• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

اگر شما هم عاشق ته دیگ هستید،حتما بخوانید

.River.

کاربر ويژه
با مقدمه اي از اشكان خطيبي و چهار پيشنهاد ويژه از او.
به گزارش افکارنیوز، الگوي غذا خوردن ما ايراني ها با كشورهاي ديگر به ويژه اروپايي ها و آمريكايي ها زمين تا آسمان فرق دارد. همان قدر كه آنها به خوردن بعضي غذاها مثل خوراكي هاي گوشتي يا همبرگر با نان مخصوص وفادار هستند. ما هم به خوردن برنج و نان وفادار مانده ايم. البته هر چند نسبت به قبل تفاوت هايي كرده ايم و حالا براي حفظ تناسب اندام، كمتر سراغ نان و برنج مي رويم، اما هنوز هم اين دو خوراكي سر سفره هاي ما حرف اول را مي زنند. اما نان و برنج يك طرف، يكي ديگر از بخش هاي ويژه غذاهاي ايراني يك طرف و آن «ته ديگ» است كه باز هم نام اين خوراكي با نان و برنج گره خورده است. ته ديگ از آن خوراكي هاي خاص ايراني است و تا جايي كه مي دانم اصلاً در كشورهاي ديگر چيزي به عنوان ته ديگ وجود خارجي ندارد. آنها اصلاً نمي دانند به چه خوراكي اي ته ديگ مي گويند. اما اينجا، در اين سر دنيا، يعني كشور خودمان يكي از هنرهاي خانم هاي ايراني، تهيه ته ديگ هاي ويژه با موادي اوليه است كه اصلاً نمي توان فكرش را كرد كه از اينها هم بتوان ته ديگ درست كرد. مواد اوليه اي مثل مغزدانه ها، كدو و بادمجان، خمير نان و البته سيب زميني كه نقش اول را در مواد اوليه تهيه ته ديگ از آن خود كرده است! من هم علاقه خاصي به ته ديگ دارم؛ به ويژه اگر آن را با خورش هايي مثل قرمه سبزي، قيمه يا كرفس بخورم. به خاطر علاقه ام به ته ديگ دستور پخت ۴ ته ديگ را كه به نظر خودم خاص و جالب بود (شماره يك تا چهار) شرح داده ام. مي توانيد به پيشنهاد سرآشپز خطيبي آنها را بپزيد. اميدوارم خوشتان بيايد. البته دستور پخت ته ديگ هاي ديگر را هم مي توانيد از زبان مدرس آشپزي مجله و البته توصيه هاي تغذيه مرتبط با مصرف ته ديگ را نيز از زبان متخصص تغذيه مجله در پرونده ته ديگ، بخوانيد. اميدوارم هيچ وقت ته ديگ تان نسوزد و هميشه ته ديگ هاي خوشمزه، برگ برنده دست پخت خوب شما باشد.

اشكان خطيبي
 

.River.

کاربر ويژه
1. ته ديگ با طعم زيره


مواد لازم: زيره سياه، كنجد خام، تخم خرفه، نمك، روغن............ به ميزان لازم
روش تهيه: ته قابلمه مورد نظر را كمي نمك بپاشيد. زيره را با دست كاملاً كف قابلمه پراكنده كنيد. كنجد خام را قبلاً با دو قاشق غذاخوري آب مرطوب كنيد تا نسوزد. كف ظرف را آغشته به روغن كرده و كنجد را داخل آن بريزيد. سپس تخم خرفه را ريخته و با دست اين دانه ها را كف ظرف مرتب كنيد. سپس برنج را روي اين دانه ها ريخته و بگذاريد برنج دم بكشد.
مدت زمان حرارت دهي: ۴۰ تا ۴۵ دقيقه
نكته: براي تهيه غذا از زيره سياه استفاده مي كنند.
 

.River.

کاربر ويژه
2. ته ديگ خمير نان باگت


مواد لازم: خمير نان باگت به اندازه كف قابلمه، روغن به ميزان لازم. شير يا آب، به ميزاني كه خمير نان باگت را شل نكند.
روش تهيه: ابتدا خمير را داخل يك كاسته بريزيد سپس كمي شير يا آب به آن اضافه كنيد تا كمي نرم شود. روغن و نمك به كف ظرف اضافه كنيد. خمير را كف قابلمه پهن كنيد و برنج را روي آن ريخته و بگذاريد برنج دم بكشد.
مدت زمان حرارت دهي: ۴۵ دقيقه
 

.River.

کاربر ويژه
3. ته ديگ بادمجان و كدو


مواد لازم: بادمجان رنده شده درشت، كدوي رنده شده درشت. زعفران، روغن مايع، پودر سير، نمك. به ميزان لازم.
روش تهيه: ابتدا بادمجان ها را پوست بگيريد. به مدت نيم ساعت آن را داخل آب نمك سرد بگذاريد تا هم ترد شده و هم تلخي و سياهي آن گرفته شود. سپس آن را آبكش كرده خوب بشوييد و رنده كنيد.
اگر بادمجان آب انداخت، آب اضافي آن را بگيريد. كدو را هم رنده كرده و به ظرف بادمجان اضافه كنيد. كمي زعفران، پودر سير يا موسير، روغن و نمك را با هم مخلوط كنيد.

بادمجان و كدو سرخ نشود


به اين نكته دقت كنيد كه قبل از تهيه ته ديگ بادمجان يا كدو و يا مخلوط آنها. به هيچ وجه كدو و بادمجان را سرخ نكنيد. به اين دليل كه هم سوخته و ته ديگ تان خراب مي شود و هم اينكه روغن اضافي به ته ديگ شما اضافه خواهد شد.
 

.River.

کاربر ويژه
2. ته ديگ كدو حلوايي


مواد لازم: كدو حلوايي قالب زده به اندازه كف قابلمه، نمك، آبليمو، زعفران و روغن به ميزان لازم.
روش تهيه: كدو حلوايي را پوست بگيريد. دانه هاي آن را جدا كرده، شسته و قالب بزنيد. حواس تان باشد كه قالب زني طوري باشد كه نه قالب ها خيلي كلفت شود نه نازك. اكنون كف ظرف را كمي نمك و روغن بريزيد. كدو حلوايي هاي قالب زده را كف قابلمه بچينيد. روي آن كمي روغن بريزيد و مثل هميشه برنج روي آن ريخته و بگذاريد دم بكشد.
مدت زمان حرارت دهي: حداكثر ۴۵ دقيقه

نكته ها:


ـ اگر طعم شيرين كدو حلوايي را دوست داريد، اين ته ديگ را درست كنيد. اگر طعم شيرين كدو حلوايي را دوست نداريد، براي تعديل طعم آن كمي آبليمو به آن اضافه كنيد.
ـ براي اينكه رنگ كدو حلوايي زيباتر شود، كمي به آن زعفران اضافه كنيد. كدو حلوايي در اثر پختن نرم مي شود بنابراين زمان سرو اين ته ديگ حواس تان باشد كه له نشود.
ـ اگر قبل از تهيه ته ديگ به مدت يك ربع كدو حلوايي هاي قالب زده را داخل آن كاملاً سرد بگذاريد، بافت آن سفت شده و امكان له شدن آن كم مي شود.
 

.River.

کاربر ويژه
ته ديگ از كجا آمد


ته ديگ به قسمتي از پلو مي گويند كه به ته ديگ چسبيده و كاملاً برشته شده باشد. ميزان برشتگي آن نيز بستگي به نوع آن دارد. برخي از آنها بايد كاملاً رنگ عوض كنند و برخي ديگر فقط برشته شوند كافي است، مانند ته ديگ كاهو كه براي سبزي پلو استفاده مي شود. در تعريف ديگر ناظم الاطبا مي گويد: «ته ديگ قسمتي از پلو يا چلو است كه ته ديگ رنگ سرخ مي گيرد و برنج ها به هم مي چسبند. در واقع به آن قسمت از پلو يا چلو كه سخت و سرخ شده باشد، ته ديگ مي گويند.» او در ادامه توضيحش درباره ته ديگ مي گويد: «اگر ته ديگ حاوي مواد ديگري به جز برنج باشد به آن ته چين مي گويند. اين ته ديگ كه به آن ته چين هم مي گويند انواع مختلفي دارد.» تاريخچه دقيقي درباره اينكه نخستين بار چه كسي ته ديگ را در جهان اختراع كرده و اين خوراكي خوشمزه را به جان چشم و معده مردم انداخته، در دست نيست. اما هر كه بوده، آشپز خوش خوراكي بوده است.
 

.River.

کاربر ويژه
تولد ته ديگ در ايران


در گذشته هاي نه چندان دور،‌ در مطبخ هاي شاهنشاهان و خان ها، پس از اينكه سالار خانه غذايش را ميل مي كرد، خدمه ها با باقي مانده غذا، شكم شان را سير مي كردند. روزي در دربار ناصرالدين شاه قاجار ـ در برخي روايت ها در دربار مظفرالدين شاه قاجارـ بين نوكرها سر ته ديگ غذا دعوا مي شود. رئيس نوكرها سرآشپز را صدا مي زند و دليل اين جنگ را جويا مي شود. ماجراي ته ديگ به گوش سرنوكر و سپس شاه مي رسد. دستور مي دهند تا كمي از آن را نزد حضور همايوني ببرند. شاه كه از خوردن ته ديگ مسرور مي شود! دستور مي دهد از اين پس ابتدا ته ديگ را به عنوان پيش غذا براي او بياورند. به اين ترتيب ته ديگ به جايگاه ويژه اي دست پيدا مي كند!

اما حكايت دوم؛ روزي يكي از طباخان درباري، هنگام پختن چلو مرغ، حواسش پرت مي شود و چلو شفته شده و ته ديگ مي بندد. طباخ از ترس جانش از زعفران كمك مي گيرد و مرغ غذا را همراه با ماست و تخم مرغ به چلوي ته گرفته، اضافه مي كند. به اين ترتيب نه تنها جان طباخ در امان مي ماند كه اولين ته چين زعفراني متولد مي شود.
 

.River.

کاربر ويژه
ته ديگ سبزيجات خطرناك تر است


اگر بخواهيم انواع ته ديگ ها را به انواع سبزيجات مانند كاهو و اسفناج؛ صيفي جات مانند كدو و بادمجان؛ نشاسته اي مانند سيب زميني، ماكاروني و برنج ساده و مغزها مانند تخمه كدو، آفتابگردان و... تقسيم كنيم. همه آنها به دليل وجود روغن و نمكي كه جذب مي كنند، از نظر تغذيه اي ناسالم هستند. اما سبزيجات و مغزها به دليل آنكه سريع تر در اثر حرارت مي سوزند و تركيب هاي مفيد آن از بين مي روند، از همه ناسالم تر هستند. اما ته ديگ سبزيجات به اين دليل كه نرم تر از بقيه انواع سبزي ها هستند، كمتر به دندان آسيب مي رسانند. اما به طور كلي خوردن همه انواع ته ديگ ها به دليل حرارتي كه مي بينند و نمك و روغني كه دارند، غذاي سالمي نيستند. ميزان جذب روغن ها در ته ديگ سبزيجات بيشتر از انواع ديگر است. بنابراين چرب تر از بقيه ته ديگ ها هم هستند.
 

.River.

کاربر ويژه
5. ته ديگ سيب زميني رنده شده


مواد لازم: سيب زميني رنده شده درشت به اندازه كف قابلمه مورد نظر، پودر سير، نمك، روغن به ميزان لازم
روش تهيه: سيب زميني ها را رنده كنيد. سپس آنها را داخل آب كاملاً سرد بگذاريد و پس از نمي ساعت آن را آبكش كنيد. كف قابلمه نمك بپاشيد و كمي روغن بريزيد.
پودر سير را روي روغن ريخته و به مقدار دلخواه به آن نمك بپاشيد. سيب زميني ها را كف قابلمه مرتب كنيد و دوباره كمي روغن روي آن بريزيد.
مدت زمان حرارت دهي: ۴۵ دقيقه تا يك ساعت
 

.River.

کاربر ويژه
6. ته ديگ نان باگت


مواد لازم: نان باگت در اندازه يك تا ۲ سانتي متر برش بزنيد، نمك، روغن به مقدار لازم.
روش تهيه: كف قابلمه مورد نظر را كمي نمك بپاشيد. سپس نان هاي بريده شده را كه به روغن آغشته كرده ايد كف ظرف بچينيد و روي آن به آرامي برنج بريزيد.
مدت زمان حرارت دهي: حداكثر ۴۵ دقيقه كافي است. بيش از اين مقدار ته ديگ سياه مي شود. درست در زمان مشخص بايد ته ديگ را برداريد.
 

.River.

کاربر ويژه
7. ته ديگ اسفناج:خنده1:

مواد لازم: اسفناج به اندازه قابلمه، نمك، روغن به ميزان لازم
روش تهيه: اين ته ديگ به دو روش درست مي شود.
روش اول: برگ اسفناج را كف ظرف بچينيد و برنج بريزيد.
روش دوم: ابتدا اسفناج را بپزيد. بعد آب آن را كاملاً بگيريد و به هر شكلي كه دوست داريد آن را كف قابلمه بچينيد و روي آن برنج بچينيد؛ مثلاً با اسفناج كف ظرف گل درست كنيد. هر روشي را كه براي آماده كردن اسفناج انتخاب كرده ايد، ابتدا كف قابلمه را نمك بپاشيد. سپس اسفناج ها را بچينيد.
مدت زمان حرارت دهي: ۴۵ دقيقه.
 

.River.

کاربر ويژه
8. ته ديگ سيب زميني نگيني يا حبه قندي


مواد لازم: سيب زميني به اندازه كف قابلمه مورد نظر، نمك، روغن به مقدار لازم
روش تهيه: براي آماده سازي سيب زميني دقيقاً مراحلي را كه براي ته ديگ سيب زميني خلالي انجام داده ايد تكرار كنيد با اين تفاوت كه اينجا به جاي خلال كردن سيب زميني آن را به صورت حبه قند، خرد كنيد.
 

.River.

کاربر ويژه
9. ته ديگ لواش ساده


مواد لازم: نان لواش به اندازه ته قابلمه، نمك، روغن به ميزان لازم
روش تهيه: ابتدا نان لواش را به اندازه ته قابلمه ببريد. كف ظرف را روغن بريزيد. كمي نمك نيز روي روغن بپاشيد. نان را درست داخل قابلمه بگذاريد و كناره هي اضافي آن را جدا كنيد. كمي روغن روي آن بماليد و برنج را روي آن ريخته و بگذاريد دم بكشد.
مدت زمان حرارت دهي: ۴۵ دقيقه تا يك ساعت
 

.River.

کاربر ويژه
هوووووف بقیش به نظر من که خوش مزه نبودن برا همین نمیزارمشون!!!:خنده1:
 

.River.

کاربر ويژه
ماجراي تولد رستوراني كه غذاي آن فقط ته ديگ است

ايراني ها عاشق ته ديگ هستند


آناهيتا دروديان/ اگر عاشق ته ديگ باشيد و بشنويد رستوراني هست كه همه غذاهاي آن «ته ديگي» است چه كار مي كنيد؟ اصلاً مي دانيد چنين رستوران داريم؟ در اين رستوران پلوهاي قالبي تك نفره به صورت ساده يا تركيبي همراه با انواع كباب يا خورش هاي گوناگون ارائه مي شود. به همين دليل است كه از غذاهاي اين رستوران استقبال خوبي شده است. «كيانوش چاووش» مدير رستوران «ته ديگ» است. او درباره نحوه راه اندازه رستوران و غذاهاي ته ديگ توضيح مي دهد.


چه شد كه از رشته اقتصاد به رستوران داري رسيديد؟


۱۰ سال پيش وارد اين حرفه شدم. در آن زمان شوهر خواهرم از آمريكا به ايران آمده بود و رستوراني به راه انداخت. در كنار او مشغول به كار شدم و اصول رستوران داري را ياد گرفتم. بعد از آن چند رستوران ديگر هم تاسيس كردم تا سه سال پيش كه ته ديگ را به راه انداختم. رستوران ته ديگ مغازه ساده اي بود كه كاربردي مفيد نداشت. چند بار آن را اجاره دادم كه موفقيت آميز نبود. مغازه در پاساژ قرار دارد و جاي پارك خوبي براي مشتريان ندارد. به همين دليل در فكر راه اندازه كسب و كاري بودم كه با وجود اين شرايط، رونق خوبي بگيرد. اين شد كه تصميم گرفتم اين مغازه را به رستوران ته ديگ تبديل كنم.


چرا ته ديگ ها را انتخاب كرديد؟


غذاهاي چرب خوشمزه هستند و با ذائقه ما ايراني ها سازگار هستند. نود و نه درصد مردم از ته ديگ استقبال مي كنند.

كدام ته ديگ ها محبوب تر هستند؟


ته ديگ لوبيا پلو، قورمه سبزي، مخلوط كباب و ته چين گوشت و بادمجان فروش بيشتري دارند.


كدام ته ديگ چرب تر است؟


ته ديگ گوشت و بادمجان نسبت به بقيه چرب تر است چون روغن بادمجان هم به برنج اضافه مي شود.


ته ديگ هاي رژيمي هم داريد؟


بعضي از ته ديگ هاي برنج ساده بدون روغن و داخل فر پخته مي شوند كه كاملاً رژيمي هستند. اين برنج ها با كباب هاي مختلف، جوجه يا ماهي سالمون سرو مي شوند.

ته ديگ خورها بيشتر آقا هستند يا خانم؟
خانم ها بيشتر ته ديگ دوست دارند چون به سبك غذاهاي خانگي نزديكتر است.

ته ديگ خورها از چه قشري هستند؟
جوان ها بيشتر غذاهاي ته ديگي را سفارش مي دهند.
 
بالا