بسیاری از افراد به هنگام عکاسی تعصبات خاص خود را دارند. همچنین برخی دیگر فکر می کنند عکاسی همان انتخاب فریم مناسب و فشردن دکمه شاتر است. اما برای آن هایی که به طور جدی تری عکاسی را دنبال می کنند قضیه فرق دارد، آن ها به چیزهایی که در پس عکاسی است چشم دارند. آن ها همواره به دنبال روش ها و تکنیک های گوناگونی برای هر چه جذابتر نمودن عکسهایشان می باشند و در این راه ممکن است از افکت های مختلف عکس استفاده کنند و یا که حتی به دنبال تجربه نمودن افکتی جدید به هنگام ساختش باشند. هدف از تمام این کارها ارتقای کیفیت عکس ها و به نوعی متمایزتر کردن آن ها می باشد.
امروزه دیگر خیلی کم تر از تاریک خانه ها (dark rooms) و اسلایدها برای توسعه عکاسی استفاده می شود. ما هم اکنون در عصر عکاسی دیجیتال قرار داریم، اما به سبب افکت های عکاسی ای که مورد استفاده قرار می گیرند کماکان همان افکت هایی را که قبلا در تاریک خانه ها مورد استفاده قرار می دادیم را به کار می بریم. صرفنظر از آن افکت های قدیمی، افکت های جدیدی در دسترس هستند که هم اکنون عکاسان برای ارتقای عکس هایشان از آن ها استفاده می کنند. در این پست قصد داریم به معرفی ۱۵ افکتی بپردازیم که عکاسان می بایست با آن ها آشنا باشند و آن ها که در آینده قصد دارند عکاسی کنند نیز نیاز دارند آن ها را بشناسند.
1. افکت بوکه
این اصطلاح از واژه ژاپنی "boke” برگرفته شده که به معنای غبار و یا تاری است. از اینرو، بوکه به کیفیتِ زیبا شناختیِ تاری در خارجِ از ناحیه فوکوسِ یک تصویر اشاره می کند. این "تاری” حاصل تفاوت میان انحرافات لنز و شکل های دیافراگم می باشد. در صورتی می توان گفت بوکه ی شما خوب از آب درآمده که باعث پرت شدن حواس بیننده نگردد. در برخی تصاویر که حاوی افکت بوکه هستند، بوکه ها آن چنان گسترده شده اند که توجه بیننده به جای موضوع اصلیِ عکس به آن ها معطوف می گردد. یک بوکه ی خوب باعث افزایش توجه و تاکید بر موضوع اصلیِ تصویر شده و باعث ارتقای آن می گردد.
2. افکت لوموگرافی
تصویر نهایی در این شیوه دارای گستره زیادی از گوناگونی در شدت رنگ (اشباع) و تابش نور می باشد و این گونه به نظر می رسد که از لنزهای تصادفی و نوردهی مضاعف استفاده شده است.
"این اسم [لوموگرافی] از نام یک دوربین قدیمی روسی بنام لومو (Lomo) مشتق شده است اما هرگز به آن معنا نیست که حتما باید با چنین دوربینی ثبت شود بلکه می تواند یک عکاسی تصادفی باشد با هر نوع دوربین قدیمی. مشخصات اصلی لوموگرافی رنگهای بشدت اشباع و سیر شده، سوژه هایی با رنگهای رنگین کمانی، نوردهی نا یکنواخت، بلور شدن و هر آنچه که در یک عکاسیِ با فکر و صحیح بد تلقی می شود! در یک کلام لوموگرافی یک عکاسی بدون کوچکترین تفکر قبلی است و بی خیال قوانین عکاسیِ صحیح شدن!…”
3. افکت Tilt-Shifting
حاصل این روش، صحنه هایی مینیاتوری می باشد. این روش دربرگیرنده دو نوع متفاوت از حرکات می باشد. نوع اول چرخش سطح لنز نسبت به سطح تصویر می باشد که tilt (کج شدن) نامیده می شود. نوع دوم، حرکت لنز موازی با سطح تصویر است که shift (جابجایی) نام گرفته است. tilt برای کنترل جهتِ سطوح مورد استفاده قرار می گیرد در حالی که shift برای تنظیم موقعیت سوژه بدون حرکت دادن دوربین به عقب استفاده می شود.
4. پنینگ (Panning)
پنینگ تکنیکی قدیمی است که تا به امروز نیز مورد استفاده قرار می گیرد. پنینگ به حرکات افقی، عمودی و یا چرخشیِ یک تصویر ثابت و یا ویدئو اشاره دارد. برای انجام این عمل به سوژه ای متحرک نیاز است که ابتدا می بایست آنرا درون فریم تصویر دنبال کرده و در ادامه دکمه شاتر را بفشارید. در این روش سوژه ی مورد نظر در پس زمینه ای مبهم قرار گرفته و خود برجسته می شود. این افکت حس حرکتِ سوژه را منتقل می نماید.
5.قانون یک/سوم ها
شما می توانید این کار را با استفاده از تقسیم ذهنی تصویر منظره یابتان به ۹ بخش انجام دهید. در ادامه به دنبال نقاط مشخصی که می خواهید بر روی آن ها فوکوس کنید، بگردید و تصویر دوربینتان را با آن نقاطی که درون شبکه ی فرضی جای گرفته اند مطابقت دهید، حال دکمه شاتر را بفشارید. حاصل کار حس حرکت و نیز جذابیتی خواهد بود که در تصاویرتان به چشم می خورند
6. افکت پردازش ضربدری
این اثر نتیجه توسعه پرینت رنگ و یا اسلاید فیلم در محلول شیمیایی اشتباه می باشد. در این افکت رنگ ها به گونه ای متفاوت به نظر می رسند. تصویر دارای رنگ منحصر بفردی وحشی (wild) و کنتراست های متنوع می باشد. هرچند که رنگ اصلی تصویر دستکاری شده است اما تصویرِ حاصل بسیار خوب به نظر می رسد.