اگر گوش شما جرم طبیعی بیش از اندازه داشته باشد، آب را به خود جذب و حجم بیشتری پیدا میكند.
اگر گوش فرد مشکل خاصی نداشته باشد، برای شنا به مراقبت و استفاده از گوشی نیاز ندارد زیرا اگر مجرای خارجی گوش سالم باشد، آب داخل گوش میرود و برمیگردد. بهترین مراقبت از گوش سالم در استخر این است که بعد از شنا، کمی با فاصله، باد گرم سشوار را در گوش بگیرید و کمی صبر کنید تا آب و رطوبتی که داخل گوش است، تبخیر و رطوبت گرفته شود.
در صورت پارگی پرده گوش یا التهابات مجرای خارجی گوش (یعنی وقتی پوست این مجرا ورم کرده است) باید از گوش خود با گوشیهای شنا مراقبت كنید. گوشی مناسب، شکل گوش را به خود میگیرد و از نفوذ آب درون گوش جلوگیری میکند. انواع مختلف آن در بازار موجود است و با توجه به جنس آن، کاملا شکل مجرای خارجی گوش را به خود میگیرد. گاهی لازم است از گوش قالب گرفته و یک گوشی با اندازه مجرای خارجی گوش، ساخته شود.
اگر گوش شما جرم طبیعی بیش از اندازه داشته باشد، آب را به خود جذب و حجم بیشتری پیدا میكند. معمولا این افزایش حجم باعث میشود بعد از شنا یا حتی بعد از حمام درد مبهمی در گوش خود حس كنید که در این موارد باید جرم از گوش خارج شود.
لزوم استفاده از دماغگیر هم به سلامت بینی بستگی دارد. اگر وضعیت بینی و سینوسها طبیعی باشد، معمولا نیازی به استفاده از دماغگیر نیست اما کسانی که عفونتهای حاد گوش و سرماخوردگی دارند و بهخصوص افرادی که با پا داخل آب میپرند، حتما باید از دماغگیر استفاده کنند. توصیه میشود به هیچوجه با پا به داخل استخر نپرید چون در این حالت آب با فشار از طریق مجاریای که راه ارتباطی بین سینوسها و بینی است، وارد سینوس و باعث فعال شدن میکروبهایی میشود که داخل بینی و سینوس هستند. ایجاد التهاب در این مجاری، تخلیه ترشحات سینوس را دچار مشکل میکند و انسداد ایجاد میشود. به دنبال این انسداد، عفونت به وجود میآید.
چشم بعضی افراد نسبت به میزان کلر موجود در آب حساس است. به این افراد توصیه میشود حتما از عینکهای شنا استفاده کنند. میزان استفاده عینکهای شنا نسبت به دماغگیر و گوشی خیلی بیشتر است. عینکهای شنای استاندارد بخرید. عینك استاندارد کاملا دور چشم را میپوشاند، بدون اینکه فشاری به عضلات چشم وارد کند.
هرگز از وسایل شخصی دیگران استفاده نکنید حتی دماغگیر، گوشی و عینک شنا. چون افرادی كه مشکل خاصی ندارند، اصلا لازم نیست از این وسایل استفاده کنند ولی اگر افرادی بیمار باشند بیماری آنها به شما منتقل میشود.
دکتر سید عباس صفوی، متخصص گوش و حلق و بینی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ