاهده می نمایید :



عملگر




نام




مثال




نتیجه




|




نقیض (NOT)




$b




اگر $b نادرست باشد ، نتیجه درست است و برعکس




&&




و (AND)




$a && $b




اگر $a و $b هر دو ذرت باشد نتیجه درست ایت و گرنه نادرست است




||




یا (||)




$a || $b




اگر $a یا $b درست باشند ، نتیجه درست است وگرنه نادرست است




And




و(AND)




$a and $b




مثل && است ولی اولویت کمتری دارد




or




یا (or)




$a or $b




مثل || است ولی اولویت کنتری دارد







عملگر های ترکیبی
تعدادی از عملگر ها در PHP وجود دارند که ترکیبی از دو عملگر دیگر هستند و به نام عملگر های ترکیبی خوانده می شوند . این عملگر ها را در ذیل مشاهده می کنید :


عملگر




نام




مثال




معادل




+=




انتساب جمع




$a += $b




$a = $a + $b




-=




انتساب تفریق




$a -= $b




$a= $a- $b




*=




انتساب ضرب




$a *= $b




$a = $a * $b




/=




انتساب تقسیم




$a /= $b




$a= $a /$b




%=




انتساب باقسمانده تقسیم




$a %= $b




$a= $a % $b






عملگر های رشته ای
یکی از متداول ترین عملی که در رشته ها انجام میگیرد , عمل الحاق کردن رشته هاست . به عنوان مثل دو رشته زیر را در نظر بگیرید .
$a="IT";
$b="COM";


اگر با استفاده از $a و $b رشته "Computer science " را به دست آوریم میگوییم رشته ی $b یه $a الحاق شده است . برای الحاق رشته ها در PHP از عملگر (.) استفاده می شود :

$c=$a . $b;


به این ترتیب رشته حاصل ITCOM خواهد بود.

در PHP دو نوع رشته وجود دارد :
رشته هایی که در نقل قول دوتایی قرار می گیرد . مثل: "ITCOM"
رشته هایی که در نقل قول یکانی قرار می گیرد . مثل : 'ITCOM'

اگر رشته ای در نقل قول دوتایی قرار گیرد ، PHP سعی می کند آن را مثل یک عبارت ارزیابی کند ، ولی اگر رشته در نقل قول یکانی قرار گیرد ، همانند یک لیترال عمل می کند و ارزیابی نمی شود . برای پی بردن به تفاوت آنها ، دستورات زیر را ببینید :

$a=100;
echo "value of $a";
echo 'value of $a';


دستور اول مقدار 100 را در متغیر $a قرار می دهد . خروجی دستور دوم به صورت زیر است :
Value of 100

در حالی که دستور سوم ، به صورت زیر است :
Value of $a

همانطور که می دانید ، رشته ای که در نقل قول دوتایی قرار می گیرد و ارزیابی می شود .
 
بالا