يک تيم تحقيقاتي از دانشگاه هاروارد روش جديدي يافته است که با استفاده از آن سطح فلزات عاري از يخ و شبنم ميگردد.
از اين فناوري ميتوان در توليد ورقهاي ضد يخزدگي استفاده کرد. در مقالهاي که اخيرا در نشريه ACS Nano به چاپ رسيده است، جزئياتي درباره روشي ارائه شده که ميتواند در برابر يخزدگي مقاومت کند از اين سطوح ميتوان در توليد يخچالها، توربينهاي باد، هواپيماها و صنعت ساختمان استفاده کرد.
اين گروه تحقيقاتي به رهبري يوآنا آيزنبرگ و اسميت بريلسون، در اين پروژه با همتايان خود در موسسه وايس همکاري داشتهاند.
ايده انجام اين پروژه از پديده خود تميزشوندگي در گياه نيلوفر آبي نشات گرفته است.
البته در حال حاضر پوششهايي با الهام از ساختار نيلوفر آبي توليد ميشوند اما اين پوششها در صورت افزايش رطوبت هوا نتيجه مطلوب نميدهند به اين صورت که روي آنها با يخ پوشيده ميشود. يوآنا آيزنبرگ ميگويد از آنجايي که روش عملي براي حذف نقصهاي ذاتي و ناهمگني وجود ندارد بنابراين فرآيند يخزدگي اجتناب ناپذير مي باشد.
حال اين سوال پيش ميآيد که آيا سطح جامدي وجود دارد که بتواند در شرايطي با رطوبت بالا مانع يخزدگي شود.
براي حل اين مشکل پژوهشگران روش کاملا متمايزي ارائه کردند که با استفاده از آن ميتوان سطوحي براي فشار و رطوبت بالا ايجاد کرد، اين روش به SLIPS شهرت يافته است.
با استفاده از اين روش ميتوان سطوحي کاملا صاف در حد مولکولي ايجاد کرد که بر روي آن نانوساختارهايي پنهان شده است.
در اين سطوح بسيار صاف، سيالات يا جامدات مانند يخ و شبنم به سادگي حرکت ميکنند. مشکل اصلي در اين مسير، اعمال چنين پوششي روي سطوح مورد استفاده در صنعت نظير بال هواپيماها است.
اين تيم تحقيقاتي روشي يافته است که با استفاده از آن ميتوان اين پوشش را روي فلز قرار داد.
اين پوشش ميتواند در مقياس انبوه روي سطوح با اشکال مختلف اعمال شود.
يکي از مزيتهاي اين پوشش غيرسمي بودن و مقاومت به خوردگي بالاي آن ميباشد. براي اثبات عملکرد اين سيستم، پژوهشگران اين پوشش را در سيستم يک يخچال استفاده کرده و آن را در شرايط يخزدگي شديد قرار دادند.
نتايج نشان داد که در مقايسه با يخچالهاي ضد برفک فعلي، اين يخچال کاملا نسبت به يخزدگي مقاوم است و کارايي خود را در مدت زماني بيشتري حفظ ميکند.
از ديگر مزاياي اين سيستم آن است که مصرف انرژي را کاهش ميدهد