• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

به نظر شما آیا در بالای كوه نقطه جوش آب 100C است؟

parisa

متخصص بخش


[h=2]به نظر شما آیا در بالای كوه نقطه جوش آب 100[SUB]C [/SUB]است؟

20110101165611519_a.gif



الف) نقطه جوش مقداری آب را به دست آورید. آیا 100[SUB]C[/SUB] است؟ نقطه جوش را مجدداً و این بار با تغییر ارتفاع مكان انجام آزمایش نسبت به سطح دریا مقایسه كنید؟

ب) مقداری آب و نمك بر روی شعله قرار دهید و دمای جوش آن را اندازه بگیرید. آیا 100[SUB]C[/SUB] است؟


20110101165611519_a.gif

در یك ارلن مقداری آب ریخته و آن را روی شعله قرار دهید. وقتی آب جوش آمد درب آن را با چوب پنبه محكم ببندید و از روی شعله دور كنید. خواهید دید آب از جوشیدن باز می‌ماند.
20110101165611863_heatphoto623.jpg

20110101165611769_h944.jpg
حال روی ارلن آب سرد بریزید یا روی آن یخ بگذارید (با این كار فشار هوای ارلن كاهش می‌یابد)، چه مشاهده می‏كنید؟ چرا؟
20110101165611894_heatphoto624.jpg

20110101165611800_h945.jpg


بعد از انجام آزمایش فوق دیدن این فیلم خالی از لطف نیست.
برای مشاهده فیلم کلیککنید.

همان طور كه در فیلم فوق مشاهده نمودید، با سرد شدن محفظه شیشه ای، فشار هوا كاهش یافته و آب در دمای كمتری به جوش می‌آید.

اكنون اثر فشار و ناخالصی را روی نقطه جوش بررسی می‏كنیم.

افزایش فشار باعث افزایش نقطه جوش و كاهش فشار باعث كاهش نقطه جوش می‏شود. به طور مثال در ارتفاعات، آب در دمای پایین‏تری به جوش می آید.
3210517221814691242122161821591584825388.jpg
در تصویر زیر مقداری آب درون ظرفی ریخته شده است. دمای آب حدود 20 درجه سانتیگراد است. اگر هوای داخل ظرف توسط پمپ تخلیه شود، آیا آب به جوش می‌آید؟ (برای دریافت پاسخ خود به دو تصویر خوب دقت کنید)

233120251291215423914516520424410310718115151.jpg
11659197202192211449254232115107139421162.jpg

20110101165611832_heatphoto546-b.jpg
بر خلاف موارد فوق، در دیگ زودپز (كه فشار زیاد است) آب در دمای بالاتری می‏جوشد.

20110101165611738_99.jpg


383053122331551922423520318112117486102233.jpg




به همین نحو، افزایش ناخالصی باعث افزایش نقطه جوش آب می‏شود. به عنوان مثال افزایش نمك در آب باعث افزایش نقطه جوش آن می‏شود و بدین ترتیب می‏توانید نقطه جوش آب را به بالای 100[SUB]C[/SUB] افزایش دهید.


پس از مطالعه نکات فوق به پرسش و پاسخ های ارائه شده ذیل نیز دقت کنید:

1- چرا كوهنوردان برای آب‏پز كردن تخم‏مرغ در ارتفاعات دچار مشكل می‏شوند؟ چه راه حلی برای آنها پیشنهاد می‏كنید؟

پاسخ:
در ارتفاعات، آب در دمایی پایین‏تر از 100[SUB]C[/SUB] به جوش می آید. در حالی كه برای آب‏پز شدن تخم‏مرغ نیاز به دمایی در حدود 100[SUB]C[/SUB] است. به طور مثال فرض كنید، دمای جوش آب در قله‏ای 50[SUB]C[/SUB] باشد و شما قصد پختن تخم‏مرغی را در آنجا دارید. هر چقدر شما به ظرف حاوی تخم مرغ گرما بدهید، چون تخم‏مرغ در آب جوش با دمای 50[SUB]C[/SUB] قرار دارد بنابر این با افزایش زمان، دمایش بالاتر از 50[SUB]C[/SUB] نمی‏رود، به این ترتیب با این دما تخم‏مرغ شما آب‏پز نمی‏شود. (به عنوان مثال، شما می‏دانید كه هوای بعضی از شهرهای ایران در فصل تابستان به 50[SUB]C[/SUB] می‏رسد، این در حالی است كه اگر تخم‏مرغی را روزها در این دما قرار دهید، نخواهد پخت.)

برای حل این مشكل می‏توان نمك به آب اضافه كرد، نمك باعث می‏شود نقطه جوش آب بالا برود.

1362181590236732554910310313295981197251.jpg

2- آیا مزه چایی كه در ارتفاعات دم می كنید با مزه چایی كه در خانه دم می‏كنید یكی است؟ (در صورتی كه در هر دو مورد از آب یكسان استفاده نمایید.)

پاسخ:
خیر، چون چایی در خانه تقریباً با آب جوشی که دمای آن 100[SUB]C[/SUB] است دم می‏شود در حالی كه در ارتفاعات با آب جوشی كه دمای آن خیلی كمتر از 100[SUB]C[/SUB]رسیده باشد هم می شود چایی دم کرد. شما می‏دانید كه ما در منزل منتظر می‏مانیم تا بعد از به جوش آمدن آب، چایی را دم كنیم اگر به طور مثال با آب 60[SUB]C[/SUB] هم می‏شد چایی دم كرد دیگر وقت خود را صرف انتظار برای جوشیدن آب نمی‏كردیم.

3- چرا غذا در دیگ زودپز راحت‏تر پخته می‏شود؟

13713418014721414697820716522290621723486.jpg

پاسخ:
چون در دیگ زودپز بخار آب محبوس می‏شود و راه خروج كافی ندارد، بنابراین فشار هوا داخل دیگ افزایش می‏یابد و می‏دانیم افزایش فشار، افزایش نقطه جوش را به مراه خواهد داشت. بنابراین غذا در دمایی بالاتر از 100[SUB]C[/SUB] قرار می‏گیرد و در نتیجه راحت‏تر پخته می‏شود.


4- ‏در ارتفاعات و بالای كوه ها آب در دمایی بالاتر از 100[SUB]C[/SUB] می‏جوشد یا پایین‏تر؟ چرا؟

پاسخ:
در دمایی پایین‏تر از 100[SUB]C[/SUB] می‏جوشد. چون در ارتفاعات فشار هوا كمتر از یك اتمسفر است و كاهش فشار نقطه جوش را پایین می‏آورد.

مرکز یادگیری سایت تبیان
 
بالا