• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بازار داغ استرس در تابستان

B a R a N

مدير ارشد تالار
تابستان تازه از راه رسیده و برای بسیاری از ما می‌تواند فصلی سرشار از شادی و سرزندگی باشد. با این همه، آیا فکر کرده‌اید، همین روزهای بلند و درخشان که هم فرصت کافی در اختیارمان می‌گذارند و هم بر خلاف روزهای فصول ابری دلگیر نیستند، می‌توانند سبب بروز استرس یا شدت آن در بسیاری از افراد شوند؟


23957136107232042481177485204244165185151151.jpg

بنا به گزارش مجله پریونشن نتیجه مطالعه‌ای جدید در زمینه وضع روحی ـ روانی افراد در فصل تابستان، بتازگی منتشر شده که نشان می‌دهد یک سوم مردم آمریکا در ماه‌های گرم تابستان نسبت به دیگر فصول سال احساس استرس بیشتری می‌کنند.

ممکن است برای بسیاری از ما این مساله عجیب به نظر برسد، اما واقعیت این است که 33 درصد آمریکایی‌ها گفته‌اند تابستان‌های پراسترسی دارند و یا در تابستان استرسشان بیش از دیگر ایام سال است. هر چند شاید نتوان در ظاهر دلایلی علمی برای این پدیده ارائه کرد، اما پژوهشگران توضیحات قانع‌کننده‌ای برای آن دارند.

یکی از دلایل مهم بالا رفتن میزان استرس در این فصل آن است که مشغله ما در زندگی اجتماعی در این موقع از سال افزایش می‌یابد، زیرا مسائل بیشتری گریبانمان را می‌گیرد، مثلا استرس برای برنامه‌ریزی سفر، هر چند سفر کوتاه یکی دو روزه باشد.

یکی دیگر از مشغله‌های دائمی این فصل برای بسیاری از والدین، پرکردن و برنامه‌ریزی برای اوقات تعطیل بچه‌هاست و شاید مهم‌تر از آن ثبت‌نام و یافتن مدرسه مناسب برای سال آینده.

به‌علاوه بسیاری از اجاره‌نشین‌ها در همین فصل نقل و انتقال می‌کنند. کافی است یک بار چنین ماجرای مصیبت‌باری را تجربه کرده باشید تا بدانید چه استرسی ممکن است به خانواده وارد کند.

دلیل دیگر بروز استرس در افراد، مساله حساسیت فصلی است که خیلی‌ها به آن مبتلا هستند و واقعا کلافه‌کننده است.
به نظر دانشمندان میزان خواب ما در فصل تابستان کمتر از سایر فصول است و همین کم‌خوابی عامل بسیار موثری در بروز استرس خواهد بود


اما به عقیده این پژوهشگران عامل نه‌چندان واضح دیگری در کار است که شاید به نوعی در راس همه عوامل دیگر قرار داشته باشد: «بی‌خوابی یا کم‌خوابی».
روزهای بلند تابستان برای عموم افراد نویدبخش فرصتی بسیار طولانی برای انجام کارهای روزمره است. بسیاری از ما تصور می‌کنیم روزمان کش می‌آید و شب زودهنگام ما را از کار و زندگی نمی‌اندازد. اما از یاد می‌بریم که شبانه‌روز 24 ساعت است و تابستان چیزی به این ساعات نمی‌افزاید.

همین تصور سبب می‌شود از کوتاهی شب غفلت کنیم و به همین دلیل بیش از فصول دیگر سال سرگرم کارهای گوناگون شویم و حواسمان نباشد که خیلی زود نیمه‌شب از راه می‌رسد و می‌گذرد در حالی که ما هنوز نخوابیده‌ایم.

به عبارت دیگر، به نظر این دانشمندان میزان خواب ما در فصل تابستان کمتر از سایر فصول است و همین کم‌خوابی عامل بسیار موثری در بروز استرس خواهد بود.

واضح است که راه‌های بسیار زیادی برای رفع مشکل خواب وجود دارد. اما دکتر اوز برای رفع این مشکل خاص یک راه میانبر پیش پای شما می‌گذارد.

او می‌گوید از همین فردا تصمیم بگیرید که ساعت خاصی را از صبح تعیین کنید و خودتان را ملزم کنید هر روز، حتی روزهای تعطیل، درست سر همان ساعت از خواب بیدار شوید و بلافاصله از رختخواب بیرون بیایید.

این کار به بدن شما کمک می‌کند در یک برنامه منظم خواب و بیداری قرار بگیرد. به این ترتیب،‌ بدن شما خود را بسیار بهتر با روند زندگی روزانه‌تان سازگار خواهد ساخت. این یک راه‌حل سهل و ممتنع است. سهل است یعنی بسیار ساده است و ظاهرا به هیچ اقدام خاصی نیاز ندارد. کافی است ساعتتان را کوک کنید و سر ساعت خاصی از خواب بیدار شوید. اما ممتنع است چون همه ما خوب می‌دانیم اجرای همین کار ساده، چقدر دشوار است.

مثلا فرض کنید از همین فردا بخواهید این برنامه را اجرا کنید. با بازی‌های جام جهانی که تا سحر ادامه دارد، چه باید کرد! جام جهانی هم که تمام شود، یک سوم تابستان رفته. بعد از آن هم بهانه برای شب‌بیداری‌های تابستان بسیار است.

90108167167252149977131164119620020713295.jpg

از ساعت بدنتان آگاه باشید تا بیمار نشوید
محققان معتقدند که اطلاع از ساعت داخلی بدن نه تنها می تواند آرامش بیشتری را به شخص ببخشد، بلکه از خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان، حملات قلبی، دیابت، افزایش وزن و ... نیز جلوگیری می کند.

آیا تاکنون برایتان پیش آمده صبحدم با وجود اینکه شب خواب کاملی داشته اید اما بازهم خسته بوده و قدرت برخاستن از خواب را نداشته باشید؟

محققان در جدیدترین تحقیقات خود از ارتباط بین ساعت بدن و ابتلا به بیماری های مختلف خبر دادند.
بررسی های اخیر محققان نشان می دهد، اگر خارج از ساعت بدن به فعالیت های مختلف مشغول باشید، نه تنها خستگی مضاعف بدن را در برمی دارد، بلکه احتمال ابتلا به بیماری های مزمن نیز بیشتر می شود.

ارتباط بین ساعت بدن و شرایط خواب
محققان معتقدند خانم هایی که اتاق خوابشان پر نور بوده و در این فضا به استراحت می پردازند، دچار اضافه وزن و چاقی خواهند بود، زیرا ساعت بدن با نور زیاد برهم می خورد.
در واقع، برهم خوردن ساعت بدن باعث افزایش اشتها و همینطور کاهش سوخت و ساز بدن می شود.

ریتم شبانه روزی بدن انسان
ساعت 2 شب: خواب عمیق
ساعت 4.30 صبح : پایین ترین درجه حرارت بدن
ساعت 6.45 صبح : بیشترین افزایش فشار خون
ساعت 7.30 صبح : توقف ترشح ملاتونین
ساعت 10 صبح: بالاترین سطح هوشیاری
ساعت 2.30 بعدازظهر: بهترین زمان هماهنگی بدن
ساعت 3.30 بعدازظهر: سریع ترین زمان واکنش بدن
ساعت 6.30 بعدازظهر : بالاترین میزان فشار خون
ساعت 7 عصر: بالاترین درجه حرارت بدن
ساعت 9 شب: آغاز ترشح ملاتونین
اختلال ساعت بدن با اختلال چرخه تقسیم سلولی در ارتباط است که این تغییر روند می تواند باعث بروز بیماری هایی مانند سرطان، دیابت و... شود


آیا صبح ها با صدای زنگ ساعت بیدار می شوید؟ راسل فاستر، استاد علوم اعصاب دانشگاه آکسفورد می گوید: بسیاری از مردم حتی متوجه نیستند که خواب و استراحت کافی ندارند. آیا برای بیدار شدن از خواب به ساعت زنگ دار نیاز دارید؟ این موضوع می تواند یکی از دلایلی باشد که شما با ساعت بدنتان هماهنگ نیستید!

اما چرا ساعت بدن تا این اندازه مهم است؟

ساعت بدن تعیین کننده عوامل مهمی مانند سوخت و ساز بدن، میزان فشار خون، درجه حرارت، میزان فعالیت سلول ها و ... است.
یکی از بارزترین عملکردهای مثبت بدن را می توان در زمان به خواب رفتن و همینطور بیدار شدن از خواب مشاهده کرد.

اختلال ساعت بدن با اختلال چرخه تقسیم سلولی در ارتباط است که این تغییر روند می تواند باعث بروز بیماری هایی مانند سرطان، دیابت و... شود.

ساعت زنگ دار شروع به زنگ زدن می کند، اما شما به هر دلیلی از خواب بیدار نمی شوید و ساعت را خاموش می کنید. در این زمان، هورمون استرس شروع به فعالیت می کند، در نتیجه بدون اینکه شخص متوجه باشد اجازه می دهد تا بیماری های مختلفی وارد بدن وی شوند.
فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
 
بالا