• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

به

پسرخاله

کاربر ويژه
نام علمی: (Cydonia vulgaris (oblongata

«به» در کتب طب سنتی ایران با نام «سفرجل» آورده شده و دارای 3 نوع میوه است که خواص کلی اقسام آن عبارت است از:
- غذائیت آن بسیار اما دیرهضم است.
- هم مصرف خوراکی و هم بوئیدن میوه آن، موجب تفریح و نشاط و تقویت قلب و مغز و قوای مربوط به آنها می‏گردد.
- بوئیدن آن موجب قطع حالت تهوع و استفراغ می‏گردد و خوردن آن موجب تقویت معده و دهانه ورودی آن شده و از صعود بخارات معدی به سمت مغز و ایجاد بدبویی دهان جلوگیری می‏کند.
مصرف آن پیش از غذا موجب یبوست مزاج و پس از غذا سبب تلیین و نرمی مزاج است. به خام دیرهضم بوده و به کندی از معده عبور کرده و به شدت موجب یبوست مزاج می‏گردد.

به شیرین: طبیعت آن در گرمی و سردی، نزدیک به اعتدال است و در ایجاد نشاط و تقویت قوای قلبی و مغزی قوی‏تر از دیگر انواع عمل می‏کند.

به ترش: دارای طبیعت سرد در درجه اول و خشک در درجه دوم است و در تقویت معده‏های گرم، قوی‏تر از نوع شیرین عمل می‏کند. عصاره آن در رفع تشنگی و استفراغ مکرر، مفید است و ادرارآور خوبی نیز هست.

به میخوش: در گرمی و سردی، معتدل و در درجه دوم خشک است. خواص آن مشابه دو نوع دیگر است و زیاده‏روی در مصرف آن موجب بروز ***که می‏گردد.
- اجزای مختلف درخت به، از جمله میوه (پرز، جرم، دانه)، برگ (مثلاً در خشک کردن زخم) و شکوفه آن (مثلاً در تسکین درد سر) دارای اثرات درمانی است.

- میوه به، به روش‌های مختلف از جمله به صورت خام، عصاره، مربا، شربت، سکنجبین، رُب، روغن و دم‌نوش مورد استفاده قرار می‏‏گیرد:
رب به هم از نوع ترش و هم از نوع شیرین تهیه می‏شود که نوع ترش آن در تقویت معده گرم و تسکین تشنگی و نوع شیرین آن در کسانی که احشای ضعیف دارند مناسب‏تر است.
روغن به از افشره به پخته‌شده (مهرا شده) به همراه روغن زیتون تهیه می‏شود و در رفع شوره سر و زخم‏های دهانی و سرگیجه (دوار) و وزوز گوش (طنین) مؤثر است.
مربای به از پخته و مهرا شدن آن به همراه عسل تهیه می‏شود و این روند موجب اصلاح خاصیت مسدّد بودن جرم آن می‏گردد.

دانه به دارای طبیعت سرد و تر در درجه دوم همراه با اندکی قبض است و لعاب آن در خشونت حلق و سرفه‏های گرم و خشک و تسکین حرارت معده مؤثر است.
نکته قابل توجه آنکه به‏ دانه یکی از دو مفرده‏ای است که با وجود داشتن حالت لعابی، مضر معده نیستند.

-در PDR اجزای مورد استفاده «به» را دانه و میوه و مهم‌ترین موا مؤثره آن، موسیلاژ، تانن و ویتامین C ذکر شده است که موجب می‌شوند «به» در درمان اختلالات گوارشی، اسهال، التهاب‌های مفاصل، سرفه و... مفید واقع شود.
 
بالا