• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بهترین تصاویر فضایی هفته نشنال جئوگرافیک

ناهید

متخصص بخش
در این گزارش تصویری، بهترین عکس‌های فضایی چند روز اخیر را به انتخاب سایت نشنال جئوگرافیک با هم مرور می‌کنیم: از کلاهک‌های سفید مریخی و ستاره باران کیهانی گرفته، تا جزیره نصف شده و سحابی پاره پاره.

چرخ ستاره‌ای

01.jpg


این عکس که با نوردهی طولانی گرفته شده است، چرخش شبانگاهی ستارگان را به تصویر می‌کشد در حالی‌که شفق قطبی بر فراز افق در حال درخشش است. این عکس در شبه‌جزیره مورنینگتن استرالیا گرفته شده و به تازگی در سایت جهان در شب (TWAN) به نمایش گذاشته شده است. شفق قطبی زمانی به وجود می‌آید که ذرات باردار خورشید که با نام بادهای خورشیدی شناخته می‌شوند، با جو زمین برخورد می‌کنند. برخورد این ذرات با اتم‌های اکسیژن و نیتروژن لایه یونسفر بر فراز میدان مغناطیسی قطبین زمین، باعث آزاد شدن انرژی می‌شود که به صورت این درخشش‌های رنگی در ارتفاع 97 تا 1000 کیلومتری سطح زمین دیده می‌شود.

سحابی پاره پاره

02.jpg



این عکس که توسط تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) رصدخانه جنوبی اروپا گرفته شده است، سحابی سیاره‌‌نمای فلمینگ 1 را به تصویر می‌کشد که جت‌ها و سایر ساختارهای به شدت متقارن آن مدت‌ها است که برای اخترشناسان به صورت یک راز در آمده است. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که رقص مداری ستارگان دوقلوی کوتوله سفید در مرکز این سحابی ممکن است موتور محرک پشت این چیدمان باشد.

سحابی‌های سیاره‌نما به هیچ وجه سیاره نیستند. این نام غلط در قرن هجدهم میلادی بر روی آنها گذاشته شد، چرا که این سحابی‌ها شبیه سیارات گازی عظیم منظومه شمسی دیده می‌شدند. در حقیقت، سحابی‌های سیاره‌نما پوسته‌های درخشانی از گاز هستند که توسط ستارگان در حال مرگ مانند کوتوله‌های سفید به بیرون ریخته می‌شود.

جزیره نصف شده

03.jpg


حتی از فاصله 2286 کیلومتری سطح زمین نیز کاملا معلوم است شهرک ساحلی مانتول‌کینگ در نیوجرسی آمریکا ممکن است هیچ‌گاه مانند قبل نشود. طی طوفان سهمگین سندی، یک موج اقیانوسی سوراخی را در این جزیره باریک ایجاد کرد که اثرات آن به وضوح در تصاویر هوایی دیده می‌شود. طوفان سندی پل 25 میلیون دلاری مانتول‌کینگ را در هم کوبید، کل خانه‌های آن محدوده را از روی زمین محو کرد، و باعث شد تا بخشی از شهرک در اثر صدمه خطوط گازرسانی دچار حریق شود.

ستاره باران

04.jpg


در این تصویر ترکیبی، خوشه ستاره‌ای ماکیان OB2 که نزدیک‌ترین زایشگاه ستاره‌ای به زمین است، به خاطر انرژی صدها ستاره داغ و جوان در حال درخشش دیده می‌شود. برای تهیه این عکس، رصدخانه اشعه ایکس چاندرا به فاصله‌ای در حدود 5 هزار سال نوری خیره شد و تصویر 1500 ستاره را که پرتو ایکس از خود ساطع می‌کردند (ستارگان آبی عکس بالا) ثبت کرد. تلسکوپ فضایی اسپیتزر نیز تصویر فروسرخ (قرمز) را تهیه کرد، و تلسکوپ زمینی ایزاک نیوتن نیز تصویر مربوط به طول موج مرئی (نارنجی) را ثبت کرد.

هنوز نمرده‌ام

05.jpg


شاید این تصویر شبیه انفجارهای علمی تخیلی فیلم‌های هالیوودی به نظر رسد، اما کهکشان NGC 5010 در واقع مشغول گذار از یک فرگشت طولانی و غیرمخرب از یک کهکشان مارپیچی همانند کهکشان راه شیری ما، به یک نمونه بالغ‌تر یعنی کهکشان بیضوی «قرمز و مرده» است. این عکس که توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده است، کهکشان NGC 5010 را که عمدتا حاوی ستارگان قرمز و پیر است نشان می‌دهد. پرسپکتیو لبه‌ای این عکس، هم بازوهای مارپیچی فروریخته و هم شکل گرد کهکشان را به تصویر می‌کشد.

کلاهک‌های سفید مریخی

06.jpg


آیا این نشانه‌ای از وجود آب روی مریخ است؟ جواب این است: «نه دقیقا». امواج برخوردی موجود در این عکس که توسط دوربین HiRISE مدارگرد شناسایی مریخ گرفته شده است، در واقع نمونه‌های نسبتا نادر صخره‌های بیرون زده مریخی هستند که معمولا با غبار یا ماسه پوشیده شده‌اند. بیرون‌زدگی نوارهای صخره‌های رسوبی مریخی می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا دریابند که ترکیب و قدرت صخره‌های مریخی چطور تغییر کرده است.

 

ناهید

متخصص بخش





۱- شاتل فضایی اندیور:


07.jpg

قرار بود، مأموریت اندیور آخرین مأموریت شاتل‌های ناسا باشد، اما با تصویب یک مأموریت فضایی اضافی برای آتلانتیس، این شاتل افتخار انجام آخرین مأموریت شاتل‌ها را نصیب خود کرد و دوره سی ساله مأموریت‌های شاتل‌ها به پایان رسید.

در این عکس که در ماه می گرفته شده است، شاتل اندیور را می‌بینید که در پیرامون‌اش روشنایی شهرهای زمین پیدا است.



۲- ستاره دریایی ماداگاسکار:

08.jpg

این عکس زیبا در اگوست امسال توسط آژانس فضایی اروپا گرفته شده است. عکس رود بتسیبوکا در شمال غربی ماداگاسکار را نشان می‌دهد که به خلیج بُمبِتوکا می‌ریزد، این خلیج هم به نوبه خود به کانال موزامبیک می‌پیوندد.

این عکس، نمایی شبیه ستاره دریایی پیدا کرده است و رسوبات بین شاخه‌های رود، نمای رنگی زیبایی به وجود آورده‌اند.



۳- شفق قطبی جزیره:

09.jpg

این عکس در یکی از جزایر ایسلند گرفته شده است و در آن شفق قطبی سبزرنگ، کهکشان راه شیری را مثل قابی احاطه کرده است. این عکس در جریان دومین مسابقه عکاسی «زیبایی آسمان شب» برنده جایزه اول شد.


۴- بقایای ابرنواختر (سوپر نووا):

10.jpg

در ماه مارس ناسا با استفاده از رصدگر اشعه ایکس کانادا، عکس تازه‌ای از بقایایی ابرنواختر تایکو Tycho گرفت.

نور حاصل از انفجار این ابرنواختر قرن‌ها پیش یعنی در سال ۱۵۷۲ به زمین رسید و آنقدر زیاد بود که در طول روز هم با چشم غیرمسلح دیده می‌شد. این ابرنواختر ۱۳ هزار سال نوری با ما فاصله دارد.

در این عکس، اشعه ایکس با انرژی کم با رنگ قرمز و اشعه ایکس با انرژی زیاد با رنگ آبی نشان داده شده است.



۵- کهکشان پیچ و تاب خورده:

11.jpg

این عکس در اگوست امسال با دوربین تلسکوپ فضایی هابل از کهکشانی به نام NGC 2146 گرفته شده که اندکی از کهکشان راه شیری کوچک‌تر است. یکی از بازوهای این کهکشان ۴۵ درجه خمیدگی دارد و درجلوی هسته کهکشان قرار گرفته است. احتمالا نیروی جاذبه یک کهکشان ناشناخته نزدیک، باعث این طرز قرارگیری بازو شده است.


۶- حلقه خورشیدی:

12.jpg

این عکس در ماه مارس به وسیله فضاپیمای مشاهده‌گر ناسا از فوران پلاسمای خورشید گرفته شده است.


۷- شهاب ها در پنسیلوانیا :

13.jpg

در ۲۲ اکتبر، «جفری برکس» این عکس را در پنسیلوانیا از شهاب‌ها گرفت، در حالی که صعود ماه، که در این عکس در پشت شاخ و برگ درختان در پاییز پنهان است، او را نگران کرده بود که قادر به عکس گرفتن نباشد، او موفق شد عکس‌های زیبایی از شهاب‌ها بگیرد.


۸- ستاره پرسرعت:

14.jpg

این عکس به وسیله تلسکوپ فروسرخ طیف گسترده ناسا یا WISE گرفته شده است، ستاره آبی مرکز عکس، با چشم غیرمسلح به رنگ قرمز دیده می‌شود و Zeta Ophiuchi نام دارد.

گمان می‌رود که این ستاره، پیشترها، ستاره همدمی در کنار خود داشت، اما با انفجار آن ستاره، ستاره Ophiuchi تنها ماند و با سرعت افزون‌تری در ابر غباری پیرامونش، حرکت کرد.

 

ناهید

متخصص بخش

۹- فضانورد در ایستگاه فضایی:

15.jpg

در این عکس فضانورد ناسا -مایک فوسام- در اتاقکی در ایستگاه فضایی بین‌المللی دیده می‌شود.


۱۰- رود ستارگان در دره «ماردی خولا»ی هیمالایا:

16.jpg

این عکس در نپال و با استفاده از نوردهی طولانی گرفته شده است.


۱۱- خسوف کامل ماه در ایران:

17.jpg

این عکس را بابک امین تفرشی در ایران و از فراز کوه‌ها البرز گرفته است. در این عکس ماه در خسوف کامل است، اما تابش غیرمستقیم نور خورشید، باعث شده با نور زرد مایل به قرمز مشخص باشد.

خسوف ماه ژوئن، طولانی‌ترین و کامل‌ترین خسوفی بود که در این دهه رخ داد. بهترین جاهایی که می‌شد این کسوف را دید، شرق آفریفا، خاورمیانه، آسیای مرکزی و غرب استرالیا بود.



۱۲- کهکشان Antennae :

18.jpg

این عکس با استفاده از تلسکوپی در صحرای شمال شیلی گرفته شده است. این عکس اولین عکس منتشرشده برای عموم از کهکشان Antennae است.

تلسکوپی که صحبت از آن شد ALMA نام دارد و ساخت آن در سال ۲۰۱۳ به پایان می‌یابد. این پروژه بزرگ‌ترین پروژه ساخت تلسکوپ روی سطح زمین است. ALMA متشکل از ۶۶ آنتن است که در پهنه‌ای ۱۶ کیلومتری پراکنده هستند، اطلاعات این آنتن‌ها با فیبر نوری به هم می‌پیوندند و یکی می‌شوند تا در مجموع کار یک تلسکوپ بزرگ را بکنند.



۱۳- غروب زیبای خورشید در برزیل:

19.jpg


این عکس در یکی از شهرهای برزیل از غروب خورشید گرفته شده است و در آن یک لکه بزرگ خورشیدی به خوبی پیداست.


۱۴- گودال‌های سطح عطارد:

20.jpg

این عکس در ماه سپتامبر با استفاده از کاوشگر عطارد گرفته شد. این عکس گودال‌های عجیبی روی سطح سیاره نشان می‌دهد که محتوای ناشناخته‌ای دارند که نور را بازتاب می‌دهد.


۱۵- مردی در آینه:

21.jpg

تصویر دانشمندی به نام مارک کلامپین در آینه‌های تلسکوپ فضایی جیمز وب افتاده است. آینه اصلی این تلسکوپ، ۱۸ بخش شش ضلعی دارد که با پیوستن به هم یک آینه با عرض ۶٫۵ متر شبیه نمای یک کندوی عسل ایجاد می‌کنند. تلسکوپ فضایی جیمز وب قرار است در سال ۲۰۱۸ به فضا پرتاب شود.

منبع: تلسکوپ
 
بالا