baroon
متخصص بخش ادبیات
نوشین نفیسی
زنده یاد هانری ماسه از ایرانشناسان نسل گذشته تنها كسی است كه افزون بر آشنایی كامل با ادب فارسی به خلقیات و هنرهای عامیانه ی ایرانیان نیز توجه بسیار داشت. كتاب «اعتقاد و عادات ایرانیان»Croyances et coutumes Persanes,Paris 1938 حاصل نخستین آشنایی نزدیك و دلبستگی او به مردم این سرزمین بود. پس از آن در طی نیم سده كوشش و با انتشار «تمدن ایرانی» و «منتخبات نظم و نثر فارسی» و دهها مقاله ی كوتاه جهانیان را بیش از پیش با شگفتیهای تمدن و ادب ایران آشنا كرد، ولی هرگز از مردم بازار و روستاها نیز غافل نشد و یكی از آخرین كارهای او در این زمینه مقالهای به عنوان: Imagerie popoulaire de I'Iran است كه در مجله ی آر آزیاتیک جلد پنجم – بخش ۳ - سال ۱۹٦۰ به چاپ رسیده است و ما برای معرفی بیش تر این زبان دان و ایرانشناس بزرگ برگردان فارسی آن را در پایین می آوریم.
در سده ی نوزدهم میلادی در ایران برای انتشار چند روزنامه چاپ خانهای تأسیس كردند كه در واقع دستگاه چاپ سنگی (لیتوگرافی) بود. تا آخرین سال های این سده این روش برای چاپ روزنامه، نشریات عامیانه و متنهای ادبی و علمی به كار میرفت. برخی از این كتاب ها كه به دقت لیتوگرافی شده با هنرهای عامیانه ایران بستگی دارد، چه گروهی از سازندگان تصویرهای آن ها به ویژه میرزاحسین از خلقیات معاصران خود الهام میگرفتند. برای مثال، من چاپ زیبای هزار و یكشب (۱۲۷۳) مجموعه ضربالمثلها (۱۲۷۳) و اسكندرنامه منظوم (۱۲۷۴) (۱) را نام میبرم.
مشاهده واقعجویی و ظرافت خطوط چهرههای شاگردان و معلم و نظم مجلس كه صفحه ی مقدمه ی كتاب «تعلیم نوآموزان» مصور كرده است، مجالس مینیاتورهای قدیمی و صحنه ی شاه زاده و درباریان را به خاطر میآورد. (نمونه - پوپ - بررسی هنر ایران نقشه ۸۷۰ و ۹۹۷ و مینیاتورهای كتابخانه ی سلطنتی ایران - یونسكو- یرگ های ۲۴ و ۲۷ - ساكیسیان - مینیاتورهای ایرانی تصویر ۴۵). تصویرهای هزار و یكشب واقعجویی و تفنن را با هم در بردارد، صحنه ی زفاف آن، جامه و اثاثه زنان را به دقت نشان میدهد. در صحنه ی جنگ سواران كه یك داستان قدیمی را مصور میكند، سلاح های جنگ جویان مسلمان (تیر و گرز و خود) روح مینیاتورها را زنده میكند و جامه ی فرنگیان كه احتمالاً نقاش از دیدن تابلو یا گراور (و یا ملاقات نمایندگان سیاسی) خارجی الهام گرفته است، در برابر آن قرار دارد؛ اما درباره ی اسب سحرآمیز كه در بالای سر لشكریان پرواز میكند به مینیاتوری كه حضرت محمد را سوار بر براق در حال معراج نشان میدهد میاندیشم (پوپ - نقش ۸۹۷) - و كوه ها و ابرها نیز بیشباهت به آن چه كه در مینیاتورهای قدیمی آمده است نیست.
اکنون تنها نسخههای خطی كتاب های تجملی هستند كه در كتاب خانهها نگه داری میشود ولی كتاب های كوچك عامیانه كه كموبیش به چاپ سنگی شده و با تصویرهایی مصور است و دورهگردان به عابران عرضه میكردند بسیار كم به كتاب خانهها راه یافتهاند.
آخرین ویرایش: