• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تاريخچه شركت amd

Mehdi

متخصص بخش سخت افزار
شرکت AMD در سال 1969 و در منطقه Sunnyvale ایالت کالیفرنیا تاسیس شد. تمام فعالیت ای ام دی از ابتدای تاسیس روی مدارات نیمه هادی متمرکز شده بود. AMD هم اکنون پردازنده‌های مرکزی کامپیوتر، پردازنده‌های گرافیکی، پردازنده‌های Workstation و مجتمع، و همچنین چیپ‌ست‌های مادربورد را تولید می‌کند. شرکت ATI در سال 2006 توسط AMD خریداری شد تا AMD بتواند با استفاده از این شرکت سهم خود را در بازار پردازنده‌های گرافیکی افزایش دهد و به عنوان بزرگترین تولیدکننده پردازنده‌های گرافیکی لقب گیرد. موسسین این شرکت شامل Jerry Sanders III ،Ed Turney ،John Carey ،Sven Simonsen ،Jack Gifford از شرکت Fairchild Semiconductor و سه عضو تیم Gifford می‌شدند. تا سال 1975 شرکت AMD مشغول ساخت چیپ‌ست‌های منطقی بود، اما در این سال اقدام به تولید چیپ‌ست حافظه‌های رم کرد. در همین سال شیوه مهندسی معکوس توسط مهندسین ارشد AMD روی میکروپروسسور (ریز پردازنده) 8088 پیاده‌سازی شد. اما اینها پایان کار ای ام دی در سال 1975 نبود و در اواخر سال 1975 شرکت AMD اقدام به تولید اولین ریزپردازنده با نام تجاری خود کرد که شامل Am2900 ،Am29116 ،Am293xx می‌شدند. این ریز پردازنده‌ها فروش بالایی داشتند و سود بسیار زیادی عاید AMD شد.

93188603206590849073.jpg


محصولات
پردازنده‌های AMD شامل خانواده‌های Sempron ،Duron ،Athlon ،K5 و K6‌ برای بازار کامپیوترهای ارزان قیمت، Athlon 64 و Phenom‌ برای بازار کامپیوترهای خانگی با کارایی بالا و همچنین پردازنده‌های Opteron برای سرورها می‌شوند.
البته در سال 2011 پردازنده‌های Fusion و FX رونمایی شدند (البته تا مدتی دیگر عرضه می‌شوند). پردازنده‌های Fusion از معماری موسوم به Bobcat و پردازنده‌های FX از معماری موسوم به بولدوزر (X86) بهره می‌برند. هر دو معماری از پردازنده‌های گرافیکی مجتمع در ساختمان خود بهره می‌برند تا رقیب خود، اینتل را به چالش بکشاند. تحقیقات AMD برای تولید معماری جدید از سال 2007 آغاز شد و توان مصرفی پردازنده در بازه‌ای بین 10 تا 100 وات متغیر است. AMD برنامه بزرگی برای عرضه نسل آینده پردازنده‌های خود موسوم به Llano دارد که در آن پردازنده‌ مرکزی و گرافیکی در یک قالب ساخته می‌شوند. پردازنده‌های Llano از فناوری ساخت 32 نانومتری و حافظه DDR3 بهره می‌برند. خانواده Bulldozer نیز شامل Zambezi و Orochi برای کامپیوترهای خانگی و Valenciaبرای بازار سرورها می‌شوند. (در تاریخ 31 آگوست 2011 (9 شهریور 1390) رکورد اورکلاک پردازنده توسط پردازنده بولدوزر به فرکانس 8429.4 مگاهرتز ارتقا پیدا کرد که حدود 121 مگاهرتز بیش از رکورد قبلی است که در تاریخ 21 سپتامبر 2011 ثبت شده بود).
نکته بسیار جالب، همکاری دو رقیب بزرگ در سال 1982 است. بله، AMD و Intel در این سال با امضای قراردادی، برای ساخت پردازنده‌های 8086 و 8088، همکاری نمودند. پردازنده‌های 8086 و 8088 در کامپیوترهای خانگی IBM مورد استفاده قرار گرفتند. در سال 1991، AMD اقدام به عرضه پردازنده Am386 کرد که کاملاً مشابه پردازنده 386 اینتل بود (در مدت زمان کمتر از یک سال، یک میلیون عدد از این پردازنده‌ها به فروش رسید).
در ساخت چیپ‌ست‌های مادربورد، ای ام دی پیش از سال 2003 و عرضه سری پردازنده‌های Athlon، چیپ‌ست‌های AMD-640 ،AMD-751 و AMD-761 برای پردازنده‌های K6 و K7 تولید نمود. البته از سال 1999، ای ام دی تولید پردازنده‌های Athlon‌ (K5) را آغاز کرده بود. برای ساخت چیپ‌ست پل شمالی برای پردازنده‌های Athlon 64 ،Athlon X2 و Athlon 64 FX از شرکت‌های ATI ،SIS و VIA استفاده شد که شامل چیپ‌ست مادربورد برای Quad FX platform جهت استفاده از کارت‌های گرافیکی انویدیا روی مادربوردهای با پل شمالی AMD می‌شد. در ساخت چیپ‌ست‌های پل شمالی برای پردازنده‌های سرور Opteron، شرکت‌های انویدیا و Broadcom، با ای ام دی همکاری داشتند و این همکاری منجر به تولید چیپ‌ست AMD-8111 در سال 2004 گردید. در همین سال ای ام دی اقدام به عرضه چیپ‌ست 690G کرد که برای اولین بار پردازنده گرافیکی مجتمع برای مادربورد قابل نصب گردید و منجر به نصب پورت HDMI 1.2 روی مادربورد شد. با توجه به اینکه ای ام دی در ساخت چیپ‌ست مشترک برای مادربوردهای با پردازنده اینتل همکاری می‌کند، اما تاکنون اینتل اجازه استفاده از بعضی امکانات را برای پردازنده‌های ای ام دی صادر نکرده است (هم دوستی و هم دشمنی!). در سال 2007، چیپ‌ست‌های سری هفت ای ام دی معرفی شدند که برای اولین بار قابلیت استفاده از چند کارت‌گرافیک را روی مادربوردهای مبتنی بر پردازنده ساخت AMD را فراهم کرد. این چیپ‌ست مجزای گرافیکی در سال 2008 و با نام کد Cartwheel مورد استفاده قرار گرفت. چیپ‌ست‌های سری 8 شرکت ای ام دی نیز برای سرورها به بازار عرضه شد که قابلیت پشتیبانی از 6 پورت SATA نسخه سه را داشت. این چیپ‌ست در ابتدا برای پردازنده‌های Fusion ساخته شد، اما برای پردازنده‌های Phenom نیز استفاده گردید.
پردازنده‌های ساخت AMD عموما در چهار پلتفرم Desktop برای مصارف خانگی و ادرای، Commercial برای مصارف تجاری مانند سرورها و مجازی‌سازی، Quad FX برای مادربوردهای سرور با قابلیت پشتیبانی از دو پردازنده و در نهایت Mobile برای دستگاه‌های قابل حمل مانند نت‌بوک و لپ‌تاپ‌ها، تولید می‌گردند. AMD برنامه ویژه‌ای روی پردازنده‌های بولدوزر و فیوژن داشته و با توجه به بازخورد عمومی بسیار مناسب کاربران، باید منتظر شکسته شدن مرزهای فروش پردازنده‌های این شرکت باشیم.

26984441674608792973.jpg

AMD پس از خرید سهام کل شرکت ATI در سال 2006 و عرضه کارت‌های گرافیکی با نام تجاری AMD در سال 2010، طیف وسیعی از کاربران را جذب خود کرد. به گونه‌ای که هم اکنون پردازنده‌های گرافیکی AMD نرخ تولید بالاتری به نسبت رقیب خود دارد. خانواده پردازنده‌های گرافیکی ای ام دی شامل
FirePro ،Fire Stream و Radeon است. هم اکنون ای ام دی تنها روی تولید پردازنده‌های Radeon تمرکز کرده است و برای تمام کاربردها و با هر نوع بودجه‌ای، یک کارت‌گرافیک برای شما خواهد داشت. ای ام دی از دو فناوری انحصاری روی کارت‌های گرافیکی خود استفاده می‌نماید. Eyfinity6 که قابلیت پشتیبانی کارت‌گرافیک از 6 صفحه ‌نمایش را با توجه به استفاده از پورت‌های متعدد برای خروجی تصویر فراهم می‌کند و همچنین فناوری EyeSpeed که عملکردی مشابه فناوری Physix در کارت‌های گرافیکی Nvidia‌ دارد. قابلیت EyeSpeed سبب واقع گرایانه‌تر شدن حرکت اجسام و موجودات شود. پردازنده‌های گرافیکی سری 5000 و 6000 این شرکت با استقبال بسیار مناسبی روبرو شد و سبب کاهش شدید فاصله بین فروش پردازنده‌های گرافیکی نسبت به انویدیا گردید. از اواخر سال 2011، پردازنده‌های سری 7000 شرکت AMD با استفاده از حافظه‌های XDR2 وارد بازار می‌شوند که پهنای باند فوق‌العاد‌ه‌ای در اختیار کاربران قرار می‌دهند.

تيم مديريت
شرکت AMD تغییرات مدیریتی جدیدی را انجام داد. در این روند، Rick Bergman از اعضای هیئت مدیره و یکی از مدیران اجرایی این شرکت، از سمت خود کناره گیری کرد و Roy Read که پیش از این مدیر اجرایی شرکت بوده است، به طور موقت سمت مدیر کل را در اختیار گرفت. البته بزودی مدیر کل آینده AMD، به شرکت می پیوندد. Paul Struhsaker چهل و نه ساله به زودی به عنوان مدیر کل معرفی خواهد شد. Struhsaker قرار است در سمت مدیریت محصولات و Read نیز به عنوان مدیر بخش سرور شرکت AMD فعالیت کند. Struhsaker پیش از این به مدت 27 سال در سمت توسعه در بخش ASIC/FPGA، مهندسی نرم افزار و سیستم های ارتباطی دیجیتال در این شرکت مشغول به کار بود. البته وی پیش از حضور در ای ام دی، به عنوان رئیس همیشگی فناوری های سیلیکونی در موتورولا فعالیت می کرد. وی در این سمت به توسعه تمام Handset ها, مودم و پلتفرم های پردازش کاربردی کمک کرده بود. مدرک تحصیلی Struhsaker, دکترای الکترونیک از دانشگاه Johns Hopkins است و وی همچنین اولین مدرک تحصیلی خود را از دانشگاه Akron با ثبت 25 اختراع دریافت کرد.


وضعیت اقتصادی
دارایی کل شرکت AMD نسبت به سال‌های گذشته دچار کاهش شده و به رقم 4.964 میلیارد دلار رسیده است. یکی از دلایل این رکود اقتصادی، سرمایه‌گذاری کلان روی معماری جدید پردازنده‌ها می باشد که مطمئنا پس از عرضه عمومی آنها، رشد اقتصادی خوبی در انتظار AMD خواهد بود. درآمد کل این شرکت نیز در سال 2010، رقمی معادل 6.494 است که سود خالص 471 میلیون دلاری را عاید شرکت می‌‌کند.


شرکای تجاری و نمایندگان ایران
قدیمی‌ترین شریک تجاری AMD شرکت IBM‌ است که از سال 1982 تاکنون ادامه داشته است. همکاری این دو شرکت منجر به ساخت پردازنده‌های 90 نانومتری گردید و در ادامه این روند، ای ام دی در سال 2011 اقدام به معرفی پردازنده‌های 32 و 22 نانومتری خود کرد. البته پردازنده‌های 22 نانومتری شرکت AMD در سال 2012 وارد بازار خواهندشد. شرکای دیگر ای ام دی شامل Compaq ،ASUS ،Alienware ،Acer ،Evesham Technology ،Dell و HP است. AMD هیچگاه نماینده ثابت در ایران نداشته است و همواره شرکت‌های مختلفی در بحث عرضه و خدمات پس از فروش فعالیت داشتند. دریا کامپیوتر در سال‌های نه چندان دور این وظیفه را بر عهده داشته است. اما شرکت ماتریکس هم اکنون پردازنده‌های این شرکت را ارائه می‌کند.

منبع: سخت افزار
 
بالا