• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

با قلعه های باستانی ایران آشنا شوید+عکس

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کشور ایران با دیرینه ای به قدمت تاریخ ، سرشار از جاذبه هایی است که آن را همچون نگینی در پهنه گیتی ، متمایز ساخته است. کشوری سرشار از دیدنی های طبیعی ، باستانی ، تاریخی ، زیارتی و تفریحی که به لطف یزدان پاک و همت ایرانمردان همیشه سرفراز در جهان جایگاه بالایی دارد.
در اینجا چند قلعه که کمتر از آن ها صحبت شده است را به شما معرفی می کنیم:

میمون قلعه


اين قلعه مربع شكل در شهرستان قزوين قرار دارد و با ابعاد تقريبي حدود هفتاد متر از خشت هاي 30 سانتيمتري ساخته شده است. اين بنا دو طبقه دارد طبقه فوقاني آن از يك تالار چليپايي و اتاق هايي در اطراف تشكيل شده و طبقه زيرين آن شامل يك شبكه راه هاي ارتباطي است طبقات توسط پلكاني مارپيچ به هم مرتبط مي شوند. نماي اين قلعه هشت برجي آجري است از شكل دو وضعيت بنا چنين استنباط مي شود كه اين قلعه، بنايي نظامي و يا مقر فرماندهي بوده است. برخي اين قلعه را از بقاياي مدينه موسي كه به امر موسي الهادي خليفه عباسي در سال 168 ه.ق بنا شد و برخي ديگر آن را منسوب به ميمون بن عون كاتب مي دانند سفالينه هاي به دست آمده قدمت بنا را تنها تا دوره آل بويه به عقب مي برد.

144528_547.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه فورگ

اين قلعه كه بر بالاى تپه‏اى واقع شده، به دستور نادرشاه احداث گرديده و در شرق بيرجند، در روستاى «فورگ» از توابع شهر درميان قرار دارد. دروازه اصلى قلعه در ضلع شرقى آن است و دروازه‏اى كوچك‏تر نيز در ضلع شمالى وجود دارد. مصالح به کار رفته در بنا سنگ ، آجر ، خشت ، گچ ، آهک و ساروج است.

فضای داخلی قلعه از قسمتهای مختلف مانند محل زندگی خدمه ، اصطبل ، انبار مهمات ، کوره آجرپزی و آب انبار تشکیل شده است که به وسیله حصار قلعه و برج های مدور احاطه شده اند . بالای حصار و برج ها کنگره دار است و منافذی ( تیر کش ) جهت دیده بانی و دفاع در آن تعبیه شده است. این بنا در زمان حکمرانی شوکت الملک در منطقه توسط سپاهیان وی فتح و با دستگیری حاکم آن غیر مسکونی و متروک شد .

144530_850.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه هزار درب

این قلعه در شرق شهرستان دره شهر در استان ایلام واقع گردیده است، که قدمتش به دوره ساسانی می رسد. نمای اصلی این اثر، طاقهای هلالی شکل می باشد. تامين نور بنا از طريق دريچه هايي به قطر تقريبي يك متر در سقف و دالان و اتاق ها صورت گرفته است و معمولا كار تهويه را نيز انجام مي داد . با توجه به ساختار معماری اثر احتمالاً قلعه یا پادگان نظامی بوده است. مصالح بکار رفته در ساخت این قلعه شامل سنگهای تراشیده و قلوه سنگ هایی است که از گچ پخته بعنوان ملات برای آنها استفاده شده است.

144532_424.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه بلده

قلعه بلده مازندران که در تاریخ بیش از دیگر قلعه ها صاحب شهرت است، تا اوایل دوره صفوی دایر و مسکون و مرکز یکی از مهمترین قدرت های محلی آن روز ایران بود. این قلعه بزرگ که ریاست آن با ملک کیومرث بادوسپانی و اولاد او(شاهان بنی کاووس) بود، دربالای کوهی مشرف بر بخش بلده نور واقع شده و عظمت آن از فضاهای باقی مانده به خوبی مشهود است. بقایای این قلعه هنوز پابرجاست و عظمت آن را نشان می دهد. ین قلعه در فراز کوهی و در چنان موقعیتی قرار دارد که اگر مرمت شود، به جاذبه ای بی نظیر تبدیل خواهد شد.

144531_645.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه شاهندست

این قلعه که به ملک قلا معروف است، ظاهرا به نام ملک بهمن آخرین سلطان لا‏ریجان نامگذاری شده است. آثار ویرانه های این قلعه بالای کوهی مشرف بر دهکده شاهاندخت (از روستاهای لاریجان) هنوز خودنمایی می کند . قلعه مذکور ، سابقا یکی از عظیم ترین بناهای تاریخی لاریجان و سلسله جبال البرز به شمار میرفت ، تا اینکه در سال 1005 هجری ، یعنی بعد از مغلوب شدن بهمن در جنگ با فرهاد خان – فرستاده شاه عباس صفوی- و انقراض سلسله بادوسپان ، ویران شد.

144534_454.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه پرتغالی ها

درانتهای شمال شرقی جزیره قشم، یک قلعه قدیمی و مخروبه وجود دارد. این قلعه را در سال1030 هجری قمری (1621 میلادی) به دستور پادشاه اسپانیا، در مسیر بندر قشم ساخته اند. این قلعه در سال 1622 به دست سپاهیان ایران فتح گردید و تا امروز نیز آثار دیوار خارجی آن باقی مانده است.

‏قلعه مذکور دو حصار وبرج هایی در چهارگوش دارد. در پشت حصار بیرونی قلعه، خندقی وجود داشته که اینک پر شده است. دیو ارسازی قلعه با سنگ های مرجانی و سنگ لاشه و ملات گچ و ساروج به شکل بناهای عهد ساسانی انجام گرفته است. ‏در میان خرابه های قلعه هنوز هم تعدادی لوله زنگ زده توپ وجود دارد. چهار لوله از این لوله ها را دراطراف در ورودی پاسگاههای قدیمی شهر قشم و لافت نصب کرده اند و چند لوله توپ دیگر نیز به بندر لنگه حمل شده است.

144533_937.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه بی بی مینو

تنها بنای تاریخی شهر میناب، قلعه ای موسوم به قلعه هزاره است. مردم بومی این قلعه را بی بی مینو می نامند و معتقدند که در روزگاران گذشته دو خواهر به نام های بی بی مینو و بی بی نازنین این شهر را بنا کرده اند. گویا در گذشته دو قلعه وجود داشته که یکی ویران شده و تنها قلعه باقی مانده به نام قلعه هزاره یا قلعه بی بی مینو شهرت یافته است. این قلعه تا اواخر دوره قاجار مرکز حکومت محلی بود و در اطراف آن، خندقی کنده شده بود. در آن زمان همیشه 100 سرباز مسلح در قلعه مستقر بوده و نگهبانی می داده اند. در حال حاضر، از این قلعه مخروبه ای باقی مانده است.

144529_132.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه الویر

قلعه‌ تاريخي‌ الوير در شمال‌ غربي‌ شهرستان‌ ساوه‌ قرار دارد. الوير يك‌ روستاي‌ تاريخي‌محسوب‌ مي‌شود كه‌ سه‌ تپه‌ باستاني‌ در محدوده‌ آن‌ وجود دارد. قلعه‌ الوير در كنار تپه‌ دوم‌ قرار دارد و از سنگ‌،خشت‌ و سفال‌هاي‌ ساده‌ و لعابدار منقوش‌ آن‌ چنين‌ استنباط‌ مي‌شود كه‌ قدمت‌ آن‌ به‌ دوره‌هاي‌ ساساني‌ و بعد ازاسلام‌ تا زمان‌ صفويه‌ مي‌رسد.


144535_104.jpg
 
بالا