• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ايران پيشتاز فناوري نانو در خاورميانه

parisa

متخصص بخش
وند صعودي پيشرفت هاي ايران در يك دهه اخير در زمينه فناوري نانو اعم از توليد مقالات معتبر علمي (ISI) ، ثبت اختراع (پتنت) و تعداد اعضاي هيات علمي سبب شده است تا ايران اكنون رتبه نخست اين علم را در خاورميانه و رتبه هشتم جهان را به خود اختصاص دهد. فناوري نانو يكي از علوم نوظهور است كه تمام دنيا را تحت تاثير خود قرار داده است.
تعداد مقالات منتشر شده در اين حوزه هر سال حدود ۱۰ درصد افزايش مي‌يابد. همكاري بين‌اللملي نقش مهمي در توسعه اين فناوري ايفا مي‌كند و محققان در قالب اين همكاري‌ها مي‌توانند از امكانات و تجهيزات يكديگر استفاده كنند.
در واقع همكاري بين‌المللي، راهبردي براي تسهيل شرايط جهت رسيدن به اهداف علمي است. به همين دليل، همكاري بين‌المللي شاخصي براي ارزيابي وضعيت مشاركت كشورها در توليد علم نانو به حساب مي‌آيد.
***توليد مقالات معتبر علمي در حوزه نانو
ايران در يك دهه اخير در زمينه توليد مقالات معتبر علمي (ISI) در حوزه نانو رشد قابل ملاحظه اي داشته است.
عماد احمدوند دبير كارگروه ترويج ستاد ويژه توسعه فناوري نانو در گفت وگو با خبرنگار گروه علمي ايرنا گفت: ايران در سال هاي ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ به ترتيب با توليد ۳۰ و ۵۶ مقاله ISI در حوزه نانو رتبه هاي ۵۰ و ۴۴ جهان را به دست آورد.
در سال هاي ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ نيز با توليد به ترتيب ۱۲۹ و ۲۸۷ مقاله به جايگاه ۳۵ و ۲۹ جهان صعود يافت و در سال هاي ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ با انتشار ۴۸۰ و ۸۳۱ مقاله به ترتيب رتبه هاي ۲۳ و ۲۰جهان را از آن خود كرد.
احمدوند خاطر نشان كرد: تعداد مقالات ISI منتشر شده ايران در سال هاي ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ به ترتيب هزار و ۴۱۱ و دو هزار و ۱۵ مقاله بود كه با انتشار اين تعداد مقالات ايران به ترتيب به رتبه هاي ۱۵ و ۱۴ جهان صعود كرد.
به گفته وي، در سال هاي ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ ايران با توليد به ترتيب سه هزار و ۱۱ و سه هزار و ۶۵۰ مقاله ISI در حوزه نانو در رتبه هاي ۱۱ و هشت جهان قرار گرفت.
دبير كارگروه ترويج ستاد ويژه توسعه فناوري نانو افزود: همچنين ايران در سال ۲۰۱۳ كه چند ماهي از آغاز آن مي گذرد با انتشار يك هزار و ۵۰۸ مقاله معتبر علمي در حوزه نانو همچنان در رتبه هشتم جهان قرار دارد.
به اين ترتيب ايران در زمينه انتشار مقالات ISI در زمينه نانو در جهان به ترتيب بعد از كشورهاي چين، آمريكا، هند، آلمان، كره جنوبي، ژاپن و فرانسه قرار دارد.
*** ثبت اختراع (پتنت)
در حوزه ثبت اختراع نيز ايران در سال هاي اخير به پيشرفت هاي مهمي نايل شده است.
مالك سعيدي كارشناس واحد مالكيت فكري ستاد ويژه توسعه فناوري نانو در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا دراين زمينه گفت: تعداد ثبت اختراع منتشر شده
محققان ايراني در حوزه فناوري نانو در ادارات ثبت اختراع آمريكا و اروپا در سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ به ترتيب ۸ و ۱۸ مورد و در سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به ترتيب ۲۲ و ۲۶ مورد بوده است.
سعيدي افزود: تعداد ثبت اختراعات منتشر شده محققان ايراني در حوزه فناوري نانو در ادارات ثبت اختراع آمريكا و اروپا تا روز ۲۶ مه ۲۰۱۳ ، چهار مورد بوده است.
وي افزود: از سوي ديگر تعداد ثبت اختراعات گرنت شده (ثبت نهايي) محققان ايراني در حوزه فناوري نانو در ادارات ثبت اختراع آمريكا و اروپا در سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ يك مورد، در سال ۲۰۱۱ شش مورد و در سال ۲۰۱۲ يازده مورد بوده است.
سعيدي خاطر نشان كرد: تعداد ثبت اختراعات گرنت شده (ثبت نهايي) محققان ايراني در حوزه فناوري نانو در ادارات ثبت اختراع آمريكا و اروپا تا پايان ۲۶ مه ۲۰۱۳ هفت مورد بوده است.

*** تعداد اعضاي هيات علمي فعال در حوزه فناوري نانو
در زمينه توسعه منابع انساني متخصص در فناوري نانو نيز پيشرفت هاي خوبي داشته ايم. علاوه بر تحقيقات افقي كه در آن محققان ايراني پيرو كنجكاوي تحقيق مي كنند، يك اولويت ملي تعريف شده است كه با توجه به پتانسيل ها، ظرفيت ها، مشكلات و نيازهاي كشور بايد تحقيقات انجام شود.
بر اساس آمار وبگاه بانك اطلاعات شاخص‌هاي فناوري نانو، تعداد اعضاي هيات علمي فعال در حوزه فناوري نانو در سال هاي ۱۳۸۴، ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ به ترتيب ۵۹۱، ۸۴۰ و هزار و ۱۷۵ نفر بوده است.
تعداد اين افراد در سال هاي ۱۳۸۷، ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ به ترتيب هزار و ۵۳۱، هزار و ۹۹۴ و دو هزار ۵۱۰ نفر بوده است.
و بالاخره در سال هاي ۱۳۹۰، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ تعداد اعضاي هيات علمي فعال در حوزه فناوري نانو به ترتيب دو هزار و ۷۸۹، دو هزار و ۶۱۳ و دو هزار و ۳۵۵ نفر بوده است.


به نقل از ایرنا
 
بالا