Reza Sharifi
مدير ارشد تالار
«بالاخره غول بزرگ اینترنتی از ادامه یکی از اشتباهات فاحشش تا حدود زیادی کوتاه آمده و تن به حقیقتی داد که چه بسا انکارش از ابتدا فاحشترین خطای ممکن بود. از این رو میگوییم روند اشتباه "تا حدودی" اصلاح شده چون هنوز ریشههایی از جعل در اقدام اخیر مدیران گوگل به چشم میخورد که چه بسا اکنون وقت خشکاندن آن فرارسیده است!»
درپی بازگشت نام "خلیج فارس" به نقشههای گوگل، تابناک در گزارشی آورده است: «بالاخره نام خلیج فارس به سرویس نقشه سایت گوگل بازگشت تا نگرانیهای بوجود آمده در این ارتباط تا حد زیادی رفع شود. البته این اقدام خوشحال کننده در شرایطی رخ داده که هنوز در کنار این نام تاریخی، نام جعلی مطرح شده توسط همسایگان آنسوی آب هم - البته در ابعاد بسیار کوچکتر- نوشته شده و علاوه بر آن، نشانههای ناخوشایندی از این جعل در سایر سرویسهای گوگل و حتی سایر سایتهای ارائه دهنده خدمات نقشه آنلاین به چشم میخورد.
از چندسال پیش که مجله "نشنال جئوگرافی" نام خلیج فارس را در نقشههای خود به یک نام بیهویت و جعلی تغییر داد و اعتراض گسترده ایرانیان در سراسر جهان را پدید آورد تا روزهای ابتدای سال جاری که از حذف نام تاریخی پهنه آبی جنوب کشورمان در نقشههای گوگل باخبر شدیم، شاید کمتر کسی باور میکرد که کسی بخواهد این اشتباه را تکرار کند، اما این بار این واقعه با چنان شدتی بازگشته بود که به وضوح نشانههای دشمنی در آن به چشم میخورد وگرنه چگونه میشود که همزمان با قوت گرفتن ادعای واهی مقامات اماراتی درباره جزایر ایرانی، چند سایت بزرگ اینترنتی هم در سرویس نقشههایشان یک نام تاریخی را جعل کرده و از واکنش کاربران پرشمار ایرانیشان هراسی نداشته باشند؟
این جعل تاریخی به سرعت بازخوردهای بسیاری در شبکههای اجتماعی، رسانهها و محافل مختلف کشورمان یافت و تا جایی پیش رفت که روز به روز درخواست پیگیری حقوقی ماجرا توسط مسئولان کشورمان افزایش یافت و نامه اعتراضی محسن رضایی به مدیرعامل شرکت گوگل نقش کاتالیزور این اتفاق را ایفا کرد؛ نامهای که به پیوست آن برخی از اسناد تاریخی اثبات این حقیقت تاریخی ارسال شد تا شاید رویکرد مدیران این سایت از «سرقت تاریخ و خدشه در اسناد» به «امانتداری و اطلاع رسانی دقیق» تغییر پیدا کند.
این اتفاق فصل جدیدی در رویکرد مسئولان به ماجرای رخ داده باز کرد تا بعد از مدتی محمد خزاعی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل، در نامه مشابهی به مدیر اجرایی گوگل، با ابراز ناخرسندی ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران از این اقدام این شرکت، خواستار تصحیح این اشتباه شد و در پی این نامه، وزارت خانههای ارتباطات و فناوری اطلاعات همسو و امور خارجه نیز از پیگیری حقوقی ماجرا خبر دادند.
بدین ترتیب در مدت کوتاهی، پیگیری این اعتراضات بخش ثابتی از پرسشهای خبرنگاران در نشستهای خبری سخنگوی وزارت خارجه را تشکیل داد و حتی بارها در نشستهای خبری سخنگوی قوه قضائیه هم تکرار شد اما متاسفانه تا به امروز پاسخ خاصی به خود ندیده است.
به عبارتی بهتر، در شرایطی که ماجرای جعل نام تاریخی خلیج فارس توسط چند شرکت پرنفوذ و بزرگ اینترنتی تبدیل به یک مقوله ملی برای ایرانیان شده، به گواه زمان سپری شده میتوان پیگیریهای حقوقی صورت گرفته از طرف مسئولان کشورمان را نامناسب ارزیابی کرد که اگر غیر از این بود، قطعا پس زدن این شرکتها در استفاده از نامی که جعلی بودن آن بارها توسط سازمان ملل هم مورد تاکید قرار گرفته، کار دشواری نمینماید.
این در حالی است که طی چند روز اخیر، باخبر شدیم که سایت گوگل در اقدامی قابل توجه، یک گام عقب نشسته و نام خلیج فارس را به نقشههای خود افزوده است؛ هرچند ابعاد خوش این اقدام هم با بزرگنمایی در نقشههای این سایت تا حدودی رنگ باخته و با بکارگیری نام جعلی، البته با قلمی کوچکتر و داخل پرانتز، تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.
اینجاست که با دو فرضیه مواجه هستیم؛ نخست، اینکه مدیران این سایت تصمیم گرفتهاند که اشتباه تاریخی و خندهدار خود را (بینام رها شدن پهنه آبی گسترده در منطقه استراتژیک خاورمیانه) جبران کرده و در این بین تاکید بیشتری بر استفاده از نام واقعی این محدوده داشتهاند و در کنار این موضوع، از مشتری مداری (!) برای همسایگان آن ور آبی هم غافل نشدهاند!
دوم، از پیگیری ابعاد حقوقی ماجرا بیمناک شده و سعی کردهاند در فراری رو به جلو، اشتباه خود را به گونهای اصلاح کرده و با این اقدام، انگیزههای پیگیری را در نزد مقامات کشورمان سست کنند.
البته پر واضح است که یک نگاه اجمالی به اسناد موجود در اثبات حقانیت دیدگاه کشورمان در قائله بوجود آمده، برای مفتضح شدن این دست مدعیان دروغین کافی به نظر میرسد چراکه انبوه نقشههای تاریخی موجود در این باره در سراسر جهان، گواهی میدهند که تا بوده و بوده، خلیج فارس هرگز نام دیگری به خود ندیده و هیچ دلیلی برای تغییر آن در آینده نیز قابل پذیرش نخواهد بود.
با این تفاسیر، جا دارد که اقدام مدیران گوگل را به فال نیک گرفته و با افزودن بر شدت اقدامات حقوقی در این باره، هر چه سریعتر کاری کنیم که این اقدام به نسبت خوب مدیران گوگل، تبدیل به تحقق کامل امانتداری توسط ایشان شده و به تاسی از این ماجرا، سایر شرکتهای اینترنتی هم به حد و مرز قانونی برگردند.
اقدامی که شاید اگر درباره جعل صورت گرفته در نشنال جئوگرافی به وقوع میپیوست، امروز نه در گوگل و برخی دیگر از سایتهای فراگیر جهانی شاهد تکرارش بودیم و نه اگر امروز در به ثمر نشستن آن ممارست شود، در آینده کسی به خود اجازه خواهد داد که خیال خام مشابهی در سر بپروراند.»
منبع:ایسنا
آخرین ویرایش توسط مدیر: