Ever Green
متخصص بخش پزشکی
نقش غذاها در ایجاد بیماری چیست ؟
الرژی غذایی در 10در صد بیماران دیده می شود. اگر چه بعضی از غذا ها (مانند تخم مرغ ، شیر گاو ،ماهی ،آجیل ،مواد افزودنی ، سویا ) موجب تشدید حملات این بیماری به خصوص در شیر خواران وكودكان می شوند ،ولی حذف كامل این غذاها از رژیم غذایی مبتلایان ،بندرت موجب كاهش علایم یا بهبودی خواهد شد . اگر روشها درمانی مختلف در بیماران بی نتیجه باشد، می توان بطور آزمایشی این مواد را از رژیم غذایی حداقل برای یكی دوهفته حذف كرد ونتیجه را مشاهده نمود.
همچنین از مصرف هر گونه غذایی كه براثر تجربه به بیمار یا والدین اوثابت شده است كه در ایجاد یا تشدید ضایعات موثرند ، باید اجتناب شود . فاصله زمانی بین مصرف غذای الرژی زا وتشدید ضایعات معمولا 1تا2 ساعت می باشد. برخی متخصصین توصیه می كنند كه مادران شیرده وشیرخواران مبتلا به اگزمای سرشتی تا سن یك سالگی از این مواد غذایی استفاده نكنند .
آیا عوامل محیطی در ایجاد این بیماری نقشی دارند ؟
اجتناب از تماس با بعضی از مواد موجود در هوا ونیز گرد وغبار می تواند به طور چشمگیری سبب ایجاد ارامش وتخفیف علایم شود . گردوغبار واشیایی كه گرد وغبار رادر خود نگه می دارند (نظیر بالش پر ، متكا ، كوسن ، پرده ، فرش ،روكش مبل ،بعضی از اسباب بازی ها وپشم ) می توانند سبب بدتر شدن بیماری شوند . لذا محل زندگی باید ساده وفاقد محل تجمع گردو خاك باشد .از نگه داشتن گل و گیاه وحیوان باید اجتناب نمود .ملحفه ها باید مرتب شسته شده و محل های تجمع گرد وخاك گرد گیری شوند . مواد آرایشی ،عطریات ، اسپری ها (حشره كش وخوشبو كننده ) ودود سیگار می توانند باعث تشدید اگزما شوند وازتماس با انها باید اجتناب شود .
آیا آزمایش های آلرژی برای پیدا كردن دلیل ایجاد اگزمای سرشتی ارزشی دارند ؟
اگرچه آزمایش های خونی وپوستی گاهی در بررسی سایر آلرژی ها مثل آسم ، حساسیت فصلی وحساسیت های غذایی نشان دهنده وجود آلرژی هستند ، ولی معمولا در بررسی اگزمای سرشتی كمكی نمی كنند .این آزمایش ها همیشه باید فقط توسط افراد مجرب وآموزش دیده انجام گیرد . گاهی انجام این ازمایش ها خود باعث تشدید اگزما می گردد . تزریق واكسن های ضد حساسیت هم كمكی به این بیماران نمی كند .
برای درمان اگزمای سرشتی چه باید كرد ؟
با پزشك خود در مورد كرم های ، لوسیون ها ، شامپو ها و سایر محصولات بهداشتی آرایشی كه استفاده می كنید مشورت كنید تادر صورتی كه مواد تحریك كننده ای در آنها وجود دارد شما را از آن آگاه كند . از پوشیدن لباس های خشن ، تنگ ، چسبان وپشمی خودداری كنید . لباس های نخی و كتانی در این میان بهتر هستند . تغییرات ناگهانی دما وهرگونه فعالیتی كه موجب تعریق شدید شود ، سبب بدتر شدن احساس خارش واگزما می شوند .از آن جاكه خاراندن پوست موجب آسیب بیشتر به آن وتشدید اگزما می شود، باید سعی شود به جای خاراندن ، با فشار دادن پوست احساس خارش را كنترل نمود .
پزشكان متخصص پوست ومو بسته به حال بیمار وشدت بیماری معمولا از كرم های ولوسیون های مرطوب كننده استفاده می كننده . گاهی نیز تركیبات حاوی كورتیكوستروئید یا كنترل كننده سیستم ایمنی برای بیماران تجویز می شود .
برای تخفیف علایم ، داروهای خوراكی از قبیل آنتی هیستامین ها هم به بیمارداده می شوند .
آنتی بیوتیك های خوراكی تنها در صورتی باید مصرف شوند كه وجود عفونت در پوست برای پزشك محرز باشد . در موارد خیلی مزمن ،پزشك متخصص پوست ومو ممكن است دستور استفاده از نور ماورا بنفش را برای بیمار صادر كند.
از مصرف داروهای كورتیكوستروئید خوراكی تا انجا كه ممكن است باید خود داری كرد . ولی اگر همه روش های درمانی دیگر بی نتیجه بودند ،پزشك ممكن است از كورتیكوستروئید خوراكی هم برای درمان بیماری استفاده كند . همانگونه كه مصرف بی رویه این دارو مضر می باشد ،ترس از آن وعدم مصرف آن عیلرغم تجویز پزشك هم اشتباه است .
خشكی پوست یكی از مشكلات شایع بیماران بوده وزمینه ساز بروز ضایعات اگزمایی نیز می تواند باشد . برای كنترل خشكی پوست می توان ازیك دستگاه بخور (ترجیحا بخور سرد ) استفاده نمود . در صورت عدم دسترسی به آن ، می توان یك ظرف دهان گشاد آب را روی بخاری یا شوفاژ قرار داد . استحمام باید به حداقل دفعات لازم وبه مدت كوتاه صورت گیرد واز استفاده از آب داغ اكیدا خودداری گردد .
از كاربرد كیسه حمام وصابون های معمولی باید اجتناب كرد . حداكثر تا 3 دقیقه پس از استحمام ، باید كل پوست توسط محصولات مرطوب كننده چرب شود تا از تبخیر آب پوست جلوگیری گردد . هنگام خشك كردن بدن ، حوله را نباید روی پوست مالید بلكه باید با گذاشتن حوله روی پوست ، آب آن گرفته شود
الرژی غذایی در 10در صد بیماران دیده می شود. اگر چه بعضی از غذا ها (مانند تخم مرغ ، شیر گاو ،ماهی ،آجیل ،مواد افزودنی ، سویا ) موجب تشدید حملات این بیماری به خصوص در شیر خواران وكودكان می شوند ،ولی حذف كامل این غذاها از رژیم غذایی مبتلایان ،بندرت موجب كاهش علایم یا بهبودی خواهد شد . اگر روشها درمانی مختلف در بیماران بی نتیجه باشد، می توان بطور آزمایشی این مواد را از رژیم غذایی حداقل برای یكی دوهفته حذف كرد ونتیجه را مشاهده نمود.
همچنین از مصرف هر گونه غذایی كه براثر تجربه به بیمار یا والدین اوثابت شده است كه در ایجاد یا تشدید ضایعات موثرند ، باید اجتناب شود . فاصله زمانی بین مصرف غذای الرژی زا وتشدید ضایعات معمولا 1تا2 ساعت می باشد. برخی متخصصین توصیه می كنند كه مادران شیرده وشیرخواران مبتلا به اگزمای سرشتی تا سن یك سالگی از این مواد غذایی استفاده نكنند .
آیا عوامل محیطی در ایجاد این بیماری نقشی دارند ؟
اجتناب از تماس با بعضی از مواد موجود در هوا ونیز گرد وغبار می تواند به طور چشمگیری سبب ایجاد ارامش وتخفیف علایم شود . گردوغبار واشیایی كه گرد وغبار رادر خود نگه می دارند (نظیر بالش پر ، متكا ، كوسن ، پرده ، فرش ،روكش مبل ،بعضی از اسباب بازی ها وپشم ) می توانند سبب بدتر شدن بیماری شوند . لذا محل زندگی باید ساده وفاقد محل تجمع گردو خاك باشد .از نگه داشتن گل و گیاه وحیوان باید اجتناب نمود .ملحفه ها باید مرتب شسته شده و محل های تجمع گرد وخاك گرد گیری شوند . مواد آرایشی ،عطریات ، اسپری ها (حشره كش وخوشبو كننده ) ودود سیگار می توانند باعث تشدید اگزما شوند وازتماس با انها باید اجتناب شود .
آیا آزمایش های آلرژی برای پیدا كردن دلیل ایجاد اگزمای سرشتی ارزشی دارند ؟
اگرچه آزمایش های خونی وپوستی گاهی در بررسی سایر آلرژی ها مثل آسم ، حساسیت فصلی وحساسیت های غذایی نشان دهنده وجود آلرژی هستند ، ولی معمولا در بررسی اگزمای سرشتی كمكی نمی كنند .این آزمایش ها همیشه باید فقط توسط افراد مجرب وآموزش دیده انجام گیرد . گاهی انجام این ازمایش ها خود باعث تشدید اگزما می گردد . تزریق واكسن های ضد حساسیت هم كمكی به این بیماران نمی كند .
برای درمان اگزمای سرشتی چه باید كرد ؟
با پزشك خود در مورد كرم های ، لوسیون ها ، شامپو ها و سایر محصولات بهداشتی آرایشی كه استفاده می كنید مشورت كنید تادر صورتی كه مواد تحریك كننده ای در آنها وجود دارد شما را از آن آگاه كند . از پوشیدن لباس های خشن ، تنگ ، چسبان وپشمی خودداری كنید . لباس های نخی و كتانی در این میان بهتر هستند . تغییرات ناگهانی دما وهرگونه فعالیتی كه موجب تعریق شدید شود ، سبب بدتر شدن احساس خارش واگزما می شوند .از آن جاكه خاراندن پوست موجب آسیب بیشتر به آن وتشدید اگزما می شود، باید سعی شود به جای خاراندن ، با فشار دادن پوست احساس خارش را كنترل نمود .
پزشكان متخصص پوست ومو بسته به حال بیمار وشدت بیماری معمولا از كرم های ولوسیون های مرطوب كننده استفاده می كننده . گاهی نیز تركیبات حاوی كورتیكوستروئید یا كنترل كننده سیستم ایمنی برای بیماران تجویز می شود .
برای تخفیف علایم ، داروهای خوراكی از قبیل آنتی هیستامین ها هم به بیمارداده می شوند .
آنتی بیوتیك های خوراكی تنها در صورتی باید مصرف شوند كه وجود عفونت در پوست برای پزشك محرز باشد . در موارد خیلی مزمن ،پزشك متخصص پوست ومو ممكن است دستور استفاده از نور ماورا بنفش را برای بیمار صادر كند.
از مصرف داروهای كورتیكوستروئید خوراكی تا انجا كه ممكن است باید خود داری كرد . ولی اگر همه روش های درمانی دیگر بی نتیجه بودند ،پزشك ممكن است از كورتیكوستروئید خوراكی هم برای درمان بیماری استفاده كند . همانگونه كه مصرف بی رویه این دارو مضر می باشد ،ترس از آن وعدم مصرف آن عیلرغم تجویز پزشك هم اشتباه است .
خشكی پوست یكی از مشكلات شایع بیماران بوده وزمینه ساز بروز ضایعات اگزمایی نیز می تواند باشد . برای كنترل خشكی پوست می توان ازیك دستگاه بخور (ترجیحا بخور سرد ) استفاده نمود . در صورت عدم دسترسی به آن ، می توان یك ظرف دهان گشاد آب را روی بخاری یا شوفاژ قرار داد . استحمام باید به حداقل دفعات لازم وبه مدت كوتاه صورت گیرد واز استفاده از آب داغ اكیدا خودداری گردد .
از كاربرد كیسه حمام وصابون های معمولی باید اجتناب كرد . حداكثر تا 3 دقیقه پس از استحمام ، باید كل پوست توسط محصولات مرطوب كننده چرب شود تا از تبخیر آب پوست جلوگیری گردد . هنگام خشك كردن بدن ، حوله را نباید روی پوست مالید بلكه باید با گذاشتن حوله روی پوست ، آب آن گرفته شود